Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

W końcu Panowie Raczkowski i Skiba byli funkcjonariusze celni doprowadzili do tego czego chcieli - demontaż Służby Celnej to prawdziwy hejt za dyscyplinarki w Białymstoku i Warszawie. I cytując klasyka "nie będzie niczego".

Dziwna ta konsolidacja :(. Gdy w skali kraju krytykuje się przedsiębiorców, że zatrudniają na umowy śmieciowe to Ministerstwo RP chce tak zatrudnić blisko 60 tysięcy ludzi.
Domyślam się intencji projektodawców tych przepisów. Oczywiście na początku funkcjonowania KAS będzie w rozsypce (chociażby organizacyjnej), gdzie media będą mogli uznać to za porażkę. Będzie wielu niezadowolonych, początkowo mogą się nie przykładać do swoich obowiązków itd. Projektodawca wpadł na genialny pomysł: Ludzie będą się przez pierwsze pół roku KAS tak bardzo starali aby dostać propozycję pracy/służby jeżeli zatrudnimy ich na śmieciówce. Ewentualne protest w początkowej fazie wygasimy. Tylko nie zawsze cel uświęca środki. Umowa śmieciowa to traktowanie ludzi jak ............................................

O czym Ty mówisz ?

[FONT=&quot]Art. 103. [/FONT][FONT=&quot]Osoby zatrudnione lub pełniące służbę w likwidowanych jednostkach organizacyjnych, z dniem wejścia w życie ustawy o KAS, są zatrudnione lub pełnią służbę w odpowiednich jednostkach organizacyjnych KAS. W sprawach wynikających ze stosunku pracy i stosunku służbowego stosuje się przepisy dotychczasowe nie dłużej niż do 30 czerwca 2017 r. [/FONT]

Zielony, nie denerwuj się. My jako skarbowcy naprawdę nie wiemy o tym, czy są u was jakieś egzaminy i czego dotyczą. U nas jest tylko jeden egzamin-na IKS-a.

Wg tego co wyciekło i to co widziałem już kilka tygodni temu:
Art. 105. 1. Stosunki pracy i stosunki służbowe osób zatrudnionych lub pełniących służbę w likwidowanych jednostkach organizacyjnych, wygasają z dniem 30 czerwca 2017 r., jeżeli w terminie do dnia 31 maja 2017 r. osoby zatrudnione lub pełniące służbę w likwidowanych jednostkach organizacyjnych nie otrzymają pisemnej propozycji określającej nowe warunki zatrudnienia lub pełnienia służby albo w razie nieprzyjęcia propozycji zatrudnienia lub pełnienia służby.

2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, wygaśnięcie stosunku służbowego funkcjonariusza celnego traktuje się jak zwolnienie ze służby.

A ja mam pytanie Panie Sławku - pisze Pan
1) wg tego co wyciekło ...tzn że to było jakąś tajemnicą??? że to błąd że ujrzało światło dzienne???
2) i to co widziałem już kilka tyg temu - z całym szacunkiem...my to ujrzeliśmy dopiero 2 dni temu...szkoda, że w jakimś komunikacie ZZ biorące udział w spotkaniach i pracach zespołow nie poinformowały NAS co szykuje MF...bo ostatnie 2-3 m-ce każdy pakował się już na emkę a nie na out!!

Tylko taka ma wątpliwość ... Po lekturze krążącego dziś projektu - kiepsko to widzę :-( czy mamy czekać na rzeź? sami sobie odpowiecie....

Czyli wraca temat kto a właściwie najpierw które zadania i komórki idą do cywila? Samo liczenie przyszłych fszy w ucs daje wskazówki w tym względzie. To będą komórki kontrolne. IC i UC w większości nie. Kto pracuje przynajmniej 20 lat i ma jako takie wynagrodzenie weźmie emkę. Reszta z munduru i do UAS. Na miejscu skarbowców którzy wezmą na garba nasze problemy zacząłbym się martwić kto będzie prowadził sprawy celne w UAS. Tym bardziej że UCS się rozkręci i będzie wypluwał coraz więcej tych spraw. To nie jest proste bo wykształcenie celnika z prawdziwego zdarzenia to lata. Szczególnie w postępowaniu. Klikaczy na przejściu można wziąć z ulicy prawie od ręki. Bardzo ciekawie się robi.

Zauważyliście, że uks-owcy, którzy dostaną propozycję pracy w urzędach celno-skarbowych na dzień dobry otrzymają stopnie w korpusie oficerów?????

To jest skandal !!!
Obecny funkcjonariusz celny (6 lat służby) obecnie st. aplikant w nowej służbie tez pewnie st. aplikant
Obecny IKS (6lat pracy) w nowej służbie oficer.

St. aplikant awans co 5 lat za 40 lat (w wieku 46 lat służby) będzie miał szanse na oficera. Nawet poprzedni SSC takiego numeru nie wywinął !!!

Z tego zapisu wydaje się że dostaną emki ci co dostaną propozycje zatrudnienia na cywila, wiec dalej pracują biorą pensję plus emkę. Nie ma nic tu mowy o tych co nie dostaną propozycji (dla nich emek nie ma) . Strasznie to dziwne.

Nie świruj, czytaj ze zrozumieniem.
T sytuacji ust 4 emerytury pozostają w zawieszeniu do momentu zwolnienia z KAS.

A ja mam pytanie Panie Sławku - pisze Pan
1) wg tego co wyciekło ...tzn że to było jakąś tajemnicą??? że to błąd że ujrzało światło dzienne???
2) i to co widziałem już kilka tyg temu - z całym szacunkiem...my to ujrzeliśmy dopiero 2 dni temu...szkoda, że w jakimś komunikacie ZZ biorące udział w spotkaniach i pracach zespołow nie poinformowały NAS co szykuje MF...bo ostatnie 2-3 m-ce każdy pakował się już na emkę a nie na out!!

Tylko taka ma wątpliwość ... Po lekturze krążącego dziś projektu - kiepsko to widzę :-( czy mamy czekać na rzeź? sami sobie odpowiecie....

Też proszę o odpowiedź co to za tajemnice w kuluarach się tworzą.

Ostatnia edycja:
Dart, ja mam taką nadzieję w swojej głupiej naiwności, że w UCS pozostawią jak najwięcej celników, bo nikt ze skarbowców nie zna się na waszej robocie, a część ludzi która dojdzie z UKS-ów będzie robiła w jakiejś mierze to co robiła, czyli czynności kontrolne VAT i CIT.

O czym Ty mówisz ?

[FONT="]Art. 103. [/FONT][/B][FONT="]Osoby zatrudnione lub pełniące służbę w likwidowanych jednostkach organizacyjnych, z dniem wejścia w życie ustawy o KAS, są zatrudnione lub pełnią służbę w odpowiednich jednostkach organizacyjnych KAS. W sprawach wynikających ze stosunku pracy i stosunku służbowego stosuje się przepisy dotychczasowe nie dłużej niż do 30 czerwca 2017 r. [/FONT]

Kas będzie funkcjonował od 01.01.2017 roku. propozycje pracy/służby na dłużej ;) będziesz miał do końca maja 2017. Będziesz pracował, pełnił służbę przez pierwsze 5-6 miesięcy jak na umowie śmieciowej.

To jest skandal !!!
Obecny funkcjonariusz celny (6 lat służby) obecnie st. aplikant w nowej służbie tez pewnie st. aplikant
Obecny IKS (6lat pracy) w nowej służbie oficer.

St. aplikant awans co 5 lat za 40 lat (w wieku 46 lat służby) będzie miał szanse na oficera. Nawet poprzedni SSC takiego numeru nie wywinął !!!

Też uważam to za niesprawiedliwe. W nowej instytucji mogę mieć najniższy stopień, byle w przypadku tego samego zakresy pracy mie takie same zarobki.

Kolego skarbowcu piszesz na naszym celniczym forum to nie rób z nas idiotów.
Ja chętnie pójdę na kurs i egzamin oficerski.
A ty możesz zaczynać od aplikanta jeżeli jest to dla Ciebie problem.
Tak prostacka prowokacja nas obraża.

Ja po prostu pytam, bo wiem, że to właściwe źródło. To nie jest żadna prowokacja. Samo to, że tak myślisz, pokazuje Twoje uprzedzenia.
Nie chcesz odpowiadać, nie odpowiadaj.

Poza tym, chcesz prowokacji to proszę bardzo. Do zadań UCS będą należeć kontrole podatkowe. Dlaczego do tej służby wejdą celnicy bez zdanych egzaminów na iksa - najtrudniejszego egzaminu merytorycznego w materii podatków?
Może należy apelować do MF by art. 110 uzupełnili. Pracownicy UKS - do zdania egzamin oficerski, dla celników - do zdania egzamin na iks-a.

To jest prowokacja? Tak.

Ja po prostu pytam, bo wiem, że to właściwe źródło. To nie jest żadna prowokacja. Samo to, że tak myślisz, pokazuje Twoje uprzedzenia.
Nie chcesz odpowiadać, nie odpowiadaj.
Czy poniższe jest pytaniem. Jeszcze raz proszę nie rób z nas idiotów !!!
W art. 110 mowa o egzaminie do zdania w ciągu 3 lat. Z tego egzaminu wyłączeni będą celnicy jako jedyna część całego KAS, czyli i tak wychodzi na to, że SC traktowana jest lepiej.
Wiecie o jakim egzaminie może być mowa w tym przepisie?
Twoja narracja ma prowadzić do tego żebyśmy się nie oburzali, że jedni (celnicy) potrzebują ponad 40 lat służby na oficera a wy .........

Czyli wraca temat kto a właściwie najpierw które zadania i komórki idą do cywila? Samo liczenie przyszłych fszy w ucs daje wskazówki w tym względzie. To będą komórki kontrolne. IC i UC w większości nie. Kto pracuje przynajmniej 20 lat i ma jako takie wynagrodzenie weźmie emkę. Reszta z munduru i do UAS. Na miejscu skarbowców którzy wezmą na garba nasze problemy zacząłbym się martwić kto będzie prowadził sprawy celne w UAS. Tym bardziej że UCS się rozkręci i będzie wypluwał coraz więcej tych spraw. To nie jest proste bo wykształcenie celnika z prawdziwego zdarzenia to lata. Szczególnie w postępowaniu. Klikaczy na przejściu można wziąć z ulicy prawie od ręki. Bardzo ciekawie się robi.

Wg najnowszych doniesień, UCS będą kończyć sprawy decyzją a nie wynikiem przekazywanym do UAS.

ja mam prosbe, przepychanki, kłótnie przeniescie na inny wątek.....albo do admina prosba o kasowanie takich wpisów, nie kazdy ma to ochote czytac......
Hm co do projektu.....szkoda, ze zwiazki zawodowe wiedzialy a nic nie powiedzialy, w ogole walczy ktos o to czy teraz to tylko walczy sie o emerytury?

Back
Do góry