Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Aa nie ma przepisów wprowadzających. To przeciez o nie odbywa sie cała batalia. To o nie jest spor pomiędzy UKS a Celnikami. My chcemy dla inspektorów gór zlota i oficerów Wy chcecie tego dla siebie. Po drodze "zgineli" wasi nowi nie funkcjonariusze i nasi pracownicy UKS nie będący inspektorami. Zwykła skarbówkę tj. Urzędy s. I izby wszyscy maja w dupie. Czy u was tych co nie załapią sie na funku tez maja w dupach? Czy wiecie kto NIE dostanie munduru w kas? A no nie. Dowiemy sie po przepisach wprowadzających. Ja sie zaczynam okopywać na "z gory upatrzonynych pozycjach". Przepraszam za literówki bo pisze z telefonu. Dojadę do domu po delegacji to moze cos mądrego wpisze polska czcionka

Poniżej parę pytań skarbowców gdzie wspomina się funkcjonariuszy celnych: Pytania do GIKS zadaje związkowy odpowiednik naszego Sławka.

Jest mowa o tym, że w UCS zatrudnieni zostaną obecni funkcjonariusze celni oraz część inspektorów kontroli skarbowej, którzy uzyskają status funkcjonariuszy celno-skarbowych. Pytania:
Dlaczego funkcjonariusze celni zostali uprzywilejowani w tym zakresie? Prosimy podać szczegółowe uzasadnienie takiej decyzji.

Jakie korpusy, stopnie i stanowiska przewidziane są dla obecnych pracowników kontroli skarbowej, którzy staną się funkcjonariuszami UCS (szczegółowo dla obecnych IKS, urzędników służby cywilnej i pozostałych pracowników kontroli skarbowej)?
Dlaczego z egzaminu na oficera wyłączeni są funkcjonariusze celni?
Dlaczego z mocy ustawy nie przewiduje się dla obecnych inspektorów kontroli skarbowej stopni oficerskich w urzędach celno-skarbowych?
Dlaczego pracownicy kontroli skarbowej będą poddawani procedurze kwalifikacyjnej, a funkcjonariusze celni - nie?
Dlaczego lata wysługi w UKS nie będą się liczyły do stażu pracy w urzędach celno-skarbowych pod kątem emerytalnym, a lata wysługi funkcjonariuszy celnych (wykonujących często pracę za biurkiem taką samą jak pracownicy UKS czy US) – już tak?

Czy ustawa o KAS w przepisach przejściowych będzie dawała możliwość przejścia na emeryturę pracownikom po 40 latach pracy bez względu na wiek? Jeśli nie na emeryturę, to może przewiduje się jakieś świadczenie pomostowe? Jeśli celnicy mają otrzymać emerytury, tak jak służby mundurowe, to i skarbowcy winni otrzymać jakieś przywileje, bo przecież praca w UC i IC niewiele lub wcale się nie różni od pracy w US i IS.

z up. RKS, Tomasz Ludwiński

Genialne pytania. Tyle w temacie współdziałania - dokopywanie sobie nawzajem przez SC i KS trwa w najlepsze. Podżegacze pokroju kukichy, robespiera, jazdadom i mario97 mogą być z siebie dumni.

"Podżegacze pokroju kukichy, robespiera, jazdadom i mario97 mogą być z siebie dumni. "

- Jeśli ktokolwiek jest podżegaczem to ty sam. Osoby wymienione przez ciebie są pracownikami aparatu skarbowego albo służby celnej, jedni walczą o swoje prawa w KAS, bo likwidują całkowicie ich służby i mogą całkiem stracić pracę albo mieć pogorszone mocno warunki zatrudnienia (skarbowcy), inni walczą o emerytury mundurowe, bo im się należą (celnicy), a ty nie pracujesz ani tu, ani tu. Więc podżegasz.

