Nadal zastanawia mnie skąd się wzięła ta liczba 7 tys. funkcjonariuszy (zarówno Celników oraz UKSów).
Na początku myślałem, że to może jest to zdanie wyrwane z kontekstu czy coś podobnego.
Z projektu KAS oficjalnie przesłanego do zaopiniowania wynika, że ta struktura w Urzędzie Celno-Skarbowym będzie większa niż te 7000 osób o których się mówi (wynika, że tak ok. 12 tys.)
Z projektu KAS wynika, że w UCS będzie jeszcze: OC wewnętrzne, Dozór, DŚ (czyli coś duża liczba funkcjonariuszy na te 1500 wolnych miejsc). Funkcjonariuszy z WZP i OC graniczne (granica, lotnisko) jest w sumie ok. 5500 funkcjonariuszy.
Jeżeli te słowa o 7 tys. funkcjonariuszy są wypowiedziane świadomie to oznacza to, że nie każdy w Urzędzie celno-skarbowym będzie funkcjonariuszem.
Jeżeli na pewno WZP, granica, lotnisko z części przynależnej SC czyli 5500 funkcjonariuszy. Z UKS ,,wywiad skarbowy,, oraz ,,grupy realizacyjne,, razem ok. 1000 osób. Pozostałe 500 miejsc to część Inspektorów z UKS. I tak zsumowała się liczba 7 tys. funkcjonariuszy.
Z tego co pamiętam w projekcie ustawy o KAS mówi się o funkcjonariuszach w odniesieniu do ,,wywiadu skarbowego,, . Grup realizacyjnych jest garstka oraz fakt uzbrojenia. O części Inspektorów z UKS mówi się o funkcjonariuszach w kontekście przepisów wprowadzających KAS ( przemianowani z automatu na oficerów ). W przepisach przejściowych mówi się również o dotychczasowych pracownikach wywiadu również w kontekście funkcjonariuszy (z automatu oficery).
Może oficjalnie należy zadać pytanie ministerstwu: Czy planują w UCS tylko funkcjonariuszy czy tez stanowiska cywilne ? Dla wielu osób ma to znaczenie (OC wewnętrzne, DŚ, Dozory). Choć trudno mi sobie wyobrazić np. Dozór bez statutu funkcjonariusza.