Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Ciekawi mnie czy w policji, SG, SW i innych służbach funkcjonariusze na "ogniowych" stanowiskach o niczym innym nie marzą niż o wywaleniu na cywili kolegów i koleżanki z kadr, ogólnego, księgowości, postępowań administracyjnych. Myślę, że to jest właśnie pokłosie przyjmowania przez dziesiątki lat do tej służby ludzi, którzy nie przeszli by jakichkolwiek testów psychologicznych - nawet na wózek widłowy.

Komunikat ze spotkania związków zawodowych z kierownictwem Służby Celnej w dniu 22 grudnia 2015.

,,Służba Celna nie przestanie istnieć ale część osób w niej zatrudnionych nie pozostanie funkcjonariuszami.
Zapytany o liczby wskazał, że może to dotyczyć około 7 tysięcy funkcjonariuszy.
Celem jest utworzenie mocniejszej struktury, która będzie skutecznie ścigała oszustów i przestępców i dbała o właściwy pobór danin publicznych oraz bezpieczne granice.
Na pewno zostaną grupy operacyjne, porty lotnicze, granice : wszyscy , którzy zdaniem Szefa S.C. „reprezentują służbę niejako na zewnątrz” w bezpośrednim kontakcie z zagrożeniami.
Nikt nie straci pracy. Nie będzie zwolnień, poza zwykłą fluktuacją kadr (np. odejścia na emerytury). Wszyscy otrzymają propozycję pozostania w służbie lub przejścia do administracji podatkowej,,

W SC jest ok 14 tys. funkcjonariuszy. To oznacza, że według SSC ma zostać 7 tys. funkcjonariuszy
Jeżeli na pewno zostaną grupy operacyjne, porty lotnicze, granice : czyli WZP oraz OC graniczne to jest to ok 5,5 tys.
Wszyscy , którzy zdaniem Szefa S.C. „reprezentują służbę niejako na zewnątrz” w bezpośrednim kontakcie z zagrożeniami.
Następnie jeżeli Dozór to kolejne ok. 0,5 tys. osób. Czyli zostanie jeszcze ok. 1 tys. etatów ???
Na cały pion kontroli z IC ora UC chyba zabraknie miejsca ? Potrzebne było by łącznie ok 9 tys. etatów mundurowych. Oczywiście jeżeli w samym MF nie zapadły jeszcze ostateczne decyzje co do konkretnego kształtu to pozostaje nam wróżenie z fusów.

Ostatnia edycja:
Liczba fc z dozoru wynika z broszury statystycznej. A te 0,5 tys. osób to coś mało ? Wydaje mi się że fc z dozorów jest znacznie więcej niż te 0,5 tys. Może to przekłamanie statystyczne wynika z faktu, że część fc z dozorów funkcjonuje w ramach OC wewnętrznych i nie zostali ujęci w tym zestawieniu ???

Ciekawi mnie czy w policji, SG, SW i innych służbach funkcjonariusze na "ogniowych" stanowiskach o niczym innym nie marzą niż o wywaleniu na cywili kolegów i koleżanki z kadr, ogólnego, księgowości, postępowań administracyjnych. Myślę, że to jest właśnie pokłosie przyjmowania przez dziesiątki lat do tej służby ludzi, którzy nie przeszli by jakichkolwiek testów psychologicznych - nawet na wózek widłowy.
Ja też nie mogę tego zrozumieć, wszyscy jesteśmy Celnikami. Nie wiem jak ktoś może napisać, że akcyza nie ma nic wspólnego z obrotem towarowym z zagranicą- przestaliśmy importować paliwa i eksportować wódkę? jak można odbierać prawo od emerytury mundurowej i nazywać "gaciowym" kogoś kto przez 20 lat służył na granicy a tera jest np. w logistyce ( często nie z własnej woli). WSTYD MI ZA TYCH FUNKCJONARIUSZY KTÓRZY DZIELĄ SŁUŻBĘ CELNĄ.

Komunikat ze spotkania związków zawodowych z kierownictwem Służby Celnej w dniu 22 grudnia 2015.

