Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Stanowisko jakie przedstawił kol.Sławek w wątku "emerytury" powinno być naszym wspólnym stanowiskiem ,ponieważ jest to najrozsądniejsze i najlepsze wyjście dla wszystkich Celników. Wesołych Świąt , jest nadzieja że będzie dobrze.

Jednak są wśród Nas prawdziwi Oficerowie. Ci o których piszę wiedzą że to o nich.Dzięki.

Ostatnia edycja:
.... Pojawiły się wątpliwości o tym kto w KAS będzie mundurowy a kto nie. Ja sobie to tak wyobrażam, że rzeczywiście 7-8 tys. funkcjonariuszy celnych plus grupy realizacyjnych UKS będzie formacją mundurową w KAS.
Wyobrażam sobie rozdział ustawy, który zaczyna się od przepisu, że w ramach KAS tworzy się mundurową uzbrojoną formację i wszyscy ci mają broń i kontynuację emerytur mundurowych. Nie działa też dla nich Kodeks Pracy i nie można ich przenieść do pozostałej części KAS bez ich zgody na ucywilnienie. W rozumieniu przepisów są funkcjonariuszami służby mundurowej, mają stopnie tak jak dzisiaj i mogą przechodzić pomiędzy służbami mundurowymi tak jak dzisiaj, etc ...

,,Część mundurowa KAS,, zapewne w takiej sytuacji przejmie pewne zadania z UKS oraz ich uprawnienia w zakresie jakim powinny przypadać służbie mundurowej tj. czynności operacyjne. Czyli oprócz bardzo mało licznych grup realizacyjnych UKS do ,,formacji mundurowej w KAS,, dołączeni zostaną ludzie z UKS zajmujący się wywiadem skarbowym, czynnościami operacyjnymi. Łącznie z UKS pod mundur może przejść ok 1 tys. osób. Czyli nam zostaje 6-7 tys etatów mundurowych.

Pewnie ,,Część mundurowa KAS,, będzie miała obsługę cła, zwalczanie przestępstw/wykroczeń akcyzowych - czyli jak dotychczas oraz dodatkowe zadania służb mundurowych z UKS. Może będzie to zwalczanie wyłudzeń z podatku VAT (tak głośno ostatnio podnoszonych). Wiele pytań...

Przede wszystkim z tego co można dowiedzieć o informacjach jakie zostały przekazane DIC-om przez SSC 18 grudnia 2015 r. (informacje na ten temat można m.in. odnaleźć na stronie intranetowej IC Poznań - aktualności - zakładka informacje z narad) KAS ma przybrać postać podobną do tego co jest na Węgrzech... To znaczy, że KAS ma być pewnym rodzajem byłego GUC z własnym budżetem, kadrami i kierownictwem, który będzie nadzorował SC, AP i UKS..... Warto czasami poszukać, a nie dzielić skórę na niedźwiedziu... Z tego wynika, że KAS ma być łącznikiem/spoiwem funkcjonalnym nad trzema odrębnymi formacjami. Natomiast jak to będzie wyglądać w rzeczywistości dowiemy się dopiero po opublikowaniu projektu ustawy. Wymyślanie w obecnej chwili, jakie komórki gdzie będą funkcjonować, kto będzie mundurowy, a kto nie, jakie będziemy mieli zadania jest conajmniej śmieszne.... Lepiej nadal skupiać się nad najważniejszymi celami tj. emki dla wszystkich funkcjonariuszy oraz wzmocnienie Służby Celnej niezależnie od tego co obecna władza chce przeprowadzić....

W dniu 22.12.2015r. odbyło się spotkanie Kierownictwa Służby Celnej z działającymi w Służbie Związkami Zawodowymi.

Komunikat ze spotkania związków zawodowych z kierownictwem Służby Celnej w dniu 22 grudnia 2015.

Na początku spotkania Szef Służby Celnej oświadczył zdaje sobie sprawę, że ostatnie 8 lat przyniosło wiele niesprawiedliwości i potrzeba czasu aby to naprawić.

Służba Celna nie przestanie istnieć ale część osób w niej zatrudnionych nie pozostanie funkcjonariuszami.

Zapytany o liczby wskazał, że może to dotyczyć około 7 tysięcy funkcjonariuszy.

Celem jest utworzenie mocniejszej struktury, która będzie skutecznie ścigała oszustów i przestępców i dbała o właściwy pobór danin publicznych oraz bezpieczne granice.

Na pewno zostaną grupy operacyjne, porty lotnicze, granice : wszyscy , którzy zdaniem Szefa S.C. „reprezentują służbę niejako na zewnątrz” w bezpośrednim kontakcie z zagrożeniami.

Nikt nie straci pracy. Nie będzie zwolnień, poza zwykłą fluktuacją kadr (np. odejścia na emerytury). Wszyscy otrzymają propozycję pozostania w służbie lub przejścia do administracji podatkowej. Wydaje się zatem, że na chwilę obecną reforma idąca kierunku utworzenia KAS jest bardzo prawdopodobna.

W sprawie emerytur mundurowych Szef Służby Celnej podkreślił, że jest to kierunek prawidłowy i kierownictwo służby jest za tym aby wykonać wyrok TK. Nie padły jednak szczegóły gdyż zaledwie kilka dni temu powstał zespół pracujący nad tym problemem.

Co do podziału zapowiedzianych podwyżek płac z zapisanych w budżecie na 2016 rok 51,3 miliona przypadających na Służbę Celną, z których średnio na pracownika i funkcjonariusza przypada 290 zł, uzgodnienia z poprzednim kierownictwem uznać trzeba za niebyłe. Rozmowy na ten temat mają nastąpić po nowym roku lub jeszcze później gdy budżet będzie zatwierdzony a kwoty pewne. Szef Służby jest za tym aby nasze wynagrodzenia wzrosły do podobnego poziomu jak w straży granicznej

Związkowcy zwrócili uwagę, na źle funkcjonujące systemy informatyczne. Szef zapowiedział, że w najbliższych dniach osobiście (w izbach celnych) przyjrzy się tej sprawie.

Związkowcy poruszyli jeszcze wiele pilnych tematów nękających służbę jednakże z uwagi na dużą liczebność zaproszonych (kilkadziesiąt osób) oraz ograniczony czas Wiceministra trudno było uzyskać bardziej szczegółowe odpowiedzi i rozwiać wiele wątpliwości. Jednakże kierownictwo Służby Celnej zapowiedziało, że jest otwarte na wszelkie uwagi funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej.

Ostatnia edycja:
W dniu 22.12.2015r. odbyło się spotkanie Kierownictwa Służby Celnej z działającymi w Służbie Związkami Zawodowymi.

Komunikat ze spotkania związków zawodowych z kierownictwem Służby Celnej w dniu 22 grudnia 2015.

Służba Celna nie przestanie istnieć ale część osób w niej zatrudnionych nie pozostanie funkcjonariuszami.

To mnie uspokoiło najważniejsze, że Służba Celna nie przestanie istnieć.

Zapytany o liczby wskazał, że może to dotyczyć około 7 tysięcy funkcjonariuszy.

Celem jest utworzenie mocniejszej struktury, która będzie skutecznie ścigała oszustów i przestępców i dbała o właściwy pobór danin publicznych oraz bezpieczne granice.

Na pewno zostaną grupy operacyjne, porty lotnicze, granice : wszyscy , którzy zdaniem Szefa S.C. „reprezentują służbę niejako na zewnątrz” w bezpośrednim kontakcie z zagrożeniami

Nikt nie straci pracy. Nie będzie zwolnień, poza zwykłą fluktuacją kadr (np. odejścia na emerytury). Wszyscy otrzymają propozycję pozostania w służbie lub przejścia do administracji podatkowej. Wydaje się zatem, że na chwilę obecną reforma idąca kierunku utworzenia KAS jest bardzo prawdopodobna.

To już jest mniej optymistyczne kto zostanie a kto nie, jak mam się bronić żeby po 10 latach na pasie nie zostać przeniesiony na cywilne stanowisko w kas. Czy szykuje się nam powtórka z etatyzacji? Połowa z nas zostanie cywilami.

W sprawie emerytur mundurowych Szef Służby Celnej podkreślił, że jest to kierunek prawidłowy i kierownictwo służby jest za tym aby wykonać wyrok TK. Nie padły jednak szczegóły gdyż zaledwie kilka dni temu powstał zespół pracujący nad tym problemem.

Brak jakichkolwiek szczegółów, chociaż temat znany jest co najmniej od 20 lat a w sejmie jest nasz projekt. Trochę to dziwne.

Co do podziału zapowiedzianych podwyżek płac z zapisanych w budżecie na 2016 rok 51,3 miliona przypadających na Służbę Celną, z których średnio na pracownika i funkcjonariusza przypada 290 zł, uzgodnienia z poprzednim kierownictwem uznać trzeba za niebyłe. Rozmowy na ten temat mają nastąpić po nowym roku lub jeszcze później gdy budżet będzie zatwierdzony a kwoty pewne. Szef Służby jest za tym aby nasze wynagrodzenia wzrosły do podobnego poziomu jak w straży granicznej

Tego to już zupełnie nie rozumie na nasze podwyżki jest przeznaczona jakaś kwota, która była zapisana. Dlaczego teraz nam się ją zabiera? Chyba można dać równo wszystkim tak jak to było zapisane a jak będą jakieś dodatkowe pieniądze wtedy można się zastanawiać.

Ostatnia edycja:
Może czytamy różne teksty, ale ja nie widzę nigdzie informacji, że pieniądze na podwyżki zostały zabrane/cofnięte.... Natomiast wynika z niego, że nadal jest przeznaczona kwota na podwyżki dla SC, tyle tylko, że ustalenia poprzedniego SSC dotyczące ich podziału są nieważne... Zatem z okazji Świąt życzę wszystkim umiejętności czytania ze zrozumieniem....

Co do podziału zapowiedzianych podwyżek płac z zapisanych w budżecie na 2016 rok 51,3 miliona przypadających na Służbę Celną, z których średnio na pracownika i funkcjonariusza przypada 290 zł, uzgodnienia z poprzednim kierownictwem uznać trzeba za niebyłe. Rozmowy na ten temat mają nastąpić po nowym roku lub jeszcze później gdy budżet będzie zatwierdzony a kwoty pewne. Szef Służby jest za tym aby nasze wynagrodzenia wzrosły do podobnego poziomu jak w straży granicznej.

I mi się wydaje że poprzedni podział nie przejdzie. Jest nadzieja że znajomi królika nie dostana podwyżek 300% tego co normalny funkcjonariusz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam. Mam pytanie do Pana Sławka
niedawno ktoś na forum napisał (odnośnie spotkania kierownictwa Izb w MF 18 grudnia), że w mundurach mają pozostać funkcjonariusze, którzy zajmują się obrotem towarów z zagranicą. Moje pytanie do takich f.c. zaliczają się f.c. pełniących służbę w komórkach Przeznaczeń Celnych. przecież oni też zajmują się obrotem towarów z zagranicą tyle, że po zwolnieniu towarów.
Jak to będzie wyglądać jak osoba która będzie w decyzji decydować o nadaniu towarom przeznaczenia celnego, określać cła i podatki od importu, wykrywać przestępstwa skarbowe (oszustwa celne), osoba która de facto stanowi jedno z ogniw ogólnie pojętego importu (a konkretnie ostatnie ogniwo) będzie "obsługiwać" eksporterów jako zwykły urzędnik? Moim zdaniem jest to sytuacja nie do przyjęcia. Nie chcę się powtarzać ale dodam po raz kolejny - to f.c. którzy stanowią jeden z elementów importu towarów i niejednokrotnie dzięki nim do Skarbu Państwa odprowadzane są również duże pieniądze, stanowią esencję celnictwa, muszą ogarniać wiedzę obejmującą cło akcyzę i VAT. Wiem, że się teraz narażam wielu f.c., którzy służą na granicy i w mobilnych, którzy twierdzą, iż tylko ich służba to "esencja" i serce celnictwa - tego nie neguję - nieśmiałbym. Jednakże praca "za biurkiem" w PC również nie jest łatwa. Również się trzeba "użerać" z różnymi Stronami, niejednokrotnie być przy tym zastraszanym, wyszydzanym itp. Trzeba brać na siebie dużą odpowiedzialność, wydając decyzję która może pogrążyć zarówno Stronę jak i innych kolegów z cła, którzy wcześniej zrobili błąd. Myślę, że również Ci f.c. powinni pozostać jak część formacji mundurowej.

Jednakże praca "za biurkiem" w PC również nie jest łatwa. Również się trzeba "użerać" z różnymi Stronami, niejednokrotnie być przy tym zastraszanym, wyszydzanym itp. Trzeba brać na siebie dużą odpowiedzialność, wydając decyzję która może pogrążyć zarówno Stronę jak i innych kolegów z cła, którzy wcześniej zrobili błąd. Myślę, że również Ci f.c. powinni pozostać jak część formacji mundurowej.
Kolego, a w karnym i akcyzie to nie? Szlag człowieka trafia, każdy widzi swój koniec nosa.

I jeszcze jedno pytanie Pani Sławku
Jak zz celnicy.pl sobie wyobraża ( w przypadku ucywilnienia funkcjonariuszy Przeznaczeń Celnych- którzy co już wyżej opisałem stanowią stricte "celniczą" komórkę) sytuację, że f.c. z Przeznaczeń Celnych będą ramię w ramię "po cywilu" stać obok byłych f.c. z Logistyki, Finansów, Informatyki, Kadr, Szkolenia, komórek Ogólnych, Kancelarii czy Rozliczeń - czyli komórek które de facto stricte z cłem nie mają nic wspólnego i stanowią jedynie wsparcie do działania właśnie m. in. ludziom na granicy, w oddziałach i np. w Przeznaczeniach Celnych - tj. f.c. tworzącym pion zajmujący się obrotem towarów z zagranicą?
Chciałem poznać stanowisko zz celnicy.pl w zakresie właśnie ucywilnienia f.c. z komórek Przeznaczeń Celnych - czy jest za ich pozostawieniem w formacji mundurowej (czyli w tych 7-8 tys. f.c.) czy też jest za tym, żeby zostali ucywilnieni? A może SSC już na spotkaniu 22 grudnia coś wspominał o konkretnych komórkach mających ozostać w mundurach i tych mających zostać cywilami?
Pozdrawiam

Kolego, a w karnym i akcyzie to nie? Szlag człowieka trafia, każdy widzi swój koniec nosa.

Przepraszam za pominięcie karnego - ale oni jakby "z mocy prawa" tj. wyroku TK już niejako mają zagwarantowane pozostanie w mundurach, dlatego nie wspominałem. I w ogóle - nie to, że mnie inni nie obchodzą - pracuję w PC i chcialem się zapytać tylko o tą komórkę.
Co do akcyzy to sorry ale jakby nie było to z importem towarów z zagranicy (co stanowi zasadniczą działalność SC) nie mają nic wspólnego.
Zaznaczam - akcyzą importową zajmuje się komórka Przeznaczeń Celnych:)

Co do akcyzy to sorry ale jakby nie było to z importem towarów z zagranicy (co stanowi zasadniczą działalność SC) nie mają nic wspólnego.
Zaznaczam - akcyzą importową zajmuje się komórka Przeznaczeń Celnych:)
To może przejmiesz akcyzę wewnątrzwspólnotową, co za różnica import czy nabycie wewnątrzwspólnotowe. I sprawy po dozorze = akcyza i gry hazardowe. Nie wiem kolego, ile pracujesz w cle, ale wiedza twoja marna.

To może przejmiesz akcyzę wewnątrzwspólnotową, co za różnica import czy nabycie wewnątrzwspólnotowe. I sprawy po dozorze = akcyza i gry hazardowe. Nie wiem kolego, ile pracujesz w cle, ale wiedza twoja marna.

Widze, ze kolega drazliwy, wiec nie bede dalej rozwijal tematu innych komorek- niech sami sie o siebie martwia.
Powtarzam intresuje mnie tylko i wylacznie kwestia ucywilnienia PC .

A jednak musze skomentowac. Nie kwestionowalem pracy akcyzy jako latwej czy nic nie znaczacej. Stwierdzilem jedynie, ze jesli chodzi o import z krajow trzecich to oni nie maja z tym nic wspolnego. Nie stwierdzilem, ze to co robia jest latwe i przyjemne. Prosze czytac ze zrozumieniem.

Minister Zieliński jasno powiedział wszyscy funkcjonariusze mają być jednakowo traktowani. Jestem na granicy ale zgadzam się z konstabl.

A jednak musze skomentowac. Nie kwestionowalem pracy akcyzy jako latwej czy nic nie znaczacej. Stwierdzilem jedynie, ze jesli chodzi o import z krajow trzecich to oni nie maja z tym nic wspolnego. Nie stwierdzilem, ze to co robia jest latwe i przyjemne. Prosze czytac ze zrozumieniem.

Przestańcie się przekomarzać i walczyć ze sobą. Może się tak zdarzyć, że nikt z was / nas nie dostanie emki. Aby 7 lub 8 K dostało przywileje też nie będzie łatwo. Aby nie skończyło się na 3 lub 4K. A czemu by nie! Należy wspierać Sławka nie tylko gadką ale i czynem. I nie tylko czynem w pochodzie ale i groszem. Oczekujesz cudów a nie przykładasz ręki ( 15 zł ) do efektywnego działania związku - któremu jeszcze zależy. Jest nadzieja że jakiś % odejdzie na emkę od razu, a reszta która się nie załapie na maxa zastanie tz. wygaszona - dosłuży choćby i w innej komórce niż teraz jest. Trzymam kciuki za przewodniczącego aby przysporzył wszystkim FC mundurowym zaszczytu wyboru emerytury mundurowej!!!!!!!!!!!!!!!!

Back
Do góry