Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Jeśli dobrze pamiętam (jutro sprawdzę dokładny zapis) zadania związane z obejmowaniem procedurą i wymiarem ograniczone są do przejść granicznych, (a więc OC graniczne) walka z korupcją (a więc BSW) oraz zwalczanie (WZP). Dochodzi wywiad (odwołanie art a nie opisu zadania). Pozostałe zadania nie są wpisane jako zadania funkcjonariuszy, obym się mylił, bardzo tego chcę. Dobranoc

Kolego mylisz się i to bardzo... A OC wewnętrzne to co robi? I jeszcze jedno jaka walka z korupcją przypisana jest do BSW? Co ty za bzdury gadasz... Służby ci się nie pomyliły? To jest zapis zaciągnięty z przepisów UKS i zadania te wykonuje II pion wywiadu.... Ponadto w przepisie tym wymienione jest obok zwalczania, wykrywania to jeszcze ściganie sprawców czynów zabronionych. To czyje to są zadania? Tylko WZP? Przestańcie mnożyć te bzdury... Zamiast domniemywać jeden z drugim co ewentualnie autor miał na myśli zacznijcie po prostu czytać.... Przecież to już idzie szału dostać... Głupich kilku przepisów nie można przeczytać ze zrozumieniem??? Bez odbioru....

Ostatnia edycja:
Kolego spróbuję wytłumaczyć spokojnie:

1. Przepis, który cytujesz nie istnieje, istniał w poprzedniej wersji projektu

2. Obecne odwołanie to art 2 ust 3 który brzmi:
1) w zakresie wymiaru należności celnych i podatkowych oraz innych opłat związanych z przywozem i wywozem towarów w oddziałach granicznych urzędu celno-skarbowego,
2) w zakresie obejmowania towarów procedurami celnymi i regulowania sytuacji towarów związanych z przywozem i wywozem towarów w oddziałach granicznych urzędu celno-skarbowego,
3) określone w ust. 1 pkt 9-16, 21-24 i 30-32,
4) czynności, o których mowa w ust. 2 pkt 2, 5 i 6,
5) bezpośredni nadzór nad realizacją zadań, o których mowa w ust. 1 pkt 9-16, 21-24, pkt 30-32, oraz czynnościami, o których mowa w ust. 2 pkt 2, 5 i 6
- wykonują funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej.

ppkt1 1 i 2 - moim zdaniem odwołanie bezpośrednie do OC granicznych
ppkt 3 - np odwołanie do ppkt 10 projektu - zwalczanie korupcji w KAS - dlatego w uproszczeniu nazwałem BSW, żeby było wiadomo o co chodzi, nazwij to sobie inspektorat, kontrola wewnętrzna (ale inna niż obecnie) nazwa nie jest ważna tylko charakter czynności
ppkt 4 - odwołanie do działu dotyczącego kontroli celno skarbowej i urzędowego sprawdzenia oraz art 118-138 czyli wywiadu
ppkt 5 nadzór nad tymi zadaniami

I gdzie masz np zadania z grami hazardowymi (ppkt 20) czy obejmowaniem towarów procedurą w OC wewnętrznym (ppkt 3 i 4)?. Nie zauważyłeś, że z projektu zniknęły zapisy, że nadzór nad mundurowymi może mieć tylko mundurowy?

Robespier nie wkurzaj się na innych że mają inne zdanie, naprawdę jesteśmy po tej samej stronie. Zwracam tylko uwagę, że zapisy stają się na dla nas coraz mniej korzystne i tyle, nie ja je piszę. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Czytam tutaj, że celnicy nic nie mają z tego, że ich przedstawicieli jest większość w zespołach projektujących KAS i tak się zastanawiam, czy nie czytaliście kawałków ustawy wprowadzającej, która wyciekła?
Celnicy jako jedyna grupa zawodowa z pracowników fiskusa zatrzymuje wszystkie zdane egzaminy i odbyte szkolenia itp. Reszta musi je w ciągu 3 lat zdać. Czy to nie jest korzyść? Komu Wy próbujecie wmówić, że jesteście poszkodowani bardziej niż reszta pracowników struktur dzisiejszego fiskusa?

Jeśli chcą tworzyć całkiem nową służbę, niech WSZYSCY tracą poprzednie "zdobycze", egzaminy itp. i niech wszyscy zdają je na równych zasadach, z czystą kartą. Albo niech WSZYSCY je zachowują. A tak wg na dziś znanej treści ustawy wprowadzającej nie jest. Jest wyraźne uprzywilejowanie celników i dyskryminacja pozostałych pracowników.

Jeśli nie masz pojęcia o czymś to się nie odzywaj. Kiedy celnicy wykonujący kontrolę fzy to Dozór. Wzp grqmica narażają swoje zdrowie życie. Pracują po Godzinach poświęcając życie rodzinne. Ciągle są dyspozycyjni o każdej godzinie. Pozostali pracownicy wychodząc o 15 z pracy po prostu o niej zapominają. Nie pisz takich rzeczy bo Czuje się dotknięty

Czynności wykonywane prze funkcjonariuszy UCS
-art 2 ust 3
Czy części z tych czynności ie wykonuje obecnie Dozór?