,,Służba Celna nie przestanie istnieć ale część osób w niej zatrudnionych nie pozostanie funkcjonariuszami.
Zapytany o liczby wskazał, że może to dotyczyć około 7 tysięcy funkcjonariuszy.
Celem jest utworzenie mocniejszej struktury, która będzie skutecznie ścigała oszustów i przestępców i dbała o właściwy pobór danin publicznych oraz bezpieczne granice.
Na pewno zostaną grupy operacyjne, porty lotnicze, granice : wszyscy , którzy zdaniem Szefa S.C. „reprezentują służbę niejako na zewnątrz” w bezpośrednim kontakcie z zagrożeniami.
Nikt nie straci pracy. Nie będzie zwolnień, poza zwykłą fluktuacją kadr (np. odejścia na emerytury). Wszyscy otrzymają propozycję pozostania w służbie lub przejścia do administracji podatkowej,,

W SC jest ok 14 tys. funkcjonariuszy. To oznacza, że według SSC ma zostać 7 tys. funkcjonariuszy
Jeżeli na pewno zostaną grupy operacyjne, porty lotnicze, granice : czyli WZP oraz OC graniczne to jest to ok 5,5 tys.
Wszyscy , którzy zdaniem Szefa S.C. „reprezentują służbę niejako na zewnątrz” w bezpośrednim kontakcie z zagrożeniami.
Następnie jeżeli Dozór to kolejne ok. 0,5 tys. osób. Czyli zostanie jeszcze ok. 1 tys. etatów ???
Na cały pion kontroli z IC ora UC chyba zabraknie miejsca ? Potrzebne było by łącznie ok 9 tys. etatów mundurowych. Oczywiście jeżeli w samym MF nie zapadły jeszcze ostateczne decyzje co do konkretnego kształtu to pozostaje nam wróżenie z fusów.

Nie wiem człowieku skąd ty jesteś i jakie masz wiadomości na temat SC ale wiem, że jeżeli byś miał odrobinę wiedzy to byś wiedział że w tym kraju od zawsze byli jeszcze funkcjonariusze z OC wewnę trznych , a jeżeli nie wiesz co cały czas robili albo robią, to ich po prostu zapytaj!!!!!! I nie dziel nikogo bo nie masz pojęcia o tym. Zastosuj się do słów Sławka i zaniechaj - wstydu oszczędź.

Co do tych 7-8 tysięcy funkcjonariuszy to ZZ Celnicy PL pismem z dnia 21 maja 2015 roku o sygn. PL-51/15 do MF samo wtedy przykładowo wyliczyło jakie komórki i ile osób wypełnia zadania z wyroku TK.

Co do tych 7-8 tysięcy funkcjonariuszy to ZZ Celnicy PL pismem z dnia 21 maja 2015 roku o sygn. PL-51/15 do MF samo wtedy przykładowo wyliczyło jakie komórki i ile osób wypełnia zadania z wyroku TK.

To co podpisali kapicowi ludzie to już przeszłość. PeŁowcy też wybrali 5 sędziów TK i ich trybunał to zakwestionował. Teraz idzie nowe, mam nadzieję że bardziej normalnie to się odbędzie. Wiem że niektórzy jego ludzie poszli w górę ostatnio ( co kwartał awans w MF ) a teraz są funkcyjnymi, ale że nie będą mieli wpływu na całokształt nowej ustawy i całej konsolidacji.

to wynika m.in. z wartościowania

uznano, że "trudne i ciężkie" jest przede wszystkim ruszanie głową za biurkiem, w lewo lub w prawo, i - czego nie ma w innych służbach - zaczęto po wziętym z sufitu wartościowaniu rażąco różnicować ludzi w zarobkach, uznano, że prawdziwie cenną i pożądaną cechą nie jest umiejętność ujawniania wykroczeń i przestępstw na granicy czy w terenie, ale ich "obróbka" oraz analizy, projekty, wdrożenia, modernizacje, informatyzacje i migracje

te sufitowe rachunki w SOWIE przełożyły się na zarobki i często gigantyczne wyrównania

często po kilku dniach od wartościowania ludzie niskozwartościowani zaczęli wykonywać wysokozwartościowane obowiązki, ale w SOWIE mają stare bzdury i zarabiają stare, małe pieniądze, często po kilkaset złotych NETTO mniej miesięcznie niż ich koledzy robiący TO SAMO, ale od wartościowania mający wpisane w SOWIE to co należy

jeśli ktoś od 5 lat robi to samo co inni ale ma 500 netto mniej to chyba trudno mu wykrzesać z siebie solidarność w sprawie emek z tymi, którzy dostali wysokie stanowiska nie mające nic wspólnego z niebezpieczeństwem czy uciążliwościami - tym bardziej jeśli sam do tej pory nie odczuł tej solidarności w kwestii stanowisk - ok, robisz to samo co my, masz 500 mniej niż my? co innego niż my masz w SOWIE? sorry, to nie nasza wina - zapylaj na równi z nami

i teraz gdy TK docenił tą najniżej zwartościowaną służbę na samym dole, najniżej opłacaną, uznał jej trudy i niebezpieczeństwa za zasługujące na specjalną rekompensatę, mowa o "solidarności"? a gdzie ona była przez te 5 lat dyskryminacji płacowej? w wątku o dyskryminacj aktywność jest znikoma, czy Wam pasuje, że za TO SAMO zarabiacie różną kasę? czy to zależy od punktu siedzenia?

