Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Zaczyna się robić bardzo nieprzyjemnie. Sądziłem, ze obecnie rządzący są bardziej cywilizowani niż poprzednicy, a jak widać są jeszcze "lepsi". Trochę to przykre dla tej służby. Poza tym po takich słowach ministra morale w naszej służbie podupadnie, a sam system motywacyjny maja jeszcze lepszy niż PO. Osobiście nie widzę możliwości wykonywania swoich zadań bez munduru, wiec komórki dozoru mogą być dosyć mocno okrojone, także miecz wisi nad naszymi głowami. Cudownie po kilkunastu latach pracy w cle mogę jeszcze ja stracić.

Ostatnia edycja:
Z strony: celnicy.pl
W dniu 03.03.2016r. Minister Finansów Paweł Szałamacha, Wiceminister Jasiński i Szef SC Marian Banaś gościli w Łodzi i spotkali się z funkcjonariuszami celnymi i pracownikami SC i pracownikami UKS.
W trakcie spotkania nie udało się zadać pytań o emerytury mundurowe dla funkcjonariuszy celnych, gdyż Minister pół godziny przed czasem zakończył spotkanie. Na ten temat wciąż brak jest jednoznacznej informacji i potwierdzano jedynie to co już było przekazywane, czyli, że trwają analizy, etc.
W kwestii KAS poinformowano, że w urzędach celno-skarbowych będzie 6-7 tys. funkcjonariuszy, razem z UKS-em.
Na pytanie kto z obecnych funkcjonariuszy celnych znajdzie się w UCS padła odpowiedź, że granica

https://m.facebook.com/Pawe%C5%82-Sza%C5%82amacha-212338865494457/

Myślę, że Przewodniczący może więcej wiedzieć na ten temat i chyba dobrze, by było gdyby coś napisał. W sejmie pierwsza debata wyglądała bardzo dobrze.

Sławku odnoszę wrażenie że MF gra na zwłokę i trzeba użyć radykalnych środków dopóki kształtują się przepisy.

Mianowanie urzędnika służby cywilnej różni się od mianowania funkcjonariusza służby celnej ...

TO JEST OCZYWISTE, że przy różnych zadaniach, zakres upoważnień, czynności, właściwości itp. jest różny.
Podaj mi chociaż jedną podstawę prawną, która stawia jedno "mianowanie" nad drugim mianowaniem. I nie licytuj się wymaganiami, ustawowo określonymi odrębnie dla RÓŻNYCH URZĘDÓW TEGO SAMEGO MINISTERSTWA

Sławku jeśli nie ma miejsca w mundurach dla wszystkich a inne służby potrzebują. Funkcjonują dwa rozporządzenia o przejściu do policji i sg. Może by to w przepisach przejściowych ująć.

Mario likwidują twoje stanowisko i dziękuję.
Jeszcze z dzisiejszego spotkania. Wszyscy: Izby Celne i Urzędy zdejmują mundury i lecą do UAS. Zostaje granica i WZP. W miejsce ucywilnionych wchodzą uksowcy. IKSy dostają z automatu stopnie oficerskie. Pracownicy UKS zakładają mundur bez oficerów.

ukaesowcu za celnika przebrany o Mario się nie martw on już emke na granicy wypracował

Czy możecie się wszyscy skupić nad wypowiedzią MF w Łodzi i zastanowić się co dalej zamiast wchodzić w bezsensowne rozmowy o tym czyje mianowanie jest ważniejsze.... W obliczu tego co nas czeka nie będzie to miało żadnego znaczenia... Pomyślcie tylko tyle lat w mundurze, żeby na tym teraz mieli skorzystać tylko uksy??? Co to znaczy 6-7 tysięcy? To co to ma być za struktura.... Co to znaczy, że tylko wzp, granica i lotniska??? To znaczy, że mam jutro spakować wszystko sprawy, które prowadzę i gdzieś przekazać? Proszę bardzo.... Czy ktoś poda mi adres, na który mam je dostarczyć? To może do najbliższego UKS Wydziału postępować przygotowawczych? Proszę bardzo... Bo mnie osobiście odechciało się przemęczać w pracy... Szczerze powiedziawszy mam to już totalnie w d...

Co dalej? Granica jest usatysfakcjonowana. Do niczego się nie włączy bo ludzie będą czekać że dojadą na przejściu do stycznia i zostaną w mundurze. Reszta ma mniejszą siłę rażenia. I stoi pod murem bo przed nami opcja 0. Grają odważnie trzeba przyznać. Zobaczymy co z emkami. Jeśli też je przytną dla części to leżymy w całości. Jeśli nie starsi fsze odejdą. Ale taniej jest dać emki według wzoru na UCS i tym zbędnym nie dać propozycji od stycznia. Który scenariusz ma MF? Żadne zapewnienia i słowa nic dzisiaj nie dadzą. Tylko przepis może uporządkować temat. W lewo albo w prawo.

Dozory i dochodzeniowcy bez munduru? To gdzie będą UCSy i kto tam będzie pracował? Wewnątrz kraju funkcjonariuszami będą iksy i WZP?

Ostatnia edycja:
Przecież nikt nie Powiedział że będą mieli mundury ludzie którzy dzisiaj pełnią służbę w wzp igranicy bo przecież będą brane pod uwagę predyspozycje wykształcenie i doświadczenie. Przecież każdy wie jaka średnia wieku jest w wzp zwłaszcza w izbach wewnętrznych. Czemu dozoru nie uwzględniono przecież wykonuje czynności określone w ustawie kas. nie dajmy się podzielić.

Granica jest pewna? To zaraz zobaczymy jak zaraz zaczną ich przenosić do oddziałów wew. A tych z wewnętrznych na granicę... Zaraz zobaczymy jaka rotacja nastąpi w wzp... Nikt nie może być pewny... Pewni dobrej zmiany głosowali na obecną władzę... No to nam teraz zmianę przygotowują.... Jeżeli MF uważa, że tylko te komórki powinny zostać w mundurach, to równie dobrze może uważać, że granica jest najbardziej korupcjogennym elementem SC i dlatego należy przed wejściem KAS wszystkich tam wymienić... Chociaż w założeniu tym nie ma ani odrobiny racjonalności i prawdy....

Abstrahując od tych fatalnych doniesień, których mi się nawet komentować nie chce, to zastanawiam się, czy Prezydent, Pani Premier i Prezes rządzącej partii mają w ogóle świadomość co wyprawiają ludzie odpowiedzialni za budżet (czyt. MF)? Przecież to co planują, to się po prostu w głowie nie mieści. Że nie wspomnę o zeszmaceniu swojego elektoratu, na skarbowcach też szampany strzelały po wygranej w październiku...

Back
Do góry