Jest to możliwe. Jednak Ci 58-60 latkowie mają naliczone w zusie bardzo dobre kapitały początkowe i za 1,3 % za rok nie pozbawią się grubej emerytury zusowskiej. Może w mfie nikt nie policzył tego że doliczenie cywila wszystkim fc. w perspektywie czasu bedzie lepsze dla budżetu. W końcu nie trzeba by było waloryzować kont zusowskich, obsługiwać ich, itd. Jeszcze mamy ofe... może danie wcześniej te 1,3% byłoby bardziej opłacalne finansowo dla państwa. Niech liczą te mądre głowy z mfu.
Konieczne byłoby przeprowadzenie stymulacji, w oparciu o np. 10 lat cywilnych, uwzględniającej:
1. Wysokość emki cywilnej za ten okres po ukończeniu 60/65 lat.
2. Wysokość emki mundurowej przy doliczeniu tychże 10 lat cywilnych.
W podsumowaniu należy założyć okres wypłacania emki cywilnej bądź mundurowej z doliczonymi cywilnymi latami.
Ja osobiście taka stymulację bym przeprowadził, gdybym mógł z opcji doliczenia lat cywilnych skorzystać, ale w 23 nie było to możliwe. Bowiem przepisy mi nie pozwalały, o ile się nie mylę, na skorzystanie z tej możliwości. Trzeba było mieć wypłacane świadczenie motywacyjne 15 % i te bodajże 32 lata całości .
Pamiętajcie przy tym, że okres pracy(?) do 15.09.1999 w cle ZER nie traktuje jako okres służby, tylko lata cywilne.
Mam na to dowód w postaci pisma tegoż ZER odmawiającego mi ich uwzględnienia do wysługi mundurowej, bowiem we wniosku emerytalnym wpisałem jako okres wysługi mundurowej.