Tomek ja niestety nie widzę tego za dobrze. Dzisiaj mamy swoją Służbę Celną, mamy swoje tradycje, mundury, sztandary itd. Po co to zmieniać. To tylko generuje koszty. Jeśli oni tak się uparli na ten kas to niech przynajmniej zostanie Służba Celna od poziomu urzędu który dalej powinien się nazywać Urząd Celny a nie Celno-skarbowy. W tym projekcie ani razu nie jesteśmy wymienieni jako Służba Celna. Może to drobiazg ale przy pozostawieniu tradycyjnych nazw na pewno będzie taniej.
Sam wiesz, że docelowo w służbie ma pozostać około 7 tyś. funkcjonariuszy a co będzie z resztą, nie wszyscy pozostali pójdą na emkę, jaką masz pewność, że nagle z pasa nie dostaniesz kwita na cywilne stanowisko w wydziale ogólnym? Ja osobiście chciałbym jeszcze dopracować do pełnej emki, ale nie mam pewności czy taką możliwość dostane.
Tomek wierzysz, że cywile dostaną 3x najniższą krajową, ja jakoś w to nie wierzę, po to jest teraz taki zapis żeby ludzie się mniej burzyli. Skąd wezmą na to kasę, jak nawet nie potrafią dać nam tego co dawno obiecali. Zresztą poczytaj sobie co o tym piszą pracownicy urzędów skarbowych.