Izby skarbowe i urzędy skarbowe pozostaną w nienaruszonym stanie, służby celne również, tylko nie wiadomo, co z ich emeryturami. UKS-ów nie będzie, więc nie będzie miejsc pracy, zwłaszcza dla osób, które nie są inspektorami, a wśród zapytań do MF są również pytania o te osoby, co się z nimi stanie.

Od celników skarbowcy mogą uczyć się tego jak walczyć o swoje prawa, bo wszyscy widzą, że celnicy są zorganizowani o wiele lepiej niż skarbowcy i mają poparcie wśród posłów, odwrotnie niż skarbowcy, którzy zawsze byli chłopcami do bicia przez każdego.

Ostatnia edycja:
A ty kandydat na WZP to sobie mną gęby nie wycieraj i nie wylewaj tu swojej frustracji jeśli nie nadajesz się do pełnienia służby w Służbie Celnej bo nie przeszedłeś testów, to teraz plujesz na wszystkich. Jak będziesz miał prawie 20 lat służby w tym połowa na pasie to wtedy możesz być partnerem dla mnie do rozmowy.
Jak mam nie być wk.....ny jak po tylu latach ciężkiej służby ktoś chce mnie wyruchać, z jakiej racji mam przez następny rok żyć w niepewności co będzie i co mnie czeka, mało dałem ojczyźnie która teraz chce mnie kopnąć w dupę. Na taki los sobie zasłużyłem, pytam się czym? Nie miałem nigdy żadnych postępowań, żadnych nagan, więc dla czego ktoś mi robi taką jazdę. A teraz mam się zastanawiać czy w tym je...ym kas będę funkcjonariuszem, cywilem czy dziadem.
Ten list o kas to autor może sobie w dupę wsadzić, czy ma nas za takich idiotów mysli, że my nie widzimy co się dzieje, jak nas odszukują. Jak to ma być dobra zmiana to ja pier...lę takie zmiany. Jaki oni mają honor, naobiecywali jak to będzie dobrze i cudnie głosujcie na nas, Służba Celna będzie wzmocniona i nie będzie zlikwidowana a celnicy dostaną emki, to gdzie te wszystkie obietnice? A my jak te barany głosowaliśmy na nich po to żeby teraz żyć w niepewności prze cały rok.
Przez swoją głupotę doprowadzą do ruiny to państwo, kas powstanie z trzech różnych obcych sobie służb, które poruszają sie po swoich obszarach, które mają różne zadania, będzie nieudolnym, nieruchawym molochem na glinianych nogach, jednym wielkim bałaganem niezdolnym do jakiegokolwiek działania.

Mario97 mocne słowa, ale prawdziwe, tak jak Ty uważa większość funkcjonariuszy zwłaszcza tych szarych specjalistów. Ponad 20 lat sumiennej służby psu w d...... .

"A ja stoję na dole pałacu z zadartą do góry głową. Podpalam z rozkoszą lont i pragnę wysadzić go sobą..."

(...)Jak mam nie być wk.....ny jak po tylu latach ciężkiej służby ktoś chce mnie wyruchać, z jakiej racji mam przez następny rok żyć w niepewności co będzie i co mnie czeka, mało dałem ojczyźnie która teraz chce mnie kopnąć w dupę. Na taki los sobie zasłużyłem, pytam się czym? Nie miałem nigdy żadnych postępowań, żadnych nagan, więc dla czego ktoś mi robi taką jazdę. A teraz mam się zastanawiać czy w tym je...ym kas będę funkcjonariuszem, cywilem czy dziadem. (...)
.

Masz Mario97 rację. Obecnie nawet w markecie umowy bezterminowe to standard. A dla nas ..........
To jest chore. Jaki okres próbny dla ludzi, którzy lata poświęcili dla służby dla tego państwa. To jest wyraz lekceważenia. Ja mam jeszcze nadzieje, że to jakieś nieoficjalne propozycje i docelowo czegoś takiego jak ,,okres próbny,, nie będzie.

Masz Mario97 rację. Obecnie nawet w markecie umowy bezterminowe to standard. A dla nas ..........
To jest chore. Jaki okres próbny dla ludzi, którzy lata poświęcili dla służby dla tego państwa. To jest wyraz lekceważenia. Ja mam jeszcze nadzieje, że to jakieś nieoficjalne propozycje i docelowo czegoś takiego jak ,,okres próbny,, nie będzie.

z czego wnioskujecie o umowach na okres próbny?

skarbowcy mogą być przestraszeni ale MY? Przerabialiśmy to w 1999 i 2009r.

śpisz? akurat po Tobie się tego chłopie nie spodziewałem :)

stosunki wygasają 30 czerwca 2017 - dla tych co nie przyjmą albo NIE DOSTANĄ propozycji - art. 105 - patrz w komentarzach http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarticle.php?show=article&article_id=24425

w 1999 i 2009 propozycje otrzymywali WSZYSCY - teraz tak ma nie być

śpisz? akurat po Tobie się tego chłopie nie spodziewałem :)

stosunki wygasają 30 czerwca 2017 - dla tych co nie przyjmą albo NIE DOSTANĄ propozycji - art. 105 - patrz w komentarzach http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarticle.php?show=article&article_id=24425

w 1999 i 2009 propozycje otrzymywali WSZYSCY - teraz tak ma nie być

czym innym jest wygaśnięcie stosunku pracy/służby a czym innym praca na czas oznaczony/próbny!

co do propozycji pracy/służby to inna sprawa, ale przecież większość z nas nie powinna się niczego obawiać

PS to będzie Nasze trzecie wygaszenie stosunków/aktów mianowania (niby niewygaszalnych) w przeciągu dwóch dekad, szło przywyknąć:)

PSII nie nakręcajcie się niepotrzebnie i tak nie mamy żadnego na to wpływu, tak jak i za poprzedniej władzy, żaden ZZ również!

Ostatnia edycja:
co do propozycji pracy/służby to inna sprawa, ale przecież większość z nas nie powinna się niczego obawiać

PS to będzie Nasze trzecie wygaszenie stosunków/aktów mianowania (niby niewygaszalnych) w przeciągu dwóch dekad, szło przywyknąć:)

taa, bardzo mnie cieszy że większość dostanie propozycje, szczególnie jak ja jej nie dostanę

a skąd mam wiedzieć gdzie będę za rok? czy dostanę propozycję?
trwają dziwne ruchy, przesunięcia - myślę że związane z emkami - nagle do oc i uc przychodzą ludzie z ic, niby fajnie ale na kontrole to nie ma komu jechać,

o to im chodziło - żeby nas podzielić - żeby wzp, oc graniczne i wew myślało, że problemy z propozycjami i emkami tylko dla części ich nie dotyczą, bo ich komórka dostanie

a skąd wiesz gdzie będziesz? kto dostanie a kto nie propozycję? nie ma przecież żadnych ustawowych kryteriów, żeby każdy mógł sobie sprawdzić, czy będzie funkiem, pracownikiem czy dostanie kopa? będzie jak z wartościowaniem - wolna amerykanka

w 1999 i 2009 (czy 2011?) propozycje dostawali WSZYSCY, teraz tak nie będzie

jabol:
czym innym jest wygaśnięcie stosunku pracy/służby a czym innym praca na czas oznaczony/próbny!

po likwidacji SC wszyscy będziemy robić od stycznia do końca czerwca - czas oznaczony

do końca maja propozycje dostaną NIEKTÓRZY, a reszta kopa - formalnie nie jest to okres próbny, ale jest to czas weryfikacji? oceny? pomiaru pleców?

bolo, mi też się to nie podoba, ale jaki mamy na to wpływ? ŻADEN!
a skoro nie mamy na coś wpływu, więc po co tracić zdrowie?

możemy tutaj sobie podyskutować o różnych aspektach ustawy o KAS, przepisów wprowadzających KAS a i tak nie wiadomo jak to będzie wyglądać, musimy zachować dystans, bo tylko wtedy Nam żyłka nie pęknie.

