Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Czy poniższe jest pytaniem. Jeszcze raz proszę nie rób z nas idiotów !!!

Twoja narracja ma prowadzić do tego żebyśmy się nie oburzali, że jedni (celnicy) potrzebują ponad 40 lat służby na oficera a wy .........

Powiem tak. Żaden pracownik UKS tego nie wymyślił. Wymyślili to przedstawiciele nowej władzy, którą wielu z obecnych na tym forum wybrało.
Do nich miej pretensje, nie do pracowników UKS. Twoja narracja sugeruje, że KAS to nasz pomysł i to my łazimy za Banasiem i ekipą, by nam dali stopnie oficerskie. Już to tutaj pisałem, także w tym temacie. W d*** mamy te stopnie.

dziwne tajemnice zz

Tez sie dziwie ze zwiazki trzymaly te wiesci w tajemnicy

No właśnie :-( Mam nadzieję, że po jutrzejszym spotkaniu w MF dowiemy się w jakimś komunikacie a nie wycieku :-(

Napisał slawomir.siwy Zobacz post
Wg tego co wyciekło i to co widziałem już kilka tygodni temu:
Art. 105. 1. Stosunki pracy i stosunki służbowe osób zatrudnionych lub pełniących służbę w likwidowanych jednostkach organizacyjnych, wygasają z dniem 30 czerwca 2017 r., jeżeli w terminie do dnia 31 maja 2017 r. osoby zatrudnione lub pełniące służbę w likwidowanych jednostkach organizacyjnych nie otrzymają pisemnej propozycji określającej nowe warunki zatrudnienia lub pełnienia służby albo w razie nieprzyjęcia propozycji zatrudnienia lub pełnienia służby.

2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, wygaśnięcie stosunku służbowego funkcjonariusza celnego traktuje się jak zwolnienie ze służby.

A ja mam pytanie Panie Sławku - pisze Pan
1) wg tego co wyciekło ...tzn że to było jakąś tajemnicą??? że to błąd że ujrzało światło dzienne???
2) i to co widziałem już kilka tyg temu - z całym szacunkiem...my to ujrzeliśmy dopiero 2 dni temu...szkoda, że w jakimś komunikacie ZZ biorące udział w spotkaniach i pracach zespołow nie poinformowały NAS co szykuje MF...

Kas będzie funkcjonował od 01.01.2017 roku. propozycje pracy/służby na dłużej ;) będziesz miał do końca maja 2017. Będziesz pracował, pełnił służbę przez pierwsze 5-6 miesięcy jak na umowie śmieciowej.

Podobnie było w 1999 r. (pewnie chodziłeś wtedy jeszcze w szkolnym mundurku; ja te czasy pamiętam bardzo dobrze ).
Zobacz Ustawę z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej
Art. 91.
1. Funkcjonariusze celni zatrudnieni w dniu wejścia w życie ustawy w administracji celnej od tego dnia wykonują zadania przewidziane dla Służby Celnej. W zakresie dotyczącym stosunku pracy stosuje się dotychczasowe warunki pracy i płacy.
2. W terminie dziewięciu miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy osoby, o których mowa w ust. 1, otrzymają pisemną propozycję pełnienia służby, z zastrzeżeniem ust. 5. Propozycje przedkładane są stosownie do posiadanych kwalifikacji,
przebiegu i oceny dotychczasowej pracy na zasadach i warunkach ustalonych w niniejszej ustawie. Na wyższe stanowiska kierownicze przedłożenie propozycji może być poprzedzone postępowaniem konkursowym, o którym mowa w art. 17.

Tylko wtedy była lepsza ochrona pracownika.

