Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Kłótnie pomiędzy celnikami i skarbowcami o staż, doświadczenie, wiedzę, egzaminy nie mają sensu – przecież każdy z nas zna się w szczegółach wyłącznie na swojej robocie. Celnik w ogólnym zarysie wie co robi iks a iks w takim samym ogólnym zarysie wie co robi celnik . Przestańcie też liczyć kto zyska więcej a kto straci, kto sobie lepiej poradzi na nowym poletku, kogo dowartościują a kogo kopną w d…pę. Bo przy żadnej reformie, a w cle było ich kilka ani razu sprawiedliwości nie było – więc kto nie jest naiwny to nie liczy na to, że partia władzy ze sprawiedliwością w nazwie tym razem zrobi rewolucję i wszystkich obdaruje równo. Ja się zastanawiam tylko kto projekt pseudo ustawy o KAS i pseudo ustawy wprowadzającej KAS napisał – bo takiej szczeniackiej radosnej twórczości wypuszczonej z podpisem ministra jeszcze nie widziałam. I szczerze mówiąc zastanawiałam się czy to nie żart - zlepić do kupy trzy ustawy, z jednej więcej dokleić z innej mniej, tu się wytnie, tu się przytnie – kurcze krawiec jakiś pisał na praktykach – ale co chciał uszyć tego nie wie on sam!
I zastanawiam się kto w tym kraju pisze prawo i dlaczego przedstawiciel władzy wypuszcza to ścierwo do środowiska celem zasięgnięcia opinii, czemu nas straszy, skłóca, a wszystko pod płaszczykiem uszczelnienia VAT. I dla uszczelnienia VAT zdaniem autora-krawca-mądrali – trzeba 3 struktury złączyć w jedną. No tak, bo to nasza wina, celników i skarbowców -źle pracują osobno, razem będą idealną parą. …. . Tak się zastanawiam jak długo jeszcze pozwolimy na to, by obrażano naszą inteligencję, by traktowano nas jak pacynki i kiedy w końcu nas usłyszą, gdy mówimy, że przepisy są złe, że ustawodawca przemyca nie tylko luki prawne ale całe studnie bez dna, w których sprytny podatnik lawiruje i dobrze się ma.
Inne grupy zawodowe, potrafią ostro reagować, gdy dotyka ich fajans prawny – wierzę, że celnicy i skarbowcy to siła, której władza tak łatwo nie uciszy – nie jest nas tak łatwo zastąpić .

Sławek, szkoda że to nie Ty pierwszy poinformowałeś środowisko o zapisach w ustawie wprowadzającej … pewnie nie chciałeś wzniecać pożaru … no cóż mam nadzieję że związki zawodowe jak przyjdzie co do czego nie będą pierwszym sikawkowym … jak dawniej bywało …

w przepisach przejściowych muszą się znaleźć zapisy:
1) dotyczące funkcjonariuszy, którzy nie otrzymają propozycji służby/pracy a posiadają wymagany staż do nabycia emerytury "mundurowej"; (chyba, że emki wejdą wcześniej i jeżeli nie dostanie się propozycji będzie czas na złożenie wniosku o przejście na emeryturę)
2) dotyczące pracowników skarbówki, którzy przenieśli się ze Służby Celnej i posiadają staż w SC uprawniający do nabycia emerytury "mundurowej" (przeniesienia z SC do US, w większości alokersów, w ubiegłych latach);
3) dotyczące funkcjonariuszy zwolnionych ze służby, w związku ze złożonym aktem oskarżenia, uniewinnionych - przeważnie po wieloletnich procesach.

Tutaj masz świętą rację, chociaż po dokładnym przeanalizowaniu art.116
Art. 116
4. Przyjęcie propozycji zatrudnienia przez funkcjonariusza celnego traktuje się jak zwolnienie ze służby w rozumieniu ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin. Funkcjonariusz, którego stosunek służbowy uległ przekształceniu w stosunek pracy otrzymuje świadectwo służby niezwłocznie.
5. W przypadku, o którym mowa w ust. 4, prawo do emerytury ulega zawieszeniu do dnia rozwiązania stosunku pracy w jednostkach organizacyjnych KAS.

