Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

nie zgadzam się z tezą, że mamy nie zauważać działania na szkodę ogółu funkcjonariuszy celnych. w imię partykularnych interesów. trzeba o tym mówić pełną piersią. wręcz piętnować.

CAT, niedawno w Służbie Cywilnej mieliśmy opcję zerową - głośno o tym było w mediach.
A zatem powinny być wytaczane procesy przez tych co nie otrzymali propozycji.
Proszę każdego forumowicza, aby pomógł i może ma takich znajomych, którzy aktualnie się sądzą albo spróbujmy wygoglować coś w necie. Nie ma analogii, bo my jesteśmy służbą mundurową i działa wtedy sądownictwo administracyjne, ale może coś będziemy mogli zaczerpnąć

Sławku
Wiem, że kwestia analogii bezpośredniej jest bardzo trudna.
Nie jest jednak niemożliwa, zwłaszcza gdy przepisy szczególne nie regulują danej kwestii, ale o tym wiesz i Ty.

Niedawne zmiany w Służbie Cywilnej, zapewne nie wygenerowały jeszcze dość przykładów do wykorzystania, ale pewne wcześniejsze zmiany już tak.
Poniższe odnosi się tylko do "mianowania", bo na tym się skupiłem, licząc na innych "główkujących".
Odnalazłem np. wyrok Sądu Najwyższego w sprawie indywidualnej, z którego sformułowań dotyczących pojęcia "mianowania", skorzystanie uważam za możliwe.
Drugim odnalezionym, dobrym przykładem jest orzeczenie TK w sprawie zgodności z Konstytucją ... utraty ochrony "mianowania" w podobnej jak przewidywana, sytuacji - przekształcenia w stosunek umowny. Wprawdzie orzeczono zgodność, lecz warunkując w orzeczeniu przesłankami, które obecnie nie występują, a nawet wystąpić nie mogą.
"Zgubiłem" niestety przykład, gdzie przy generalnej zmianie systemu zatrudniania, ustawodawca sam przewidział wieloletni okres wygaszania systemu mianowań - to akurat można zaproponować niezależnie od odnalezienia przykładu.

Nie wiem czy zechcesz pójść także "tą drogą". Jeżeli tak, daj znać - prześlę Ci odnośne teksty.

Sławku z tym art 106 ustawy wprowadzającej czy mozna wystapic do szefa Sc co on ma na celu, jest on bardzo niepokojacy i może powodowac nadużycia , czy mozna go zmienić , uzupełnić?
To naturalnie będziemy sygnalizować, ale przede wszystkim chcę podkreślić, że kluczowy jest przepis przejściowy, który umożliwi kontynuację służby jako funkcjonariusz na stanowiskach cywilnych w KAS.
Szef SC dwukrotnie zapewniał o możliwości wdrożenia tego przepisu, ale nie ma nic takiego w przepisach wprowadzających KAS, które wyciekły na www.skarbowcy.pl. Projektodawcy zaproponowali dziwoląga polegającego na tym, że funkcjonariusze celni w znacznej liczbie mieliby być ucywilnieni, a część urzędników UKS miałaby zostać umundurowana. To jest konstrukcja nie do przyjęcia, a brak tego przepisu przejściowego jest bardzo niepokojący.

Zgodnie z opinią prezentowaną przez delegatów główne działania związku mają być ukierunkowane na realizację projektu obywatelskiego dotyczącego emerytur.
Proponuję skupić się na tym temacie, bo po wprowadzeniu w życie projektu obywatelskiego zmieni się zupełnie sytuacja naszej formacji i niektóre problemy wynikające z ewentualnego wprowadzenia kas znikną.

I będą główne działania Związku ukierunkowane na wdrożenie projektu obywatelskiego. Tak jak przed Zjazdem, tak samo i po. W tym zakresie właściwie nic się nie zmienia

Proponuje kolego pomyśleć o całej formacji a nie o jej części.
Zmieni się tylko sytuacja ludzi z wypracowaną pełna emeryturą. Po wejściu w życie KAS dla pozostałych wszystko zostanie zresetowane. Na dodatek nie mają gwarancji że dalej będą mundurowymi, a w gorszym przypadku że dalej będą pracować. Przykładowo ktoś kto ma przepracowane ok 18 lat i go zrobią cywilem to co mu po tych 18 latach emerytury mundurowej jak nie będzie mógł dopracować do pełnej więc pozostaje mu tylko ZUS a te 18 lat w służbie może sobie w ramkę i na ścianę. Nie wspomnę już o całej reszcie z mniejszą ilością przepracowanych lat. Dlatego wszystkie działania powinny iść w parze emerytury - ewolucyjne ucywilnianie - brak opcji zero. Te trzy rzeczy się po prostu wszystkim nam należą, a każde inne wyjście to dla nas policzek.
I zapewniam Cię że większość tak myśli przynajmniej w moim otoczeniu.

p.s. A najpiękniej by było odejście od KAS i danie emerytur ale to raczej pobożne życzenia.

