Stanowisko jakie przedstawił kol.Sławek w wątku "emerytury" powinno być naszym wspólnym stanowiskiem ,ponieważ jest to najrozsądniejsze i najlepsze wyjście dla wszystkich Celników. Wesołych Świąt , jest nadzieja że będzie dobrze.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
.... Pojawiły się wątpliwości o tym kto w KAS będzie mundurowy a kto nie. Ja sobie to tak wyobrażam, że rzeczywiście 7-8 tys. funkcjonariuszy celnych plus grupy realizacyjnych UKS będzie formacją mundurową w KAS.
Wyobrażam sobie rozdział ustawy, który zaczyna się od przepisu, że w ramach KAS tworzy się mundurową uzbrojoną formację i wszyscy ci mają broń i kontynuację emerytur mundurowych. Nie działa też dla nich Kodeks Pracy i nie można ich przenieść do pozostałej części KAS bez ich zgody na ucywilnienie. W rozumieniu przepisów są funkcjonariuszami służby mundurowej, mają stopnie tak jak dzisiaj i mogą przechodzić pomiędzy służbami mundurowymi tak jak dzisiaj, etc ...
Kolego, a w karnym i akcyzie to nie? Szlag człowieka trafia, każdy widzi swój koniec nosa.Jednakże praca "za biurkiem" w PC również nie jest łatwa. Również się trzeba "użerać" z różnymi Stronami, niejednokrotnie być przy tym zastraszanym, wyszydzanym itp. Trzeba brać na siebie dużą odpowiedzialność, wydając decyzję która może pogrążyć zarówno Stronę jak i innych kolegów z cła, którzy wcześniej zrobili błąd. Myślę, że również Ci f.c. powinni pozostać jak część formacji mundurowej.
Kolego, a w karnym i akcyzie to nie? Szlag człowieka trafia, każdy widzi swój koniec nosa.
To może przejmiesz akcyzę wewnątrzwspólnotową, co za różnica import czy nabycie wewnątrzwspólnotowe. I sprawy po dozorze = akcyza i gry hazardowe. Nie wiem kolego, ile pracujesz w cle, ale wiedza twoja marna.Co do akcyzy to sorry ale jakby nie było to z importem towarów z zagranicy (co stanowi zasadniczą działalność SC) nie mają nic wspólnego.
Zaznaczam - akcyzą importową zajmuje się komórka Przeznaczeń Celnych
To może przejmiesz akcyzę wewnątrzwspólnotową, co za różnica import czy nabycie wewnątrzwspólnotowe. I sprawy po dozorze = akcyza i gry hazardowe. Nie wiem kolego, ile pracujesz w cle, ale wiedza twoja marna.
A jednak musze skomentowac. Nie kwestionowalem pracy akcyzy jako latwej czy nic nie znaczacej. Stwierdzilem jedynie, ze jesli chodzi o import z krajow trzecich to oni nie maja z tym nic wspolnego. Nie stwierdzilem, ze to co robia jest latwe i przyjemne. Prosze czytac ze zrozumieniem.To może przejmiesz akcyzę wewnątrzwspólnotową, co za różnica import czy nabycie wewnątrzwspólnotowe. I sprawy po dozorze = akcyza i gry hazardowe. Nie wiem kolego, ile pracujesz w cle, ale wiedza twoja marna.
A jednak musze skomentowac. Nie kwestionowalem pracy akcyzy jako latwej czy nic nie znaczacej. Stwierdzilem jedynie, ze jesli chodzi o import z krajow trzecich to oni nie maja z tym nic wspolnego. Nie stwierdzilem, ze to co robia jest latwe i przyjemne. Prosze czytac ze zrozumieniem.