Jak się dokładnie w to wczytać i nad tym zastanowić to wygląda na to, że powinniśmy być dopisani do ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym wcześniej niż wejdzie KAS. W art. 4 i 5 jest mowa o przyjęciu złożonej propozycji pracy w kontekście prawa do posiadanej emerytury mundurowej i odnosi się to do propozycji składanych do 31 maja 2017 r.

Ostatnia edycja:
Za złą odpowiedź minus 2 punkty. Za brak odpowiedzi 0 punktów, jeśli nie znasz odpowiedzi, to nie strzelaj.

Aha, czyli jak ktoś miał -2 punkty (pomijam tutaj fakt bilansowania punktów za odpowiedzi złe i dobre) to może być nawet i tak, że raz strzelił i źle trafił :cool:
Podoba mi się to.

ROZWAŻNA. Nie uczestniczymy w żadnych Zespołach. Projekt ten w wersji bardziej pokreślonej i roboczej ktoś podesłał mi na maila 07.02., a o opcji zerowej mówią już DIC-e funkcjonariuszom chyba nawet wcześniej, gdyż oficjalnie ich o tym poinformowano na jednej z narad w MF.
Dopóki emerytury mundurowe wchodzą wcześniej, to można było jakoś z tym się pogodzić i to przełknąć. Odkąd jednak dowiadujemy się, że jest to zagrożone, robi się bardzo nieprzyjemnie i należy podnosić larum.

punkty ujemne są "normą": za kazdą poprawną odpowiedź dostejesz 2 pkt, za brak- 0 pkt, za złą- minus 1. pytań jest 60 (można zdobyć +120pkt- max) ale można "zdobyć" też minus 60 ;( jeżeli odpowiesz na np 55 pytań w tym 10 źle to masz pkt ( 45- dobrze = 90pkt minus 10pkt (za te zł) to zdobywasz ogólnie 80pkt czyli po prostu nie zdałeś bo do zaliczenia potrzeba 84pkt. "próg" ten został obniżony chyba w 2012 (poprzedni był 90pkt) to wszystko jest na czas - egzamin trwa 50 minut. czyli masz nie całą minutę na przeczytanie pytania i odpowiedź. a same pytania obejmują całe prawo podatkowe, kks, kpk, prawo handlowe, itp. niektóre pytania są tak konstruowane że różnią się tylko spójnikiem lub jednym wyrazem (np: naczelnik us: może, powinien czy jest obowiązany) . dlatego "zdawalność: jest na takim poziomie ;) w "najlepszych latach" wynosiła 10%. oczywiście egzamin był organizowany raz w roku.

Dzisiejsza Gazeta Prawna ITD albo będzie włączona do Policji albo otrzyma uprawnienia emerytalne, a nas robią w bambuko. Tak chcą ministrowie MSWIA i Infrastruktury. Z tego wynika, że nasz minister nie chce emerytur dla celników czytaj (Raczkowski i Skiba).

Aha, czyli jak ktoś miał -2 punkty (pomijam tutaj fakt bilansowania punktów za odpowiedzi złe i dobre) to może być nawet i tak, że raz strzelił i źle trafił :cool:
Podoba mi się to.

Egzamin ma kilka wkurzających cech. Minusowe punkty to tylko jeden z nich. Praktyczny brak możliwości sprawdzenia, gdzie się zrobiło błędy to drugie, brak odwołania, gdy pytanie było źle skonstruowane lub miało 2 poprawne odpowiedzi to trzecie.
Strategie też są różne.
Obstawić tylko 42 pytania, które jesteś pewien i żadnego więcej by nie ryzykować, a potem dowiedzieć się po wyjściu z sali, że jednego pytania nie doczytałeś dokładnie i źle zaznaczyłeś?
Obstawić więcej i skorzystać z rachunku prawdopodobieństwa a potem mieć 83 punkty przez o jedno zaznaczone pytanie za dużo?

Tak. Paskudny egzamin. Zdałem za 4 razem.

Dopóki emerytury mundurowe wchodzą wcześniej, to można było jakoś z tym się pogodzić i to przełknąć. Odkąd jednak dowiadujemy się, że jest to zagrożone, robi się bardzo nieprzyjemnie i należy podnosić larum.
ale warto tez moze pamiętac o tych, ktorzy nie pojdą w przyszłym roku na emeryturę i dla nich istotne jest, czy bedzie opcja zerowa czy tez nie

http://www.mf.gov.pl/c/document_lib...2a-fd54-486e-b30b-3f27cce0aa5c&groupId=764034

w poz 191-193 są wyniki egzaminów które w 2015 r. zdawali pracownicy z Izby Celnej w łodzi.
W poprzednich latach zdawali również pracownicy urzędów celnych.
Ten zdały dwie osoby z UKS w Gdańsku na 399 zdających.

Nie ma szans na podpowiadanie ani ściąganie. Nikt nie podpowiada, bo traci kartkę z egzaminem, jak się zorientują, że rozmawia z kimkolwiek.

http://www.lexlege.pl/zarzadzenie-n...-na-stanowisko-inspektora-kontroli-skarbowej/

Patrz paragraf 12 pkt 4. ->> Celnicy mogą przystępować do egzaminu inspektorskiego.
Zestaw pytań z 26.10.2015 r. jest na stronie MF ->> http://www.mf.gov.pl/documents/7640...a+stanowisko+IKS+w+dniu+26+października+2015r.

Co roku inne pytania.

Szanse są równe dla wszystkich.

Trzeba mieć 84 punkty, aby zdać.
Reszta warunków w tym rozporządzeniu.

Nie czekaj, bierz sprawy w swoje ręce. Egzaminy są zwykle na jesieni - okolice października .
Zacznij się uczyć już dziś, bo to duży zakres materiału. Codziennie po trochę. Nie warto czekać na ostatnią chwilę, bo to nie tylko pamięciówka, więc można nie ogarnąć na szybko, trzeba zrozumieć. Dużo już wiesz, bo podatek akcyzowy przecież znacie. Ordynację podatkową także, a i kodeks karny skarbowy również u Was obowiązuje.

A teraz proszę abyś podał coś na temat Waszych egzaminów, bo to nie żadna prowokacja, naprawdę nic nie wiemy na temat tego, czego Wy musieliście się uczyć.
Gdzie są te kursy, ile trwają, ile jest egzaminów i z czego, z jakiego języka, do wyboru, czy z konkretnego i jaki poziom jest wymagany B2, C1 czy C2?

Pozdrawiam.

PS My też będziemy musieli się bardzo starać, aby otrzymać jakieś zatrudnienie w UCS i wiemy, że będzie bardzo trudno.

Art. 110.1. Przedkładając propozycję pełnienia służby należy określić w przypadku:
1) funkcjonariusza celnego - stanowisko służbowe odpowiadające obecnie zajmowanemu, lub wyższe, stopień służbowy równorzędny lub wyższy z dotychczasowym oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe od dotychczas otrzymywanego uposażenia zasadniczego wraz z dodatkami do uposażenia;
2) inspektora kontroli skarbowej oraz osoby, która z wynikiem pozytywnym zdała egzamin kwalifikacyjny na to stanowisko - stopień służbowy w korpusie oficerów oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe niż dotychczasowe wynagrodzenie wraz z dodatkami;
3) pracownikowi wywiadu skarbowego i pracownikowi wyodrębnionych komórek organizacyjnych kontroli skarbowej, o których mowa w art. 11 g ust. 1 ustawy o kontroli skarbowej, zatrudnionym na czas nieokreślony - stopień w korpusie oficerów oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe niż dotychczasowe wynagrodzenie wraz z dodatkami;

Czy widzisz w proponowanych przepisach fragment mówiący o celnikach, którzy zdali wspomniany egzamin na IKSa ???