Masz racjęLeksit - walczmy o każdego funka i pracownika. Ale walczmy wszyscy !!!!!!!!!!!!!!!

Dlatego wszystkie działania powinny iść w parze emerytury - ewolucyjne ucywilnianie - brak opcji zero. Te trzy rzeczy się po prostu wszystkim nam należą, a każde inne wyjście to dla nas policzek.
Leksit, czy Ty i ta większość, która ma myśli zbieżne z zaprezentowanymi w tej wypowiedzi zapisała się już do ZZ Celnicy czy to grupa, która twierdzi, ŻE JEJ SIĘ NALEŻY ale niech kto inny to załatwi bo szkoda 15 zł. na składkę ?

Dla większości obecnych na tym forum najważniejsze jest aby emerytury były przed KAS. Jednak mało kto zastanawia się nad funkcjonariuszami którzy mają za mało lat służby aby myśleć o emeryturach. Nas bardziej interesuje to co z nami będzie po wprowadzeniu KAS. My też jesteśmy członkami ZZ Celnicy.pl Tez zbieralusmy podpisy pod projektem obywatelskim ws emerytur. Nie zapiminajcie tez o nas.

Proponuje kolego pomyśleć o całej formacji a nie o jej części.
Zmieni się tylko sytuacja ludzi z wypracowaną pełna emeryturą. Po wejściu w życie KAS dla pozostałych wszystko zostanie zresetowane. Na dodatek nie mają gwarancji że dalej będą mundurowymi, a w gorszym przypadku że dalej będą pracować. Przykładowo ktoś kto ma przepracowane ok 18 lat i go zrobią cywilem to co mu po tych 18 latach emerytury mundurowej jak nie będzie mógł dopracować do pełnej więc pozostaje mu tylko ZUS a te 18 lat w służbie może sobie w ramkę i na ścianę. Nie wspomnę już o całej reszcie z mniejszą ilością przepracowanych lat. Dlatego wszystkie działania powinny iść w parze emerytury - ewolucyjne ucywilnianie - brak opcji zero. Te trzy rzeczy się po prostu wszystkim nam należą, a każde inne wyjście to dla nas policzek.

p.s. A najpiękniej by było odejście od KAS i danie emerytur ale to raczej pobożne życzenia.

tak właśnie - w pełni się zgadzam

A tu Cię kolego zaskoczę - u mnie na oddziale ponad połowa ludzi (może nawet 2/3) należy do ZZ Celnicy PL dodatkowo ta "większość" aktywnie i z sukcesami (ilość) zbierała podpisy pod projektem obywatelskim i ta "większość" nie ma zamiaru nikogo wykluczać - więc nie osądzaj i nie pisz słów "że się jej należy". I na koniec żeby Cię jeszcze bardziej zaskoczyć dopowiem Ci że to jest granica - zatem można domniemać, iż najmniej powinna się martwić KAS-em (choć ja osobiście tak nie uważam).

leksit - to masz okazję przekonaćswoich Kolegówi Koleżanki, że nie mają powodów do spokojnego czekania na KAS,

skąd wiedzą gdzie będą w grudniu? maju 2017? czy dostaną propozycję munduru czy cywila?

i najważniejsze - czy w ogóle dostaną propozycję czy kopa na zieloną trawkę?

ilu ludzi z oc wew, uc i ic ma za sobą praktykę w oc granicznym?

uwierz mi - jeśli ktoś by się uparł, to z dnia na dzień jest w stanie 100% składu oc granicznego przenieść do biur w ciągu kilku, ba, nawet jednego dnia, wstawiając na ich miejsce ludzi z oc wew, wzp, uc i ic, dodając ludzi z uks i us,owszem, najpierw będzie bałagan, opóźnienia - ale czy myślisz że dla podejmującego taką decyzję miałoby to jakiekolwiek znaczenie?

także gratuluję złudnego spokoju

u mnie już się robi ciasno od ludzi z ic

bez ustawowych kryteriów propozycji, przy pełnej dowolności, jak ci się wydaje - kto może liczyć na najlepsze propozycje? ten co umie i zasługuje czy ten kto jest bliższy dla określającego propozycje?

Bolo a może jest jakaś lista członków " złych" związków? Może oni nawet nie wiedzą, że są członkami ? Takich związkowców to na taczki!!!! Sławek nie przepraszaj nikogo. Walczysz o naszą sprawę i my to popieramy. Sam zebrałem 316 podpisów. Proszę jednak o szybkie działanie w takich sytuacjach a nie przeprosiny!!! TY NIE MUSISZ PRZEPRASZAĆ!!!! My mamy prawo wiedzieć kto ich popiera'!

1111
'

Dla większości obecnych na tym forum najważniejsze jest aby emerytury były przed KAS. Jednak mało kto zastanawia się nad funkcjonariuszami którzy mają za mało lat służby aby myśleć o emeryturach. Nas bardziej interesuje to co z nami będzie po wprowadzeniu KAS. My też jesteśmy członkami ZZ Celnicy.pl Tez zbieralusmy podpisy pod projektem obywatelskim ws emerytur. Nie zapiminajcie tez o nas.

Ja Ci odpowiem będziesz jak i inni z niewystarczającym stażem do emki : kosztem/efektem ubocznym wejścia KAS. Zapomnij, że ktoś ze starych jak dostanie emkę (bo tylko o to idzie widzę walka tak naprawdę) powalczy o Ciebie (no może jedynie Pan Sławek) - chodzi tylko o emki dla siebie nie ważne jakim i czyim kosztem (nawet jak się całe życie nie wykonywało czynności z wyroku TK ). Chyba, że będziesz mieć fart być w KAS-ie w komórce mundurowej bo jak nie albo Cie z takiej komórki wykolegują to zostaniesz cywilem.

Od początku mówię o konieczności wdrożenia przepisu przejściowego w tym zakresie. SSC zapewniał mnie dwukrotnie, że to wdroży, ale na razie tego nie widać. Jak MF opublikuje ostatnią wersję przepisów wprowadzających i nie będzie w nich gwarancji pozostania w mundurze na stanowiskach cywilnych w KAS, to będzie bardzo nieprzyjemnie.

Tym bardziej, że Art 108, a zwłaszcza ust 4 tego artykułu stawia w bardzo uprzywilejowanej pozycji urzędników służby cywilnej w stosunku do funkcjonariuszy i pracowników. Funkcjonariusz i pracownik jak odmówi przyjęcia propozycji, musi odejść, w przypadku urzędnika służby cywilnej natomiast odsyłają do rozdziału 5 ustawy o służbie cywilnej. Z tego co pamietam w rozdziale tym tym nie ma mowy o zwalnianie z powodu nie przyjęcia propozycji. Oczywiście piszę o przepisach wprowadzających opublikowanych po przecieku na skarbowcach.

Od początku mówię o konieczności wdrożenia przepisu przejściowego w tym zakresie. SSC zapewniał mnie dwukrotnie, że to wdroży, ale na razie tego nie widać. Jak MF opublikuje ostatnią wersję przepisów wprowadzających i nie będzie w nich gwarancji pozostania w mundurze na stanowiskach cywilnych w KAS, to będzie bardzo nieprzyjemnie.

Wtedy może być tragicznie. Jak znam życie, jest pewne, że przed wejściem w życie KAS zaczną się ruchy kadrowe. Wprawni obserwatorzy zauważą, że te ruchy już się zaczęły. Nie wolno dopuścić do tego aby zjawiska patologiczne polegające na roszadach kadrowych, sprowokowanych złymi przepisami przejściowymi (złą wolą MF) rujnowały życie funkcjonariuszom państwowym. Służba w SC do spokojnych i tak nie należy a w tej chwili staje się szkodliwa dla zdrowia psychicznego.
Musimy walczyć o zapewnienie dla wszystkich funkcjonariuszy celnych gwarancji statusu funkcjonariusza w KAS niezależnie od miejsca pełnienia służby. Wcześniej oczywiście walczymy o prawo do emerytur mundurowych dla wszystkich funkcjonariuszy celnych.
Oba postulaty muszą być zrealizowane. Odstąpienie od tych postulatów przez którykolwiek ze związków ja będę odczytywał jako zdradę.

ruchy kadrowe w OC granicznych już są w toku. Powtarza się scenariusz przed wprowadzeniem wartościowania =)

Back
Do góry