jak można ZA TO SAMO - np. pasy, bks, patrole czy automaty dawać tak różną kasę? tego nie ma np. w Policji - czy idę na patrol, czy w kryminalnej czy gdzie mnie nie rzucą zarabiam to samo, w miarę lat służby coraz więcej

a u nas? nagle jednych zrobili pariasami innych bogaczami, potem często pozamieniano ich miejscami i teraz jeden zwartościowany nisko robi w praktyce wysokozwartościowane czynności a drugi, po dniu wartościowania, odpoczywa sobie spokojnie w jakichś bzdurach, bo przecież już ma kasę eksperta na forever

to wam nie przeszkadza?

a na koniec, żeby była jasność - nie każdy z fc zasługuje na emki, ale każdy POWINIEN je dostać - z wielu względów - ewolucyjnego ucywilniania, przeszłości fc z ucywilnianych komórek w komórkach mundurowych, braku wpływu na to, gdzie służymy, wielokrotnych przeniesień i alokacji, możliwości przesuwania nas w przyszłości - a przede wszystkim dlatego, że tak samo jak w Policji czy w wojsku cywilne etaty uzyskiwano w drodze ewolucji, a nie ucywilniania funkcjonariuszy i pozbawiania ich stażu emerytalnego do mundurowych emek

służba celna ma mieć przywrócone uprawnienia operacyjno - rozpoznawcze?:

(...) Autorzy z Czerskiej tworzą klimat grozy wokół poselskiego projektu PiS wprowadzającego zmiany do ustaw o policji i służbach specjalnych. Nowelizacja dotyczy policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW), Centralnego Biura Antykorupcyjnego (CBA), Żandarmerii Wojskowej, straży granicznej, służby celnej, kontroli skarbowej, Służby Kontrwywiadu Wojskowego (SKW), Agencji Wywiadu i Służby Wywiadu Wojskowego. (...).

http://wpolityce.pl/polityka/276386...o-cos-sie-znajdzie-beda-wielkie-lowy?strona=1

Nie wiem człowieku skąd ty jesteś i jakie masz wiadomości na temat SC ale wiem, że jeżeli byś miał odrobinę wiedzy to byś wiedział że w tym kraju od zawsze byli jeszcze funkcjonariusze z OC wewnętrznych , a jeżeli nie wiesz co cały czas robili albo robią, to ich po prostu zapytaj!!!!!! I nie dziel nikogo bo nie masz pojęcia o tym. Zastosuj się do słów Sławka i zaniechaj - wstydu oszczędź.

Apeluje o czytanie ze zrozumieniem. Kolego ja nikogo nie dziele tylko cytuje komunikat ZZ ze spotkania z SSC. W powyższym tekście co do którego kolega się odnosi nie stwierdzałem co ja uważam tylko jakie są fakty. Więc ewentualne pretensje nie do mnie !!!
W stwierdzeniu (nie moje) :,,Na pewno zostaną grupy operacyjne, porty lotnicze, granice,, nie wymieniłem OC wewnętrzne. Jeżeli kolega uważa, że się pomyliłem (wymieniając tylko OC graniczne oraz WZP) to bardzo przepraszam.
W stwierdzeniu (nie moje): ,,reprezentują służbę niejako na zewnątrz” w bezpośrednim kontakcie z zagrożeniami,, gdzie zostało jeszcze zgodnie z tym co powiedział SSC ok. 1,5 tys. miejsc, wymieniłem ,,Dozór,, jako najbardziej odpowiadający w moim odczuciu powyższej definicji oraz z uwagi na fakt, że ich liczebność (zgodnie za biuletynem statystycznym SC) mieści się w tych 1,5 tys etatów ( nie wiem czy SSC nie myślał o dozorze mówiąc o grupach operacyjnych).
Jeżeli kolega uważa, że OC wewnętrzne też mieszczą się w tej definicji (Ja tego nie neguje) i ma do mnie pretensję, że nie wymieniłem to również przepraszam. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że wszystkich funkcjonariuszy OC wewnętrznych jest znacznie więcej niż te 1,5 tys etatów i to spowodowało moją wstrzemięźliwość w powyższym (co SSC miał na myśli).
Pozdrawiam i apeluje o czytanie tekstu ze zrozumieniem oraz przyjmowanie faktów w kontekście w jakim występują.

Ostatnia edycja:
A Zielony78 znowu popłynął z fantazją w oparciu o kilka zdawkowych słów wypowiedzianych w przelocie przez SSC... Mam nadzieję, że twoje pomysły w pracy mają więcej wspólnego z rzeczywistością niż to co tutaj wypisujesz... Przestań się domyślać.... Zacznij myśleć....

w uzupełnieniu dodam, że moim zdaniem system wynagradzania w SC powinien być oparty na wzorcu niemieckim, start w zależności od wykształcenia i doświadczenia z określonego pułapu 100% - 150%, potem po 2 - 3 latach, po usamodzielnieniu się i uzyskaniu niezbędnych umiejętności i doświadczenia wzrost o 20 - 30%, a potem wzrost już tylko:
1) z powodu wzrostu dodatku stażowego - obecny system jest ok
2) z powodu awansu w stopniu - obecny system jest ok
3) z powodu wzrostu kwoty bazowej dla całej SC

za uciążliwości służby w nocy - dodatek jak teraz, dla tych co służą na świeżym powietrzu - dodatek jak teraz,
dla tych co fizycznie kontrolują poza ic, uc i oc poza godzinami urzędowania - JEDNAKOWY dodatek dla WZP, OC granicznych ale tylko dla zmian (poza godzinami urzędowania!), grup kontrolnych dozoru (dla automatowych i akcyzowych - pod warunkiem wykonywania kontroli poza godzinami urzędowania!) - jasno i SPRAWIEDLIWIE

koniec z dawaniem ekspertów (i wysokich apanaży) dla byłych kierowników i naczelników!!! zostajesz kierownikiem / naczelnikiem - płacę masz taką jak dotychczas, ale dostajesz DODATEK funkcyjny, tracisz stanowisko - tracisz dodatek, zarabiasz tyle co inni z twoim stażem i stopniem,

to, gdzie służysz i czy pełnisz funkcję kierowniczą nie wpływa na twoje zarobki - masz funkcję i uciążliwości - dostajesz dodatki

wtedy ludzie, którzy robią TO SAMO zarabialiby podobnie - nie byłoby frustracji, wrogości, zazdrości

można? można - ale wtedy znajomi znajomym nie mogliby tak pomagać jak teraz - krzywdząc i dyskryminując innych

uznano, że "trudne i ciężkie" jest przede wszystkim ruszanie głową za biurkiem, w lewo lub w prawo, i - czego nie ma w innych służbach - zaczęto po wziętym z sufitu wartościowaniu rażąco różnicować ludzi w zarobkach, uznano, że prawdziwie cenną i pożądaną cechą nie jest umiejętność ujawniania wykroczeń i przestępstw na granicy czy w terenie, ale ich "obróbka" oraz analizy, projekty, wdrożenia, modernizacje, informatyzacje

Bolo przykre jest to co piszesz zapraszam do dochodzeniowo-śledczych zobaczyć tę ,,obróbkę" w szczególności gdy prokurator nie wie nic na sali sądowej, albo gdy piszesz kasację, obróbkę to możesz mieć w sprawach gdzie złapano kilka paczek papierosów choć też nie zawsze...ale Ty pewnie wiesz lepiej porownując tę pracę w dochodzeniówkach do obróbki kawałka metalu na tokarce ewentualnie obrabiarce.

Co do reszty tzn. że wszyscy powinni dostać emki - zgadzam sie z Tobą i pozdrawiam.

A Zielony78 znowu popłynął z fantazją w oparciu o kilka zdawkowych słów wypowiedzianych w przelocie przez SSC... Mam nadzieję, że twoje pomysły w pracy mają więcej wspólnego z rzeczywistością niż to co tutaj wypisujesz... Przestań się domyślać.... Zacznij myśleć....
Witam też uważam, że informację o możliwym przewrocie zawodowym wielu tysięcy ludzi powinny być w oparciu o jakiś poważny komunikat decydentów, a nie ,,w oparciu o kilka zdawkowych słów wypowiedzianych w przelocie przez SSC,,. Ale nie do mnie żale w tym temacie. W moim środowisku zawodowym to jest temat nr jeden - każdy się tak po ludzku martwi.

ps. dziękuje za troskę o mnie ale muszę uspokoić, że moje domysły/myślenie na codziennej służbie przynosi duże korzyści RP ;) a w kontekście wartościowania dla RP jest to bardzo opłacalne. Pozdrawiam

A dlaczego nie ma być dodatku za reprezentowanie SC przed sądami, za podpieranie aktu oskarżenia.... Zapraszam wszystkich posiadających jakikolwiek dodatek na salę rozpraw, żeby pokazali swoją wiedzę i doświadczenie... Jak was porządnie zgriluja adwokaci i sędzia to szybko będziecie chcieli wracać na swoje kontrole.... A szczególnie teraz w procesie kontradyktoryjnym.... Wszyscy mądrzy a jak są nabory do DS to chętnych nie ma....

Ostatnia edycja:
No Zielony78 to opowiedz nam trochę o tych sukcesach... Chętniej poczytam o nich niż o tych dyrdymałach, które od jakiegoś czasu na forum piszesz...

uznano, że "trudne i ciężkie" jest przede wszystkim ruszanie głową za biurkiem, w lewo lub w prawo, i - czego nie ma w innych służbach - zaczęto po wziętym z sufitu wartościowaniu rażąco różnicować ludzi w zarobkach, uznano, że prawdziwie cenną i pożądaną cechą nie jest umiejętność ujawniania wykroczeń i przestępstw na granicy czy w terenie, ale ich "obróbka" oraz analizy, projekty, wdrożenia, modernizacje, informatyzacje

Bolo przykre jest to co piszesz zapraszam do dochodzeniowo-śledczych zobaczyć tę ,,obróbkę" w szczególności gdy prokurator nie wie nic na sali sądowej, albo gdy piszesz kasację, obróbkę to możesz mieć w sprawach gdzie złapano kilka paczek papierosów choć też nie zawsze...ale Ty pewnie wiesz lepiej porownując tę pracę w dochodzeniówkach do obróbki kawałka metalu na tokarce ewentualnie obrabiarce.

Co do reszty tzn. że wszyscy powinni dostać emki - zgadzam sie z Tobą i pozdrawiam.

niepotrzebna złośliwość - zwróć uwagę na obecność cudzysłowu

A dlaczego nie ma być dodatku za reprezentowanie SC przed sądami, za podpieranie aktu oskarżenia.... Zapraszam wszystkich posiadających jakikolwiek dodatek na salę rozpraw, żeby pokazali swoją wiedzę i doświadczenie... Jak was porządnie zgriluja adwokaci i sędzia to szybko będziecie chcieli wracać na swoje kontrole.... A szczególnie teraz w procesie kontradyktoryjnym.... Wszyscy mądrzy a jak są nabory do DS to chętnych nie ma....

a kto Ci powiedział że ma nie być? jak uzasadnicie to niech SSC Wam daje - powodzenia

a co do adwokatów - niektórzy sobie radzą z nimi, inni nie - ja ogarniam, czasami nawet nienajgorszych - szczególnie przy celulozie albo gdy ds jeszcze walczył w sądach z automatami - bo teraz to chyba tej walki nie ma za wiele

pisałem o uciążliwościach atmosferycznych oraz związanych ze służbą POZA godzinami pracy urzędu i poza jego siedzibą

jeśli dokuczają Ci adwokaci w sądzie, to wyobraź sobie jak mogą być dokuczliwi na terenie lokalu ich klienta a nie w sądzie, w towarzystwie osiłków - a nie sędziego, w nocy na zadupiu - a nie w chronionym budynku sądu - miałeś kiedyś pocięte opony albo podpiłowane szpilki żeby urwały się w trakcie jazdy?

a co napiszesz w temacie wartościowania? dyskryminacji płacowej Twoich kolegów z pasa, jeśli teraz trafiłbyś na granicę jako młodszy ekspert, to zarabiałbyś o WIELE więcej niż większość z nich - uważasz że tak byłoby ok?

Ostatnia edycja:
Powodzenia? To kolega jest z jakiejś innej służby? Potrafi myśleć tylko o osobie? A pomyśleliście wszyscy chociaż raz, że gdyby nie takie komórki jak np. DS to moglibyście swoje wykrycia w pól zakopać? Drodzy państwo, przestańcie łapać takie górne "c", bo SSC wpadnie na pomysł żeby was połączyć z operą.... Kolego nie wiem ile ty jesteś w służbie, ale ja jestem wystarczająco długo żeby służyć w różnych komórkach... Powiem ci tak twoja historia nie zrobiła na mnie najmniejszego wrażenia..
A co do automatów, oprócz tego typu spraw jest jeszcze mnóstwo innych....

Ostatnia edycja:
Back
Do góry