...
Przepis, który cytujesz nie istnieje, istniał w poprzedniej wersji projektu
...
nie wkurzaj się na innych że mają inne zdanie, naprawdę jesteśmy po tej samej stronie. Zwracam tylko uwagę, że zapisy stają się na dla nas coraz mniej korzystne i tyle, nie ja je piszę. Pozdrawiam

Też chcę, byśmy byli WSZYSCY po tej samej stronie!
Masz jakąś propozycję korzystną dla "cywili", a nie krzywdzącą "mundurowych", lub vice versa ?

Kolego spróbuję wytłumaczyć spokojnie:

1. Przepis, który cytujesz nie istnieje, istniał w poprzedniej wersji projektu

2. Obecne odwołanie to art 2 ust 3 który brzmi:
1) w zakresie wymiaru należności celnych i podatkowych oraz innych opłat związanych z przywozem i wywozem towarów w oddziałach granicznych urzędu celno-skarbowego,
2) w zakresie obejmowania towarów procedurami celnymi i regulowania sytuacji towarów związanych z przywozem i wywozem towarów w oddziałach granicznych urzędu celno-skarbowego,
3) określone w ust. 1 pkt 9-16, 21-24 i 30-32,
5) bezpośredni nadzór nad realizacją zadań, o których mowa w ust. 1 pkt 9-16, 21-24, pkt 30-32, oraz czynnościami, o których mowa w ust. 2 pkt 2, 5 i 6
- wykonują funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej.

ppkt1 1 i 2 - moim zdaniem odwołanie bezpośrednie do OC granicznych
ppkt 3 - np odwołanie do ppkt 10 projektu - zwalczanie korupcji w KAS - dlatego w uproszczeniu nazwałem BSW, żeby było wiadomo o co chodzi, nazwij to sobie inspektorat, kontrola wewnętrzna (ale inna niż obecnie) nazwa nie jest ważna tylko charakter czynności
ppkt 4 - odwołanie do działu dotyczącego kontroli celno skarbowej i urzędowego sprawdzenia oraz art 118-138 czyli wywiadu
ppkt 5 nadzór nad tymi zadaniami
Tak małymi kroczkami liczba funkcjonariusz w KAS jest powoli ograniczana. Jeden wyraz "granicznych" i kilka tysięcy funkcjonariusz pod kapelusz. Jakie jeszcze niespodzianki przyniesie nam najbliższa przyszłość?

ale w "oddziałach granicznych" nie są prowadzone kontrole 100%. Znaczna większość nie jest nawet oglądana tylko zakładana plomba + tranzyt do OC wewnętrznego gdzie dopiero po przybyciu w pewnych przypadkach prowadzona będzie kontrola. Więc f-sze (rewidenci ) OC wewnętrznych robią to samo co na granicy.

Chcieliśmy emki dla wszystkich f-szy zamiast dla części. Więc MF da emki wszystkim ale wcześniej zmniejszy ilość tych "wszystkich".

To że w UCS będzie 6-7tys to już pewne bo ta informacja została przekazana w Łodzi. Najważniejsze jest to aby wywalczyć na podstawie przepisów przejściowych prawa nabyte czyli dla osób już zatrudnionych zasady sie nie zmieniają bez względu na przyszłe miejsce pełnienia obowiązków 15/25lat.

Ostatnia edycja:
ewidentne zadania dozoru zawarte są w art. 2 ust. 3 pkt. 4 tj. zadania wymienione w art. 2 ust. 2 pkt 2 i 5 bez 6 ponieważ ona dotyczy czynności operacyjnych. Co do zadań z art. 2 ust. 1 pkt. 20 czyli gier hazardowych to mam wrażenie, że bardziej chodzi o zadania realizowane obecnie przez urzędowe UAGR natomiast co do OC wewnętrznego niestety ze smutkiem trzeba stwierdzić, że wśród zadań fc ich nie ma.

...
Najważniejsze jest to aby wywalczyć na podstawie przepisów przejściowych prawa nabyte czyli dla osób już zatrudnionych zasady sie nie zmieniają bez względu na przyszłe miejsce pełnienia obowiązków 15/25lat.

Wybacz @angel81, ale niby dlaczego "wywalczyć" ?!
Sie to należy, jak psu buda!
Wszelkie wątpliwości lub akceptacje stanu nie-faktycznego, to podpowiedzi przeciwko Nam.

Kolego weź przeczytaj jeszcze raz art. 3 projektu KAS z dnia 18 stycznia 2016r. punkt po punkcie i przestań wymyślać... Zwróć szczególną uwagę na punkty 3, 8-13, 15 oraz 18-21... Jak znajdziesz tam odniesienie tylko do OC granicznych to sam zawnioskuje o przyznanie ci Oskara...

ale w "oddziałach granicznych" nie są prowadzone kontrole 100%. Znaczna większość nie jest nawet oglądana tylko zakładana plomba + tranzyt do OC wewnętrznego gdzie dopiero po przybyciu w pewnych przypadkach prowadzona będzie kontrola. Więc f-sze (rewidenci ) OC wewnętrznych robią to samo co na granicy.

