Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Dobry wieczór ;)... Kilka zdań do tematyki bezpieczeństwa... Jestem przekonany, że ta kwestia była totalnie (przynajmniej do chwili obecnej) lekceważona przez stronę rządową przy decydowaniu o przyszłości SC. W każdym państwie tylko dobrze zorganizowane służby są w stanie, może nie zlikwidować, ale w dużym stopniu ograniczyć ryzyko m.in. zamachów. Tak słucham, czytam wypowiedzi polityków... Wypowiedzi wielu z nich przypominają mi sytuację, w której widzimy wypadek samochodowy i stwierdzamy,że nas to nie dotyczy... Ale być może tylko w tej chwili... Rola SC? Przecież ludzie, którzy organizują takie "prezenty dla Europy" muszą m.in. się przemieszczać... muszą przewozić odpowiednie "wyposażenie" (często ze wschodu)... przewożą często w gotówce duże kwoty potrzebne do sfinansowania "swojej działalności" (wiedzą,że przelewy są monitorowane)... Czyż SC tego nie kontroluje??? Duuuża nieodpowiedzialność... Nie wspomnę o ewentualnej utracie... wyborców (czyt. "samobójstwie politycznym") gdy "coś" się wydarzy, a jedną z przyczyn okaże się degradacja (co się właśnie odbywa! ) SC... Do przemyślenia dla rządzących... i wyciągnięcia (słusznych) wniosków pzdr :cool:

Kas to jedno a emerytury mundurowe to inna sprawa. Pamiętajmy, że chodzi również o sprawy socjalne wynikające z ustawy emerytalnej oraz wykaz chorób zawodowych, których jako jedyna służba mundurowa nie mamy. Proponuję aby wszyscy zapoznali się z wykazem chorób dyskwalifikujących celników do pracy na dotychczasowych stanowiskach i przyjdzie chwila refleksji.

fc.graniczny - TO JEST TRAFNA DIAGNOZA - to co napisałeś to jest cała historia choroby jaka trawi Służbę Celną od lat.

Ja uważam,że należy bardziej stanowczo mówić co się dzieje.Chcą nas zlikwidować a my na to spokojnie czekamy licząc na cud.Cudu nie będzie!!!Wielu kolegów i koleżanek liczy na emki a takich chyba nie zobaczymy.Po co nam ten Trybunał Konstytucyjny skoro wyroki nie są respektowane.

Sławek wysłał list do prezesa i jak na razie czekamy na odpowiedz. Są dwie możliwości, albo zamiar likwidacji Służby Celnej jest za zgodą prezesa albo jest robiony za jego plecami. Likwidacja Służby Celnej jest robiona wbrew interesom naszego państwa. Jeśli likwidacja Służby Celnej jest robiona za plecami prezesa to jest szansa, że Pan Prezes zareaguje i zrobi z panami Banasiem i Szałamachą porządek jesli nie to pozostaje nam już tylko wyjść na ulicę i głośno zaprotestować przeciwko tak bezmyślnemu likwidowaniu Służby Celnej. A czasu jest coraz mniej dla tego proszę z.z działające w Służbie Celnej o konkretne działania.

Na forum skarbowców użytkowniczka budda1pysia zamieściła wpis o treści:
23 mar 2016, 23:12 Re: Nowa KAS
W ostatnich dniach w UKS Bydgoszcz dyrekcja spotyka się z pracownika poszczególnych wydziałów, merytorycznych i nie i przekazuje pewne informacje dot. naszej przyszłości. Chciałabym się z Państwem podzielić zdobytą dotychczas wiedzą. Po pierwsze twierdzą oni, że na stronach skarbowców są same bzdury. Co do samych informacji, to niestety nie wygląda to tak różowo jak przedstawia to obecny GIKS na spotkaniach. Informuje się, że wszyscy mają pewne zatrudnienie do 30 czerwca 2017 r. a potem nie wiadomo. Największe zagrożenie mają pracownicy działów: kadry, kancelaria i księgowość. Po korytarzach mówi się również o radcach prawnych. Generalnie dyrekcja jest zaskoczona dużą ilością chętnych do pracy w Urzędzie Celno-Skarbowym. Przypomniano, iż zasięgiem obejmie on cały kraj. Na pewno nie wszyscy merytoryczni przejdą do tego urzędu i na pewno nie będą to wszyscy iks. Ci, którzy pójdą do izby niekoniecznie mogą pracować tam gdzie izba. Równie dobrze mogą poprzez wykonywanie zadań zostać oddelegowani do Urzędu np. 50-100 km od miejsca zamieszkania. Z jednym należy się liczyć, iż iks jest tylko do 31 grudnia tego roku. Ogólnie po tych spotkaniach atmosfera jest zła, bo nie wygląda to tak jak przedstawił do GIKS. o przyjęciu do pracy ma decydować pełnomocnik wyznaczony ok. września a nie obecny kierownik jednostki. Działy planowania przechodzą do Izby i to też nie wszyscy. Pojedyncze osoby mają zasilić UCS.
Okazało się również, iż są pieniądze na podwyżki. Niedawno na spotkaniu dyrektor UKS mówił, że na etat jest ok. 220-240 zł. Po tych spotkaniach okazuje się, że podwyżki dostaną tylko najlepsi, wybrani. Zatem pytanie: jak wygląda to w innych UKS. W Bydzi podobno mają być od kwietnia z wyrównaniem od początku roku.
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?f=6&t=3597&p=142506#p142506

Dziś usłyszałem argumentację za KAS wg P. Leszka Skiby. Wprowadzenie KAS ma poprawić niefunkcjonującą korelację systemów informatycznych urzędów skarbowych i urzędów celnych, ponieważ obecnie nie ma przepływu informacji o tym, co robi UC, z tym co robi US.

Panie Sławku, nie mówi się nic o SC jako służbie stojącej na straży szerokiego bezpieczeństwa produktów. Wiem, że aspekt finansowy jest ważny i rola SC bezdyskusyjna. Jednakże rola SC, by żadne świństwo nie było w obrocie towarowym na polskim/europejskim rynku jest też bezdyskusyjna. Czy nie należy mocno podkreślać, że SC niczym Policja sprawuje niezmiernie b. ważną rolę społecznego bezpiecznika.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

A ja zasłyszałem, ze to o czym mowia Celnicy jest przedmiotem żartu... Juz tłumacze: nikt z MF nigdy nie mowil o likwidacji Celników. KAS to połączenie służb działajacych w podobnym temacie. Zmiana spodowduje zwiększenie uprawnień a co za tym idzie zwiększenie skuteczności. Argumenty mówiące o likwidacji przywołuje sie jako próba zatrzymania nieefektywnej struktury. Gdyby co ja juz w UKS nie pracuje. Prywata zaproponowała mi znacznie lepsze warunki zwlaszcza w zakresie atmosfery pracy. Mysle ze połowa uksowcow w wieku <35-40 ucieknie przed kas do prywaty. Pozdrawiam. Przepraszam za błędy ale piszę z telefonu w pociagu

Celników nikt nie będzie likwidował tylko zwalniał z pracy. A likwidować zamierzają mundurową formację Służby Celnej co w kontekście realizacji wyroku Trybunału Konstytucyjnego dotyczącego emerytur mundurowych jest skandalem.

Sławek wysłał list do prezesa i jak na razie czekamy na odpowiedz. Są dwie możliwości, albo zamiar likwidacji Służby Celnej jest za zgodą prezesa albo jest robiony za jego plecami. Likwidacja Służby Celnej jest robiona wbrew interesom naszego państwa. Jeśli likwidacja Służby Celnej jest robiona za plecami prezesa to jest szansa, że Pan Prezes zareaguje i zrobi z panami Banasiem i Szałamachą porządek jesli nie to pozostaje nam już tylko wyjść na ulicę i głośno zaprotestować przeciwko tak bezmyślnemu likwidowaniu Służby Celnej. A czasu jest coraz mniej dla tego proszę z.z działające w Służbie Celnej o konkretne działania.

Myślę ze marsz milczenia będzie miał największa moc rażenia

Juz jeden marsz milczenia byl i nic nie dal...za to blokada granic szybko przyniosla efekty, niestety zmarnowane czesciowo przez wiadomo kogo

Myślę ze marsz milczenia będzie miał największa moc rażenia
Protest tego rodzaju oczywiście należy przeprowadzić. Planujemy taką formę działań od dawna. Rozważamy różne jej warianty. Następnie jeszcze inne, a dopiero potem rozważyć należy te radykalne.
My jednak poprosimy środowisko zawodowe o przystąpienie do takich działań w momencie, który uznamy za najlepszy dla interesów środowiska zawodowego. Obecnie rozmawiamy wciąż z wieloma ważnymi osobami w PiS w Parlamencie i Rządzie, którzy popierają nasze postulaty i nie możemy utracić ich poparcia nieodpowiedzialnym zachowaniem w trakcie rozmów, gdyż deklarują, że nas wspierają i będą wspierać. W związku z tym uważamy wychodzenie na ulice w chwili obecnej za przedwczesne i szkodliwe.
KAS może być w każdej chwili zatrzymany, ale prędzej zrobi to jakiś Minister czy ważny Parlamentarzysta niż Nasz protest na ulicy. Niemniej należy go wdrożyć, tylko w najlepszym dla formacji momencie, tak aby nie przyniósł więcej szkód niż pożytku.

Witam! Gdybyś śledził zmagania związku na bieżąco, to wiedziałbyś, że każde ważne pismo adresowane do Ministra Finansów, Premiera, Prezesa PIS ma w rozdzielniku do wiadomości m.in.Kancelarię Prezydenta RP. Pozdrawiam

europa nie ma sposobów

nie został, jak to ma miejsce w innych obszarach, dokonany rachunek sumienia. nie potępiono, choćby symbolicznie sprawców reformy lat 2009 -2011 i następnych. wręcz przeciwnie, zarówno oni jak i ich pomagierzy, dalej znakomicie ślizgają się po wypolerowanych parkietach emefu, ciesząc się stopniami, stanowiskami i związanym z nimi gigantycznym uposażeniem czy wypłaconymi w ciągu ostatnich lat olbrzymimi nagrodami.

kolega związkowiec, za głośne upominanie się o prawdę, został prawem kaduka wyrzucony z roboty. a ci, którzy go zwolnili, dalej piastują i zasiadają.

doszło do tego, że minister finansów zaczął się otaczać byłymi milicjantami. wyobrażacie sobie wymowę tego faktu! 30 lat po odzyskaniu demokracji!

teraz, z takim bagażem zaniechań, likwidują formację celną pod hasłem dobrej zmiany. próbując wszystkim wokół wmówić, że jest działanie prospołeczne.

(...) Wedle danych Pew Research Center oraz aktualnych informacji demograficznych z poszczególnych państw, we Francja muzułmanie stanowią obecnie 8,1 proc. społeczeństwa, w Belgii – 6,4 proc., w Austrii – 5,9 proc., w Szwajcarii – 5,8 proc., w Holandii – 5,7 proc., w Niemczech – 5,4 proc., w Szwecji – 5,1 proc., w Grecji – 4,8 proc., w Wielkiej Brytanii – 4,7 proc., a w Danii– 4,3 proc. I te wskaźniki w ciągu najbliższych 15 lat mają się zwiększyć średnio o połowę. Głównie dlatego, że przeciętna muzułmanka w Europie rodzi 2,8 dziecka, podczas gdy Europejka - 1,8, i ta różnica systematycznie rośnie. Społeczności muzułmańskie w Europie są młodsze od niemuzułmańskich: mediana wieku wynosi odpowiednio 32 lata i 41 lat. To oznacza, że te muzułmańskie są i będą bardziej witalne oraz ekspansywne. (...). http://wpolityce.pl/swiat/286391-to...e-sciagneli-do-europy-upiora-terroru?strona=1

Europa nie ma sposobów, aby zatrzymać nielegalną imigrację. powstaje pytanie dlaczego banaś i jego ekipa chcą wrzucić Polskę do tego samego worka ... poprawności politycznej, likwidując formacją dotychczas skutecznie chroniącą polaków?

Back
Do góry