Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Z tego co widzę to panowie nie za bardzo orientują się w strukturach Służby Celnej a dowodem na to jest w ogóle nie poruszona sprawa oddziałów wewnętrznych, Także dziwi mnie to, że chcą przenieść na funkcjonariuszy ukasowców w tym 2 tyś z miejsca oficerów. To jest na prawdę pogarda i kpina z funkcjonariuszy celnych którzy do tej pory pełnili słuzbę. Jeżeli tak ma być to już dzisiaj powinien być zakaz przenoszenia ludzi z pasa i na pas bo w przeciwnym razie będzie tak samo co przy wartościowaniu i będzie dochodziło do wielu nadużyć.
Sławek już nie ma na co czekać, musimy się bronić nie czekajmy aż nas rozbiją w pył. To jest jedna wielka niesprawiedliwość. Sławek na początek może powinniśmy napisać pismo do pana prezydenta, pani premier oraz pana prezesa, które podpiszą wszyscy funkcjonariusze w tym piśmie powinniśmy nakreślić sytuację obecna w Służbie Celnej oraz opisać co zamierzają panowie z minfin. W piśmie powinno być umieszczone, że w związku z działalnością panów Banasia, Szałamacha na szkode państwa polskiego oraz funkcjonariuszy zwracamy się z prośbą o odwołanie tych panów. Jeśli adresaci tego pisma są uczciwi i pamiętają co obiecali funkcjonariuszom Służby Celnej to zadziałają a jak nie to pozostanie nam już tylko ostateczność.

A może jeszcze wyślemy do 144 ostrzeżenie i wyrazimy poraz kolejny swoje zaniepokojenie.... Albo bawimy się w gonienie króliczka, albo działamy, bo szkoda czasu....

Niestety to prawda. Zapewnienia, wspólne wiece, pisma a teraz? Nawet nie chodzi tylko o nie dotrzymanie zobowiązań. Rozwalają służby skarbowe. To nie jest reforma tylko szkodnictwo. Może ci najważniejsi powinni zawczasu się dowiedzieć że kasa będzie mniejsza. Nawet bez jakichkolwiek form protestu. Bo nie ma już chęci do robienia czegokolwiek ponad standard.

A jakie to ma teraz znaczenie... A niech wszyscy mają nawet stopień marszałka polnego.... Po to walczyliśmy tyle lat, żeby SC była rzeczywiście służbą mundurową, żeby teraz jakiś iks, który nigdy o tym nie myślał, bo miał to głęboko gdzieś, został funkcjonariuszem i do tego wszystkiego otrzymał uprawnienia emerytalne.... A my w cywil..... Brawo, brawo i jeszcze raz brawo..... to się nazywa dobra zmiana....
większość z uks ma głęboko gdzieś emerytury mundurowe ;) bo są to ludzie którzy pracują już ileś tam lat bo poprzednio do uks przyjmowali tylko ze stażem pracy i do "normalnej" emerytury niewiele brakuje ;) po co iść na wcześniejszą emkę jak można popracować kilka lat i pójść na zwykłą? W ustawie o kas jest zapis że na emeryturę można przejść po 25 latach pracy. jak ktoś przepracował 5 lat prywatnie i 15 lat w uks to dodając 25 lat w kas to wychodzi że na emeryturę przejdzie w wieku 70 lat (bo nauka kończy się w wieku min 25 lat- w uks wszyscy ludzie są po studiach) a więc 3-5 lat po normalnym wieku emerytalnym . Chyba że zaliczą pracę w uks do stażu kas ale w tym przypadku raczej większość pójdzie po roku czy mniej na emki mundurowe ;) dla świętego spokoju to wtedy redukcja na wskazanym przez rząd, poziomie jest całkiem realna ;) ale niewykonalna (wiadomo- kasa na emki)

komus sie popierdolilo

rozwiązanie o którym usłyszeliśmy jest niemożliwe do zrealizowania. Jak rozumiem odprawy celne wewnątrz kraju będą robić cywile w UAS , a na granicy funkcjonariusze z UCS. No chyba, że oddziały wewnętrzne też pozostaną w mundurach. Czyli koncepcja niedorobiona jakaś.