Chcieliśmy emki dla wszystkich f-szy zamiast dla części. Więc MF da emki wszystkim ale wcześniej zmniejszy ilość tych "wszystkich".

To że w UCS będzie 6-7tys to już pewne bo ta informacja została przekazana w Łodzi. Najważniejsze jest to aby wywalczyć na podstawie przepisów przejściowych prawa nabyte czyli dla osób już zatrudnionych zasady sie nie zmieniają bez względu na przyszłe miejsce pełnienia obowiązków 15/25lat.

Dlaczego cyfra rzucona ustnie podczas jakiegoś spotkania ma być pewnikiem.
Ograniczenie tylko do oddziałów granicznych jest pomyłką - odprawa na granicy będzie jakaś inna bo dokonana przez funkcjonariusza? To wykasowanie "wewnętrznych" przez dopisanie słowa "granicznych" wynika z jakiejś głupiej oszczędności.
Czyli co? Poddajemy się, pozwalamy na wprowadzenie KAS i liczymy na cud zwany emeryturami mundurowymi. Cuda się nie zdarzają.

ewidentne zadania dozoru zawarte są w art. 2 ust. 3 pkt. 4 tj. zadania wymienione w art. 2 ust. 2 pkt 2 i 5 bez 6 ponieważ ona dotyczy czynności operacyjnych. Co do zadań z art. 2 ust. 1 pkt. 20 czyli gier hazardowych to mam wrażenie, że bardziej chodzi o zadania realizowane obecnie przez urzędowe UAGR natomiast co do OC wewnętrznego niestety ze smutkiem trzeba stwierdzić, że wśród zadań fc ich nie ma.
Urzędowe sprawdzenie wykonuje dozór

To ze do UCS przejdą urzędnicy z UKS jest pewne ale skąd wiesz że to będą wszyscy. To oznacza ze znzczna ich część musiałaby zasilić granice, nie widzę jakoś tych super wykształconych, przeegzaminowanych iksów z srubokrętami szukajacymi fajek na granicy. Na razie na 100% wiadomo, że nic nie wiadomo.

Z UKS przejdą inspektorzy i pracownicy z komórek kontroli, wywiad i kom. realizacyjne (gdzieś z 30% liczebności z urzędów). Audyt unijny i kontrole budżetowe, planowanie i analizy (30%) do Izb. Pozostałe komórki obsługi (prawnicy, informatycy itp.) do podziału pomiędzy IAS, UAS i UCS. Aha część z kontroli będzie też mogła przejść do UAS (np. z powodów miejsca zamieszkania, po likwidacji OZ-tów).
To są doniesienia ze spotkania związków UKS z ludźmi z MF. Redukcji nie będzie (poza emerytami). Emerytury mundurowe NIE BĘDĄ przysługiwać pracownikom, którzy przyjdą z UKS (nawet jeśli faktycznie na oficerów). Nowo przychodzący do UCS zostaną funkcjonariuszami z prawem do emerytury po 25 latach pracy (liczonych od zera).
Z grubsza wygląda na to, że chcą nas mocno ze sobą skłócić, bo podejrzewam, że takie rozwiązanie doprowadzi do dużej wrogości tych z celników, którzy w UCS pozostaną. Będzie do d*.

Kolego weź przeczytaj jeszcze raz art. 3 projektu KAS z dnia 18 stycznia 2016r. punkt po punkcie i przestań wymyślać... Zwróć szczególną uwagę na punkty 3, 8-13, 15 oraz 18-21... Jak znajdziesz tam odniesienie tylko do OC granicznych to sam zawnioskuje o przyznanie ci Oskara...

Niestety kolega coś przespał ostatni projekt jest z 17 lutego 2016 i dość mocno się różni od swego poprzednika ze stycznia
pozdrawiam

Tak... Rzeczywiście przespałem... Zatem zwracam honor... W istocie jakiś artysta dopisał oddziały graniczne... W takim razie sorry - tym razem to ja popłynąłem.

Tak... Rzeczywiście przespałem... Zatem zwracam honor... W istocie jakiś artysta dopisał oddziały graniczne... W takim razie sorry - tym razem to ja popłynąłem.

Nie uważa Kolega, że wylądowaliśmy w czarnej ........ albo,że podchodzimy właśnie do takiego lądowania.
A z tego ostatniego projektu nie wynika, że w UCS będą funkcjonariusze i pracownicy, czyli jeszcze weselej.

Znaczy się moje zadania jeszcze się mieszczą w UCS, ale co się okaże w ostatecznym projekcie trudno powiedzieć... Faktem jest, że należy tym mądralom wyjaśnić, że jeżeli granica będzie mundurowa to i wewnętrzne też muszą być...

Back
Do góry