Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Zgadzam się z robespier.
Z projektu KAS oficjalnie przesłanego do zaopiniowania wynika, że ta struktura będzie większa niż te 7000 osób o których się mówi.
Funkcjonariuszy z WZP i OC graniczne (granica, lotnisko) jest w sumie ok. 5500 funkcjonariuszy.
Z projektu KAS wynika, że w mundurze w UCS będzie jeszcze: OC wewnętrzne, Dozór, DŚ (czyli coś duża liczba funkcjonariuszy na te 1500 wolnych miejsc)

pod warunkiem , że przedstawiony projekt KAS jest aktualny.

To że w UKSach zatrudnionych jest ok 5200 osób to nie znaczy, że wszyscy iksami, ba, nawet kontrolerami. Osób kontrolujących jest ok 3200, z czego iksów nieco ponad połowa. Wielu z nich to również osoby starsze. Zatem te wyliczenia z poprzedniej strony mogą wyglądać zupełnie inaczej.

niech i będzie 5200 IKS ale w tym:
10-15% ucieknie na emeryturę,
MASA iksów robi pierdoły NIEZWIĄZANE z kontrolą (nawet nie są w komórkach kontrolnych) oni też na BANK nie będą funkami Co z kierownikami, naczelnikami dyrektorami? Średnio na 6-10 inspektorów jest 1 kierownik (też inspektor!!) Ich wkład w kontrolę jest .... (zależnie od uks-u rożne opinie). Z drugiej strony są też pracownicy merytoryczni, którzy biorą udział w kontrolach (ok 1/3 liczebności inspektorów) oni według projektu też mają dostać propozycje na funkcjonariuszy.
Wg. moich obliczeń propozycję dostanie ok 2000 do max 2500 pracowników uks. Dla celników zostanie ok 5000 miejsc.
W linii prostej Celnicy funkcjonariusze 30% (obecnego stanu) do UCS i z UKS 30% do UCS...
Jest się czego bać!

Nie rozumie tego jeśli ukaesowcy pracowali do tej pory jako cywile to niby czemu teraz mają pełnić służbę jako funkcjonariusze i to naszym kosztem, maja dostać emki które my wywalczyliśmy a przecież ich robota nie będzie inna po wprowadzeniu tego g...a. To jest niesprawiedliwe, nas będą wyrzucać a ich przyjmować. A i jeszcze jedno kiedy zbierałem podpisy pod naszymi emkami to ukaesowcy powiedzieli, że to nie jest ich sprawa i nie będą pod tym sie podpisywać.

pod warunkiem , że przedstawiony projekt KAS jest aktualny.
Myślę, że projekt jest aktualny i tutaj realnie możemy odnosić się do kształtu nowej struktury.
Oficjalnie ustawa (już gotowa) ma zostać przekazana w marcu do konsultacji międzyresortowych.

Jest jedno ale. W pierwszej koncepcji Urząd Celno-Skarbowy miał się w 100% składać z funkcjonariuszy. Jeżeli w trakcie procedowania projektu struktury KAS wyszło ministerstwu, że w UCS musi być więcej ludzi to może doszli do wniosku, że nie każdy w UCS będzie funkcjonariuszem ??? Może funkcjonariusze będą pełnić służbę tylko w części komórek a reszta w innych komórkach na stanowiskach cywilnych. W Policji oraz SG też tak jest. Może te 7 tysięcy właśnie z tego wynika.

Nie wiem dlaczego z tych 7tyś to 5tyś ma ZOSTAĆ dla celników. Granica WZP to 5,5tyś. Co to oznacza zmniejszenie obsady na granicy. Granicy zewnętrznej UE ? Likwidacja WZP. Wydziału chroniącego obszar celny UE? To już nie jest tylko nasza sprawa,otym powinny się dowiedzieć władze UE.

Nie wiem dlaczego z tych 7tyś to 5tyś ma ZOSTAĆ dla celników. Granica WZP to 5,5tyś. Co to oznacza zmniejszenie obsady na granicy. Granicy zewnętrznej UE ? Likwidacja WZP. Wydziału chroniącego obszar celny UE? To już nie jest tylko nasza sprawa,otym powinny się dowiedzieć władze UE.

Ja zastanawiam się jeszcze nad dotychczasową pomocą finansową UE. SC jest również beneficjentem funduszy unijnych. Czy można w takim razie tak łatwo rozwiązać naszą formację? Nie wiem, nie znam się, ale może to też jest jakiś argument pod rozwagę...

Masz rację sam pracuję na sprzęcie z naklejką, ze został zakupiony z funduszy UE a nie pracuję na granicy ani w WZP. Myślę że ZZ powinien już zacząć rozważać ten kierunek. Jednak z drugiej strony zostaniemy "zdrajcami" i "donosicielami"

Masz rację sam pracuję na sprzęcie z naklejką, ze został zakupiony z funduszy UE a nie pracuję na granicy ani w WZP. Myślę że ZZ powinien już zacząć rozważać ten kierunek. Jednak z drugiej strony zostaniemy "zdrajcami" i "donosicielami"

Dlatego zastrzegłam, że nie mam żadnej wiedzy w tym zakresie, ale jeśli Unia zarzuciła MF złe wykorzystanie środków na samochody (już nie pamiętam szczegółów) to może takie aporty finansowo rzeczowe też są jakoś obwarowane... I nie chodzi mi, żeby Przewodniczacy wzorem Petru do Brukseli jeździł, a jedynie żeby ktoś mądrzejszy ode mnie się nad tym pochylił, bo może to jest argument...

Obawiam się, że ta pomoc UE nie jest związana z obowiązkiem utrzymania statusu funkcjonariusza.
Może dotyczyć to oczywiście utrzymania w funkcjonowaniu określonej instytucji.

Nadal zastanawia mnie skąd się wzięła ta liczba 7 tys. funkcjonariuszy (zarówno Celników oraz UKSów).
Na początku myślałem, że to może jest to zdanie wyrwane z kontekstu czy coś podobnego.

Z projektu KAS oficjalnie przesłanego do zaopiniowania wynika, że ta struktura w Urzędzie Celno-Skarbowym będzie większa niż te 7000 osób o których się mówi (wynika, że tak ok. 12 tys.)
Z projektu KAS wynika, że w UCS będzie jeszcze: OC wewnętrzne, Dozór, DŚ (czyli coś duża liczba funkcjonariuszy na te 1500 wolnych miejsc). Funkcjonariuszy z WZP i OC graniczne (granica, lotnisko) jest w sumie ok. 5500 funkcjonariuszy.

Jeżeli te słowa o 7 tys. funkcjonariuszy są wypowiedziane świadomie to oznacza to, że nie każdy w Urzędzie celno-skarbowym będzie funkcjonariuszem.
Jeżeli na pewno WZP, granica, lotnisko z części przynależnej SC czyli 5500 funkcjonariuszy. Z UKS ,,wywiad skarbowy,, oraz ,,grupy realizacyjne,, razem ok. 1000 osób. Pozostałe 500 miejsc to część Inspektorów z UKS. I tak zsumowała się liczba 7 tys. funkcjonariuszy.

Z tego co pamiętam w projekcie ustawy o KAS mówi się o funkcjonariuszach w odniesieniu do ,,wywiadu skarbowego,, . Grup realizacyjnych jest garstka oraz fakt uzbrojenia. O części Inspektorów z UKS mówi się o funkcjonariuszach w kontekście przepisów wprowadzających KAS ( przemianowani z automatu na oficerów ). W przepisach przejściowych mówi się również o dotychczasowych pracownikach wywiadu również w kontekście funkcjonariuszy (z automatu oficery).

Może oficjalnie należy zadać pytanie ministerstwu: Czy planują w UCS tylko funkcjonariuszy czy tez stanowiska cywilne ? Dla wielu osób ma to znaczenie (OC wewnętrzne, DŚ, Dozory). Choć trudno mi sobie wyobrazić np. Dozór bez statutu funkcjonariusza.

Ostatnia edycja:
Ja nie wiem Zielony78 jak ty czytałeś projekt KAS, ale zrób to jeszcze raz, tylko spokojnie... Z projektu KAS wynika wprost, że mają tam być funkcjonariusze... Jedyne co się zmieniło, to tylko to, że wzorem obecnych SC i. UKS nadal brniemy w koncepcje komórek wyodrębnionych... To największa głupota jaka tylko może być... Żadna służba nie ma takiej struktury, dlaczego? A no dlatego, że to ją usztywnia i nie pozwala elastycznie dostosowywać się do otaczającego ją środowiska... A prawdę powiedziawszy to mi się wydaje, że samych nieuków zatrudnili do napisania tego badziewia.... To będzie taka formacja co nie będzie się do niczego nadawać...

Analizując projekt z 18 lutego widać wyraźnie, że nie każdy w UCS będzie funkcjonariuszem. Granica + WZP to 5,5 tyś; dochodzi jeszcze wywiad skarbowy, BSW, w sumie 7-8 tyś. Wszyscy pozostali (OC wewnętrzne, dozór, KP,DŚ, PC, OG) to cywile, tak sobie wymyślono. Stąd liczby 7-8 tysięcy.

I jeszcze jedno struktura służb celnych, jej wielkość i wszelkiego rodzaju rozwiązania organizacyjne są wewnętrzną sprawą każdego państwa UE. Zatem co rząd wymyśli w stosunku do nas to tylko nasza wewnętrzna sprawa... UE jedynie interesuje to, żeby należności celne trafiały do budżetu UE i to wszystko....

To przeanalizuje jeszcze raz- bo z jego treści wynika, że w UCS mają być tylko funkcjonariusze... I przestańcie podpowiadać MF kolejne durnowate rozwiązania... Zastanówcie chociaż przez chwilę co wypisujecie...Jeżeli OC wew. mogą być cywilne to i OC graniczne też, a każdy kto stwierdzi, że jest inaczej to znaczy, że nie ma bladego pojęcia o SC...
Jeżeli jakieś czynności procesowe przysługują funkcjonariuszowi to nie przysługują one jednocześnie cywilowi (w obrębie jednej instytucji). Zatem każda komórka, która wykonuje np. czynności na podstawie kpk musi być mundurowa (albo cywilna jeżeli cała organizacja nie ma statusu mundurowego - jak np. UKS).... Zatem WZP, graniczni, dozory i DŚ muszą być mundurowe....

Ostatnia edycja:
Ja nie wiem Zielony78 jak ty czytałeś projekt KAS, ale zrób to jeszcze raz, tylko spokojnie... Z projektu KAS wynika wprost, że mają tam być funkcjonariusze...

Robespier chyba niestety nie :( art 2 mówi o zadaniach wykonywanych przez funkcjonariuszy, nigdzie nie ma już zapisu (a był w projekcie z 5 stycznia) że w UCS pełnią służbę funkcjonariusze. To oznacza, że w UCS są i funkcjonariusze i cywile

To nie jest żadna podpowiedź - żeby było jasne uważam że to głupota - ale oni już tak to wymyślili. To tylko chłodna (choć trudno na chłodno:mad:) analiza zapisów projektu ustawy

Tak? To doczytaj kto może wykonywać zadania określone jako zadania w UCS i przestań już mędrkować bo czasu szkoda

Robespier, spokojnie, powiedz, może nie doczytałem, gdzie jest zapis że zadania w UCS mogą wykonywać wyłącznie funkcjonariusze?

Back
Do góry