Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Rozmontować i zdemolować służbę która jest odpowiedzialna za ponad 30% dochodów... Może Rząd z Panią Premier przejrzą na oczy i zahamują ten proces, jakoś nie wyobrażam sobie pozyskiwania kolejnych miliardów do budżetu przez rozmontowane "dobrze zmotywowane" służby. Przecież granica i WZP razem z nowymi funkcjonariuszami IKS będą robili to samo i z takim samym efektem jak teraz, a część cywilna będzie im wtórowała, szczęśliwa i wzmocniona przez nowych dobrze zmotywowanych do pracy byłych funkcjonariuszy. Paranoja...

Co dalej? Granica jest usatysfakcjonowana. Do niczego się nie włączy bo ludzie będą czekać że dojadą na przejściu do stycznia i zostaną w mundurze. Reszta ma mniejszą siłę rażenia. I stoi pod murem bo przed nami opcja 0. Grają odważnie trzeba przyznać. Zobaczymy co z emkami. Jeśli też je przytną dla części to leżymy w całości. Jeśli nie starsi fsze odejdą. Ale taniej jest dać emki według wzoru na UCS i tym zbędnym nie dać propozycji od stycznia. Który scenariusz ma MF? Żadne zapewnienia i słowa nic dzisiaj nie dadzą. Tylko przepis może uporządkować temat. W lewo albo w prawo.

Żeby nie było tak miło - granica może oczekiwać emek ale nie każdy tam pracujący aktualnie funkcjonariusz. Jeżeli nie rozumiecie co to oznacza to dowiecie się nie długo. Każdy z nas na jednym wozie jedzie. Funkcjonariuszami beda nieliczni. A cała reszta nich czeka na paczki od popierających KAS związków zawodowych.

Sorry, ale organizm który żeruje na innym, to chyba pasożyt... Liczysz kolego, że jakikolwiek celnik zgodzi się na to, żebyście zajęli ich miejsce? na mnie nie licz.... Jeżeli wam tak bardzo było źle w UKS, to czemu nie próbowaliście tego zmienić. A teraz liczycie na to, że naszym kosztem się wam polepszy? No wybacz, ale brak mi słów na takie zachowanie.... Rozumiem, że teraz odpowiada wam ta zmiana, bo jest korzystna dla was... Sorry mam nadzieję, że przy okazji nowej reformy, nowych funkcjonariuszy przeniosą na wschód, tak dla polepszenia ich samopoczucia....

Abstrahując od tych fatalnych doniesień, których mi się nawet komentować nie chce, to zastanawiam się, czy Prezydent, Pani Premier i Prezes rządzącej partii mają w ogóle świadomość co wyprawiają ludzie odpowiedzialni za budżet (czyt. MF)? Przecież to co planują, to się po prostu w głowie nie mieści. Że nie wspomnę o zeszmaceniu swojego elektoratu, na skarbowcach też szampany strzelały po wygranej w październiku...

Przestań Magda, co ich to interesuje.

Sorry, ale organizm który żeruje na innym, to chyba pasożyt... Liczysz kolego, że jakikolwiek celnik zgodzi się na to, żebyście zajęli ich miejsce? na mnie nie licz.... Jeżeli wam tak bardzo było źle w UKS, to czemu nie próbowaliście tego zmienić. A teraz liczycie na to, że naszym kosztem się wam polepszy? No wybacz, ale brak mi słów na takie zachowanie.... Rozumiem, że teraz odpowiada wam ta zmiana, bo jest korzystna dla was... Sorry mam nadzieję, że przy okazji nowej reformy, nowych funkcjonariuszy przeniosą na wschód, tak dla polepszenia ich samopoczucia....

I dobrze byłoby, żeby na zastanowienie dano 10 dni, tak jak w 2003r. W końcu dyspozycyjność wynikająca z munduru do czegoś zobowiązuje ;)

Nie wiem na co czekają związki zawodowe.... A może by tak prewencyjny protest... Panie i Panowie z AP i UKS również mogą się przyłączyć. Będą bardzo miło widziani.....

zaraz zaraz jak mozna mowic jakis tam iks i tak zle o uks. prosze przeczytac ustawe o kontroli skarbowej, odroznic IKS od pracownika, US od UKS , jakimi sprawami zajmuje sie uks a pozniej gadac bo ja tez moge powiedziec po co w nowej formacji powolanej do przekretow osoba ktora siedzi i bawi sie na granicy w reksia i stempluje. nie chce nikogo obrazic ale widze ze celnicy nie wiedza co robia iks a iks co robia celnicy. nie ma co sie klocic.

Skoro w mundurach tylko granica i WZP, czyli część izby, czynności operacyjno-rozpoznawcze i broń tylko w izbie, to co to są przyszłe urzędy celno-skarbowe? Przecież istnienie UCSów przy takich założeniach nie ma racji bytu. Przyszła służba w KAS to tylko trochę izby i granica, tak więc urzędy celne - można zacząć się pakować i przenosić manele do skarbówki...

Potwierdzam !

Przestań Magda, co ich to interesuje.

O ile nie zdążą zmienić Konstytucji i Ordynacji Wyborczej, to za 4 lata ich na taczkach wywiozą... Ja bym się jednak zainteresowała reformą, która rozwali aparat skarbowy. W końcu budżet opiera się na podatkach. Już teraz kwiczą, że VAT ucieka, a zabierają się do uszczelniania podatków od rozwałki odpowiedzialnych za wymiar, kontrolę, pobór danin... Pogratulować dobrej zmiany...

O ile nie zdążą zmienić Konstytucji i Ordynacji Wyborczej, to za 4 lata ich na taczkach wywiozą... Ja bym się jednak zainteresowała reformą, która rozwali aparat skarbowy. W końcu budżet opiera się na podatkach. Już teraz kwiczą, że VAT ucieka, a zabierają się do uszczelniania podatków od rozwałki odpowiedzialnych za wymiar, kontrolę, pobór danin... Pogratulować dobrej zmiany...

Oni będą rządzić przez 8 lat. Po to są cyrki z Trybunałem i wolnymi mediami :). Prawy i Sprawiedliwy walec miażdży własne środowisko. Nie pojmuję - straszne ale prawdziwe. Nie - TELE ECHO!

Witam... niestety, odnoszę wrażenie, że machina MF-u nabrała rozpędu... Machina wywierania presji... tworzenia niepewności o przyszłość w f-szy... nieliczenia się z ich głosem... lekceważenia nas wszystkich. Taka postawa nic dobrego nie wróży... Podkręca atmosferę brak rzeczowych i autoryzowanych informacji, dotyczących ewentualnych ustaleń. Robi się trochę nerwowa atmosfera, a to może udzielić się... pozostałym. Jeżeli ta spirala nie zostanie zahamowana, a MF będzie dalej permanentnie tak postępował, to może TO NASTĄPIĆ WCZEŚNIEJ... NIŻ PÓŹNIEJ!!! Eskalacja napięcia już się rozpoczęła. Do Sławka: Myślę, że dobrze byłoby odnieść się do tych "rewelacji". Są one totalnym demotywatorem do służby. Dopiero jest marzec... Nie chcę nawet myśleć (jeżeli w takim tempie będzie narastała frustracja) co będzie za miesiąc lub dwa. Jeżeli MF spowoduje lawinę, to może ona też zmieść... rządząca partię. Rozumiem, że powinniśmy zachować spokój, ale w takiej sytuacji będzie... trudno. Do przemyślenia... Dobranoc :cool:

Kolego Jarecki801 ponieważ dopiero co do nas dołączyłeś , to muszę ci powiedzieć, że od jakiegoś czasu zaglądają tu twoi koledzy i zdążyli już nam opowiedzieć o pracy IKS. Tak więc ustaliliśmy już na tym forum wszystkie fakty, którymi z pewnością chętnie byś nas zaskoczył..... Dlatego też szkoda twojego i naszego czasu na wyjaśnianie rzeczy już wyjaśnionych.... poza tym, szanowny kolego przeczytaj jeszcze raz post, do którego się odniosłeś a z pewnością go zrozumiesz i nie będziesz się musiał bulwersować jednym, nic nie znaczącym stwierdzeniem...

A j chciałabym ostrzec funkcjonariuszy z wzp, lotniska i granicy nie ufajcie im jeśli w przypadku protestu nie będziemy razem Was również czeka opcja zero, pewnie emerytury od 2013r i jestem skłonna twierdzić że nie wielu z Was ich doczeka.
A co do spotkania komisji 9 marca i stanowiska rządu ws. emerytur - już je znamy.

Skąd wiadomo, że minister Szałamacha stwierdził, że z izb i urzędów celnych do UCS idzie wyłącznie granica, lotniska i WZP? Czy on się gdzieś pod tą wypowiedzią podpisał?

Trochę to zawężenie przypomina mi, interpretację wyroku TK przez J.K. Wyłącznie WZP i granica to chyba jednak nie:)!

Skąd wiadomo, że minister Szałamacha stwierdził, że z izb i urzędów celnych do UCS idzie wyłącznie granica, lotniska i WZP? Czy on się gdzieś pod tą wypowiedzią podpisał?

Idź na spotkanie jak przyjedzie i zapytaj, to usłyszysz na własne uszy! Jak kolegom nie wierzysz.

Ciekawe kto odpowie - sporządzający decyzję czy Naczelnik !!!!!!

Urzędnik z Ostródy ma zapłacić ponad 45 tys. zł za błędną decyzję
Jeden z pierwszych w Polsce przypadków zastosowania obowiązującej od 2011 r. ustawy o odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy publicznych. Urzędnik starostwa powiatowego w Ostródzie ma zapłacić ponad 45 tys. zł odszkodowania za podjęcie decyzji niezgodnej z prawem.

Back
Do góry