Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Owszem, mozna mnie przesuwać jak jest taka potrzeba ale przesunięcie musi być takie żeby mój status sie nie zmienił.

Mario likwidują twoje stanowisko i dziękuję.
Jeszcze z dzisiejszego spotkania. Wszyscy: Izby Celne i Urzędy zdejmują mundury i lecą do UAS. Zostaje granica i WZP. W miejsce ucywilnionych wchodzą uksowcy. IKSy dostają z automatu stopnie oficerskie. Pracownicy UKS zakładają mundur bez oficerów.

Mario rozbawiasz mnie. Byłem tam i przekazuje co usłyszałem z ust Szałamachy, Banasia i bodajże Chrobaka i Baranowskiego. Generalnie strony związkowej w ogóle nie dopuszczano do głosu. Spójrzmy prawdzie w oczy. Wydymali bądź wydymają wszystkich na miękko.

Ostatnia edycja:
Mario rozbawiasz mnie. Byłem tam i przekazuje co usłyszałem z ust Szałamachy, Banasia i bodajże Chrobaka i Baranowskiego. Generalnie strony związkowej w ogóle nie dopuszczano do głosu. Spójrzmy prawdzie w oczy. Wydymali bądź wydymają wszystkich na miękko.

przekaż, proszę o czym jeszcze była mowa.

Była mowa o likwidacji dwuinstancyjności. Mają pomysł żeby cześć osób przenieść do sądów do rozpatrywania skarg tylko jak przyznali sądownictwo jeszcze nic o tym nie wie. Paranoja. Zapewnili że uksowcy (wszyscy) dostaną propozycje pracy w nowych strukturach. Ktoś zapytał dlaczego związki nie biorą udziału w pracach. Banaś stwierdził że wszyscy dostali zaproszenie a np nszz solidarność od razu odmówiła jak się dowiedziała że w pracach/rozmowach mają brać inne, mniejsze, mniej znaczące ZZ. Generalnie pieprzyli o cudownej wizji i nowych możliwościach jakie otwiera przed nami KAS. Było pytanie o zarobki. Stwierdzili że najniższe wynagrodzenie ma być na poziomie 3 tys brutto (wprowadzone na przestrzeni 2 najbliższych lat) . Nie powiedzieli czy Ci co mają więcej mają mieć zmniejszanie wynagrodzenie. Generalnie FC wyszli lekko załamani z tego spotkania.

Jeżeli to prawda, że Ministerstwo Finansów (w osobie p.Sz.), mając podwładnych wg ustalonych reguł, objętych pojęciem (na własne życzenie) "mianowania" zaczyna ich różnicować, to jest skandal!
Jakie różnicowanie dopuszczają poszczególne ustawy (i czy przypadkiem Ustawa o Służbie celnej nie jest wyposażona w te szczególnie korzystne dla jej funkcjonariuszy przepisy?) ?!
Ktoś argumentuje "ale funkcjonariusz nie jest urzędnikiem" - proszę to udowodnić!
Funkcjonariusz celny - urzędnikiem jest (funkcjonariuszem/urzędnikiem mianowanym). To taki specyficzny rodzaj mianowania, w którym zaplanowano, że celnik ma wiedzieć wszystko, robić wszystko, słuchać wszystkiego (z ministerstwa- głównie stosowany "bat" przełożonego), a skoro wszystko, to i czynności urzędnika, czemu pokornie się poddał, mając przedstawione ustawowo szczególne gwarancje.
To wszystko, co w USTAWIE, to się nie liczy ???

W takim razie, to jeszcze jeden Urząd w randze Ministerstwa można "zainteresować sprawą", albo utworzyć ze dwie nowe komisje ...

Cudem by było, by poniższe moje słowa dotarły do adresata, ale i tak napiszę - kierując do Pani Premier -

Czy Ktoś, kto ma prawo walnąć pięścią w stół w relacji do każdego Ministra nie zauważa, że jesteśmy w Prawie?
W Prawie, którego się chce nas pozbawić metodami, dziwnie przypominającymi te sprzed "paru" miesięcy. Metodami bezprawnymi, nieludzkimi, także w sposób polegający na uporczywym i długotrwałym nękaniu i/lub ...

Jeszcze z dzisiejszego spotkania. Wszyscy: Izby Celne i Urzędy zdejmują mundury i lecą do UAS. Zostaje granica i WZP. W miejsce ucywilnionych wchodzą uksowcy. IKSy dostają z automatu stopnie oficerskie. Pracownicy UKS zakładają mundur bez oficerów.

A co z OC wew. ?

Jak to jest możliwe - kontrola z UC czyli ogólnie kontrola przedsiębiorców i dozór będzie ucywilniony a inspektorzy od VATu i CITu zostają funkcjonariuszami mundurowymi? Kto to wymyślił i co na to ZZ

Co ty tu wypisujesz, to niby, że wszyscy ukasowcy mają zostać przeniesieni na granicę lub do WZP, coś to chyba nie tak, z tego co napisałeś to tak wynika.

