Emerytury !!!

I nie ma potrzeby "wyważać otwartych drzwi". Istnieją sprawdzone wzorce do zaadaptowania
Aby w naszej służbie zapanowała normalność niezbędna jest PRAWDZIWA kadra oficerska a tej niestety nie mamy, w mojej ocenie maks. 20% obecnej kadry ma predyspozycje reszta to WYRÓB OFICEROPODOBNY

Aby w naszej służbie zapanowała normalność niezbędna jest PRAWDZIWA kadra oficerska a tej niestety nie mamy, w mojej ocenie maks. 20% obecnej kadry ma predyspozycje reszta to WYRÓB OFICEROPODOBNY
Znam kilku PRAWDZIWYCH OFICERÓW. Niestety reszta ma tylko pagony oficerskie ale oficerami nie jest. Niemniej jest nadzieja. Jak pisałem kilku PRAWDZIWYCH OFICERÓW znam. Z granicy zachodniej tylko jednego. Ale co się dziwić-tam sprzedali Celników. Tam nie ma Oficerów są jedynie pagony. Znam prawdziwych Oficerów ze wschodu i środkowej Polski.

Ostatnia edycja:
Powinno być tak: każdy kandydat do służb mundurowych na 3 miesiące do MON na podstawowe szkolenie - przysięga dla Państwa i kwalifikacja wojskowa. Taki przeszkolony z opinią (skróconą) aplikuje do służby (policji SG innych) i w niej dalej zostaje doszkolony zgodnie z pragmatyką.

Powinno być tak: każdy kandydat do służb mundurowych na 3 miesiące do MON na podstawowe szkolenie - przysięga dla Państwa i kwalifikacja wojskowa. Taki przeszkolony z opinią (skróconą) aplikuje do służby (policji SG innych) i w niej dalej zostaje doszkolony zgodnie z pragmatyką.
Kurde. Świetny pomysł. Niestety MF i tak tego nie rozumie. Tam nawet nie wiedzą co to takiego" to całe wojsko" ......

Przecież u nas służą takie kwiatki .....kat. wojskowa B i dalsze i nami rządzą ...dlatego tak to wygląda.
Służba bez etosu .... choć wieli funkcjonariuszy z etosem ..
prawda Gefreiter ....!!!!!!

Dlaczego sięgacie po kategorie wojskowe , gdy średnia wieku w WZP to funkcjonariusze ok. 55-lat .
O czym Wy w ogóle piszecie, jak w pozostałych służbach takich kwiatków już nie ma (są na emeryturze) . Nie daj boże ktoś sobie przypomni, że miał 35 lat temu kategorię wojskową = A i sobie krzywdę zrobi robiąc fikołki . Przecież jeżeli ktoś nie utrzymuje formy sportowej przez 35 lat to kategoria wojskowa na nic mu się nie przyda . Pisałem wcześniej o kursach oficerskich 3 tygodniowych . Nie za bardzo spotkałem się ze zrozumieniem , niektórzy twierdzili , że wystarczy.
Odpowiem: wystarczy z pewnością , szczególnie jak np. Pani ze skarbówki dostanie mundur (wcześniej była naczelnikiem w Urzędzie Skarbowym) i szybka ścieżka kariery rozumiana tak jest przez MF , że nosząc mundur 180 dni posyłają ją na kurs oficerski . Przecież to jest jakaś masakra .

Tylko oderwanie od cywili (skarbówek) oraz zmiana resortu z MF na MSWiA może spowodować , że uzyskamy wspólnie należne przywileje oraz szacunek . Niestety w innym wypadku jesteśmy skazani na wieczne niezadowolenie i niezrozumienie decyzji szefów cywili .

Wszyscy jesteśmy pokrzywdzeni . Oszukuje nas kierownictwo , związki /jakiś KU/ , dyrekcja.
Najwiekszy zawód ostatnich dni to niestety policja i ich niezależny związek policjantow.
Nie pamiętał o nas. Również popieraliśmy strajki służb mundurowych. W ani jednym przypadku
nie wspomnieli o S C S .

Przecież u nas służą takie kwiatki .....kat. wojskowa B i dalsze i nami rządzą ...dlatego tak to wygląda.
Służba bez etosu .... choć wieli funkcjonariuszy z etosem ..
prawda Gefreiter ....!!!!!!
Kategoria B, to czasowa niezdolność do służby, ale znam też osoby z kategorią D i E, a nawet (UWAGA!) z grupą inwalidzką (umundurowiony w 2009 kolega ze Szczególnego Nadzoru Podatkowego).
Pomysł ze służbą na granicy dobry, ale w połaczeniu ze zmiana szkolenia podstawowego.
Szkolenie podstawowe powinno być na początku służby. Kilka miesięcy teorii, zajęć TiTI, WF-u, musztry, strzelania, tak, żeby po zakończeniu f-sz był gotowy do każdego rodzaju służby. W trakcie szkolenia obowiązkowe praktyki, osoby z wewnątrz na granicy, a z granicy w OC wewnętrznych, no i wszyscy w realizacji. Wszyscy lepiej by sie wzajemnie rozumieli.
Pierwsze lata służby spędziłem na granicy. Pamietam jak sie wkurzałem, że z OC wew wysyłano czasami towar bez rewizji i bez plomb. W takim przypadku oczywiście zamiast szybkiego tranzytu, była obowiązkowa kontrola na granicy i zamiast 10 ciężarówej odprawiło się w tym czasie jedną. Później przez jakis czas byłem w OC wewnętrznym i widziałem jak to się odbywa. Najczęściej była rewizja i plomby, ale kolega mający biurko obok, był zbyt leniwy, żeby wychodzić do rewizji i z uśmiechem stwierdzał "na granicy sobie sprawdzą".
Gdyby każdy przeszedł szlak granica, OC wewn., realizacja, to nabrałby szacunku dla roboty innych

Co do tego nie ma żadnych wątpliwości.

Dodam tylko że granica to również towarówka czyli zgłoszenia celne, zakazy ograniczenia odprawy w tzw. kiedyś procedurach gospodarczych oraz o czym niektórzy nawet nie wiedzą w latach dziewiędziesiątych konwoje na granicę wschodnią i północną z towarami wrażliwymi.
Pamiętam jeszcze "TERMINAL" w Kukurykach po stronie białoruskiej, obecnie Koroszczyn , to było CŁO
Pewnie i byłeś odpowiednio przyjęty - jak gość .

Pierwszy raz byłem tam w grudniu 93, po 16 godzinach jazdy w Polonezie i 15 min w kabinie białoruskiego MAZa przez most na Bugu, przyjęcie było serdeczne i godne, że tak powiem rozumieliśmy się bez słów
Mój pierwszy konwój Kukuryki-Świecko to marzec 1990 , a już w poniedziałęk kończę przygodę ze służbą .

Mój pierwszy konwój Kukuryki - Świecko to rok 1992, powiem że koledzy ze Świecka "moje uszanowanie" - sprawnie, profesjonalnie i po gospodarsku zostałem przyjęty. Pozdrawiam Świecko! i całą brać celniczą.

Mój pierwszy konwój Kukuryki-Świecko to marzec 1990 , a już w poniedziałęk kończę przygodę ze służbą .

Gratulujemy szczerze. Stare czasy miło będziesz wspominał na emce. Zobaczysz jakie to piękne uczucie
odpocząć zrzucić ciężar służb . Dużo zdrówka . Celnicy . Pl będą dla ciebie chwilą relaksu .
Jak jakieś problemy, to pisz . Będziesz miał odpowiedź na zawołanie .

Kilka realizacji wspólnie z KWP w Katowicach w ostatnich dwóch latach też zaliczyłem na terenie Śląska więc ten temat jest mi również znany .
Ale zawsze będę się upierał przy tym że tak jak Policjant rozpoczyna od krawężnika tak każdy funkcjonariusz SCS powinien rozpoczynać od granicy.
Zatem bądźmy konsekwentni. Jeżeli każdy powinien przerobić praktykę na granicy, to koleżanki/koledzy powiedzmy z Gronowa powinni lądować w Krościenku.

Kiedy się składa wniosek o komisję lek o utratę zdrowia (Jakiś wzór)W związku ze służbą, razem z wnioskiem o emeryturę? Z góry dziękuję za podpowiedz

Moi drodzy, chciałbym zadać pewnie głupie pytanie. Czy można złożyć wniosek o emeryturę przed osiągnięciem 15 letniego stażu służby, np: 3 miesiące przed ale z datą odejścia już po 15 latach. Chodzi o to, że w chwili obecnej DIAS wystawia decyzję w około miesiąc i określa w niej maksymalny okres wypowiedzenia -3 miesiące. Tak więc wychodzi na to, że trzeba pełnić służbę minimum 15 lat i 4 miesiące?

Moi drodzy, chciałbym zadać pewnie głupie pytanie. Czy można złożyć wniosek o emeryturę przed osiągnięciem 15 letniego stażu służby, np: 3 miesiące przed ale z datą odejścia już po 15 latach. Chodzi o to, że w chwili obecnej DIAS wystawia decyzję w około miesiąc i określa w niej maksymalny okres wypowiedzenia -3 miesiące. Tak więc wychodzi na to, że trzeba pełnić służbę minimum 15 lat i 4 miesiące?
Żeby złożyć wniosek o emeryturę, musisz być zwolniony ze służby.
Wniosek możesz złożyć przed zwolnieniem, ale zostanie odrzucony.

Chwileczkę , coś mi tutaj nie pasuje. Wniosek o zwolnienie że służby składa funk , wyznacza tam sobie
date zwolnienia /czy to z przyczyn zdrowotnych , czy wypalenia, braku sił do dalszej służby / i zgodnie z ustawą KAS otrzymasz decyzję że z tym dniem zostaniesz zwolniony. Są takie prawne możliwości . Jak tak dalej można
robić emerytowi pod górę ? Od takiej decyzji jest możliwość odwołania .

Back
Do góry