Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Zielony78, myślałam w swojej naiwności, że gdy wyciągnęłam rękę do zgody podając te informacje dotyczące egzaminów na iksa, bo chcesz do niego przystąpić, to podasz mi informacje dotyczące waszych egzaminów, ale ty wolisz wchodzić w przepychanki, który egzamin ważniejszy i który trudniejszy, i kto lepiej sobie z którym poradzi. Widzę, że nie mi nie odpowiesz, bo pewnie sam tego nie wiesz.

Od początku, gdy egzaminy na IKS-a zrobiły się trudne, czyli od 1999 roku, zdawalność była bardzo niska.
Wcześniej zdawali prawie wszyscy, bo pytania były łatwiejsze, a przystępowali ludzie, którzy przeszli z izb skarbowych do UKS-ów. Tyle że nie każdy mógł dostąpić zaszczytu, bo mogły go zdawać wyznaczone osoby. Tych osób już nie jest zbyt wiele, bo większość odeszła na emerytury.
Teraz zdawać może każdy, kto pracuje w służbach podległych MF. Zauważ, że w zeszłym roku zdawało kilka osób z ministerstwa finansów. Do czego im to, to ja też nie wiem, i do czego to osobom z izb skarbowych to też nie wiem. Ci z MF i z izb skarbowych również nie wykazali się wielkim intelektem.
Egzamin jest do zdania, bo ludzie od nas go zdawali. Niektórzy za pierwszym razem, a inni za czwartym, piątym. Ludzie z urzędów celnych na pewno mogli zdawać od 1999 roku. Czy mogli wcześniej, to nie wiem.

Btw, ludzie z UKS nie są tacy niesprawni, jak niektórzy tutaj myślą. :rolleyes:

Rozdział 3
Przepisy uchylające, przejściowe, dostosowujące i końcowe
Art. 99. Traci moc:

3) ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz. U. z 2015 r. poz. 990, z późn. zm.);

Art. 100.*1.*Z dniem 31 grudnia 2016 r. znosi się:

3) dyrektorów izb celnych;

6) naczelników urzędów celnych;

b) urzędy celne,

Przeczytałem to i zapłakałem!

PS. czy ludzie z wywiadu skarbowego, którzy z automatu maja być oficerami tez maja zdany ten egzamin ???
Część ma ale na pewno nie wszyscy i raczej większość nie ma.

Z całości tematu najbliższe wam będą finanse i zamówienia publiczne. Reszta to rzeczy typu zarządzanie projektem, zarządzanie publiczne itp. Języka na poziomie B2 mi nie zaliczyli, trzeba było egzamin zdawać. Angielski na pewno jest i wyboru raczej nie ma - jak nie umiesz to się musisz nauczyć od podstaw.
A kursy rokrocznie organizowane są inaczej i jest różny okres ich trwania.

Gdzie można znaleźć jakieś przepisy dot. tych egzaminów?

Uczę się j.ang. , fajnie, że to się na coś przyda.

Dzięki za info i pozdrawiam!:)

Art. 110.1. Przedkładając propozycję pełnienia służby należy określić w przypadku:
1) funkcjonariusza celnego - stanowisko służbowe odpowiadające obecnie zajmowanemu, lub wyższe, stopień służbowy równorzędny lub wyższy z dotychczasowym oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe od dotychczas otrzymywanego uposażenia zasadniczego wraz z dodatkami do uposażenia;
2) inspektora kontroli skarbowej oraz osoby, która z wynikiem pozytywnym zdała egzamin kwalifikacyjny na to stanowisko - stopień służbowy w korpusie oficerów oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe niż dotychczasowe wynagrodzenie wraz z dodatkami;
3) pracownikowi wywiadu skarbowego i pracownikowi wyodrębnionych komórek organizacyjnych kontroli skarbowej, o których mowa w art. 11 g ust. 1 ustawy o kontroli skarbowej, zatrudnionym na czas nieokreślony - stopień w korpusie oficerów oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe niż dotychczasowe wynagrodzenie wraz z dodatkami;

Po tym to czuję się jakby mi ktoś napluł w twarz. ( Kapica przy Banasiu to grzeczny baranek)