PSII nie nakręcajcie się niepotrzebnie i tak nie mamy żadnego na to wpływu, tak jak i za poprzedniej władzy, żaden ZZ również!

Witam, termin ,,umowy bezterminowe,, ,,coś takiego jak okres próbny,, a także ,,umowy śmieciowe,, (w innych postach) użyłem w przenośni a nie literalnie. Termin wprowadzenia KAS to 01.01.2017 a dotychczasowe akty mianowania/umowy wygasa z mocy ustawy z końcem czerwca 2017r. Później możesz dostać propozycję kontynuacji ale nie musisz. Tak więc każdy z nas w nowej strukturze będzie pracował w pierwszym półroczu 2017 na tzw. ,,śmieciówce,, . Oczywiście będziemy na służbie/pracy na podstawie dotychczasowych aktach mianowania/umowach a w praktyce w KAS prze pierwsze 5-6 miesięcy będziemy na ,, śmieciówkach,, .Przypominam, że orzecznictwo sądów pracy jest następujące: nieważne jak umowa się nazywa a jakie rzeczywiste relacje pomiędzy stronami kształtuje.

Ja nie czuje, że mój akt mianowania przez pierwsze pół roku służby w KAS daje mi podstawę do twierdzenia, że nie pełnie służby ,,na próbę,, ;)

Pozdrawiam

Genialne pytania. Tyle w temacie współdziałania - dokopywanie sobie nawzajem przez SC i KS trwa w najlepsze. Podżegacze pokroju kukichy, robespiera, jazdadom i mario97 mogą być z siebie dumni.

No tak. Pracownicy UKS będą walczyć o to, żeby celnikom było jak najlepiej a pracowników UKS zlikwidowali.
Gratuluję pomysłu.

Czytaliście ten projekt czy nie? Z niego wynika wprost kto najbardziej dostaje po dupie a kto najmniej.
Najbardziej obecnie - Piony orzecznicze w Izbach - bo znika spora część 2 instancji.
UKS - bo będą poszatkowane
UC - bo będą poszatkowane (choć w mniejszym wymiarze)
US - najmniej, dojdą nowe obowiązki ale też i nowi ludzie.

Wszyscy jesteśmy w czarnej d* i nikomu się nie podoba. Nie szukajcie na siłę sprawców tego bałaganu po stronie, którą uważacie za przeciwną (UKS) bo stroną przeciwną jest tu MF.

Jazdadom nam mówisz nie szukajcie wrogów, a czytałeś pytania skierowane przez waszych działaczy do MF... Według przedstawionej tam teorii spiskowej jedynymi beneficjentami reformy KAS będzie SC... Niektórzy z twoich notorycznie graj co najmniej nieuczciwie i przy każdej okazji plują nam w twarz, a ty chcesz żebyśmy mówili, że deszczyk pada? (polecam między innymi artykuł poświęcony KAS w dzisiejszym wydaniu Gazety prawnej).No zmiłuj się bo ręce opadają.... Jeżeli mamy działać wspólnie przeciwko pomysłom MF zwanych reformą KAS (która nie odpowiada nikomu i wszystkich nas stawia w trudnej sytuacji) należy wypracować między sobą kompromis... A to oznacza, że zarówno SC jak i UKS czy AP muszą zrezygnować z części swoich przemyśleń dla dobra ogółu. Ale jeżeli czytam tak jak we wspomnianym artykule wypowiedź niektórych waszych aktywistów, że z projektu KAS wynika, iż celnicy raz zdobytej pozycji w MF za wszelką cenę będą bronić, to mi ręce opadają... Jak chcecie się z nami dogadać???

Nie martw się o izby - całe czynności operacyjno-rozpoznawcze, obecne WZP, nadzór nad całą administracją. US mają najlepiej, bo dostali jeszcze część naszych zadań. Czytając nowy KAS to w izbach jest sedno służby - wszystkie czynności operacyjno-rozpoznawcze, broń, walka z korupcją i przestępczością itp. Funkcjonariusze jeszcze w oddziałach granicznych.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry