Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

A ten wstępny projekt to po czym pisali??? Myślę, że można było lepiej zrobić kopiuj/wklej z kilku ustaw... Całość wygląda na wielki bełkot oszalałego pseudoustawodawcy....

Ostatnia edycja:
Nie wiem kto napisał ten projekt ale mam wrażenie, że robi sobie z nas żarty. Trochę poczytałem tego gniota dopóki nie straciłem cierpliwości. Ogólnie jest bez ładu i składu. Czy w min. fin. nie ma mądrych ludzi którzy potrafią myśleć? Jedno co się wyłania to ogólny chaos w pewnym momencie już nie wiem czy to co czytam odnosi się do urzędników czy funkcjonariuszy. Sprawy urzędów skarbowych i ich urzędników mnie nie interesują, więc dla czego nie ma osobnego działu poświęconego Służbie Celnej i funkcjonariuszom celnym, zaczynającego się np. tak, w ramach kas tworzy się Umundurowaną Służbę Celną itd. Dla czego rezygnuje się z nazwy Służba Celna na Służba Celno Skarbowa, to się wiąże ze zmianą tabliczek, pieczątek, nazw, mundurów itd.Dodatkowe koszty. Dla mnie bez sensu tym bardziej, że Banaś zapewniał na spotkaniu, że Słuzba Celna zostanie. Druga najważniejsza dla nas sprawa to emki:
Art. 134. 1. Funkcjonariusz realizujący zadania, o których mowa w art. 122 ust. 1, art. 132 ust. 3, po 15 latach pełnienia służby nabywa prawo do emerytury.
z tego art. jasno wynika, że emki nie dostaną wszyscy funkcjonariusze tylko ci którzy wykonują zadania z w/w art. tylko, że art. 122 są w ustawie dwa i brzmią:
Art. 122. Urzędnicy skarbowi, z wyjątkiem kierowników jednostek organizacyjnych, mają prawo zrzeszania się w związkach zawodowych. Przepisy ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 79 poz. 854, z późn. zm.[SUP]6)[/SUP]) stosuje się odpowiednio.
oraz
Art. 122. 1. Kontrolę nad uzyskiwaniem przez wywiad skarbowy danych telekomunikacyjnych, pocztowych lub internetowych sprawuje Sąd Okręgowy w Warszawie, zwany dalej "Sądem".
natomiast art. 132
Art. 132. Jeżeli zachodzi konieczność zastępstwa urzędnika skarbowego w czasie jego nieobecności w służbie w związku z przebywaniem na urlopie macierzyńskim, dodatkowym urlopie macierzyńskim, urlopie na warunkach urlopu macierzyńskiego, dodatkowym urlopie na warunkach urlopu macierzyńskiego, urlopie ojcowskim, urlopie rodzicielskim lub urlopie wychowawczym, można w tym celu zatrudnić pracownika na podstawie umowy o pracę na czas określony, obejmujący czas tej nieobecności.
Bez ładu, bez składu , bez logiki.
Ale najgorsze jest to, że są funkcjonariusze którzy emki nie dostaną wbrew temu co mówił pan Banaś i min. Zieliński. Wynika z tego, że rozmowy rozmowami a min. fin. zrobi i tak jak będzie chciał. Sławek proszę napisz co o tym wszystkim mamy myśleć.

Toż to szok! Nie wiadomo o co chodzi!!!!!!! Kto, jak i gdzie będzie wykonywał swoje zadnia! To jakieś dziecko pisało na zasadzie kopiuj wklej z różnych ustaw!!!!!!!!!!!

Toż to szok! Nie wiadomo o co chodzi!!!!!!! Kto, jak i gdzie będzie wykonywał swoje zadnia! To jakieś dziecko pisało na zasadzie kopiuj wklej z różnych ustaw!!!!!!!!!!!
Tajni "eksperci" SC od m-cy pewnie nad tym pracowali, a że to tacy właśnie "eksperci" od kopij/wklej to wyszło jak wyszło :-)

Przecież to jest dopiero jak samo MF przyznaje "materiał roboczy" podstawa do prac, to nawet nie jest projekt projektu a dopiero grunt do jakiegokolwiek projektowania zapisów ustawy, własnie kopiuj-wklej z różnych ustaw i dopiero materiał do jakiekolwiek opróbki.....nie wierzę-naprawdę tego nie ogarniacie ????

Cześć Falcon, może i tego nie ogarniam, ale to nie znaczy, ze nie mam widzieć oczywistych głupot jakie są zapisane w tym projekcie z tego powodu już teraz trzeba głośno o tym mówić, żeby nie było za późno, żebyśmy się nie obudzili z ręką w nocniku.

