Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Moim zdaniem nikt, nie powinien doszukiwać się "interpretacji" samobójczo, zwłaszcza tak, naciągając treść wyroku TK.

Moim zdaniem nikt, nie powinien doszukiwać się "interpretacji" samobójczo, zwłaszcza tak, naciągając treść wyroku TK.

Dlatego też proste pytanie: w jaki sposób odbywać się będzie konsolidacja? Czy opcja 0 dla wszystkich służ podległych MF? Być może była o tym mowa, jesli tak to gdzie?
Nie każdy będzie chciał czy mógł przejść na emeryturę.

Ale w ABW i AW, które powstały po likwidacji UOP była opcja 0. Ustawa o zaopatrzeniu em. uwzględnia wysługę emerytalną z UOP.

Tylko ja nie mówię o zaliczeniu lat z poprzedniej służby. To raczej na pewno uwzglednia. Tylko mi chodzi o zapis w ustawie emerytalnej. Ze ci którzy zostali zatrudnieni po 2012 roku będą musieli służyć do 55 roku życia i 25 lat służby. Czy to nie będzie się wtedy liczyło nas. Wczesniejsze lata służby zalicza tak jak wojsko kiedyś odbyte ale będzie trzeba już dłużej pracować, bo zatrudnieni będziemy dopiero 01.01.2017 roku. Czyli już przepisy po nowemu. Obym się mylił z moja interpretacją.

Tylko ja nie mówię o zaliczeniu lat z poprzedniej służby. To raczej na pewno uwzglednia. Tylko mi chodzi o zapis w ustawie emerytalnej. Ze ci którzy zostali zatrudnieni po 2012 roku będą musieli służyć do 55 roku życia i 25 lat służby. Czy to nie będzie się wtedy liczyło nas. Wczesniejsze lata służby zalicza tak jak wojsko kiedyś odbyte ale będzie trzeba już dłużej pracować, bo zatrudnieni będziemy dopiero 01.01.2017 roku. Czyli już przepisy po nowemu. Obym się mylił z moja interpretacją.

Rozumiem wątpliwości kolegi. Ponadto dodam swoje co się stanie z funkcjonariuszami z stażem do 15 lat pracy, którzy po wejściu KAS nie będą w komórkach mundurowych ? Zostaną ucywilnieni ? Pytam więc czy będą przepisy przejściowe czy wszystkich ,,młodych" stażem funkcjonariuszy ( do 15 lat pracy ) się hmmm... będą ,,kosztem" tej ,,dobrej" zmiany w postaci KAS-u ? Proszę o odpowiedź najlepiej Pana Siwego. Pozdrawiam.

Nie wiem na ile można wierzyć stronie mf, ale mówią o przepisach przejściowych, np. tu http://www.dialog.gov.pl/aktualnosc...lug-publicznych-rady-dialogu-spolecznego.html jednocześnie ich nie pokazując.

Maria Wójtowicz ZastępcaDyrektora Departamentu Służby Celnej w MF zakomunikowała, że trwają prace nad przygotowaniem rządowego stanowiska w odniesieniu do projektu obywatelskiego o przyznanie funkcjonariuszom celnym zaopatrzenia emerytalnego. Podkreśliła, że wszyscy funkcjonariusze, którzy od 10 marca 2015 r. pełnili lub pełnią służbę w Służbie Celnej zostaną objęci zaopatrzeniowym systemem emerytalnym. Według standardów obowiązujących w dzisiejszej ustawie, czyli dla funkcjonariuszy którzy zostali przyjęci do służby do 31grudnia 2012 r. – emerytura po 15 latach służby w wysokości 40% podstawy jej wymiaru, zaś dla funkcjonariuszy przyjętych po 31 grudnia 2012 r. – emerytura według nowych zasad - wiek co najmniej 55 lat oraz 25 lat służby. Przewidziano również przepisy przejściowe dotyczące funkcjonariuszy. Planowane wejście w życie tej zmiany w tym roku tak, aby w ustawie o Krajowej Administracji Skarbowej przewidzieć zaopatrzenie emerytalne tylko dla funkcjonariuszy, którzy wykonują zadania związane z kontrolą przeprowadzaną przez organy Krajowej Administracji Skarbowej.

Witam Szanownych Braci Celników!

Pozwólcie, że napiszę szczerze jak projekt KAS wygląda z pozycji pracownika UKS oddziału postępowań kontrolnych.

Jak wiecie, UKSy są mało skuteczne, bo kontrolują podatki, które są dla podatników zdecydowanie mniej restrykcyjne niż podatki "celne" i w dodatku dysponują słabą procedurą, która w zasadzie daje więcej uprawnień kontrolowanemu niż organowi.

I oto ma wejść w życie zupełnie nowa organizacja KAS w ramach której powstaną wszechwładne Urzędy Celno-Skarbowe (zatrudniające wspaniale finansowo docenionych funkcjonariuszy) i zupełnie bezwładne Urzędy Administracji Skarbowej (zatrudniające pracowników za miskę ryżu). Jak plotkuje się od dawna, do UCS trafią celnicy i kilka procent pracowników UKS, a do UAS pracownicy UKS i US. Nie ukrywam, że w ogóle nie widzę siebie w UAS, za to służba w UCS wygląda bardzo zachęcająco.

Zgodnie z projektem ustawy z 18.01.2016 r. UCS mają prowadzić postępowania dowodowe, ale decyzje mają wydawać już pracownicy UAS. Dla każdego, kto prowadził skomplikowane postępowanie jest jasne, że nie da się oderwać postępowania dowodowego od wydania decyzji, bo przecież decyzja powinna być oparta na dowodach. Funkcjonariusze będą mogli przeprowadzać postępowania dowodowe bez konieczności uzasadniania stanu faktycznego na podstawie zgromadzonych dowodów i bez konieczności obrony ustaleń przed jakimikolwiek zarzutami. W efekcie tego „dowody”, które zbiorą, będą mieć mizerną wartość. W związku z tym w "wyniku kontroli" będą widniały absurdalne ustalenia wzięte z kosmosu. Obowiązek udowodnienia stanu faktycznego i wydania decyzji spadnie na pracowników UAS, którzy jak dobrze wiecie, będą traktowani jak zwykłe śmiecie. W dodatku słaba procedura kontroli skarbowej zostanie zastąpiona jeszcze słabszej procedury "kontroli uproszczonej" i procedurami z Ordynacji podatkowej. Pytanie brzmi: dlaczego ministerstwo chce wprowadzić takie prawo, które spowoduje zdecydowane obniżenie wykrywalności oszustw, wydłużenie procedury wymiaru podatku i olbrzymi spadek dochodów budżetowych?

Moim zdaniem odpowiedź może być tylko jedna: w UCS zatrudnione będą osoby niekompetentne, które nie będą w stanie przeprowadzić rzetelnie postępowania dowodowego i wydać decyzji, dlatego powstała idiotyczna konstrukcja "wyniku kontroli" i Ministerstwo doskonale zdaje sobie z tego sprawę. W związku z tym sądzę, że nie przewidziano w UCS miejsca dla ludzi, którzy potrafią rzetelnie przeprowadzić postępowanie dowodowe i wydać merytoryczną decyzję, a więc UCS nie będzie pracowników UKS. Na swoiste kuriozum zasługuje fakt, że mundury dostaną celni wklepywacze deklaracji...

Ministerstwo tworzy raj dla oszustów, raj dla funkcjonariuszy UCS i piekło dla pracowników UAS. Nie sposób nie odnieść wrażenia, że projekt ustawy pisali pracownicy Służby Celnej i został on puszczony do wewnątrzresortowych konsultacji bez żadnych uwag. Co więcej, te "konsultacje" to jakaś kpina, jest oczywiste, że 3 dniowy termin był wprowadzony tylko po to, żeby żadne uwagi nie wpłynęły do projektu. Kapicy już nie ma, ale jego myśl pozostała: "tak ma być i ...".

Nie jestem pewien, kolego z UKS czy nie chciałeś nas obrazić pisząc, że w UCS będą głównie celnicy i że będą to osoby niekompetentne.
Twoje obawy o wysokie zarobki w UCS i niskie w uas są nieuzasadnione, chyba że coś przeoczyłem. Raczej przesłanki są odwrotne. Była mowa tylko o wysokich uposażeniach urzędników (3-krotność najniższego uposażenia na najniższej grupie), a fu kcjonariusze UCS w zamian za emerytury może zachowaną doty hczasowe pensję.
Pozdrawiam brać skarbową w naszej wspólnej niedoli.
Widzę, że KAS nie tylko w cle nie jest przyjmowany z entuzjazmem.

My jako funkcjonariusze celni też widzimy bzdury jakie wynikają z tej konsolidacji. Nie ma co ukrywać jest to debilna ustawa która tylko wszystko zniszczy a nie przyniesie nic dobrego. Myślę, że już najwyższy czas żeby nasze związki powiedziały stanowcze nie dla kas. Zarówno związki celników jak i pracowników skarbowości.

My jako funkcjonariusze celni też widzimy bzdury jakie wynikają z tej konsolidacji. Nie ma co ukrywać jest to debilna ustawa która tylko wszystko zniszczy a nie przyniesie nic dobrego. Myślę, że już najwyższy czas żeby nasze związki powiedziały stanowcze nie dla kas. Zarówno związki celników jak i pracowników skarbowości.

na stanowcze NIE uslyszysz stanowcze NIE i tak sie skoncza marzenia. A potem uslyszysz tak ma byc i ch..., i i tak bedzie tak jak oni chca. Pomysl.

Nie jestem pewien, kolego z UKS czy nie chciałeś nas obrazić pisząc, że w UCS będą głównie celnicy i że będą to osoby niekompetentne.
Bynajmniej, przepraszam jeśli tak to zabrzmiało. Jest oczywiste, że celnicy nie zajmują się VATem, PITem, CITem itd., więc tym samym są niekompetentni w prowadzeniu postępowań w tym zakresie i jednym szkoleniem w Otwocku zaległości nie nadrobią. Podobnie pracownicy US nie mają pojęcia o cle i akcyzie.

Zresztą gdyby ustawodawca uznał, że jednak funkcjonariusze są na tyle kompetentni, żeby coś udowodnić, to dlaczego nie przyznał UCS prawa do wydania decyzji?

Czy naprawdę już się poddajemy, może nie wszyscy w PIS uważają, że kas to dobre rozwiązanie. Może trzeba napisać do pani Premier do pana Prezydenta. Sławek sam mówił, że mamy umawiać się na rozmowy z posłami PIS.

powiem tak. Kto ma 15 lat może być spokojny. Główne założenia i tak zapewnią mu emkę chyba że............... KAS wejdzie przed emkami.Co mamy powiedzieć f-sze ze stażem poniżej 15 lat...... tyle zachodu, pracy, zbierania podpisów i wiary w emki po to żeby teraz nas ucywilnić..;/

Ostatnia edycja:
Szanowny kolego z UKS, żeby nie było niedomówień to w zespole przygotowującym KAS jest więcej UKS-ów niż celników.... Zatem zapytaj kolegów dlaczego przyjmują takie a nie inne rozwiązania... Natomiast co do kompetencji to na miejscu pracowników UKS nie unosiłbym się nad ziemią na samą myśl o swojej doskonałości.... Coś chyba wiecie na temat domiarów z kosmosu z własnego podwórka... Długo by można opowiadać o ustaleniach i wysokości domiarów w waszych decyzjach.... Więc nie prowokuj z łaski swojej niepotrzebnych dyskusji, w których będziemy udowadniać wyższość jednych nad drugimi. A gdybyście w UKS stosownie do swoich kompetencji przeczytali z uwagą projekt KAS to zauważylibyście, że nie zupełnie została zamknięta możliwość wydawania decyzji przez UCS....
P.s. Cła nie są podatkami - tak przynajmniej twierdzi zdecydowana większość doktryny.

A co będzie w końcu z cywilnymi u miętusów!?! Bo jakoś nigdzie ani widu ani słychu!!! Rewelacja 8 lat zapier... i robię to co miętowy obok i jeszcze daje się mu emke. Ten kraj to jedna wielka patologia!!!

Jestem funkcjonariuszem Słužby Celnej. Dokonuję kontroli. I moje kontrole są ŚMIERTELNIE SKUTECZNE.I mój apel-przestańmy się nakręcać. A do cywila-skoro jesteś cywilem to nie robisz tego samego co miętowy. I zgadzam się z tomekromek. Na stanowcze NIE będzie stanowcze NIE. Co do nazwy-jestem zdecydowanym zwolennikiem SŁUŻBA CELNA a nie jakieś coś celno skarbowa.

Ostatnia edycja:
Drogi cywilu a starałeś się o przeniesienie do Służby Celnej czy sama myśl o noszeniu munduru gryzła cię w plecy... A poza tym to wiesz, że w SC są stanowiska (tak samo jak w innych służbach) na których mogą wykonywać zadania zarówno funkcjonariusze jak i cywile oraz takie które mogą być obsadzone tylko przez funkcjonariuszy. Mam również cichą nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że jeżeli będzie taka potrzeba służby twojego kolegę funkcjonariusza przeniosą np. na granicę z dnia na dzień, a ty nadal będziesz wykonywał zadania na dotychczas zajmowanym stanowisku....

Ostatnia edycja:
Kolego Falcon mam identyczny zakres obowiązków (toczka w toczkę) co miętowy biurko obok!
Jeśli tak jest to udaj się do wodza i zgłoś to. Ponieważ to jest chore. I faktem jest że w każdej chwili Twojego kolegę mogą przenieść o np. 500 kilometrów. Ciebie nie mogą przenieść.

Robespier! Nie wiem, czy zauważyłeś, ale UCS mają w zakresie obowiązków kontrolę przestrzegania CAŁOŚCI prawa podatkowego.

Projekt ustawy rozstrzyga, że UCS nie będzie wydawał decyzji. Oznacza to, że projektodawca założył, że funkcjonariusze UCS (nie mylić z aktualną Służbą Celną) będą na tyle niekompetentni, że po przeprowadzeniu postępowania dowodowego nie będą umieli wydać decyzji zawierającej rozstrzygnięcie władcze, które będzie zaskarżalne. Wyniki kontroli będą wydawane na podstawie śmieciowego materiału dowodowego. Funkcjonariusze będą wysyłać akta do UAS, gdzie dopiero sprawą zajmą się fachowcy.

Taka procedura, z mojego punktu widzenia, oznacza tylko jedno - UCS będą wydawać wyniki kontroli na podstawie śmieciowego materiału dowodowego, w związku z czym wiedza i doświadczenie pracowników UKS będą tam niepotrzebne, a wręcz zbędne.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry