Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Możecie uzasadnić, dlaczego utrata mundurów przez osoby nie pracujące na granicy i nie będące w WZP jest zła?

Weź teraz i tłumacz następnemu nierozgarniętemu ukaesowcowi wszystko od początku.

Ktoś kiedyś udzielił tu odpowiedzi:
21-02-2007, 08:31

Obrońca munduru
Gość
icon1.png
Godność munduru

Od wielu pokoleń polski mundur wiązał się z honorem i patriotyzmem. Za dążenia do polskości, za mundur setki tysięcy Polaków płaciło ogromną cenę w postaci cierpień, więzienia, zesłań, a często cenę najwyższą - cenę swojego życia. Mundur to godność, mundur to honor, mundur do oznaka służby. Stojąc w obliczu zmian strukturalnych, dostrzegając widmo likwidacji Służby Celnej stajemy przed faktem odrzucenia munduru funkcjonariusza celnego. Pamiętajcie o tym Wszyscy, którzy macie władzę. Brak umundurowanego funkcjonariusza Służby Celnej na przejściu granicznym lądowym, morskim, lotniczym to oznaka słabego państwa. Nakaz zdjęcia mundurów celnikom to bezpośrednie narażenie się na pośmiewisko służb granicznych państw, z którymi RP graniczy. Obyśmy nie stali się podmiotem kpin dla Rosjan, Białorusinów, Ukraińców. Nie likwidujcie polskiego munduru. Pamiętajcie, iż jednymi z pierwszych ofiar agresji niemieckiej w 1939 roku byli celnicy pełniący służbę na granicy w mundurach, a nie po cywilnemu !!!!

Ostatnia edycja:
my wiemy jak było i nie idźcie tą drogą

To chyba Ty nie rozumiesz pojecia-czy jakiś celnik jedzie umacniać wały jak jest w kraju powódź?Czy zabezpiecza imprezy masowe?Ile poszukiwanych osób zatrzymała nasza Służba..ba ile w ogóle osób zatrzymała?Co robisz z bronią którą przypadkiem znajdziesz na granicy?Co zrobisz jak na granicy ktoś zacznie uciekać albo uderzy kolegę?.......Dosyć pisania o SC w kontekście zwalczania terroryzmu...Przestańcie łączyć wzrost zagrożenia terroryzmem w Europie i falę imigrantów z zadaniami SC bo to nie jest to samo!

wały przeciwpowodziowe, imprezy masowe, ktoś kogoś uderzy albo zacznie uciekać. a na koniec creme de la crem programów u lisa czy żakowskiego, czyli wykryty przypadkiem przemyt rzeczy zabronionych :D.

to, że inne służby prowadzą postępowania w sprawach penalizowanych np. kodeksem postępowania karnego, ma być argumentem za likwidacją formacji! tylko zaplątany w swoje proste zwoje mózgowe szanowny kolega zapomniał, że najpierw fizycznie trzeba znaleźć rzecz zabronioną, aby inne służby mogły podjąć przewidziane prawem czynności.

jeszcze wzrostu zagrożenia terroryzmem i fali imigrantów nie należy łączyć z zadaniami Służby Celnej! tu już muszę napisać, że kolega rozum całkowicie stracił. tak jak ci, którzy dalej nie zauważają trupów na w Paryżu i Brukseli i dalej chcą się ubogacać kulturowo.

55f2ae096c223_o,size,969x565,q,71,h,5e5083.jpg

http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/p...koszu-na-smieci-na-granicy-w-medyce,id,t.html

http://www.lublin112.pl/nielegalna-bron-na-granicy-celnicy-udaremnili-przemyt/

http://www.tvn24.pl/pomorze,42/dorohusk-rekordowy-przemyt-bursztynu,627751.html

Szklan goń się na forum dla trolli ze skarbówki. Mam tam konto, ale nie po to, żeby wkładać kij w mrowisko, tylko czytać Wasze mundrości.

Weź teraz i tłumacz następnemu nierozgarniętemu ukaesowcowi wszystko od początku.

Ktoś kiedyś udzielił tu odpowiedzi:
21-02-2007, 08:31

Obrońca munduru
Gość
icon1.png
Godność munduru

Od wielu pokoleń polski mundur wiązał się z honorem i patriotyzmem. Za dążenia do polskości, za mundur setki tysięcy Polaków płaciło ogromną cenę w postaci cierpień, więzienia, zesłań, a często cenę najwyższą - cenę swojego życia. Mundur to godność, mundur to honor, mundur do oznaka służby. Stojąc w obliczu zmian strukturalnych, dostrzegając widmo likwidacji Służby Celnej stajemy przed faktem odrzucenia munduru funkcjonariusza celnego. Pamiętajcie o tym Wszyscy, którzy macie władzę. Brak umundurowanego funkcjonariusza Służby Celnej na przejściu granicznym lądowym, morskim, lotniczym to oznaka słabego państwa. Nakaz zdjęcia mundurów celnikom to bezpośrednie narażenie się na pośmiewisko służb granicznych państw, z którymi RP graniczy. Obyśmy nie stali się podmiotem kpin dla Rosjan, Białorusinów, Ukraińców. Nie likwidujcie polskiego munduru. Pamiętajcie, iż jednymi z pierwszych ofiar agresji niemieckiej w 1939 roku byli celnicy pełniący służbę na granicy w mundurach, a nie po cywilnemu !!!!
Nierozgarnięty ukaesowiec prosił o argumenty na rzecz pozostawienia w mundurze ludzi innych, niż pilnujących przejść granicznych i innych, niż WZP. Zgodnie z wszystkimi projektami ustawy o KAS granica zostaje w mundurze.

Od powstrzymywania nielegalnych imigrantów jest Straż Graniczna! Wynaturzenia, że Państwo bez SC się rozpadnie jest śmiechu warte! Boicie się tylko i wyłącznie o swoje tyłki a patetyzm i cała szopka z tym związana aż nie warto komentować. Większość miętusów z którymi rozmawiałem, rozmawiam z wielką chęcią zdejmie miętowe wdzianka POD WARUNKIEM zachowania kaski bo tylko o tu chodzi!

Inne referaty mają zadania bardzo zbieżne w zakresie KKS-u z WZP i granicą, akurat w tym miejscu pisanie dlaczego tak jest, jest zupełnie niedorzeczne Panie UKS-owcu.
Nic nie wskazuje abyście uważali nas nawet za równych sobie, więc albo lepiej udawajcie, albo przestańcie w ogóle.
Cywil - jak chcesz prowokować, mógłbyś nie robić tego choćby w Świeta, bo nieładnie. Większość cywilów, z którymi rozmawiałem, albo piekielnie zazdrości tego miętowego miodu, albo niezwykle się cieszy, że zarobki tutaj nie wystarczają na godne życie.
Udawać trzeba umieć, jeżeli wszystkie inne zachowania wskazują na coś innego trudno to zagadać na "forum".

Ostatnia edycja:
Nierozgarnięty ukaesowiec prosił o argumenty na rzecz pozostawienia w mundurze ludzi innych, niż pilnujących przejść granicznych i innych, niż WZP. Zgodnie z wszystkimi projektami ustawy o KAS granica zostaje w mundurze.

Szklan ukaesowcu na ten temat była mowa już wcześniej i nie widzę potrzeby żeby sie powtarzać. ( str. 294 )
A teraz powiedz mi Szklan jak potraktować funkcjonariusza który w swojej 20 letniej słuzbie był na gp-ku 10 lat, 5 lat na OC wewnętrznym i od 5 lat jest np. w kadrach to wg ciebie jest on mundurowym funkcjonariuszem czy nie? Niestety to właśnie ma do siebie służba, że takie sytuacje są na porządku dziennym i dotyczą chyba 90% stanu osobowego, więc powiedz mi jak można w tej sytuacji dzielić funkcjonariuszy żeby było uczciwie, któremu mundur sie należy a któremu nie?​

Sławku i inni forumowicze, zastanawia mnie jedna sprawa cóż takiego się wydarzyło w umyśle Banasia i jego współpracowników, ze zmienił zdanie jeśli chodzi o funkcjonariuszy. Z tego co sobie przypominam deklarował że ucywilnienie ma nastąpić sukcesywnie w miarę odchodzenia na emerytury funkcjonariuszy ich miejsce w komórkach które ewentualnie chcieliby ucywilnić. Z tego co się orientuję w innych służbach straż graniczna, policja straż pożarna od jakiegoś czasu ( chyba ok 3-4 lat) trwa do tej pory ucywilnianie stanowisk, lecz tam żaden funkcjonariusz nie został pozbawiony munduru!!!!w ogóle jest to dla mnie niepojęte jak ktoś mógł wymyślić coś tak niedorzecznego. Jeśli ktoś się decydował na służbę w formacji mundurowej to jak można po 5, 10, 15 , czy 20 latach i więcej powiedzieć mu/jej oddaj mundur teraz będziesz cywilem ...... przecie gdybym chciała pracować w skarbówce to bym się starała o przyjęcie do skarbówki( czy innym pochodnym, uks itp.). Panie Banaś ja w pewnym sensie rozumiem że chce Pan ten projekt wdrożyć ale nie tedy droga...nie tak , po kolei. Chcecie poprawić ściągalność połączcie skarbówkę z UKS-em. A potem po bardzo dużej ,,,powtarzam bardzo dużym zastanowieniu pomyślcie o Służbie Celnej....ale nie w kontekscie likwidacji ...ale ewentualnego ucywilnienia niektórych stanowisk...ale nie ludzi ale stanowiska w poszczególnych komórkach!!!.....

może wyszło chaotycznie ....ale co tam

Od powstrzymywania nielegalnych imigrantów jest Straż Graniczna!

Powstrzymywać to ty możesz, wiesz co(...).

Zaroiło się od prowokatorów. To znaczy, że mają coraz mniej czasu :)

Nikt nie zakrzyczy prawdy, iż Służba Celna jest jednolitą umundurowaną formacją, utworzoną w celu zapewnienia ochrony i bezpieczeństwa obszaru celnego Unii Europejskiej, w tym zgodności z prawem przywozu towarów na ten obszar oraz wywozu towarów z tego obszaru. Między innymi do zakresu zadań funkcjonariuszy celnych należy rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń związanych z naruszeniem przepisów dotyczących wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wyprowadzania z jej terytorium towarów objętych ograniczeniami lub zakazami obrotu ze względu na bezpieczeństwo i porządek publiczny lub bezpieczeństwo międzynarodowe, w szczególności takich jak odpady, substancje chemiczne i ich mieszaniny, materiały jądrowe i promieniotwórcze, środki odurzające i substancje psychotropowe, broń, amunicja, materiały wybuchowe oraz towary i technologie o znaczeniu strategicznym (...)

Ale nie tylko o zadania chodzi. Zrozumieli to ci z nas, którzy przeszli dobrowolnie do służby cywilnej. Dlaczego? Otóż podporządkowanie służbowe, przeniesienia czasowe, dyspozycyjność, mobilność, brak możliwości realizowania się poza służbą w życiu zawodowym i wiele innych ograniczeń jest bardzo uciążliwe. Każdy z nas funkcjonariuszy to wie, dlatego proszę o więcej szacunku dla munduru i naszej służby.
Jeżeli natomiast sprawia komuś satysfakcję to, że wyżyje się na jakiejś grupie zawodowej plotąc bzdury i prowokując to proponuję nie marnować czasu i zaraz sięgnąć po osiągnięcia medycyny.

To, że wielu ludzi na górze, także niestety wśród zarządzających SC nie ma wiedzy o tym, że Służba Celna odgrywa znaczącą rolę w dbaniu o bezpieczeństwo obywateli i w zwalczaniu terroryzmu to mnie nie dziwi, choć to bardzo smutne.

Ale Ty Poul? Zaskoczyłeś mnie mocno. Myślałem, że tzw. szeregowi funkcjonariusze to w 100% o tym wiedzą. Cóż, widać także wśród szeregowych funkcjonariuszy są osoby niedoinformowane i nieświadome zadań SC.Wniosek z tego taki, że trzeba edukować.
Moja argumentacja i cytowanie ustawy o SC może okazać się za mało, ale myślę, że WCO powinna przekonać już ostatnich niedoinformowanych.
http://www.wcoomd.org/en/media/newsroom/2016/march/solidarity.aspx
Do osób kierujących Państwem będziemy kontynuować korespondencję w tym zakresie.

Ostatnia edycja:
Możecie uzasadnić, dlaczego utrata mundurów przez osoby nie pracujące na granicy i nie będące w WZP jest zła?
Ponieważ nigdzie i nigdy nie było siłowego ucywilnienia. W żadnej innej służbie mundurowej. Jest to zachowanie niemoralne, bo pozbawiające godności. Mundur to rzecz święta dla tysięcy funkcjonariuszy! A ponadto absurdem jest zapisywanie w ustawie jednoczesnego umundurowienia 2500-3000 cywili i ucywilnienie kilku tysięcy mundurowych.

szykują niezłą rozpierduchę po prostu wszystkim

kilkadziesiąt udaremnionych zamachów na zachodzie Europy, o których ze względów bezpieczeństwa się nie mówi, to wystarczający argument za wzmożeniem kontroli przepływu towarów i środków transportu. nawet w ruchu osobowym. w tym świetle cały ten kas dopychany przez obecnych władców emefu świadczy wyłącznie o zakłóceniach w odbiorze rzeczywistości.

[video=youtube;uhfodWaLzr0]https://www.youtube.com/watch?v=uhfodWaLzr0[/video]

To, że wielu ludzi na górze, także niestety wśród zarządzających SC nie ma wiedzy o tym, że Służba Celna odgrywa znaczącą rolę w dbaniu o bezpieczeństwo obywateli i w zwalczaniu terroryzmu to mnie nie dziwi, choć to bardzo smutne.

Ale Ty Poul? Zaskoczyłeś mnie mocno. Myślałem, że tzw. szeregowi funkcjonariusze to w 100% o tym wiedzą. Cóż, widać także wśród szeregowych funkcjonariuszy są osoby niedoinformowane i nieświadome zadań SC.Wniosek z tego taki, że trzeba edukować.
Moja argumentacja i cytowanie ustawy o SC może okazać się za mało, ale myślę, że WCO powinna przekonać już ostatnich niedoinformowanych.
http://www.wcoomd.org/en/media/newsroom/2016/march/solidarity.aspx
Do osób kierujących Państwem będziemy kontynuować korespondencję w tym zakresie.

napisałem temu misiu co powinien zrobić, skrajny dyletant i jeszcze mąciciel...

Szklan ukaesowcu na ten temat była mowa już wcześniej i nie widzę potrzeby żeby sie powtarzać. ( str. 294 )
A teraz powiedz mi Szklan jak potraktować funkcjonariusza który w swojej 20 letniej słuzbie był na gp-ku 10 lat, 5 lat na OC wewnętrznym i od 5 lat jest np. w kadrach to wg ciebie jest on mundurowym funkcjonariuszem czy nie? Niestety to właśnie ma do siebie służba, że takie sytuacje są na porządku dziennym i dotyczą chyba 90% stanu osobowego, więc powiedz mi jak można w tej sytuacji dzielić funkcjonariuszy żeby było uczciwie, któremu mundur sie należy a któremu nie?​

sama esencja

a ty szklan może wreszcie odpowiesz w tym wątku?

http://celnicy.pl/showthread.php/12817-Praca-w-Izbie-Celnej-a-poprzednie-miejsca-zatrudnienia

To chyba Ty nie rozumiesz pojecia-czy jakiś celnik jedzie umacniać wały jak jest w kraju powódź?Czy zabezpiecza imprezy masowe?Ile poszukiwanych osób zatrzymała nasza Służba..ba ile w ogóle osób zatrzymała?Co robisz z bronią którą przypadkiem znajdziesz na granicy?Co zrobisz jak na granicy ktoś zacznie uciekać albo uderzy kolegę?.......Dosyć pisania o SC w kontekście zwalczania terroryzmu...Przestańcie łączyć wzrost zagrożenia terroryzmem w Europie i falę imigrantów z zadaniami SC bo to nie jest to samo!

ty chyba nie rozumiesz czym róźni się służba od pracy? co ma z tym wspólnego impreza masowa - ochraniana przez PRACOWNIKÓW ochrony czy zabezpieczanie wałów przez wszystkich mieszkańców?

ŻADNA służba nie przechodziła takiego ucywilnienia, jakie planuje się dla nas - zawsze ucywilnianie było procesem ewolucyjnym, stopniowym

co z tymi, którzy mają za sobą staż w wzp czy na granicy, a teraz są gdzieś indziej?

stosunek służby to nie stosunek pracy

a swoją drogą co to za świąteczny wysyp jaj?

Spoko wykazała się nasza służba cenię to. Ale... terroryzm to nie nasza działka... A nawet ta broń która tu znaleziono super! bardzo dobrze tylko szkolenie by się przydało żeby ten funkcjonariusz co ją znajdzie przypadkiem nie strzelił sobie lub komuś w głowę. Robimy rzeczy o których nie mamy pojęcia.. Kto i jak nas szkoli? Wszystko na spontanie jakoś to będzie.. a w tu o terroryzmie i jego zwalczaniu.... ludzie :(

Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś podniósł swoje kwalifikacje, jeżeli czujesz się tak bardzo niedouczony...

To chyba Ty nie rozumiesz że policja, straż graniczna, wojsko, straż pożarna biorą udział w takich akcjach, nie pisze tu o ochronie. Przechodzą badania i są to ludzie sprawni i zdrowi. U nas przyjmują, podkreślam przyjmują do pracy od początku ludzi chorych, po zawałach. Chciałbym zobaczyć jak wypadłby testy i badania w naszej służbie

w sumie to szkoda że ci się nie udało nie zdać egzaminu, a potem ze nie udało ci się odejść z SC

Back
Do góry