Czyli chcesz mi wmówić, że poziom egzaminów jest tak trudny, ze tylko 3 osoby go zdały. Od kiedy ten egzamin istnieje ? Od 20 lat ? Czyli co mamy obecnie 60 iks ? Czy wcześniej poziom egzaminu był taki sam ? Napisałeś, że z IC tylko 3 osoby zdawały i poległy. Ok pierwsze słyszę, ze celnikom takie egzaminy do czegokolwiek były potrzebne. Egzaminy są robione pod UKS.

Ale ok proponuje zrobić w przyszłym roku taki egzamin na bazie egzaminu na Iks dla wszystkich obecnych Iks oraz chętnych celników. Wy będziecie mieli naturalną przewagę przecież już go zdaliście i pracujecie na bazie materiałów potrzebnych do egzaminów. Ale Ja osobiście na to się zgadzam.
Jeżeli IKS przeznaczonych do nowej Służby Mundurowej jest załóżmy 1000 osób i szykowanych jest 1000 etatów oficerów. To zróbmy tak : pierwsze 1000 osób z najlepszymi wynikami dostaje te 1000 etatów oficerów w nowej służbie ??? Ja chętnie podejmę wyzwanie. ;)

Zobaczymy ile osób (potencjalnych oficerów z UKS ) celnicy wyeliminują w wyścigu po oficera ??? Równość szans to równość szans !!! Przyznaje materiał jest obszerny ale jak mam czekać 20 lat na szanse na oficera to się przygotuje. Pewne rzeczy człowiek sobie przypomni - do szkoły się chodziło.
Pozdrawiam

Zakres egzaminu na IKS obejmuje zagadnienia z następujących dziedzin:
1) kontroli skarbowej;
2) postępowania administracyjnego;
3) ordynacji podatkowej;
4) materialnego prawa podatkowego;
5) prawa dewizowego;
6) prawa handlowego;
7) rachunkowości;
8) finansów publicznych;
9) prawa karnego skarbowego.

PS. czy ludzie z wywiadu skarbowego, którzy z automatu maja być oficerami tez maja zdany ten egzamin ???

Ostatnia edycja:
jabol napisał:
w przepisach przejściowych muszą się znaleźć zapisy:
1) dotyczące funkcjonariuszy, którzy nie otrzymają propozycji służby/pracy a posiadają wymagany staż do nabycia emerytury "mundurowej"; (chyba, że emki wejdą wcześniej i jeżeli nie dostanie się propozycji będzie czas na złożenie wniosku o przejście na emeryturę)
2) dotyczące pracowników skarbówki, którzy przenieśli się ze Służby Celnej i posiadają staż w SC uprawniający do nabycia emerytury "mundurowej" (przeniesienia z SC do US, w większości alokersów, w ubiegłych latach);
3) dotyczące funkcjonariuszy zwolnionych ze służby, w związku ze złożonym aktem oskarżenia, uniewinnionych - przeważnie po wieloletnich procesach.

Tutaj masz świętą rację, chociaż po dokładnym przeanalizowaniu art.116
Art. 116
4. Przyjęcie propozycji zatrudnienia przez funkcjonariusza celnego traktuje się jak zwolnienie ze służby w rozumieniu ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin. Funkcjonariusz, którego stosunek służbowy uległ przekształceniu w stosunek pracy otrzymuje świadectwo służby niezwłocznie.
5. W przypadku, o którym mowa w ust. 4, prawo do emerytury ulega zawieszeniu do dnia rozwiązania stosunku pracy w jednostkach organizacyjnych KAS.

Jak się dokładnie w to wczytać i nad tym zastanowić to wygląda na to, że powinniśmy być dopisani do ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym wcześniej niż wejdzie KAS. W art. 4 i 5 jest mowa o przyjęciu złożonej propozycji pracy w kontekście prawa do posiadanej emerytury mundurowej i odnosi się to do propozycji składanych do 31 maja 2017 r.

pisząc w punkcie drugim miałem na myśli funkcjonariuszy, który przenieśli się do skarbówki w latach ubiegłych w ramach programu "praca blisko domu". Obecnie prawdopodobnie otrzymają propozycję pracy a nie służby, więc nie dostaną wypracowanej "emki mundurowej", bo nie ma takich zapisów w przepisach przejściowych.

Art. 110.1. Przedkładając propozycję pełnienia służby należy określić w przypadku:
1) funkcjonariusza celnego - stanowisko służbowe odpowiadające obecnie zajmowanemu, lub wyższe, stopień służbowy równorzędny lub wyższy z dotychczasowym oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe od dotychczas otrzymywanego uposażenia zasadniczego wraz z dodatkami do uposażenia;
2) inspektora kontroli skarbowej oraz osoby, która z wynikiem pozytywnym zdała egzamin kwalifikacyjny na to stanowisko - stopień służbowy w korpusie oficerów oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe niż dotychczasowe wynagrodzenie wraz z dodatkami;
3) pracownikowi wywiadu skarbowego i pracownikowi wyodrębnionych komórek organizacyjnych kontroli skarbowej, o których mowa w art. 11 g ust. 1 ustawy o kontroli skarbowej, zatrudnionym na czas nieokreślony - stopień w korpusie oficerów oraz uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami do uposażenia nie niższe niż dotychczasowe wynagrodzenie wraz z dodatkami;

Czy widzisz w proponowanych przepisach fragment mówiący o celnikach, którzy zdali wspomniany egzamin na IKSa ???

Czyli chcesz mi wmówić, że poziom egzaminów jest tak trudny, ze tylko 3 osoby go zdały. Od kiedy ten egzamin istnieje ? Od 20 lat ? Czyli co mamy obecnie 60 iks ? Czy wcześniej poziom egzaminu był taki sam ? Napisałeś, że z IC tylko 3 osoby zdawały i poległy. Ok pierwsze słyszę, ze celnikom takie egzaminy do czegokolwiek były potrzebne. Egzaminy są robione pod UKS.

Ale ok proponuje zrobić w przyszłym roku taki egzamin na bazie egzaminu na Iks dla wszystkich obecnych Iks oraz chętnych celników. Wy będziecie mieli naturalną przewagę przecież już go zdaliście i pracujecie na bazie materiałów potrzebnych do egzaminów. Ale Ja osobiście na to się zgadzam.
Jeżeli IKS przeznaczonych do nowej Służby Mundurowej jest załóżmy 1000 osób i szykowanych jest 1000 etatów oficerów. To zróbmy tak : pierwsze 1000 osób z najlepszymi wynikami dostaje te 1000 etatów oficerów w nowej służbie ??? Ja chętnie podejmę wyzwanie. ;)

Zobaczymy ile osób (potencjalnych oficerów z UKS ) celnicy wyeliminują w wyścigu po oficera ??? Równość szans to równość szans !!! Przyznaje materiał jest obszerny ale jak mam czekać 20 lat na szanse na oficera to się przygotuje. Pewne rzeczy człowiek sobie przypomni - do szkoły się chodziło.
Pozdrawiam

Zakres egzaminu na IKS obejmuje zagadnienia z następujących dziedzin:
1) kontroli skarbowej;
2) postępowania administracyjnego;
3) ordynacji podatkowej;
4) materialnego prawa podatkowego;
5) prawa dewizowego;
6) prawa handlowego;
7) rachunkowości;
8) finansów publicznych;
9) prawa karnego skarbowego.
Bardzo dobry pomysł, w pełni popieram! Dodałbym jeszcze egzaminy sprawnościowe dla wszystkich, tutaj f-sze obecnej SC będą mieć zdecydowaną przewagę, więc egzamin zdadzą z łatwością.

A teraz proszę abyś podał coś na temat Waszych egzaminów, bo to nie żadna prowokacja, naprawdę nic nie wiemy na temat tego, czego Wy musieliście się uczyć.
Gdzie są te kursy, ile trwają, ile jest egzaminów i z czego, z jakiego języka, do wyboru, czy z konkretnego i jaki poziom jest wymagany B2, C1 czy C2?

Z całości tematu najbliższe wam będą finanse i zamówienia publiczne. Reszta to rzeczy typu zarządzanie projektem, zarządzanie publiczne itp. Języka na poziomie B2 mi nie zaliczyli, trzeba było egzamin zdawać. Angielski na pewno jest i wyboru raczej nie ma - jak nie umiesz to się musisz nauczyć od podstaw.
A kursy rokrocznie organizowane są inaczej i jest różny okres ich trwania.

ale warto tez moze pamiętac o tych, ktorzy nie pojdą w przyszłym roku na emeryturę i dla nich istotne jest, czy bedzie opcja zerowa czy tez nie
Już bardzo, bardzo dawno temu pisałem co jest do zaakceptowania:
1. Projekt obywatelski wchodzi przed KAS
2. Skoro Rząd chce zmniejszyć zatrudnienie o 10-15% w AP, UKS i SC, to gdy pkt. 1 jest spełniony to nie będzie tragedii
3. Przepis przejściowy zapewniający możliwość kontynuacji służby w mundurze na stanowiskach cywilnych w KAS, czyli ucywilnienie ewolucyjne. Minister Banaś zapewniał mnie dwukrotnie, że wdroży taki przepis

Pojawiają się jednak sygnały, że to może nie być spełnione, stąd zaczęliśmy akcję sprzeciwu.
Jutro spotkanie w MF, gdzie mam nadzieję wiele się wyjaśni.

Jeżeli okaże się, że byliśmy wprowadzani w błąd, nie będziemy mieli wyboru.

pisząc w punkcie drugim miałem na myśli funkcjonariuszy, który przenieśli się do skarbówki w latach ubiegłych w ramach programu "praca blisko domu". Obecnie prawdopodobnie otrzymają propozycję pracy a nie służby, więc nie dostaną wypracowanej "emki mundurowej", bo nie ma takich zapisów w przepisach przejściowych.

Hmmm... wydaje mi się, że trzeba byłoby tutaj zerknąć przede wszystkim do ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym - czy tam jest przewidziana taka opcja. Bo jeżeli będziesz chciał iść na emeryturę mundurową to będziesz musiał przede wszystkim spełniać wymagania tamtej ustawy (o ile nas dopiszą) a nie ustawy KAS.

Ok mario97, już poszło to dawno w piśmie do SSC, ale w projekcie wciąż nie zmienili. Jutro poruszę raz jeszcze i przywołam argumenty.
Przepraszam, ale idę spać bo jutro rano wyjazd do Wwy.
Postaram się napisać na forum zaraz po spotkaniu w MF

Hmmm... wydaje mi się, że trzeba byłoby tutaj zerknąć przede wszystkim do ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym - czy tam jest przewidziana taka opcja. Bo jeżeli będziesz chciał iść na emeryturę mundurową to będziesz musiał przede wszystkim spełniać wymagania tamtej ustawy (o ile nas dopiszą) a nie ustawy KAS.

a czy art. 116 przepisów przejściowych spełnia zapisy tej ustawy (zapewne tak), czym się różni od przywołanego przykładu spełnienia wymogu wysłużonego stażu emerytalnego - wcześniejszego?

PS bliski jest mi temat alokersów, których to dotyczy i chciałbym, żeby ta sprawa nie pozostała nie uregulowana.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry