Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Witam
18 grudnia było spotkanie w MF z Dyrektorami Izb. Z informacji jaką przekazano wynika, iż konsolidacja jest nieunikniona - będzie KAS lub KAP (nazwa nieustalona). Więcej szczegółów brak poza jednym - Służba Celna ma pozostać wyodrębniona jako mundurowa formacja z KAS, a funkcjonariusze mają zachować status funkcjonariuszy. Całość razem z US i UKS ma funkcjonować pod szyldem jednego organu - KAS lub KAP.

Witam
18 grudnia było spotkanie w MF z Dyrektorami Izb. Z informacji jaką przekazano wynika, iż konsolidacja jest nieunikniona - będzie KAS lub KAP (nazwa nieustalona). Więcej szczegółów brak poza jednym - Służba Celna ma pozostać wyodrębniona jako mundurowa formacja z KAS, a funkcjonariusze mają zachować status funkcjonariuszy. Całość razem z US i UKS ma funkcjonować pod szyldem jednego organu - KAS lub KAP.

Przez chwilę spadło mi ciśnienie z 240 na 190, i lepiej się nie poczułem, ale było by miło

To znaczy że Mundurowa Służba Celna będzie funkcjonowała obok kas? A funkcjonariusze pozostaną funkcjonariuszami Słuzby Celnej?

Z tego co można wywnioskować to SC będzie obok US i UKS tworzyć KAS jako jedną, wielką całość, z tym że każde z nich zachowa swoją odrębność - a w przypadku SC - taką jak dotychczas strukturę. Mamy być nadal w mundurze i posiadać status nie urzędnika skarbowego tylko funkcjonariusza celnego. Więcej szczegółów organizacyjnych brak.

Zajeb...e , o to nam przecież chodzi ;-)
Wolałbym tylko aby takie wiadomości przekazywał nam Sławek lub ktoś inny "identyfikowalny" - wiadomość byłaby wiarygodniejsza ( bez urazy konstabl ;-))
A skoro już coś wiecie to wiadomo coś o tym jak się policzy lata pracy byłym UKS-owcom?

Wolałbym tylko aby takie wiadomości przekazywał nam Sławek lub ktoś inny "identyfikowalny" - wiadomość byłaby wiarygodniejsza ( bez urazy konstabl ;-))

Racja, Czy Sławek lub jakiś przedstawiciel celnicy.pl może potwierdzić informacje przedstawione przez użytkownika konstabla? Myślę, że całe nasze środowisko jest tym zainteresowane.

do mnie dotarło info, ale troszkę inne, kap lub kas powstanie owszem, z sc, ap i uks, w nowej jednolitej strukturze będzie sieć podstawowych urzędów obsługujących podatników w pełnym zakresie (vat, cło, akcyza, pit itp. ), sieć urzędów wyspecjalizowanych ( np do dużych podatników) oraz (prawdopodobnie) umundurowany pion celny, być może jako kilka - kilkanaście wyspecjalizowanych jako stricte celne urzędów (odprawy graniczne, wew, kontrole wzp i dozoru), być może ( ;)) każdy będzie miał max kilka placówek ( oc graniczne + ew wew ), napewno w pionie celnym nie znajdą się wszystkie komórki, co z funkami tych komórek? nie wiadomo, projekt ma być 15 stycznia

więcej konkretów nie znam

Witam

Do mnie dotarła informacja zarówno z tym co napisał konstabl oraz bolo 1999

do mnie dotarło info, ale troszkę inne, kap lub kas powstanie owszem, z sc, ap i uks, w nowej jednolitej strukturze będzie sieć podstawowych urzędów obsługujących podatników w pełnym zakresie (vat, cło, akcyza, pit itp. ), sieć urzędów wyspecjalizowanych ( np do dużych podatników) oraz (prawdopodobnie) umundurowany pion celny, być może jako kilka - kilkanaście wyspecjalizowanych jako stricte celne urzędów (odprawy graniczne, wew, kontrole wzp i dozoru), być może ( ;)) każdy będzie miał max kilka placówek ( oc graniczne + ew wew ), napewno w pionie celnym nie znajdą się wszystkie komórki, co z funkami tych komórek? nie wiadomo, projekt ma być 15 stycznia

Tam gdzie bolo1999 mówi ,,umundurowany pion celny,, . Do mnie dotarła informacja, że ma nim być Służba Celna jako mundurowa formacja w ramach KAS, gdzie pełnić będą służbę funkcjonariusze. Służba Celna niekoniecznie w strukturze jaką obecnie mamy.

MF traktuje projekt obywatelski jako bazę do dalszych prac w przedmiocie emek. Nie będzie wnosić swojego projektu dot. wykonania wyroku TK.

Ostatnia edycja:
Do mnie dotarła wiadomość, że Słuzba Celna pozostanie poza kas z tym że, że w mundurowej Słuzbie Celnej pozostanie tylko i wyłącznie ścisłe cło to znaczy oddziały i funkcjonariusze zajmujący się obrotem z zagranicą. Reszta zostanie wcielona do kas jako urzędnicy skarbowi czyli cywile.

Do mnie dotarła wiadomość, że Słuzba Celna pozostanie poza kas z tym że, że w mundurowej Słuzbie Celnej pozostanie tylko i wyłącznie ścisłe cło to znaczy oddziały i funkcjonariusze zajmujący się obrotem z zagranicą. Reszta zostanie wcielona do kas jako urzędnicy skarbowi czyli cywile.

Czyli planuje się zrobić to o czym pisałem już dawno. Czyżby ktoś poszedł po olej do głowy?

No to zaczną się przetasowania, nikt nie może być pewnym dnia ani godziny. Kadra oficerska oczywiście mundurowa nawet nie myślę, że mogłoby być inaczej

Trwa spotkanie w MF
Usłyszeliśmy, że zostanie wdrożony KAS. W KAS ok. 7-8 tys. to funkcjonariusze.

Czy 7-8 tysięcy funkcjonariuszy mieści się w tym co powiedział bolo1999 ?
Ile funkcjonariuszy pełni obecnie służbę w komórkach: OC graniczny, OC wewnętrzny, WZP, Dozór. Cos mi się wydaję, że obecnie w tych jednostkach jest mniej niż te 7-8 tys ludzi ?

Czy 7-8 tysięcy funkcjonariuszy mieści się w tym co powiedział bolo1999 ?
Ile funkcjonariuszy pełni obecnie służbę w komórkach: OC graniczny, OC wewnętrzny, WZP, Dozór. Cos mi się wydaję, że obecnie w tych jednostkach jest mniej niż te 7-8 tys ludzi ?

Też mi się tak wydaje.
Dlatego zakres tych komórek można byłoby na pewno poszerzyć o DS i ewent. komórki analityczne (z prawdziwego zdarzenia!!), które mają na celu wspieranie szeroko rozumianego procesu zwalczania przestępczości.

Panowie zobaczcie w naszej ustawie jakie zadania mogą wykonywać tylko funkcjonariusze a jakie zadania mogą być również wykonywane przez cywili i odpowiecie sobie na pytanie. Po co kombinować jak koń pod górę, skoro ustawa o SC wszystko wyjaśnia.....

nie dajmy sie podzielic

Widzę ze czesc piszacych juz zgodziła sie na 7tysięcy a nas jest dwa razy wiecej. Już sami sie dzielimy , brak elementarnej solidarności. Scenariusz prawdopodobnie bedzie taki ze zostanie 7 tysiecy mundurowych tzn przede wszystkim granica i OC wewn. Jak rzad obieca ze zostana mundurowymi to nie bedzie sie im chciało nadstawiac głowy za resztę , no i mamy po zawodach. Jeżeli będziemy cały czas jednością i mysleć za całość to może przetrwamy . Teraz tobie wydaje sie ze jestes mundurowym ale za chwilę ktos zadecyduje inaczej i co wtedy ?
NIE POZWÓLMY NA KAS !!!!!

a teraz trochę historii - można stosowac bez zmian :

PRZEDSTAWICIELE ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH
DZIAŁAJĄCYCH W SŁUŻBIE CELNEJ
Szanowni Państwo !
Tak jak się można było spodziewać sprawa konsolidacji służb celnej i skarbowej nabiera tempa. Szef Służby Celnej za pomocą prasy przekazuje coraz więcej informacji dotyczących planów resortu finansów związanych z likwidacją Służby Celnej.
Przypomnę, że w listopadzie 2005 roku pojawiające się pomysły połączenia służb skarbowych i celnych oraz ostatnie lata ciągłych zmian związanych z reorganizacją izb i urzędów celnych były powodem powstania WSSC.
Powołanie na stanowisko szefa Służby Celnej Mariana Banasia i objęcie przez niego nadzoru nad kluczowymi departamentami w Ministerstwie Finansów utwierdziło minie w przekonaniu, że będzie lansowany pomysł resortu na stworzenie „superurzędu”. Całkowicie podzielam Waszą opinię, że decyzja o konsolidacji podjęta została wyłącznie w oparciu o pozorowaną debatę społeczną oraz o błędne założenia koncepcyjne z jednoczesnym naruszeniem założeń dialogu społecznego.
Obecną „ akcję informacyjną” ministerstwa finansów dotycząca konsolidacji można określić jako politykę „oswajania” funkcjonariuszy celnych z tym pomysłem. Proszę zwrócić uwagę jakimi zwrotami posługuje się SSC w dzisiejszym wywiadzie w Gazecie Prawnej : „Chcielibyśmy, żeby był to 1 stycznia 2008 r. Jak będzie, czas pokaże.” , „Związki zawodowe powinny być zadowolone.” , „jesteśmy otwarci na uwagi związków zawodowych” , „Nowa dobra administracja ma być przyjazna, nowoczesna i efektywna,” itd.
Powtarzany jest slogan „Skróci się także droga dotarcia do urzędu. Teraz w jednym urzędzie załatwia się akcyzę, w innych przykładowo sprawy VAT. Po konsolidacji wszystkie sprawy będzie można załatwić w jednym urzędzie. Podatnicy oczekują takich zmian.”
Dla mnie jest to czytelna gra (manipulacja), której celem jest przekonanie nas, że nie ma innej drogi , że proponowane rozwiązane jest najlepszym z możliwych , że jest to proces nieuchronny, że to my będziemy współtwórcami tej reformy. Warto także zaznaczyć, że nikt nie zna szczegółów powstających w pełnej konspiracji aktów prawnych.
Nie muszę chyba Państwa przekonywać, że to oczywista nieprawda !

Szanowni Państwo !
Pozwoliłem sobie zająć Państwa czas, żeby przekonać Was do pewnych działań i przedstawić punkt widzenia WSSC w tej sprawie.
Otóż : podjęcie z kierownictwem resortu jakiegokolwiek dialogu na temat konsolidacji Naszej Służby z administracją skarbową uważam za szkodliwe dla Służby Celnej, szkodliwe dla interesów naszego kraju, szkodliwe dla przyszłości zawodowej funkcjonariuszy celnych.
Uważam, że wszelkie akty prawne przedstawiane do konsultacji a dotyczące tzw. konsolidacji powinny być przez nas „ odrzucone w pierwszym czytaniu ” !
Jakiekolwiek próby opiniowania tych materiałów, propozycje zmian artykułów itp. pozwolą ministrowi Banasiowi na „wciągnięcie” nas do prac nad reformą, której nie chcemy.
Uważam, że tylko dialog nad reformą jednolitej mundurowej Służby Celnej, jej unowocześnianiem, jej wzmacnianiem może być przez nas akceptowalny.
Pan Tomasz Ludwiński mówi „Na razie nie można oceniać decyzji ministerstwa, bo nie są znane szczegóły planowanego połączenia. Gdy będzie gotowy projekt ustawy dotyczący konsolidacji, wtedy będzie można mówić o przyszłości. Najważniejszą kwestią będą gwarancje utrzymania zatrudnienia.” – myślę, że skarbowcy nie mają innego wyjścia, muszą rozmawiać o reformie izb i urzędów skarbowych, sprawa konsolidacji jest dla nich rzeczą obojętną. Nie chcę w tym miejscu wypowiadać się na temat reformy aparatu skarbowego, ponieważ są to sprawy mało mi znane . Kolegom z izb i urzędów skarbowych mogę tylko życzyć by nadchodząca reforma była korzystna dla nich i dla interesów Polski.

My mamy swoją Służbę , mamy niedoskonałą ale swoją ustawę, mamy pewne uprawnienia oraz postulaty, których spełnienia oczekują wszyscy funkcjonariusze naszej Służby !

Szanowni Państwo !
A P E L U J Ę - nie dajmy się „wciągnąć” do dyskusji (dialogu) dotyczącej konsolidacji służb celnych i skarbowych. Jest to rozwiązanie szkodliwe dla interesów RP, szkodliwe dla Służby Celnej, szkodliwe dla funkcjonariuszy celnych.
Rozmawiajmy o prawdziwej reformie jednolitej mundurowej Służby Celnej !
08-02-2007
admin_wssc

Jeśli wyrazicie zgodę na włączenie do kas Służby Celnej a tym samym jej likwidację to będzie to zdradą w stosunku do 7 do 8 tyś naszych kolegów którzy nie będą już funkcjonariuszami. Jeśli dostaniemy emki wszyscy obecni funkcjonariusze to mogą one być liczone od roku 1999, każdy z nas będzie miał wtedy tylko 17 lat służby i 40% emerytury jakieś 1300 zł. Kto pójdzie na taką głodową emkę. Pamiętajcie jeszcze o jednym kto nam zapewni że nagle z oddziału nie zostaniemy przeniesieni na jakieś inne stanowisko które okaże się cywilne po jakimś czasie. Ja jestem na nie, nie chcę likwidacji Służby Celnej.

To proste. Nie zgodzimy się na taki KAS, co wczoraj zostało wyrażone, ale też nie było mowy o emkach od 1999 i postawiłem kwestię ewolucyjności procesu ucywilnienia

Żeby się nie rozwijać w dwóch wątkach nieco szerzej napiszę w temacie "EMERYTURY"

Back
Do góry