Nie jestem zwolennikiem KAS. Mam wiele wątpliwości. Jednak nasuwa mi się jedna myśl. Podejrzewam, że ktoś, nie wiem kto, nie śmiem podejrzewać członków zespołu, ale najszybciej ktoś kto obsługuje ten zespół, celowo wyniósł ten "brudnopis" i przekazał komuś ze zz skarbówki, aby zasiać zamęt i już na wejściu zdyskredytować założenia. I osiągnął efekt. Wystarczy przeczytać komentarze na skarbowcy.pl. Rodzą się tam nowe teorie spiskowe i przy okazji zaczyna się pić do celników. Mam wrażenie, że lobby "starych" skarbowców robi krecią robotę. Przecież widać, że tzw wersja robocza to zlepek przepisów z naszej ustawy i ustaw dotyczących kontroli skarbowej i administracji skarbowej, i co najwyżej może stanowić wyjście do stworzenia założeń i projektu właściwej ustawy. Jestem przekonany że to było celowe działanie jakiegoś sabotażysty/sabotażystów. Przecież ten komunikat co się ukazał na coryntii to reakcja MF na ten wyciek .

Nie jestem zwolennikiem KAS. Mam wiele wątpliwości. Jednak nasuwa mi się jedna myśl. Podejrzewam, że ktoś, nie wiem kto, nie śmiem podejrzewać członków zespołu, ale najszybciej ktoś kto obsługuje ten zespół, celowo wyniósł ten "brudnopis" i przekazał komuś ze zz skarbówki, aby zasiać zamęt i już na wejściu zdyskredytować założenia. I osiągnął efekt. Wystarczy przeczytać komentarze na skarbowcy.pl. Rodzą się tam nowe teorie spiskowe i przy okazji zaczyna się pić do celników. Mam wrażenie, że lobby "starych" skarbowców robi krecią robotę. Przecież widać, że tzw wersja robocza to zlepek przepisów z naszej ustawy i ustaw dotyczących kontroli skarbowej i administracji skarbowej, i co najwyżej może stanowić wyjście do stworzenia założeń i projektu właściwej ustawy. Jestem przekonany że to było celowe działanie jakiegoś sabotażysty/sabotażystów. Przecież ten komunikat co się ukazał na coryntii to reakcja MF na ten wyciek .

zgadzam się z tym wpisem...wystaczy przeczytać komentarze na skarbowcach, już nas tam topią w łyżce wody...podobno nie damy sobie rady z transakcjami karuzelowymi, ja natomiast mam wrażenie, że możemy się okazać dosyć skuteczni, akcyza była dla nas nowym zadaniem a nasze wyniki są lepsze niż były w czasie akcyzy pod auspicjami skarbowości...

Być może macie rację, że ktoś zrobił to specjalnie.... Ale musicie też przyznać, że jeżeli ta "surowa" wersja ma stanowić substancję do wypracowania przyszłego projektu, to nie świadczy ona dobre ani o jej pomysłodawcy ani o tym co ma powstać na jej podstawie... Nie ulega wątpliwości, że jest to jeden wielki bełkot bez składu i ładu... Mogliby wreszcie zacząć dobierać lepiej składy przygotowujące jakiekolwiek projekty...

Jednym z kolporterów tego projektu jest związkowiec federacji z Wrocławia, który rozsyła go służbową pocztą po znajomych z innych urzędów, a ci kaskadowo wrzucają na skrzynki innych funkcjonariuszy w swoich urzędach plik tekstowy z tym projektem.

tak było w ustawie o SC
Art. 120. 1. Mianowanie na wyższy stopień służbowy następuje odpowiednio do zajmowanego stanowiska służbowego, posiadanych kwalifikacji zawodowych oraz opinii służbowej i nie może nastąpić później niż po odbyciu 5 lat służby w stopniach: szeregowych, podoficerów i aspirantów i nie wcześniej niż po odbyciu służby w stopniu:
1) starszy aplikant celny – roku;

(...)

a tak jest w projekcie KAS
Art. 109. 1. Mianowanie na wyższy stopień służbowy następuje odpowiednio do zajmowanego stanowiska służbowego, posiadanych kwalifikacji zawodowych oraz opinii służbowej i nie może nastąpić po odbyciu służby w stopniach: szeregowych, podoficerów i aspirantów wcześniej niż po odbyciu służby w stopniu:

1) starszy aplikant - roku;
(...)

widzicie różnicę>?? Ominięto zapis zmuszający do awansu po 5 latach. Teraz możesz na awans w stopniu aplikantów itd czekać nawet po 10 lat :/

może wzorem innych służb jest to standard ale u nas już awanse co 5 lat nie były rzadkością i często awanse f-sze musieli dostać bo mijało im 5 lat. .

Ostatnia edycja:
Zastanawiam się, funkcjonariusze których dotychczasowych komórek mają szanse pozostać funkcjonariuszami. Z tego co doczytałam to kontrola, analiza ryzyka, oddziały celne, wzp. Ktoś jeszcze?

Back
Do góry