Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Zmiana nazwy Służby Celnej

Zmiana na Służbę Celno Skarbową jest potrzebna do opcji zerowej bez tej zmiany dalej funkcjonowałaby Służba Celna i nie można byłoby zwolnić 5 tys. osób, ewentualnie wysłać na emerytury, bo nie każdy chce na nią iść.

Ale dlaczego mają zwalniać tylko ze SC? Konsolidacja dotyczy trzech jednostek.
Czy ktoś ze ZZ mógłby się jakoś do tego odnieść?

Czytałem dzisiaj opinie pracowników urzędów skarbowych na temat kas, nie zostawili na tym projekcie suchej nitki. Nie znam się na sprawach dotyczących urzędów skarbowych ale chyba wiedzą co piszą. Jest wśród nich opór przed wprowadzeniem tego badziewia i to bardzo duży, nawet są wpisy sugerujące, że powinno dojść do protestów pod min. fin. przeciw wprowadzeniu tej reformy. Może gdybyśmy połączyli z nimi siły byłaby jakaś nadzieja żeby uniknąć tego kas. Będzie chyba trudno Banasiowi przepchać kas przy takiej dezaprobacie ogółu. Tym bardziej, że nie jest powiedziane, że w samym PIS wszyscy mają takie zdanie jak Banaś. (np. Poseł Bogdan Rzońca). Jak rozumie nasza akcja chodzenia po posłach PIS i tłumaczenie im o szkodliwości likwidacji Służby Celnej i wprowadzaniu kas będzie nadal kontynuowana. Dopóki jest nadzieja, to nie można się poddawać.

dopiero co weszło nowe rozporządzenie dotyczące wzorów umundurowania a już jest nieaktualne =)

Oczywiście zwolnienia będą dotyczyć wszystkich jednostek, a wystarczyłaby porządna reforma tego co jest, szczególnie w MF. Reforma w postaci KAS dopiero rzeczywiście spowoduje niedobór w budżecie, a ponadto spowoduje ogromne koszty, same odprawy to co najmniej 100 mln, zmiany nazwy kolejne miliony, łatwo wydawać pieniądze nie z swojej kieszeni. Nachodzi mnie myśl, że to tylko kwestia pozbycia się niewygodnych osób. Zwróćcie uwagę, że w obydwu zespołach KAS i emerytury występuje ta sama osoba Maria W,, która nigdy nie działała dla dobra SC i przydatna jest w każdej opcji politycznej.

ciekawe tylko jak z 14,5 tys f-szy zrobić 7-10tys i do tego ograniczyć skarbówkę - 10-15%. Przecież w skarbówce nic z emkami się nie zmieni, ma być ich mniej więc tam wcale nie czekają stanowiska dla f-szy :/

założenia że na emkę przejdzie 3-5 tys f-szy też są obaczone błędem tym bardziej że ilu spośród nich będzie miało max 75% a ilu będzie chciało jeszcze dobić kilka %. Powiem Wam że idzie trudny okres a samo wprowadzenie nawet korzystnego projektu obywatelskiego dot. emek nie rozwiązuje problemów przejścia f-szy z SC do KAS, nie mniej jednak da Nam większą pewność - szczególnie tym ze stażem poniżej 15 lat...

Ostatnia edycja:
Ech, a miałem się nie odzywać....
Jak zdecydowana większość jestem rozczarowany projektem KAS. Tym bardziej, że należałem (należę?) do zwolenników dobrej zmiany. Szczególnie, że przed objęciem rządów i zaraz po wielu posłów PIS uważało za konieczne wzmocnienie naszej Służby poprzez m.in. zwiększenie kompetencji i uproszczenie pewnych działań. Niestety nasz nowy/stary Szef wyciągnął z szafy autorski projekt (no może nie do końca), znalazł sprzymierzeńców (MF) i wykorzystując początkowe zamieszanie zaczął go wprowadzać w życie nadając niezłe tempo. Myślę, że chce upiec kilka pieczeni na jednym ogniu. Ale czy warto destabilizować wszystko, w dodatku w tak gorącym okresie, by pozbyć się kilkuset ludzi? Bo oddanie z powrotem do skarbówek poboru i wymiaru akcyzy i hazardu jest strzałem w stopę. Pamiętacie w jakim stanie przejmowaliśmy to od nich? Tam nikt nie prowadził żadnych postępowań. A teraz mają się tego uczyć na nowo? No chyba, że komórki akcyzy nie będą miały wyboru funkcjonariusza i w całości przejdą do cywilnego UAS... ale już widzę zapał koleżanek i kolegów, którzy nie mogą dopracować do emerytury mundurowej. Podobnie ma się sprawa z wydawaniem pozwoleń akcyzowych, na end-use, składy celne, AEO. Wszystko to przejmuje cywilna obsługa przedsiębiorców...
Fakt, zostanie wzmocniona kontrola... tylko o kogo? Zniechęconych inspektorów skarbowych zaistniałą zmianą? A może krzyżowe kontrole vatowskie i przęstepstw karuzelowych przejmą mobilni (z całym szacunkiem)? Jeżeli taki jest plan Szefa likwidacji szarej strefy to jestem pod wrażeniem. A czytając jego dokument "strategia naprawy dochodów budżetowych" mam takie wrażenie. Wysłanie kilku tysięcy ludzi na emerytury i pozbycie się niektórych środków trwałych nie ograniczy drastycznie kosztów administracyjnych. Bardziej bym się przyjrzał kosztom bezsensownych informatyzacji...
Nie twierdzę, że pomysł utworzenia KAS jest całkowicie zły. Połączenie naszych instytucji na poziomie finansów i egzekucji ma większy sens niż przenoszenie tego do Krakowa i Szczecina. Ale nie wywalanie wszystkiego do góry nogami. Szczególnie, że to prędzej czy później doprowadzi do likwidacji Służby Celnej. Zaczyna się od zmiany nazwy (żeby koledzy skarbowcy mogli się u nas poczuć jak u siebie), potem stwierdzi się, że to zbyt niszowa służba i jedne, może drugie wybory i może być różnie. Szczególnie że nasz Szef bardzo lubi SG i w każdym projekcie próbuje przemycić wspólną pracę.

zauważcie, z jaką werwą p. banaś przygarnął ekipę, która gorliwie realizowała politykę zarządczą swojego poprzednika. o mianowaniach na stopnie i stanowiska litościwie nie wspomnę. można nawet stwierdzić, że ci państwo wręcz poczuli się docenieni za swoje postawy i dokonania :D.

zastanawiam się, czy projekt kas czasem nie został wykorzystany jako zasłona do rozmycia i uniknięcia odpowiedzialności za ten cały bardak. nie tylko zarządczy czy informatyczny.

w tym stanie rzeczy można nawet próbować twierdzić, iż to już poprzednia ekipa zapoczątkowała dobrą zmianę.

więc jako pierwszy składam stosowne gratulacje :D.

Myślę, że kiedy piszą o redukcji 10-15% skarbowców to mają na myśli łącznie SC, AP i UKS. Zatem jeżeli funkcjonariuszy ma pozostać z 14 tyś około 9-10 (w tym będzie jeszcze część UKS) to chyba procentowo poniesiemy największy ciężar redukcji. Bo gdyby nas mieli zredukować tylko o 15% to zostało by nas około 12 tyś.. . Właśnie dlatego musi powstać nowa służba... Brońmy się póki czas....

vratislavia kaskas, takie koncerty w starym, dobrym stylu. Nie ma co się rozpisywać,sztandar trzeba będzie wyprowadzić,to koniec Służby.

Racja !!!

zauważcie, z jaką werwą p. banaś przygarnął ekipę, która gorliwie realizowała politykę zarządczą swojego poprzednika. o mianowaniach na stopnie i stanowiska litościwie nie wspomnę. można nawet stwierdzić, że ci państwo wręcz poczuli się docenieni za swoje postawy i dokonania :D.

zastanawiam się, czy projekt kas czasem nie został wykorzystany jako zasłona do rozmycia i uniknięcia odpowiedzialności za ten cały bardak. nie tylko zarządczy czy informatyczny.

w tym stanie rzeczy można nawet próbować twierdzić, iż to już poprzednia ekipa zapoczątkowała dobrą zmianę.

więc jako pierwszy składam stosowne gratulacje :D.

To najbardziej zastanawia, ciągle ta sama ekipa jak w kiedyś w pzpr, zamienili tamtych na swoich. A miała być dobra zmiana.

a po co komentować plotki. Pomimo że mamy projekt to nie ma założeń kto zostanie f-szem KAS. jedyne co mamy na toą chwilę to list banasia w którym stwierdzono że nikt nie będzie zwolniony....
.

List SSC i słowa Ministra Finansów o redukcji etatów, więc to nie plotki, stąd prośba o stanowisko w tej sprawie.

Ostatnia edycja:
A co będzie z ludźmi którzy teraz mają rok lub dwa do 15 lat służby. Po wejściu ustawy emerytalnej będzie juz im niewiele brakować do podstawowej emki ale jeśli rozwiążą SC i każdy zostanie zwolniony i na nowo zatrudniony. To czy ci ludzie nadal będą mieli rok lub dwa do podstawowej emki. Czy będą już musieli sluzyc do 55 roku życia i 25 lat służby. Tak jak przyjęci do służby po 2012 roku? W końcu zostaną na nowo zatrudnieni. ...
Tak do przemyślenia i ewentualnie jakę są wasze opinie?

Obowiązującym prawem jest ustawa o zaopatrzeniowym systemie emerytalnym. Ustawa różnicuje wg. daty zatrudnienia, a tą datą będzie moment pierwszego zatrudnienia. CBŚP, też zmieniło nazwę a, nikt nie kwestionował praw emerytalnych.

Tylko w cbśp nie było opcji 0.
Nikt ich nie zwalnial i nie zatrudnial na nowo. W ustawie jest mowa o dacie zatrudnienia. A ta będzie nowa. Będzie też calkiem nowa formacja. Służba celno skarbowa. Wiec nie wiem czy nie będzie tak jak mówię

Tylko w cbśp nie było opcji 0.
Nikt ich nie zwalnial i nie zatrudnial na nowo. W ustawie jest mowa o dacie zatrudnienia. A ta będzie nowa. Będzie też calkiem nowa formacja. Służba celno skarbowa. Wiec nie wiem czy nie będzie tak jak mówię

Ale w ABW i AW, które powstały po likwidacji UOP była opcja 0. Ustawa o zaopatrzeniu em. uwzględnia wysługę emerytalną z UOP.

Back
Do góry