Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

W Gazecie Prawnej ukazał się artykuł dotyczący wprowadzenia KAS-u wyraźnie napisano tam o służbie celnej jako o mundurowej. "Natomiast urzędy celno-skarbowe zajęłyby się kontrolami wykonywanymi dziś przez UKS-y i izby celne, rozpoznawaniem, wykrywaniem, zapobieganiem i zwalczaniem przestępstw skarbowych. Pracownikami tych urzędów mieliby być tylko pracownicy mundurowi służby celnej i pracownicy wywiadu skarbowego." http://podatki.gazetaprawna.pl/arty...podatkowa-celna-skarbowa-scentralizowane.html

Mądrego i dobrze posłuchać...tez tak uwazam Sławek jako jedyny związkowiec celnikow nie oszukał nie sprzedal się i nas nie sprzedal i nie sprzeda - wie co robi -On po prostu robi za nas/dla nas (TK,Sejm)
, a nie pisze/oglasza i obiecuje !
Celnicy - zadeklarujcie się wszyscy - w k. siła

Sławek już od dawna nic nie pisze, chyba go rozumie jest mu niezręcznie występować przeciwko człowiekowi który przywrócił go do służby. Wszystko wskazuje na to, że jest jego ciche przyzwolenie na kas. Większość z nas zdaje sobie sprawę z debilizmu jakim jest kas. To połączenie urzędów skarbowych i Służby Celnej nic dobrego nie przyniesie ani dla państwa ani dla nas, ale zrodził sie taki pomysł w chorych głowach i niestety nic na to nie poradzimy. Za emki sprzedamy Służbę Celną i naszych kolegów którzy jeszcze nie mają wypracowanych lat w Służbie. Taka jest prawda.

Nie przemyślałeś chyba tej wypowiedzi do końca...
Powiem tak - gdybym ja był osoba publiczną, jaką jest Pan Siwy i robił to, co On, to po takiej wypowiedzi w moją stronę, Twój kolejny post byłby podpisany z imienia i nazwiska i zaczynał się od słów "Przepraszam".
Na Twoje szczęście jestem tylko prawie anonimowym trollem, więc możesz sobie to zignorować.

Dokładnie Zielony78 poczekamy i zobaczymy. Napisaliśmy w Komunikacie, że stanowisko zajmiemy po poznaniu detali z prac Zespołów i Tobie też tak radzę, ok?
Odnośmy się do faktów, a nie spekulacji. Jeszcze trochę cierpliwości, proszę.

Ok, powstrzymałem się :D. Ja też uważam, że stanowisko związku powinno ukazać się po zapoznaniu detali z prac Zespołów.

,,30 dni będą mieli urzędnicy skarbowi na przyjęcie lub odrzucenie nowych warunków zatrudnienia po zlikwidowaniu dotychczasowych urzędów i izb skarbowych, urzędów i izb celnych oraz urzędów kontroli skarbowej. To jedno z założeń nowej ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej. Ustawa zakłada nie tylko zmianę struktury organów i nowe procedury podatkowo-kontrolne. Przewiduje też nowy podział osób zatrudnionych: na urzędników skarbowych (którzy będą pełnić służbę na podstawie stosunku służbowego) oraz funkcjonariuszy KAS, zatrudnianych na podstawie mianowania (w projekcie urzędników skarbowych określa się jako funkcjonariuszy, ale ma to być odrębna grupa zawodowa od funkcjonariuszy KAS).
Uprawnienia funkcjonariuszy KAS będą większe niż urzędników skarbowych. To oni bowiem będą stanowić trzon urzędów celno-skarbowych, które przede wszystkim będą się zajmować kontrolami i wywiadem skarbowym. Do tego ostatniego mają być odrębnie wyznaczani funkcjonariusze wywiadu skarbowego. Urzędnicy skarbowi mają przede wszystkim zasilać urzędy administracji skarbowej, które będą się zajmować wymierzaniem, poborem i egzekucją podatków, ceł i innych należności budżetowych, a także prowadzeniem postępowań karnych skarbowych. ,,

Reszta artykułu płatna;)

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/917639,nowa-ustawa-o-krajowej-administracji-skarbowej-urzednik-zaakceptuje-zmiany-albo-opusci-sluzbe.html

jesteśmy jako środowisko wielką siłą i mamy reprezentację w postaci sensownego związku zawodowego.
razem damy radę.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Łączenie sprawy przywrócenia ( odwołania bezpodstawnej Skargi ) ze sprawą stanowiska Sławka jest nieuprawnione. Sławek został wyrzucony nie dlatego, że działał dla własnego interesu tylko dla tego że działał jako jednostka dla interesu wspólnego.

Nie jestem działaczem ZZ aby mieć ,,interes,, wypowiedzieć się na ten temat. Jestem atakowany przez niektórych .......... za to, ze piszę to co myślę i nie zawsze jest to spójne ze ,,strategią,, ZZ. Ale wypowiedzieć się na powyższe wymaga czystej ludzkiej przyzwoitości.

Bardzo Cię lubię Mario97 ale twoja wypowiedz w tej materii była chyba nieprzemyślana i niesprawiedliwa. Rozumiem, że jesteś rozgoryczony projektem KAS ale .....................

Nie jesteśmy wstanie odwrócić projektu KAS !!! ale możemy zachowując się roztropnie wpłynąć na jego kształt.

Uważam, że musimy się wstrzymać do ukazania oficjalnych projektów ustaw.
Pamiętajmy, że czym innym jest projekt obywatelski ws zmiany ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym Policji a czym innym projekt "KAS".

Jestem przekonany, że Sławek będzie wierny swoim ideałom.

a jaka będzie wola polityczna - czas pokaże.

Ostatnia edycja:
Łączenie sprawy przywrócenia ( odwołania bezpodstawnej Skargi ) ze sprawą stanowiska Sławka jest nieuprawnione. Sławek został wyrzucony nie dlatego, że działał dla własnego interesu tylko dla tego że działał jako jednostka dla interesu wspólnego.

Nie jestem działaczem ZZ aby mieć ,,interes,, wypowiedzieć się na ten temat. Jestem atakowany przez niektórych .......... za to, ze piszę to co myślę i nie zawsze jest to spójne ze ,,strategią,, ZZ. Ale wypowiedzieć się na powyższe wymaga czystej ludzkiej przyzwoitości.

Bardzo Cię lubię Mario97 ale twoja wypowiedz w tej materii była chyba nieprzemyślana i niesprawiedliwa. Rozumiem, że jesteś rozgoryczony projektem KAS ale .....................

Nie jesteśmy wstanie odwrócić projektu KAS !!! ale możemy zachowując się roztropnie wpłynąć na jego kształt.

zgadzam się. choć bym wolał, że nie byliśmy i nie jesteśmy w stanie zatrzymać projektu kas. co najwyżej spróbujmy powalczyć o jego odpowiedni kształt w kontekście emerytur dla przechodzących pod rygor nowej pragmatyki służbowej. czyli zarówno o jego wersję ostateczną, także w wymiarze przepisów przejściowych.

Nie jestem zwolennikiem KAS. Mam wiele wątpliwości. Jednak nasuwa mi się jedna myśl. Podejrzewam, że ktoś, nie wiem kto, nie śmiem podejrzewać członków zespołu, ale najszybciej ktoś kto obsługuje ten zespół, celowo wyniósł ten "brudnopis" i przekazał komuś ze zz skarbówki, aby zasiać zamęt i już na wejściu zdyskredytować założenia. I osiągnął efekt. Wystarczy przeczytać komentarze na skarbowcy.pl. Rodzą się tam nowe teorie spiskowe i przy okazji zaczyna się pić do celników. Mam wrażenie, że lobby "starych" skarbowców robi krecią robotę. Przecież widać, że tzw wersja robocza to zlepek przepisów z naszej ustawy i ustaw dotyczących kontroli skarbowej i administracji skarbowej, i co najwyżej może stanowić wyjście do stworzenia założeń i projektu właściwej ustawy. Jestem przekonany że to było celowe działanie jakiegoś sabotażysty/sabotażystów. Przecież ten komunikat co się ukazał na coryntii to reakcja MF na ten wyciek .

Zgadzam się z kolegą. Ta ,,kuchnia,, miała nie wypłynąć.
Mamy zarysowany pewien szkielet projektu jakim ma być KAS. Szczegóły będą dopracowywane. Co nie którzy się z lekka mylili, że KAS będą tylko taką ,,czapą,, na poziomie ogólnopolskim. Można było się tego spodziewać po upublicznieniu zarządzenia MF w sprawie zespołów. A w szczególności opisania zadań zespołu takie jak opracowanie: ,,koncepcji sieciowej struktury organizacyjnej KAS wraz z uzasadnieniem biznesowym,, oraz powołanie Zespołu doradczego ds. Architektury - ,,Do zadań Zespołu doradczego ds. Architektury należy opracowywanie rozwiązań o charakterze strategicznym. Skład Zespołu doradczego ds. Architektury zostanie określony przez Przewodniczącego Rady najpóźniej do dnia 31 grudnia 2015 r. ,, Pewnie ten wstępny projekt KAS wraz z grafiką jest dziełem Zespołu ds. Architektury całego systemu.
Później pozostałe zespoły będą ustalać szczegóły. To są oczywiście tylko moje rozważania.

W ,,przemyconym,, projekcie KAS oraz grafice widać, że mundurowy pion KAS to: WZP, OC graniczne, Dozór jako pewniak. Dziwna sprawa jest z OC wewnętrznym - z grafiki wynika, że jako pion mundurowy natomiast z treści artykułów (tj kompetencję UCS) może oznaczać że jako cywile w UAS. Ale dziwacznym byłoby rozwiązanie, że czynności OC wewnętrzny będą wykonywane w ,,biurach obsługi UAS,, . Dlatego myślę, że ta nieścisłość w treści artykułów wynika z faktu pierwotnych założeń projektu i OC wewnętrzne zaliczono do pionu mundurowego.
Dotychczasowy pion kontrolny tj. analiza ryzyka, analiza kryminalna jako cywile w nowej ,,Izbie KAS,, . DŚ w UAS jako cywile. Dla wielu duże zaskoczenie.
Ciekawe co zrobią z kontrolą przedsiębiorców z dotychczasowych UC. Z treści projektu trudno ocenić. Tym bardziej, że z projektu wynika, że zadania kontrolne dotychczasowych inspektorów UKS będą przypisane cywilom w UAS. Więc nie każda kontrola będzie wiązać się automatycznie z pionem mundurowym.

PS. uprzedzając, podział powyższy nie jest tym co Ja uważam, tylko to co wynika moim zdaniem z wstępnego projektu o KAS.

w kompetencjach NUC-S jest napisane, że może on wykonywać 2 zadania NUS - nadawanie przeznaczenia celnego....... i pobór podatków, należności celnych...

Powiedział Zielony78 "Nie jestem działaczem ZZ aby mieć ,,interes,, wypowiedzieć się na ten temat. Jestem atakowany przez niektórych .......... za to, ze piszę to co myślę i nie zawsze jest to spójne ze ,,strategią,, ZZ. Ale wypowiedzieć się na powyższe wymaga czystej ludzkiej przyzwoitości."

To zapisz się do ZZ i wypowiadaj w "interesie" spójnym ze "strategią" a nie zawsze co myślisz, czasami to jest po prostu szkodliwe i niepotrzebne a wreęcz głupie. Przepraszam ale tak właśnie myślę

Tak oczywiście moja wypowiedz była pod wpływem emocji. Za co Sławka bardzo przepraszam. Nie wytrzymuję już tego nerwowo. Oczywiście Zielony jestem bardzo rozgoryczony projektem o kas, nie tak to miało wyglądać. Nie taka była nasza umowa z PIS. Poszliśmy wszyscy na nich głosować a oni nas po prostu oszukali. Przed wyborami w żadnym ich programie nie było mowy o łączeniu urzędów skarbowych ze Służbą Celną a nawet były zapewnienia że nie ma powrotu do tej koncepcji. Niedawno jeszcze poseł Bogdan Rzońca wypowiadał się przeciwko likwidacji Służby Celnej i łączeniu jej z urzędami skarbowymi jako czystą głupotę, zresztą tak samo jak min. Zieliński. Przed wyborami nie było mowy o tym, że Banaś zostanie SSC. Komunikaty ze spotkań z Banasiem taż nie były takie porażające jak ten projekt. (i niech nikt mi nie mówi, że jest to jakiś brudnopis bo ogólne zarysy tam są bardzo widoczne). Była nadzieja, że konsolidacja nie będzie aż tak daleko posunięta i Służba Celna zostanie jak osobna służba w ramach kas, bez jej likwidacji. Czuję się rozczarowany oszukany i zawiedziony przez PIS nie tak była umowa. Stąd bierze się moje rozgoryczenie i złość wynika z tej mojej bezsilności.

Tak oczywiście moja wypowiedz była pod wpływem emocji. Za co Sławka bardzo przepraszam. Nie wytrzymuję już tego nerwowo. Oczywiście Zielony jestem bardzo rozgoryczony projektem o kas, nie tak to miało wyglądać. Nie taka była nasza umowa z PIS. Poszliśmy wszyscy na nich głosować a oni nas po prostu oszukali. Przed wyborami w żadnym ich programie nie było mowy o łączeniu urzędów skarbowych ze Służbą Celną a nawet były zapewnienia że nie ma powrotu do tej koncepcji. Niedawno jeszcze poseł Bogdan Rzońca wypowiadał się przeciwko likwidacji Służby Celnej i łączeniu jej z urzędami skarbowymi jako czystą głupotę, zresztą tak samo jak min. Zieliński. Przed wyborami nie było mowy o tym, że Banaś zostanie SSC. Komunikaty ze spotkań z Banasiem taż nie były takie porażające jak ten projekt. (i niech nikt mi nie mówi, że jest to jakiś brudnopis bo ogólne zarysy tam są bardzo widoczne). Była nadzieja, że konsolidacja nie będzie aż tak daleko posunięta i Służba Celna zostanie jak osobna służba w ramach kas, bez jej likwidacji. Czuję się rozczarowany oszukany i zawiedziony przez PIS nie tak była umowa. Stąd bierze się moje rozgoryczenie i złość wynika z tej mojej bezsilności.

czesc, ale o co konkretnie Ci chodzi? SC bedzie nadal tyle, ze w strukturze KAS, jesli jestes pracownikiem pierwszego rzutu to nic sie nie zmieni w Twojej syt. Co mozna zmienic na granicy albo w WZP? Zmiany beda dotyczyc kadry, ludzi z Izb, szeroko rozumianej logistyki. Czesc, ktora nabedzie uprawnienia emerytalne na tym zyska, ci ktorzy jako cywile z 3x najnizsza krajowa tez raczej zyskaja. Zagrozenie dot, tych ktorzy zostana zweryfikowani negatywnie jesli bedzie opcja zerowa, czy Ty sam zaliczasz siebie do tych niepotrzebnych?

Można?
można

Tomek ja niestety nie widzę tego za dobrze. Dzisiaj mamy swoją Służbę Celną, mamy swoje tradycje, mundury, sztandary itd. Po co to zmieniać. To tylko generuje koszty. Jeśli oni tak się uparli na ten kas to niech przynajmniej zostanie Służba Celna od poziomu urzędu który dalej powinien się nazywać Urząd Celny a nie Celno-skarbowy. W tym projekcie ani razu nie jesteśmy wymienieni jako Służba Celna. Może to drobiazg ale przy pozostawieniu tradycyjnych nazw na pewno będzie taniej.
Sam wiesz, że docelowo w służbie ma pozostać około 7 tyś. funkcjonariuszy a co będzie z resztą, nie wszyscy pozostali pójdą na emkę, jaką masz pewność, że nagle z pasa nie dostaniesz kwita na cywilne stanowisko w wydziale ogólnym? Ja osobiście chciałbym jeszcze dopracować do pełnej emki, ale nie mam pewności czy taką możliwość dostane.
Tomek wierzysz, że cywile dostaną 3x najniższą krajową, ja jakoś w to nie wierzę, po to jest teraz taki zapis żeby ludzie się mniej burzyli. Skąd wezmą na to kasę, jak nawet nie potrafią dać nam tego co dawno obiecali. Zresztą poczytaj sobie co o tym piszą pracownicy urzędów skarbowych.

Tomek ja niestety nie widzę tego za dobrze. Dzisiaj mamy swoją Służbę Celną, mamy swoje tradycje, mundury, sztandary itd. Po co to zmieniać. To tylko generuje koszty. Jeśli oni tak się uparli na ten kas to niech przynajmniej zostanie Służba Celna od poziomu urzędu który dalej powinien się nazywać Urząd Celny a nie Celno-skarbowy. W tym projekcie ani razu nie jesteśmy wymienieni jako Służba Celna. Może to drobiazg ale przy pozostawieniu tradycyjnych nazw na pewno będzie taniej.
Sam wiesz, że docelowo w służbie ma pozostać około 7 tyś. funkcjonariuszy a co będzie z resztą, nie wszyscy pozostali pójdą na emkę, jaką masz pewność, że nagle z pasa nie dostaniesz kwita na cywilne stanowisko w wydziale ogólnym? Ja osobiście chciałbym jeszcze dopracować do pełnej emki, ale nie mam pewności czy taką możliwość dostane.
Tomek wierzysz, że cywile dostaną 3x najniższą krajową, ja jakoś w to nie wierzę, po to jest teraz taki zapis żeby ludzie się mniej burzyli. Skąd wezmą na to kasę, jak nawet nie potrafią dać nam tego co dawno obiecali. Zresztą poczytaj sobie co o tym piszą pracownicy urzędów skarbowych.

słusznie prawisz. Jednak to tez tylko przypuszczenia. Ostateczny kształt będzie gdzieś pośrodku między optymistycznymi i pesymistycznymi prognozami.

Dajmy na wstrzymanie, to jest dopiero zarys a przed nami jeszcze konsultacje społeczne i inne prace, i dopiero po min. tych dokonaniach poznamy prawdziwe twarze pomysłodawców oraz partii rządzącej(mam na myśli w tym miejscu tylko i wyłącznie kwestię naszej SC)

Back
Do góry