Niestety to prawda. Zapewnienia, wspólne wiece, pisma a teraz? Nawet nie chodzi tylko o nie dotrzymanie zobowiązań. Rozwalają służby skarbowe. To nie jest reforma tylko szkodnictwo. Może ci najważniejsi powinni zawczasu się dowiedzieć że kasa będzie mniejsza. Nawet bez jakichkolwiek form protestu. Bo nie ma już chęci do robienia czegokolwiek ponad standard.

dart brak kasy w budżecie nie bedzie wynikał z braku chęci robienia przez nas czegoś ponad standard, to nie jest argument, bo urzędnicy państwowi i funkcjonariusze sa zobowiązani do rzetelnego wypełniania obowiązków, niezależnie od ich zdeptanego morale...
brak kasy BĘDZIE WYNIKAŁ Z TEGO BURDELU PRAWNEGO I INSTYTUCYJNEGO JAKI SZYKUJĄ!!!
Połączenie uprawnień, kompetencji, odpowiedzialności z jednoczesnym rozwaleniem aparatu, obrócenie wniwecz doświadczenia ludzi wyuczonych, wykształconych, wyszkolonych itp. itd... To jakaś kpina.

Pewnie oc wewnętrzne są do likwidacji. Wszystko można zrobić na granicy. Śmiech pusty. Ci ludzie nie wiedzą że walą w przepaść. Po prostu nie mają podstawowej wiedzy. Kto im to podpowiada? Chyba celowo bo nie daję rady uwierzyć że można to wymyślić w dobrej wierze?

To jest brak wiedzy o strukturze i zadaniach jakie realizują poszczególne komórki, nie pierwszy raz. Granica robi odprawy tak jak oc wewnętrzne tak samo jak zadania wzp realizują dozory i jeszcze kontrola przedsiębiorców realizuje kontrole takie jak iksy czyli przyszli funkcjionariusze. Faktycznie nie wiedzą co mówią. To nie może im się udać.

większość z uks ma głęboko gdzieś emerytury mundurowe ;) bo są to ludzie którzy pracują już ileś tam lat bo poprzednio do uks przyjmowali tylko ze stażem pracy i do "normalnej" emerytury niewiele brakuje ;) po co iść na wcześniejszą emkę jak można popracować kilka lat i pójść na zwykłą? W ustawie o kas jest zapis że na emeryturę można przejść po 25 latach pracy. jak ktoś przepracował 5 lat prywatnie i 15 lat w uks to dodając 25 lat w kas to wychodzi że na emeryturę przejdzie w wieku 70 lat (bo nauka kończy się w wieku min 25 lat- w uks wszyscy ludzie są po studiach) a więc 3-5 lat po normalnym wieku emerytalnym . Chyba że zaliczą pracę w uks do stażu kas ale w tym przypadku raczej większość pójdzie po roku czy mniej na emki mundurowe ;) dla świętego spokoju to wtedy redukcja na wskazanym przez rząd, poziomie jest całkiem realna ;) ale niewykonalna (wiadomo- kasa na emki)

Ale umiesz czytać ze zrozumieniem????
P.S. Tak w UKS wszyscy są po studiach??? Ciekawe....
A my to ukończyliśmy kursy leninowskie... Kolego najpierw poczytaj zanim będziesz wypisywał bzdury... I nie pytaj mnie o wykształcenie, bo cię zawstydzę.....

Aha Banaś też stwierdził że ma już dosyć animozji pomiędzy ZZ w Służbie Celnej i dlatego tak mniej więcej będzie to wyglądało. Że ZZ mają podstawę roszczeniową, on ma już dosyć dyskusji i dziękuje.

Ja się pytam jaką mamy postawę roszczeniową, że walczymy o to co nam sie słusznie należy a co potwierdził pan prezydent i np. pan min Zieliński, to to jest ta postawa roszczeniowa? A może to, że nie wyrażamy zgody na likwidację Służby Celnej i poniżania funkcjonariuszy to jest ta postawa roszczeniowa? A może to pan Banaś który z butami wszedł do naszego życia i wszystko w nim wywraca, to może pan Banaś ma postawę roszczeniową bo tak sobie kiedyś wymyślił i jak dziecko uparł się na ten kas. Tylko ile krzywdy robi innym ludziom i to ma być po katolicku i to jest w porządku? A te animozje to tylko pretekst nie byłby ten byłby inny.

Ostatnia edycja:
To jest brak wiedzy o strukturze i zadaniach jakie realizują poszczególne komórki, nie pierwszy raz. Granica robi odprawy tak jak oc wewnętrzne tak samo jak zadania wzp realizują dozory i jeszcze kontrola przedsiębiorców realizuje kontrole takie jak iksy czyli przyszli funkcjionariusze. Faktycznie nie wiedzą co mówią. To nie może im się udać.

Nic dodać, nic ująć...

Pewnie oc wewnętrzne są do likwidacji. Wszystko można zrobić na granicy. Śmiech pusty. Ci ludzie nie wiedzą że walą w przepaść. Po prostu nie mają podstawowej wiedzy. Kto im to podpowiada? Chyba celowo bo nie daję rady uwierzyć że można to wymyślić w dobrej wierze?
Coś w tym może być, bo gdzieś już słyszałam o koncepcji odpraw ostatecznych na granicy. Zastanawiałam się jaki miałoby to sens, teraz chyba już wiem😳.

Tu nie chodzi o brak wiedzy tylko o czystą kalkulację:
Myślenie MF:
1. Kto realnie może spowodować problem - granica. Jak granica stanie mamy problem. Rozwiązanie - emki dla granicy.
2. Kto ma zapewnić wpływy z kontroli - WZP, rozszerzymy zakres działań. Wnioski - emki dla WZP
Pozostali? Kto zainteresuje się że zastrajkuje UAGR, UPCR, UOGR, OC wewnętrzne przy 50% uproszczeń - nikt
Proste?
Dobra zmian ....

robespier- po co "bijesz pianę"? podałem jako przykład a Ty się czepiasz.
a mogę Cię zapewnić że czytam ze zrozumieniem i dlatego podałem typowy przykład pracownika uks (nie obrażając nikogo). i bzdur nie wypisuję tylko przedstawiam pogląd pracownika uks (nie tylko moją) co do emki mundurowej. To czysta matematyka.

Powtarzając już to co kiedyś zostało powiedziane - zlikwidować wszystko i nie będzie niczego.... W ogóle proponowałbym ograniczyć obszar Polski do pasa granicznego, wtedy łatwiej będzie zarządzać takim krajem.....

jeszcze jedno, a jakie są wpływy do budżetu z kontroli WZP, bo chyba o czymś nie wiem....
Wpływy mogą być z kontroli referatów kontroli przedsiębiorców czy dozoru, ale nie WZP... Kto pisze takie rzeczy nie ma bladego pojęcia jakie zadania wykonuje WZP.....

robespier- po co "bijesz pianę"? podałem jako przykład a Ty się czepiasz.
a mogę Cię zapewnić że czytam ze zrozumieniem i dlatego podałem typowy przykład pracownika uks (nie obrażając nikogo). i bzdur nie wypisuję tylko przedstawiam pogląd pracownika uks (nie tylko moją) co do emki mundurowej. To czysta matematyka.
No jednak czytasz bez zrozumienia... pozdrawiam... Bo zgodnie z twoim życzeniem przestaję bić pianę...

Ciekawe czy MF dysponuje jakimiś chociaż przybliżonymi wyliczeniami ile ta genialna reforma będzie kosztować i ile w początkowym okresie spadną wpływy do budżetu, bo to chyba oczywiste. Myślę, że kiedy Pan Prezes się dowie ile kosztuje zabawka min. Szałamachy to się zdenerwuje i trzeba będzie szybciej szukać nowej pracy. Swoją drogą czy związek może się zwrócić o udostępnienie tych wyliczeń? Albo chociaż o przyznanie się, że ich nie ma? :D

Back
Do góry