2. Okres służby w Służbie Celnej wlicza się do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej lub zatrudnienia w jednostkach organizacyjnych KAS, od którego zależą uprawnienia i świadczenia należne funkcjonariuszowi lub pracownikowi.
3. Okres zatrudnienia w Inspekcji Celnej, administracji celnej, podatkowej i skarbowej, Służbie Celnej, komórkach wywiadu skarbowego i wyodrębnionych komórkach organizacyjnych kontroli skarbowej, o których mowa w art. 11 g ust. 1 ustawy o kontroli skarbowej, wlicza się do okresu, od którego zależą uprawnienia i świadczenia należne funkcjonariuszowi celno-skarbowemu, w tym uprawnienia wynikające z ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin

A tego to po prostu nie rozumię

a czy art. 116 przepisów przejściowych spełnia zapisy tej ustawy (zapewne tak), czym się różni od przywołanego przykładu spełnienia wymogu wysłużonego stażu emerytalnego - wcześniejszego?

PS bliski jest mi temat alokersów, których to dotyczy i chciałbym, żeby ta sprawa nie pozostała nie uregulowana.

Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że sytuacja o której piszesz wymagałaby dodatkowego uregulowania.
W ustawie o zaopatrzeniu emerytalnym wszędzie jest mowa o funkcjonariuszach odchodzących ze służby np.
Art. 3. 1. Użyte w ustawie bez bliższego określenia pojęcia oznaczają:
1) emerytura – emeryturę policyjną przyznawaną funkcjonariuszom;
2. Emerytem policyjnym jest funkcjonariusz zwolniony ze służby w Policji, Urzędzie Ochrony Państwa, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Straży Granicznej, Biurze Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej lub w Służbie Więziennej, który ma ustalone prawo do emerytury policyjnej.
Art. 12. Emerytura policyjna przysługuje funkcjonariuszowi zwolnionemu ze służby, który w dniu zwolnienia posiada 15 lat służby w Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Straży Granicznej, Biurze Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej lub w Służbie Więziennej, z wyjątkiem funkcjonariusza, który ma ustalone prawo do emerytury określonej w ustawie o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, obliczonej z uwzględnieniem okresów służby i okresów z nią równorzędnych.

Zresztą przejrzyj ustawę o zaopatrzeniu emerytalnym, ale chyba nie ma tam przypadku byłego funkcjonariusza, który 5 lat po odejściu ze służby chciałby emeryturę mundurową.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=...Bnt3PDnqmcvzVohs-3o3sQ&bvm=bv.114195076,d.bGg
Można byłoby jeszcze lexa przejrzeć, tam jest dużo wyroków sądowych i interpretacji.

Nie jestem pewny, ale okresy równorzędne ze służbą w policji itp. mogą być dodatkowo punktowane przy emeryturach z ZUS.

Ostatnia edycja:
Czy widzisz w proponowanych przepisach fragment mówiący o celnikach, którzy zdali wspomniany egzamin na IKSa ???

Proszę bardzo, odpowiedni fragment podkreśliłem:
2) inspektora kontroli skarbowej oraz osoby, która z wynikiem pozytywnym zdała egzamin kwalifikacyjny na to stanowisko - stopień służbowy w korpusie oficerów oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe niż dotychczasowe wynagrodzenie wraz z dodatkami;

Pozdrawiam.

dart;127016 To nie jest proste bo wykształcenie celnika z prawdziwego zdarzenia to lata. Szczególnie w postępowaniu. Klikaczy na przejściu można wziąć z ulicy prawie od ręki. Bardzo ciekawie się robi.[/QUOTE napisał:
chyba trochę ci nerwy puszczają, nieładnie

Zielony78, myślałam w swojej naiwności, że gdy wyciągnęłam rękę do zgody podając te informacje dotyczące egzaminów na iksa, bo chcesz do niego przystąpić, to podasz mi informacje dotyczące waszych egzaminów, ale ty wolisz wchodzić w przepychanki, który egzamin ważniejszy i który trudniejszy, i kto lepiej sobie z którym poradzi. Widzę, że nie mi nie odpowiesz, bo pewnie sam tego nie wiesz.
......
Btw, ludzie z UKS nie są tacy niesprawni, jak niektórzy tutaj myślą. :rolleyes:

Kolego Ja nie szukam zwady. Poczytaj moje poprzednie posty gdzie pisałem w kontrze do innym moich kolegów z cła, że należy was potraktować sprawiedliwie w wyliczaniu wam stopni służbowych tj. każdy rok służby w cle czy lat pracy w UKS tak samo traktować, egzaminy na iks-a traktować jak drugi kierunek lub dr. Czy to jest dla was mało ???

Twój post potraktowałem z lekką nuta lekceważenia, że egzamin jest poza naszym zasięgiem.

Ja do oficera mszę czekać ok 20 lat. ty będziesz go miał z automatu. Nie jest istotne wykształcenie, jakość wykształceni, lata stażu itd Dlatego w ramach równości szans apeluje o egzamin na IKS w przyszłym roku dla wszystkich IKS którzy mają być z automatu oficerami i dla chętnych celników. Ja od razu mówię, że podejmę to wyzwanie. I bez ironii zdaje sobie sprawę, że to trudny egzamin.

Jeżeli nie jest ważne wykształcenie, staż a jest istotny dla projektodawcy ,,egzamin na iks-a,, to jeżeli Ja zdam lepiej ten egzamin od jakiegoś IKS to chyba bardziej zasługuję zostać oficerem niż ten inspektor ? Wy macie przewagę: już go zdawaliście oraz pracujecie w danych zagadnieniach.

Gdzie można znaleźć jakieś przepisy dot. tych egzaminów?
Uczę się j.ang. , fajnie, że to się na coś przyda.
Dzięki za info i pozdrawiam!:)

Ale jakie przepisy masz na myśli ? Na kursach materiały dają a ponad 1200 pytań można się nauczyć.
Mówię oczywiście o egzaminach do korpusu oficerów młodszych w SC.
O ile wejdzie KAS to tematykę zawsze mogą zmienić.
Pocieszę Cię, że u nas (przynajmniej do tej pory) punktów ujemnych za złe odpowiedzi nie było.

Proszę bardzo, odpowiedni fragment podkreśliłem:

Pozdrawiam.
OK to zróbmy tą weryfikacje tak jak pisałem wcześniej ??? Czego się lękacie ???

Tu nie chodzi o zazdrość tylko jeżeli tylu oficerów na raz przyjmą do Służby to my celnicy w korpusach podoficerów i aspirantów nigdy nie będziemy mieli szans dostąpić tego zaszczytu. To logiczne, służba nie składa się z samych oficerów.

Był skok/uwłaszczenie się w 2009 a teraz mamy powtórkę w 2016.

Ostatnia edycja:
Zielony, aby być powołanym na IKS-a, trzeba mieć wykształcenie wyższe (ekonomiczne lub prawnicze, tak było dotychczas), staż w UKS 3 lata lub w US 5 lat. Ten staż i wykształcenie wynika z ustawy. W szczególnie uzasadnionych przypadkach może być średnie, ale to dotyczyło kiedyś osób, które przyszły z izby skarbowej, bo przepracowały w niej ileś lat przed 1992 rokiem, więc policz jaki mogą mieć staż w aparacie skarbowym, one przeważnie już są na emeryturach, a niedobitki które zostały, uzupełniały wykształcenie, niektórzy są biegłymi księgowymi, to też bardzo trudne (i kosztowne) egzaminy. W moim UKS-ie iksy mają staż w samym uksie ok 15-20 lat. Najwięcej osób pracuje od 1993 roku. To nie są ludzie z izby skarbowej, którzy mieli egzaminy łatwiejsze.

W Warszawie może być inaczej, bo tam jest duża fluktuacja kadr. Dlatego ciągle zabierają nam etaty i przekazują do Warszawy. Także większość osób z UKSów w terenie ma bardzo długi staż w samych UKS-ach. To tylko teoretycznie wygląda tak, że trzy lata i inspektor, ale w rzeczywistości takich osób nie ma (chyba, że w Warszawie, bo tam mogą być takie cuda).
Ostatnie przyjęcia do UKS-ów w terenie były w 2009 roku (parę osób, które przyszły z US), a z przyjętych niewiele osób ma zdany egzamin (u nas z tego naboru tylko jedna i nie jest inspektorem). Kilka osób wcześniej pracowało w służbach celnych i są z dwudziestoletnim stażem. Większość z nas ma tytuł magistra, a do pracy w kontroli, planowaniu, postępowaniach przygotowawczych, jeśli ktoś nie był z izby skarbowej zatrudnionym w niej przez 1992 rokiem, to przyjmowali tylko z wyższym wykształceniem ekonomicznym lub prawniczym. Karniści są magistrami prawa, kiedyś były tam osoby po ekonomii, ale przeniesiono ich do kontroli, bo tam przydadzą się bardziej, a po prawie bardziej w przygotowawczych.
W moim UKS-ie osoby z wywiadu nie mają zdanego egzaminu na iksa.
Osoby, które nie mają egzaminu, boją się najbardziej, bo mogą nie mieć żadnej propozycji, każda z nich ma wyższe wykształcenie i długi staż (najmniej 7 lat, ale ich jest kilka, większość ma o wiele więcej lat pracy).

No i UKS-y rozwalają całkowicie, więc rozpirzą nas nie wiadomo gdzie, bo nie wszyscy dostaną propozycję przejścia do UCS. Wasze służby zostają, i raczej nie będziecie się bali o to, że nie dostaniecie żadnej propozycji. Widzisz, co jest najważniejsze w tych UCS-ach - nacisk na wykrywanie przestępstw, a nie procedury kontrolne i wydawanie decyzji podatkowych.

Ostatnia edycja:
Art. 116.
1. Stopnie służbowe są dożywotnie.
2. Funkcjonariusz zwolniony ze służby może używać stopnia służbowego, z dodaniem określenia „w stanie spoczynku”,chyba że nastąpiła utrata tego stopnia.
Art. 117.
Utrata stopnia służbowego następuje w przypadku:
1) zrzeczenia się obywatelstwa polskiego;
2) orzeczenia prawomocnym wyrokiem sądu środka karnego pozbawienia praw publicznych;
3) skazania prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo umyślne lub umyślne przestępstwo skarbowe;
4) prawomocnego orzeczenia kary dyscyplinarnej wydalenia ze Służby Celnej.
Art. 118.
1. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek ministra właściwego do spraw finansów publicznych,pozbawia stopnia służbowego nadinspektora celnego i generała Służby Celnej.
2. Szef Służby Celnej pozbawia stopnia służbowego funkcjonariuszy z korpusu oficerów młodszych Służby Celnej korpusu oficerów starszych Służby Celnej.

Każdy funkcjonariusz który nie dostanie propozycji pełnienia służby w tym nowym gównie będzie miał podstawę zaskarżenia do sądu takiej decyzji i mam nadzieję, że wszyscy to zrobią.
Dla mnie jeśli funkcjonariusz dostanie inną propozycję niż na funkcjonariusza w służbie mundurowej jaką ma być ten pier.....ny kas lub nie dostanie żadnej jest pozbawieniem go stopnia który każdy z nas ma nadany dożywotnio i zabraniem mu praw nabytych.

Dobra panie i panowie z UKS kończąc ten zabawny temat iks-ów mam prośbę przestańcie już mitologizować samych siebie bo posługujecie się półprawdami. Zgodnie z art. 39 ust. 1 pkt 3 waszej ustawy osoba, która może stać się iks-em musi posiadać wykształcenie wyższe prawnicze, ekonomiczne lub inne wyższe o specjalności przydatnej do kontroli skarbowej (to znaczy każde)... Z ustępu 2 tego art. wynika natomiast, że można na iks-a powołać osobę, która nie spełnia wymogów z ust. 1. A z kolejnych zapisów tej ustawy wynika, że na iks-a może być powołana również osoba, która jest doradcą podatkowym... A w Polsce doradcą podatkowym może zostać praktycznie każdy kto ma jakiekolwiek wykształcenie wyższe...
Tak więc już dajcie spokój....

Ok. Robespier, to zdaj egzamin na doradcę podatkowego. :o Zorientuj się, jak się go zdaje.

Bez wyższego mogły być osoby z izby skarbowej, pracujące przed 1992 rokiem. Są już na emkach.

Nie odpowiadam za to, że ktoś z ministerstwa chciał wprowadzić jakichś misiów z policji do służb skarbowych.
Ale policjanci mają stopnie, to dla was są w porządku nawet bez wyższego.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry