Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

A ja nie napisałem, że tam jest coś zaskakującego. Ale bardzo spodobało mi się lekceważenie wobec innych jakie zostało faktycznie ujęte w tej opinii

A to w takim razie sorki. Po głębszym zastanowieniu wydaje mi się że jest też lekceważąca w stosunku do całej naszej celniczej formacji. Zgodzę się, że zapewne nie mam wiedzy na temat kontroli skarbowej w korporacjach, ale zapraszam za to wszystkich panów kontrolerów (i pozostałych pracowników) z UKSu na pas zimą o 4 w nocy, aż do urokliwego wschodu słońca. Niech sami zobaczą jaka to wspaniała celnicza robota - oczywiście :p nie tak ciężka jak sprawdzanie papierków w firmach.

Ostatnia edycja:
Tu z Pandziorem muszę się całkowicie zgodzić, dodam, że przy odrobinie chęci z obu stron ( komórki kontrolnej i prowadzącej) oraz przy rzetelnym podejściu przełożonych taki system może całkiem sprawnie funkcjonować - niezbędny jest przepływ informacji - o ew stanowisku sądów i prokuratur, o tym, co wymaga szczególnego udokumentowania, o kierunku przesłuchania, ale to wszystko przy wzajemnym poszanowaniu może dobrze działać
...a przy okazji można by się pozbyć dwuinstancyjności w postępowaniu administracyjnym, która niczego nie wnosi poza rozrostem biurokracji. Dziwne że przy pracach nad KAS i nowelą ordynacji nikt tego nie poruszył. A na marginesie, temat emek byłby nadal w zawieszeniu, gdyby nie KAS i konieczność ''czyszczenia'' kadr. Bo przecież nie z miłości do celników prace ruszyły.

kontrola

Sorki, ale granica to tylko jeden z argumentów - MY również kontrolujemy przedsiębiorstwa wewnątrz kraju i w tym zakresie mamy doświadczenie ! Służba Celna to nie tylko granica i Grupy Mobilne, ale również kontrola podmiotów!

A to w takim razie sorki. Po głębszym zastanowieniu wydaje mi się że jest też lekceważąca w stosunku do całej naszej celniczej formacji. Zgodzę się, że zapewne nie mam wiedzy na temat kontroli skarbowej w korporacjach, ale zapraszam za to wszystkich panów kontrolerów (i pozostałych pracowników) z UKSu na pas zimą o 4 w nocy, aż do urokliwego wschodu słońca. Niech sami zobaczą jaka to wspaniała celnicza robota - oczywiście :p nie tak ciężka jak sprawdzanie papierków w firmach.

Sorki, ale granica to tylko jeden z argumentów - MY również kontrolujemy przedsiębiorstwa wewnątrz kraju i w tym zakresie mamy doświadczenie ! Służba Celna to nie tylko granica i Grupy Mobilne, ale również kontrola podmiotów!

Ja nie odnosiłem się do pracy Celników tylko do tego, że oni chcą wszystkim swoim pracownikom dać - i chwała im za to - ale tak naprawdę przyjdą na gotowe.
Osobiście jestem za emkami dla wszystkich celników niezależnie od tego jakie zadania wykonują - począwszy od granicy, a na Rzepinie kończąc. Oczywiście konieczne jest może ewolucyjne wygaszanie etatów funkcjonariuszy i zastępowanie ich cywilami. Większość z nas nie miała wpływu na to co obecnie robi - a przecież wszyscy chodzimy w mundurach i podlegamy tym samym rygorom.

Ostatnia edycja:
Zgadzam się mam ponad 20 lat stażu w tym 4 OC wewnętrzne, 11 OC graniczne, 5 kontrola, a teraz IC więc dlaczego mam tracić prawo do służby w SC lub w przyszłej SSC (Służba Skarbowo Celna).

Powiedzcie mi proszę, bo byłem słaby z teorii zarządzania, dlaczego do poprawy efektywności aparatu skarbowego w RP trzeba zwolnić 15% ludzików. To nikt nie jest na tyle bystry żeby efektywność zwiększyć za pomocą obecnych 100%.
Rozumiem jakby mówili że trzeba szukać oszczędności i 15% na bruk niezależnie od skutków.
Ale decydenci wyraźnie wiążą zmniejszenie ilości etatów z poprawą efektywności.
Ja tego nie kumam.

Powiedzcie mi proszę, bo byłem słaby z teorii zarządzania, dlaczego do poprawy efektywności aparatu skarbowego w RP trzeba zwolnić 15% ludzików. To nikt nie jest na tyle bystry żeby efektywność zwiększyć za pomocą obecnych 100%.
Rozumiem jakby mówili że trzeba szukać oszczędności i 15% na bruk niezależnie od skutków.
Ale decydenci wyraźnie wiążą zmniejszenie ilości etatów z poprawą efektywności.
Ja tego nie kumam.

bo efektywnosc to stosunek przychodow lub zyskow do kosztow. hihi, zmniejszasz koszty to zwiekszasz efektywnosc nie zwiekszajac przychodow.

Dlatego też proste pytanie: w jaki sposób odbywać się będzie konsolidacja? Czy opcja 0 dla wszystkich służ podległych MF? Być może była o tym mowa, jesli tak to gdzie?
Nie każdy będzie chciał czy mógł przejść na emeryturę.

To może ja się przypomnę i proszę w końcu o odpowiedź.
Różne pogłoski krązą po izbie.

Ostatnia edycja:
A kto może udzielić odpowiedzi na to pytanie? A no na razie nikt, bo jeszcze MF nikomu nie objawiło przepisów przejściowych...

I w kuluarach też nie ma o tym mowy? Watpie ....

w kuluarach a nawet w projekcie była mowa o 3-krotności najniższego wynagrodzenia, była
jak mówią że zabiorą - to zabiorą, jak mówią że dadzą - to mówią - chociażby druga tura rekompensaty dla nas jak w in służbach, oni dostali wtedy 300 i teraz 200, to z 500 brutto im zastaje 420, my dostaliśmy 150 czyli 100 netto a na drugie, obiecane uzgodnione 150 brutto czekamy od 01.01.2014

minęły 2 lata, my dalej czekamy "aż zwolnią się środki z likwidacji etatów"
wink.png

Ostatnia edycja:
Szanowny ucoc i inni forumowicze. Nie znam wciąż treści przepisów przejściowych tzn. ustawy wprowadzającej KAS. Wnioskujemy o możliwość ewolucyjnego ucywilnienia dla tych, którzy mieliby znaleźć się w KAS na stanowiskach cywilnych tzn. mieliby prawo pozostać funkcjonariuszami. To kluczowy przepis. Co do opcji zerowej, nie mam także wiedzy. Wiem, że prace zakończyła grupa robocza ds. projektu obywatelskiego, który ma wejść w życie przed KAS wg deklaracji i komunikatów MF
Do projektu ustawy o KAS będziemy zgłaszać uwagi. Będzie to nowy projekt, inny niż ten z 18 stycznia, bo zapewne uwzględniający część uwag obecnie spływających. Dostaniemy na to zapewne 30 dni. Na razie zgłosiliśmy kilka głównych tez mianowicie:
- więcej f-szy w KAS
- nazwa Służba Celna
- odrębna ustawa o SC.Zasadne wydaje się wpisanie przepisu do ustawy o KAS, że tworzy się w ramach KAS jednolitą, umundurowaną i uzbrojoną formację o nazwie Służba Celna, której status, organizację, itd. określa odrębna ustawa pragmatyczna.
- odstąpić od wartościowania jako najbardziej szkodliwego działania w całej historii SC
- ZPC groźne w sytuacji nieodpowiedzialnego Szefa KAS - vide SC i sprawa politycznych celów przy hazardzie, co prowadzi do dysfunkcji administracji
- ww. przepis przejściowy
Wiadomym jest, że tak jak wyżej pisałem projekt obywatelski wchodzi wcześniej.

Ostatnia edycja:
karalne powinno być nie tylko literalne wspomnienie w projekcie o wartościowaniu, ale nawet myślenie o nim.

co najmniej publicznie kijem internetowym po dupach.

koniec ery półgłówków u władzy czas najwyższy ogłosić.

karalne powinno być nie tylko literalne wspomnienie w projekcie o wartościowaniu, ale nawet myślenie o nim.

co najmniej publicznie kijem internetowym po dupach.

koniec ery półgłówków u władzy czas najwyższy ogłosić.

konkurs na pyskatą "babę" też. taką, jak szydłowa w pe.

Na razie zgłosiliśmy kilka głównych tez mianowicie:
- więcej f-szy w KAS
- nazwa Służba Celna
- odrębna ustawa o SC.Zasadne wydaje się wpisanie przepisu do ustawy o KAS, że tworzy się w ramach KAS jednolitą, umundurowaną i uzbrojoną formację o nazwie Służba Celna, której status, organizację, itd. określa odrębna ustawa pragmatyczna.
- odstąpić od wartościowania jako najbardziej szkodliwego działania w całej historii SC
- ZPC groźne w sytuacji nieodpowiedzialnego Szefa KAS - vide SC i sprawa politycznych celów przy hazardzie, co prowadzi do dysfunkcji administracji

brawo Sławek,
niech nam dadzą popracować wspólnie nad ustawą to wtedy i KAS będzie przyjazny dla f-szy SC

W żadnym z krajów członkowskich Unii tworu o nazwie Służba celno-skarbowa zdaje się nie ma, więc jeżeli już mamy zachować jednolitość w ramach UE to wypadałoby, żeby i u nas była Służba celna.

Poza tym (chociaż to może niewielkie pocieszenie i nie wiem, jak to wygląda z prawnego punktu widzenia i czy nie jest to czepianie się słownictwa) w unijnych przepisach też jest mowa, że określone zadania związane z obrotem towarowym z zagranicą wykonują organy celne.

Pominę fakt, że napis Służba celno - skarbowa na odzieniu służbowym będzie wyglądał cokolwiek idiotycznie :D. Jak ktoś wcześniej mądrze napisał - SC to tradycja :cool:

Do projektu ustawy o KAS będziemy zgłaszać uwagi... Na razie zgłosiliśmy kilka głównych tez mianowicie:
......

Moim zdaniem jest to super pomysł, bo zaśmiecanie (że się tak niefortunnie wyrażę) i tak bardzo obszernej ustawy o KAS dodatkowymi uwarunkowaniami regulującymi status funkcjonariuszy celnych jest zupełnie bez sensu. Dotychczasowa Ustawa o Służbie celnej i tak jest dość obszerna, więc po co włączać większość tych przepisów do ustawy KAS - w mojej ocenie (patrzę na to również z perspektywy osoby płacącej podatki) powinny być tam tylko zapisy dotyczące zadań, uprawnień, działania KAS itp. czyli generalnie to, co będzie głównie interesowało podatników.

Statusy pracowników KAS powinny regulować odrębne przepisy z uwagi na to, że jest to rzecz dotycząca głównie osób tam zatrudnionych a nie podatników.

Ostatnia edycja:
Ale jak teraz odwrócić wartościowanie ? Znowu kryteria staż, wykształcenie, udział w zespołach, studia podyplomowe i finalnie znowu młodszy specjalista.

chociażby bazując na tym:

Kryteria punktowe mianowania funkcjonariuszy celnych na stopień służbowy w poszczególnych korpusach:[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]1. okres służby powyżej 2 do 5 lat – 1pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]powyżej 5 do 10 lat – 2 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]powyżej 10 do 15 lat – 3 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]powyżej 15 lat do 20 lat – 4 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]powyżej 20 lat do 25 – 5 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]powyżej 25 lat – 6 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]2. uprawnienia do prowadzenia szkoleń – 1 pkt[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]3. wykształcenie ( bez sumowania )[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]– wyższe – 1 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]- wyższe z zakresu celnego lub skarbowego – 2 pkt[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]- wyższe magisterskie administracyjne, prawnicze, ekonomiczne lub inne specjalistyczne związane z realizacją zadań na stanowisku – 4 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]- wyższe magisterskie inne; lub inżynierskie związane z realizacją zadań na stanowisku – 3 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]4. ukończone studia podyplomowe związane z zakresem działania SC – 1 pkt za każde studia, [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]5. uczestnictwo w misjach zagranicznych lub zespołach organizowanych przez MF w okresie ostatnich 10 lat – 2 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]6. zajmowane stanowisko- [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]młodszy kontroler celny, podreferendarz – 1 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]kontroler celny, referendarz – 2 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]starszy kontroler celny, specjalista - 3 pkt[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]inspektor celny, starszy specjalista – 4 pkt, [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]ekspert celny, rzecznik prasowy, audytor wew., pełnomocnik ds. ochrony inf. niejawnych, radca prawny, główny specjalista – 5 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]stanowisko kierownicze zajmowane przez co najmniej 1 rok w ciągłym okresie – 6 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]stanowisko kierownicze zajmowane przez mniej niż 1 rok w ciągłym okresie – 5 pkt,[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]wyższe stanowisko kierownicze zajmowane przez mniej niż 2 lata w ciągłym okresie – 6 pkt[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]wyższe stanowisko kierownicze zajmowane przez co najmniej 2 lata w ciągłym okresie – 7 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]7. posiadany stopień [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]Korpus szeregowych :[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]Posiadany dotychczasowy stopień (dodatkowe kryterium w korpusie):[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]aplikant – 1pkt[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]Nowe stopnie:[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]aplikant celny – pon. 6 pkt[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]starszy aplikant celny – 6 pkt i pow. [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]Korpus podoficerów :[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]Posiadany dotychczasowy stopień (dodatkowe kryterium w korpusie)[FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]młodszy rewident celny 1 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]rewident celny 2 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]starszy rewident celny 3 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]młodszy dyspozytor celny 4 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]Nowe stopnie [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]młodszy rewident celny pon.6 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]rewident celny 6-8 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]starszy rewident celny 9-10 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]młodszy rachmistrz celny 11-12 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]rachmistrz celny 13- 15 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]starszy rachmistrz celny pow. 15 pkt [FONT=Verdana, sans-serif][/FONT]

Back
Do góry