Gefreiter
Dobrze znany użytkownik
Cześć.
Jestem ze skarbowości...
Czytam wasze forum, czytam nasze forum. Postanowiłem włączyć się do dyskusji o stopniach.
Podam taki przykład: Służba zdrowia łączy się z wojskiem - powstaje LWP . Lekarz w stopniu szeregowaca (ordynator oddziału) salutuje kapralowi salowemu bo lekarz jako nowy został włączony w nowe struktury i zaczyna od pierwszego stopnia, salowy wcześniej robił coś tam ale był w strukturach WP w stopniu kaprala... Tak to wygląda dla mnie (laika) jak czytam o ludziach ze skarbówki, którzy zaczynają od zera.
Druga sprawa. Nie będzie Służby Celnej. Prawda? Prawda! Będzie coś nowego. Zapytuje Was (bo nie wiem) czy idąc do policji jako nadkomisarz celny zostaniecie nadkomisarzem celnym w policji? No nie. Nie ma takich stopni, prawda? Czy dostaniecie stopień "odpowiedni" z tego co widzę to inspektora? Jeśli tak jest to dalszy wywód nie ma sensu, ale gdyby było inaczej to: Nowa służba, nowe stopnie (choćby tylko nowe nazewnictwo) i nowe przydziały. "Pani Krysia" ze skarbówki bezie mogła być wyżej niż obecny komisarz celny (dla jaskrawości używam stopni oficerskich).
Ktoś, jakoś zrobi wartościowanie stanowisk (nowych) i powkłada tam Was i nas i doda do tego stopnie. Jak się komuś podobać nie będzie to nie zgodzi się z nowymi warunkami i bye, bye. I proszę nie pisać, że wpadł jakiś zielony (heh zielony jako świeżak i będzie swoich wciskał w stopnie kiedy Wy... Nikogo to nie będzie obchodziło. NIKOGO! Na poziomie ministerstw coś wymyślą i tak zrobią. Posłuchają Was i nas ale jednym uchem wejdzie a drugim wyjdzie. Gdyby ktoś miał inne zdanie zanim zacznie mnie biczować jak psa, proponuję popatrzeć jak szybko wszystko się zmienia i jaka jest siła przebicia wszelkiej opozycji (nie tylko politycznej) do blokowania zmian. Dajmy sobie spokój z obrażaniem się. Gdyby jednak ten bubel miał obowiązywać to trzeba by się zgrać np. na poziomi związków, żeby straty były jak najmniejsze u Was i u nas, bo gwarantuję, że stratnych będzie dużo a wygranych mało...
W części dotyczącej stopni wyjaśnienie znajdziesz np. w rozporządzeniach RM (DzU 2012 poz 546 i Dz.U. z 2010 nr 113 poz. 748), W pozostałej części twojej wypowiedzi, tej dotyczącej obrażania i kłótni oraz możliwości politycznych... zgadzam się