Ostatnia edycja:
Podobnie było w 1999 r. (pewnie chodziłeś wtedy jeszcze w szkolnym mundurku; ja te czasy pamiętam bardzo dobrze ).
Zobacz Ustawę z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej

Art. 91.
1. Funkcjonariusze celni zatrudnieni w dniu wejścia w życie ustawy w administracji celnej od tego dnia wykonują zadania przewidziane dla Służby Celnej. W zakresie dotyczącym stosunku pracy stosuje się dotychczasowe warunki pracy i płacy.
2. W terminie dziewięciu miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy osoby, o których mowa w ust. 1, otrzymają pisemną propozycję pełnienia służby, z zastrzeżeniem ust. 5. Propozycje przedkładane są stosownie do posiadanych kwalifikacji,
przebiegu i oceny dotychczasowej pracy na zasadach i warunkach ustalonych w niniejszej ustawie. Na wyższe stanowiska kierownicze przedłożenie propozycji może być poprzedzone postępowaniem konkursowym, o którym mowa w art. 17.

Tylko w tym co piszesz jest "otrzymają propozycję" a w ustawie o KAS "jeśli otrzymają propozycję". Widzisz różnicę?

Tylko w tym co piszesz jest "otrzymają propozycję" a w ustawie o KAS "jeśli otrzymają propozycję". Widzisz różnicę?

Oczywiście że widzę i m.in. dlatego napisałem, że wtedy była lepsza ochrona pracownika. Chociaż propozycji można było również nie otrzymać - zajrzyj do tamtej ustawy. Pewnikiem było zatrudnienie tylko jak poczytasz ustawę to niekoniecznie taka sama pensja ci zostawała.

Poza tym, chcesz prowokacji to proszę bardzo. Do zadań UCS będą należeć kontrole podatkowe. Dlaczego do tej służby wejdą celnicy bez zdanych egzaminów na iksa - najtrudniejszego egzaminu merytorycznego w materii podatków?
Może należy apelować do MF by art. 110 uzupełnili. Pracownicy UKS - do zdania egzamin oficerski, dla celników - do zdania egzamin na iks-a.

To jest prowokacja? Tak.

Prowokacja ??? Kolego chcesz być oficerem w służbie mundurowej. To przejdź testy sprawnościowe. Przejdziesz kurs ze środków przymusu bezpośredniego. Egzamin na broń. Następnie przejdź ,,Zasadniczy kurs celny,, . Jak się przez przypadek nie postrzelisz to dopiero pomysł o egzaminie na oficera.

Wasz problem UKSów jest to, że wy nie czujecie tematu: co to znaczy zwalczać przestępstwo. Przychodzicie do służby mundurowej a nie do innego biurka w innym urzędzie. Siedząc przy biurku nie złapiecie grupy przestępczej, która wyciąga kilka milionów z VAT. Tutaj nie będziecie robić słupów.

Wiem, że egzamin na iks-a jest bardzo trudny. Mam kolegę z roku, który takowy egzamin zdał.

Apeluje do projektodawców aby umożliwili również celnikom możliwość podejścia do egzaminu na IKSa i po pozytywnym egzaminie przejście do kasty oficerów. Po co mi czekać ok. 20 lat na możliwość awansu na oficera ??? Ma być równość szans !!!

Zielony, generałem też można było zostać bez zasadniczego kursu celnego. I to po kilku latach.
Nie pamiętam, czy JK od razu wylądował w korpusie oficerów starszych - jeżeli tak to ŻADNEGO egzaminu nie zdawał

Ostatnia edycja:
Prowokacja ??? Kolego chcesz być oficerem w służbie mundurowej. To przejdź testy sprawnościowe. Przejdziesz kurs ze środków przymusu bezpośredniego. Egzamin na broń. Następnie przejdź ,,Zasadniczy kurs celny,, . Jak się przez przypadek nie postrzelisz to dopiero pomysł o egzaminie na oficera.

Wasz problem UKSów jest to, że wy nie czujecie tematu: co to znaczy zwalczać przestępstwo. Przychodzicie do służby mundurowej a nie do innego biurka w innym urzędzie. Siedząc przy biurku nie złapiecie grupy przestępczej, która wyciąga kilka milionów z VAT. Tutaj nie będziecie robić słupów.

Wiem, że egzamin na iks-a jest bardzo trudny. Mam kolegę z roku, który takowy egzamin zdał.

Apeluje do projektodawców aby umożliwili również celnikom możliwość podejścia do egzaminu na IKSa i po pozytywnym egzaminie przejście do kasty oficerów. Po co mi czekać ok. 20 lat na możliwość awansu na oficera ??? Ma być równość szans !!!

Podstawowa sprawa. My NIE CHCEMY być oficerem w służbie mundurowej.
Co do tego jakiego tematu nie czujemy, to się nie wypowiadaj, bo w UKSach oprócz tych co cynicznie robili słupy dla premii są też tacy, co z przestępcami walczą i je skutecznie zwalczają, nieraz ryzykując zdrowiem i życiem (znam takie przypadki). To, że część pracowników UKS robiła przez ostatnie lata słupy do szuflady nie znaczy, że robili to wszyscy. Martw się bardziej tym, że jak UCS przejmą zadania UKSów i trafi się nam (lub Wam) takie kierownictwo w MF jak przez ostatnie 8 lat, to sami też takie słupy zza biurka będziecie robić. Nawet w mundurze. Jak sam widzisz, rozsądek obecnej ekipy został odstawiony na boczny tor.

Kolego Zielony, uwierz, że nam skarbowcom zależy, mam nadzieję jak i wam tylko i wyłącznie na pracy. Ja osobiście ani nikt z moich kolegów i koleżanek nie chce munduru stopni, itp.

w przepisach przejściowych muszą się znaleźć zapisy:
1) dotyczące funkcjonariuszy, którzy nie otrzymają propozycji służby/pracy a posiadają wymagany staż do nabycia emerytury "mundurowej"; (chyba, że emki wejdą wcześniej i jeżeli nie dostanie się propozycji będzie czas na złożenie wniosku o przejście na emeryturę)
2) dotyczące pracowników skarbówki, którzy przenieśli się ze Służby Celnej i posiadają staż w SC uprawniający do nabycia emerytury "mundurowej" (przeniesienia z SC do US, w większości alokersów, w ubiegłych latach);
3) dotyczące funkcjonariuszy zwolnionych ze służby, w związku ze złożonym aktem oskarżenia, uniewinnionych - przeważnie po wieloletnich procesach.

Ostatnia edycja:
Wszystkim rozgorączkowanym polecam kilka pytań i odpowiedzi do refleksji:
1. Kto tworzy projekty ustaw i rozporządzeń? Przecież nie dyrektor czy szef wydziału. przeważnie jest to szeregowy pracownik. Kazali to pisze, a usta ma mieć zamknięte. Jeśli więc przekaże komuś projekt na wczesnym etapie, a ten kto to otrzymał puści dalej, to tak jakby sobie przykleił kartkę z napisem - to ja ujawniłem. A źródła informacji trzeba chronić.
2. Czemu służy przeciek i ujawnienie ( nieoficjalne projektu )? Tu odpowiedzi jest kilka -
a/ zbadanie reakcji środowiska - zawsze można się wycofać
b/ skłócenie tych, których projekt dotyczy. To zawsze się przydaje. Źródło pomysłów do powiększenia rozdźwięków ludźmi.
c/ bezpłatne konsultacje. Zainteresowani znajdą luki i błędy - projektant oszczędza czas i parę innych rzeczy.
d/ Szef MF ma zawsze czyste ręce - PRZECIEŻ TO NIE JEST PROJEKT OPRACOWANY PZREZ MF !
3. Czy wolą MF jest rzeczywiste uszczelnienie sytemu? Nie, bo wymaga to zmiany prawa podatkowego, tak by skorzystali uczciwi podatnicy. System podatkowy uszczelniają zmiany prawa, a nie zwiększenie ilości kontroli. Zasadą skutecznego zwiększenia wpływów do budżetu jest szukanie pieniędzy, ludzi odpowiedzialnych znajdzie się przy okazji...
I ostatnia uwaga - nie strzela się z armat do wróbli.

Kolego Zielony, uwierz, że nam skarbowcom zależy, mam nadzieję jak i wam tylko i wyłącznie na pracy. Ja osobiście ani nikt z moich kolegów i koleżanek nie chce munduru stopni, itp.

Być może nie chcecie, ale jak dadzą to nie odmówicie. Tak właśnie było z cywilami, którzy przeszli na funkcjonariuszy. Były takie kurioza, że szkoda rozwijać tematu, ale skończyło się tym, że młodzi cywile przechodząc na funkcjonariuszy otrzymali tak wysokie stopnie o których niektórzy funkcjonariusze z dużo dłuższym stażem mogli tylko pomarzyć. No cóż kroi się następna afera w sprawie stopni i stanowisk. Tak jak wcześniej, określone osoby otrzymają stanowiska równorzędne "nie mniejsze" od zajmowanych, z wyrównaniem jak w 2009/2010 roku około 10 000 zł i tak jak wcześniej, określone osoby otrzymają stopnie równorzędne "nie mniejsze" od posiadanych prosto do korpusu oficerskiego. Fajnie co?

http://www.mf.gov.pl/c/document_lib...2a-fd54-486e-b30b-3f27cce0aa5c&groupId=764034

w poz 191-193 są wyniki egzaminów które w 2015 r. zdawali pracownicy z Izby Celnej w łodzi.
W poprzednich latach zdawali również pracownicy urzędów celnych.
Ten zdały dwie osoby z UKS w Gdańsku na 399 zdających.

Nie ma szans na podpowiadanie ani ściąganie. Nikt nie podpowiada, bo traci kartkę z egzaminem, jak się zorientują, że rozmawia z kimkolwiek.

http://www.lexlege.pl/zarzadzenie-n...-na-stanowisko-inspektora-kontroli-skarbowej/

Patrz paragraf 12 pkt 4. ->> Celnicy mogą przystępować do egzaminu inspektorskiego.
Zestaw pytań z 26.10.2015 r. jest na stronie MF ->> http://www.mf.gov.pl/documents/7640...a+stanowisko+IKS+w+dniu+26+października+2015r.

Co roku inne pytania.

Szanse są równe dla wszystkich.

Trzeba mieć 84 punkty, aby zdać.
Reszta warunków w tym rozporządzeniu.

Nie czekaj, bierz sprawy w swoje ręce. Egzaminy są zwykle na jesieni - okolice października .
Zacznij się uczyć już dziś, bo to duży zakres materiału. Codziennie po trochę. Nie warto czekać na ostatnią chwilę, bo to nie tylko pamięciówka, więc można nie ogarnąć na szybko, trzeba zrozumieć. Dużo już wiesz, bo podatek akcyzowy przecież znacie. Ordynację podatkową także, a i kodeks karny skarbowy również u Was obowiązuje.

A teraz proszę abyś podał coś na temat Waszych egzaminów, bo to nie żadna prowokacja, naprawdę nic nie wiemy na temat tego, czego Wy musieliście się uczyć.
Gdzie są te kursy, ile trwają, ile jest egzaminów i z czego, z jakiego języka, do wyboru, czy z konkretnego i jaki poziom jest wymagany B2, C1 czy C2?

Pozdrawiam.

PS My też będziemy musieli się bardzo starać, aby otrzymać jakieś zatrudnienie w UCS i wiemy, że będzie bardzo trudno.

Ostatnia edycja:
Sluchajcie, przeciez jak my celnicy dostaniemy zadania iks to poradzimy sobie tak slaba jak oni z naszymi zadaniami. My mielismy swoje egzaminy a oni swoje. Trzeba to jakos pogodzic...widze , ze nie bedzie latwo

Za złą odpowiedź minus 2 punkty. Za brak odpowiedzi 0 punktów, jeśli nie znasz odpowiedzi, to nie strzelaj.

Back
Do góry