Aha Banaś też stwierdził że ma już dosyć animozji pomiędzy ZZ w Służbie Celnej i dlatego tak mniej więcej będzie to wyglądało. Że ZZ mają podstawę roszczeniową, on ma już dosyć dyskusji i dziękuje.

Co ty tu wypisujesz, to niby, że wszyscy ukasowcy mają zostać przeniesieni na granicę lub do WZP, coś to chyba nie tak, z tego co napisałeś to tak wynika.

WZP i granica zostaje w mundurach w strukturze UCS. Jeżeli ktoś był jeszcze na spotkaniu proszę pisać bo może coś mi umknęło.

Prosiłbym aby Celnicy.pl potwierdziły lub też zdementowały informacje na temat tego co zostało powiedziane w Łodzi.... Ponadto wydaje mi się, pod warunkiem że te rewelacje się potwierdzą, iż trzeba pięścią uderzyć w stół....

Witaj anonymous. Mógłbyś powiedzieć mi jakie to było spotkanie i z jakiej okazji. Bo chyba się pogubiłem. Sławek pisał że komisje mają się zebrać na początku marca. Skąd te informacje i o jakie spotkanie chodzi. Proszę o odpowiedź.

Nie byłem, ale był przedstawiciel ZZ Celnicy PL. O emeryturach było tyle co wiemy, czyli że budżet napięty i trwają analizy.
Natomiast jest rzeczywiście potwierdzenie, że w urzędach celno-skarbowych ma być 6-7 tys. f-szy. W tym oczywiście inspektorzy UKS. Na pytanie kto z obecnych f-szy, padła odpowiedź, że granica, lotniska i WZP. Tak mi przekazano.

Mianowanie urzędnika służby cywilnej różni się od mianowania funkcjonariusza służby celnej. Więc proszę nie mylić obu mianowań.
W służbie cywilnej funkcjonują pojęcia: urzędnik służby cywilnej i pracownik korpusu służby cywilnej. Praca w służbie cywilnej odbywa się na podstawie:
- umowy na czas określony
- umowy na czas nieokreślony
- mianowania na urzędnika służby cywilnej.
Pierwsza umowa (umowa o pracę) jest zawsze na czas określony (tzw. służba przygotowawcza) która kończy się egzaminem. Po tym jest się zatrudnionym na umowę o pracę na czas nieokreślony. Nie dotyczy to osób „przechodzących” z innego urzędu np.; z Urzędu skarbowego do urzędu wojewódzkiego czy odwrotnie. Pracownicy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę są pracownikami służby cywilnej. Umowę podpisuje zawsze dyrektor urzędu.

Po spełnieniu kilku warunków (wykształcenie wyższe magisterskie, znajomość języków obcych potwierdzonych certyfikatem B2 lub wyższy, stażem pracy (min 3 letnim) można się starać o mianowanie na urzędnika służby cywilnej. Jest to dobrowolne. Należy w tym przypadku zdać egzamin (płatny z własnej kieszeni) na urzędnika (organizowany raz w roku) i dodatkowo załapać się na limit (obecnie 200 miejsc minus absolwenci KSAP w Warszawie) czyli ok. 160 osób. W przypadku gdy liczba osób którzy zdali egzamin jest większa od limitu, do mianowania przystępują osoby z największą liczbą pkt. Można więc zdać egzamin i nie zostać mianowanym (z powodu braku miejsc) i w następnym roku trzeba powtarzać wszystko od nowa. Sam egzamin składa się z 2 części: test wiedzy składający się z wiedzy ze wszystkich dziedzin (np., prawo – karne, konstytucyjne, podatkowe,celne, zamówień publicznych, uni Europejskiej, statystyka, wiedzy ogólnej, itp.). test umiejętności składa się z testu psychologicznego. Mianowanie w służbie cywilnej odbywa się zawsze w grudniu przez premiera. Otrzymuje się na nim akt mianowania służby cywilnej który nie jest „równorzędny” z aktem mianowania służby celnej. W chwili mianowania umowa o pracę na czas nieokreślony urzędnika jest unieważniana a zastępuje je mianowanie w służbie cywilnej. Tak więc, każdy urzędnik jest pracownikiem służby cywilnej ale nie każdy pracownik jest urzędnikiem. Zresztą w Urzędach i Izbach celnych też pracują pracownicy i urzędnicy służby cywilnej- wystarczy się popytać.

Mianowanie funkcjonariusza służby celnej bliższe jest (w dużym uproszczeniu mówiąc- choć przepraszam za to porównanie) do pracownika służby cywilnej.

Back
Do góry