Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

To jakim cudem minfin chce zwiększyć wpływy i uszczelnić budżet likwidując komórki kontrolne, to tego nauczył się w stanach i na studiach. Chyba nie wyobraża sobie sytuacji, że funkcjonariusze pozbawieni bycia funkcjonariuszami będą nadal realizowali zadania kontrolne które realizują w mundurach i takie same jak np. wzp.

Zdecydowanie apeluję o nie naskakiwanie na siebie UKS i SC ;) Zdaję sobie sprawę że zarówno i AP i UKS i SC nie chce tego tworu. Spróbujmy z sobą rozmawiać, nawet jeżeli czasem wymagać to będzie anielskiej cierpliwości :p
WZP - Wydział Zwalczania Przestępczości - tzw mobilni, czarni - uzbrojeni wyłącznie do kontroli;
Dozór - poprzednio funkcje prewencyjne, z początku zadania z SzNP obecnie nacisk na kontrole praktycznie jak WZP tylko bez dodatków i hołubienia przez DIC

To jakim cudem minfin chce zwiększyć wpływy i uszczelnić budżet likwidując komórki kontrolne, to tego nauczył się w stanach i na studiach. Chyba nie wyobraża sobie sytuacji, że funkcjonariusze pozbawieni bycia funkcjonariuszami będą nadal realizowali zadania kontrolne które realizują w mundurach i takie same jak np. wzp.

A MF na to - a czemu nie? przecież kontrolerzy z UKS i AP nie mają mundurów....

Ja tak sobie myślę, że nam w kontroli w US i UKS to zamiast mundurków przydały by się odpowiednie do charakteru pracy przepisy. Może kiedyś ktoś na górze na to wpadnie i się nie przewróci :)

A MF na to - a czemu nie? przecież kontrolerzy z UKS i AP nie mają mundurów....
Tylko charakter kontroli trochę inny, ale wszystko jest możliwe. Cudowna motywacja do pracy. W końcu MF może robić co chce, przynajmniej do momentu jak Pani Premier sie dowie o szczegółach nadchodzącego chaosu.

Funkcjonariusze ABW i Policjanci CBŚ też nie noszą mundurów, a jakoś przysługuje im emerytura "mundurowa".

Ja tak sobie myślę, że nam w kontroli w US i UKS to zamiast mundurków przydały by się odpowiednie do charakteru pracy przepisy. Może kiedyś ktoś na górze na to wpadnie i się nie przewróci :)

Tak myślą Ci którzy chcą poprawić coś co było złe. Ale do władzy doszli rewolucjoniści, a więc złe było wszystko, dlatego nie można poprawić a zrobić od nowa. A że nie wiem jak to zrobić - no i co z tego?....

Z tego co widzę to panowie nie za bardzo orientują się w strukturach Służby Celnej a dowodem na to jest w ogóle nie poruszona sprawa oddziałów wewnętrznych, Także dziwi mnie to, że chcą przenieść na funkcjonariuszy ukasowców w tym 2 tyś z miejsca oficerów. To jest na prawdę pogarda i kpina z funkcjonariuszy celnych którzy do tej pory pełnili słuzbę. Jeżeli tak ma być to już dzisiaj powinien być zakaz przenoszenia ludzi z pasa i na pas bo w przeciwnym razie będzie tak samo co przy wartościowaniu i będzie dochodziło do wielu nadużyć.
Sławek już nie ma na co czekać, musimy się bronić nie czekajmy aż nas rozbiją w pył. To jest jedna wielka niesprawiedliwość. Sławek na początek może powinniśmy napisać pismo do pana prezydenta, pani premier oraz pana prezesa, które podpiszą wszyscy funkcjonariusze w tym piśmie powinniśmy nakreślić sytuację obecna w Służbie Celnej oraz opisać co zamierzają panowie z minfin. W piśmie powinno być umieszczone, że w związku z działalnością panów Banasia, Szałamacha na szkode państwa polskiego oraz funkcjonariuszy zwracamy się z prośbą o odwołanie tych panów. Jeśli adresaci tego pisma są uczciwi i pamiętają co obiecali funkcjonariuszom Służby Celnej to zadziałają a jak nie to pozostanie nam już tylko ostateczność.

Urzędy Skarbowe jak OC wewnętrzna a przyjmują petentów po cywilnemu. Da się ? Da :( .

Funkcjonariusze ABW i Policjanci CBŚ też nie noszą mundurów, a jakoś przysługuje im emerytura "mundurowa".

Nie noszą, ale posiadają. Emerytura mundurowa nie jest uzależniona od tego czy się nosi mundur czy nie, bo inaczej to mieli by ją także np. kolejarze.
Komu się należy wynika z odpowiednich przepisów.

Tak myślą Ci którzy chcą poprawić coś co było złe. Ale do władzy doszli rewolucjoniści, a więc złe było wszystko, dlatego nie można poprawić a zrobić od nowa. A że nie wiem jak to zrobić - no i co z tego?....

A że nie wiem jak to zrobić-to najlepiej rozpierdo..ć. Niestety:(

Funkcjonariusze ABW i Policjanci CBŚ też nie noszą mundurów, a jakoś przysługuje im emerytura "mundurowa".[/QUOTE

To chyba troszkę inaczej. To że nie noszą na codzień mundurów wynika ze specyfiki pracy. U nas również DIC, NUC może zwolnić funkcjonariusza z obowiązku wykonywania zadań w umundurowaniu - patrz chociażby komórki rozpoznania lub dozór

Urzędy Skarbowe jak OC wewnętrzna a przyjmują petentów po cywilnemu. Da się ? Da :( .

No teraz to juz chyba przesadziłeś. Wiem jak wygląda praca w oddziałach wewnętrznych porównanie ich do urzędów skarbowych to chyba jakieś nieporozumienie. Do urzędu skarbowego nikt tirem nie podjeżdża i nikt tam nie wykonuje rewizji. Do urzędu skarbowego to przychodzą goście z pitami.

No teraz to juz chyba przesadziłeś. Wiem jak wygląda praca w oddziałach wewnętrznych porównanie ich do urzędów skarbowych to chyba jakieś nieporozumienie. Do urzędu skarbowego nikt tirem nie podjeżdża i nikt tam nie wykonuje rewizji. Do urzędu skarbowego to przychodzą goście z pitami.

Ja to wszystko rozumiem - przepracowałem w wewnętrznych z 10 lat. Ty to im wytłumacz.

No teraz to juz chyba przesadziłeś. Wiem jak wygląda praca w oddziałach wewnętrznych porównanie ich do urzędów skarbowych to chyba jakieś nieporozumienie. Do urzędu skarbowego nikt tirem nie podjeżdża i nikt tam nie wykonuje rewizji. Do urzędu skarbowego to przychodzą goście z pitami.[/QUOTE

Szczerze? - a ile razy przy obecnym poziomie kontroli wychodzisz do tego tira? A odprawa scentralizowana, zgłoszenia poza godzinami funkcjonowania, pozwolenia na otwieranie karnetu TIR, obsługa w CUDO...

Panowie! !!!!! Apeluje do was wszystkich, poczekajmy do 9-10 marca kiedy zbiorą się komisje. Nie bijmy piany. Czy wy naprawdę nie widzicie że o to im chodzi. Uderzyć z grubej rury a potem zobaczymy co u gramy. Czy wy nie rozumiecie że przez to pieprzenie świetnie rozpracowywuja nasze nastroje i naszą wytrzymałość na stres i napięcie. Poczekajcie na stanowisko rządu a potem dyskutuj cie. Czy wy naprawdę nie widzicie po tylu latach pracy, że to co ktoś dzisiaj powiedział jest nie możliwe praktycznie do zrobienia. Naprawdę powstrzymanie te głupie gadanie! !!!! To jak woda na młyn. Poczekajcie jeszcze te parę dni, jak mówił wcześniej Sławek. Dobranoc.

tak czytam i czytam, i myślę, i drapię się po łepetynce

i wiecie co? to ma sens

jeśli ktoś chce pozbawić PIS władzy i poparcia społecznego z powodu braku kaski na realizację obietnic wyborczych to taka"reforma" ma sens

rozpieprzyć wszystko, skłócić ludzi, przemieszać, odebrać im motywację, zniechęcić do skuteczności

propozycję dać tylko tym, których się zna albo wobec których taka przysługa przyniesie korzyść w przyszłości, a nie tym którzy byli skuteczni

przemieszać ludzi, żeby broń Boże ci, co umieję i robią coś skutecznie nie robili tego dalej

iksów i uksów w mundury do UCSów, mundurowych "przyjaznych" przesunąć z oc wew, uc i ic do wzp i oc granicznych - niech mają emki

mundurowych z oc granicznych i wzp, jeśli dadzą się omamić perspektywą emek i munduru i nie podejmą protestów - w pierwszym półroczu 2017 dać do PRACY do UCSów, a gdyby fikali to w ogóle nic im nie proponować

zrezygnować z dozoru - a co tam akcyza - przedsiębiorcy na pewno nie oszukają, tak jak na gazie i paliwie, automaty same się pozamykają, przemyt i handel fajką zaniknie i wzrosną wpływy z polskich fajek, tytoniarze też przestaną bruździć legalnym

dwa lata "reformy", i takiej "reformy" nie wytrzyma najbardziej oszczędny plan wydatków budżetowych, wpływy nie wzrosną ale spadną, struktury i systemy będą się docierać, ludzie spalać, i o ile znam życie, nagle okaże się, że nie za bardzo jest komu robić, a ci co mogliby to nie bardzo mają na czym, nie bardzo mają jak, i nie za bardzo im się chce

ale już będzie po ptakach

PS. ale spokojnie, "reforma" stworzy na tyle wolnej przestrzeni, że w pozbawionych skutecznych kontroli obszarach, każdy dotychczasowy iksowiec, uksowiec czy celnik, który nie dostał propozycji, jako wybitny specjalista w tych obszarach doskonale sobie poradzi - tyle że po drugiej stronie

w obszarach bezpeczeństwa już dawno na świecie ale i w Polsce przekonali się, że nie można byłych specjalistów czy funkcjonariuszy pozostawiać "na lodzie" - bo ze swoją wiedzą stanowią łakomy kąsek dla wielu grup przestępczych

a teraz niech Szanowny Pan Prezes chwilę się zastanowi, jakie szkody Państwu mogliby wyrządzić wykopani, sfrustrowani, bez środków do życia, specjaliści np. od karuzeli VAT, od automatów, akcyzy, paliw i smarów, cła?

chyba polska racja stanu nie pozwala na takie nas potraktowanie i narażanie przez to bezpieczeństwa finansowego Polski?

Back
Do góry