Emerytury !!!

Odpowiedź prosta. W instytucji takiej jak KAS zdominowanej przez niepotrzebne stanowiska decyzyjne potrzebni są robole . W ministerstwie to wiedzą. Chaotyczne ośrodki decyzyjne same nie wykonają tych pokręconych poleceń . Statystyka Drogowiec , statystyka ;);)
Powiedziałbym raczej - zbyt prosta!
Stanowiska "decyzyjne", od dawna żadnych decyzji nie podejmują, więc Twoją odpowiedź
można traktować wyłącznie jako udany sarkazm, a tego jednak nie każdy pojmie ...

Nikt nikogo nawet nie próbuje zatrzymywać. Nikogo z moich znajomych co już odeszli nie zatrzymywali bez wzgledu na staż stopień i stanowisko . Po prostu sobie poszli ..... o niektórych ze odeszli ze SC świadczył tylko brak ich na liście obecności / grafiku / systemie - chyba trochę smutne 😑

Potwierdzam. Zero jakichkolwiek rozmów zachęcających do pozostania w służbie. Wiadomo młodą kadrą łatwiej sterować i nie trzeba im tyle płacić, mam na myśli maksymalny dodatek stażowy. Murzyn zrobił swoje .....itd. Ale nie żałuję. Emka wyższa od pensji po podwyżce...Pozdrawiam...

Prośba 🤔Kiedy się składa wniosek o komisję lek / utrata zdrowia /choroba zawodowa- nabyte w sluzbie ? razem z wnioskiem o emeryturę? Z wnioskiem o wyliczenie em 🤔Z góry dziękuję za podpowiedz

Nie chcąc za bardzo mieszać Ci w głowie , powiem, ze w moim przypadku na kilka tygodni przed zwolnieniem że sluzby , do dyrektora ias poszło pisemko /trzy zdania dosłownie o skierowanie na komisje/. Dyrektor wystawił
skierowanie na komisje , przekazał do komisji zakresy obowiazkow, warunki szkodliwe jakie istnialy, ilość Zwolnień lekarskich, wyniki badań okresowych i dodatkowych z ostatnich kilku lat, jaka medycyna pracy się zajmowała
opieką zdrowotną /dużo szczegółowych rzeczy/. Lepiej mi było tak zrobić w czasie sluzby, żeby nie było kiedyś ,
Że może nie w związku ze służbą . Bajer polega na potwierdzeniu przed komisją /inwalidztwo w związku ze
Służbą / . Cały okres orzekania trwa około 10 miesiecy w obecnej sytuacji.

A o jakim świadczeniu jest mowa w druku ''OŚWIADCZENIE o pobieraniu świadczenia pieniężnego przez okres roku po zwolnieniu ze służby""?
Nas nie dotyczy.
Policjant odchodzący na pełną emeryturę, przez pierwszy rok pobiera świadczenie w wysokości jego ostatniej pensji i o to świadczenie chodzi

Z ustawy o Policji
Art. 117. 1. Policjantowi w służbie stałej, zwolnionemu ze służby na podstawie art. 41 ust. 1 pkt 1 oraz ust. 2 pkt 4, wypłaca się co miesiąc przez okres roku po zwolnieniu ze służby świadczenie pieniężne w wysokości odpowiadającej uposażeniu zasadniczemu wraz z dodatkami o charakterze stałym, pobieranymi na ostatnio zajmowanym stanowisku służbowym.

Art. 41. 1. Policjanta zwalnia się ze służby w przypadkach: 1) orzeczenia trwałej niezdolności do służby przez komisję lekarską;
Art. 41. 2. Policjanta można zwolnić ze służby w przypadkach:
.......................................................
4) nabycia prawa do emerytury z tytułu osiągnięcia 30 lat wysługi emerytalnej;

Nas nie dotyczy.
Policjant odchodzący na pełną emeryturę, przez pierwszy rok pobiera świadczenie w wysokości jego ostatniej pensji i o to świadczenie chodzi
Dzięki, tylko dlaczego ZER wprowadza zamieszanie i w zakładce dot. naszej służby zamieszcza wnioski które nas nie dotyczą. A swoją drogą dlaczego nasza służba nie ma takiego świadczenia. Kolejny przejaw nierównego traktowania.

Koledzy @PJS I @ZGK
jESTEM JUŻ OD DWÓCH LAT na naszej emeryturze mundurowej tkz. policyjnej i chciałem wam wyjaśnić, że ja do 31 grudnia 2018 otrzymywałem właśnie to świadczenie pieniężne w wysokości 40 % średniego uposażenia z IAS a następnie miałem to świadczenie wstrzymane i rozliczone przez ZER. To było takie przejściowe załatwianie sprawy, bo myślę że teraz już to nie obowiązuje.

@abarks
Fajnie, że napisałeś o 10 latach, które minęły od pierwszej strony Emerytury, czas ucieka, akurat też się załapałem swoim wpisem na 1-wej stronie jako ostatni, moich 100 postów to tylko wpisy przeważnie dot. emerytury, fajnie wspominaliście swoje konwoje. Ja też w latach 90 ze Świecka konwojowałem po 10 tirów najczęściej Kukuryki, Ogrodniki, Dorohusk najczęściej po 3 konwoje w m-cu, to była nagroda z GUC wspomnienia zostają
Póżniej 13 lat alokacji i upragniona emerytura. Teraz kończę 65 i będę się ubiegać o świadczenie z ZUS. Pozdrawiam emerytów celników i przyszłych.

@abarks
Fajnie, że napisałeś o 10 latach, które minęły od pierwszej strony Emerytury, czas ucieka, akurat też się załapałem swoim wpisem na 1-wej stronie jako ostatni, moich 100 postów to tylko wpisy przeważnie dot. emerytury, fajnie wspominaliście swoje konwoje. Ja też w latach 90 ze Świecka konwojowałem po 10 tirów najczęściej Kukuryki, Ogrodniki, Dorohusk najczęściej po 3 konwoje w m-cu, to była nagroda z GUC wspomnienia zostają
Póżniej 13 lat alokacji i upragniona emerytura. Teraz kończę 65 i będę się ubiegać o świadczenie z ZUS. Pozdrawiam emerytów celników i przyszłych.

Gratulacje się należą . Dużo zdrówka . Dwa pytania nie przeszkodzą w imprezie?
Czy OFE wykorzystane ? Bo dla nas teraz już prawie nic nie zostało . Ktoś wykradł czy co?
To drugie świadczenie to druga emerytura ! Napisz czasami jak to się odbywa z dokumentami .

Potwierdzam. Zero jakichkolwiek rozmów zachęcających do pozostania w służbie. Wiadomo młodą kadrą łatwiej sterować i nie trzeba im tyle płacić, mam na myśli maksymalny dodatek stażowy. Murzyn zrobił swoje .....itd. Ale nie żałuję. Emka wyższa od pensji po podwyżce...Pozdrawiam...

To po co DIAS trzyma 3 miesiące na wypowiedzeniu? Niech uwalnia szybciej etaty i robi nowe nabory. Może jeszcze ostatni starzy zdążą czegoś nauczyć młodzież.

To po co DIAS trzyma 3 miesiące na wypowiedzeniu? Niech uwalnia szybciej etaty i robi nowe nabory. Może jeszcze ostatni starzy zdążą czegoś nauczyć młodzież.
Jak zdążą? Nabór i tak trwa z pół roku :).
Poza tym po co to płaczliwe "czemu". Nalezy w swych działaniach uwzględniać ten czynnik i zwalniać się nie prosząc o łaskę uwzględniając złą wole DIAS. A chcesz być w tym ... krócej? Weź urlop na wypowiedzeniu.

Kolego, nie mówię tu o mnie ale o ogólnej, niezrozumiałej tendencji: pozbyć się z pozostałością niesmaku starych nie przyjmując i nie szkoląc przy tym młodych. Ale do niezrozumiałych logicznie myślącym osobom posunięć już zdążyliśmy się przyzwyczaić 😉.

Kolego, nie mówię tu o mnie ale o ogólnej, niezrozumiałej tendencji: pozbyć się z pozostałością niesmaku starych nie przyjmując i nie szkoląc przy tym młodych. Ale do niezrozumiałych logicznie myślącym osobom posunięć już zdążyliśmy się przyzwyczaić 😉.
Już kiedyś o tym wspominałem. Oni nie chcą , żeby starzy przekazywali wiedzę młodzieży. Zbyt duża wiedza młodych może zaszkodzić dyrekcji:ROFLMAO: A tak przyjmą całkiem surowych i ustawią wg własnego widzimisię.

Dlatego ja mając możliwość każdemu młodemu z którym mam jako taki kontakt a tak się składa że mam, jak oczywiście nie ma nic przeciwko przekazuję swoje spostrzeżenia i doświadczenia z przeszłosci oraz wskazuję co wg mnie jest niewłaściwe. Nie o przepisy chodzi a o sposób patrzenia na zastaną rzeczywistość względem tego jak było i do czego doprowadziło, młodzi tego nie wiedzą bo niby skąd, na kursach i szkoleniach o tym nie mówią a tych co pamiętają i jeszcze pracują jest coraz mniej. Nie narzucam swojego podejścia a często szerzej otwieram im oczy.

Spokojnie - będą prędzej czy później reformować i odchudzać aparat skarbowy to chętnych do munduru będą setki jak nie tysiące i dla nich są te miejsca , które obecnie zwalniają starzy niezbyt chętnie widziani celnicy ( prosta alternatywa mundur albo redukcja etatu). Skarbowcy dali się poznać przynajmniej na chwilę obecną jako słabo wojownicza grupa i tacy są potrzebni przełożonym - smutna prawda.

Czy podejmował ktoś próbę użycia składek zgromadzonych w O F E ?
Morawiecki widział olbrzymie źródło wpływu budżetowego /15%/ jeżeli ktoś
zechce otworzyć I K E .

Spokojnie - będą prędzej czy później reformować i odchudzać aparat skarbowy to chętnych do munduru będą setki jak nie tysiące i dla nich są te miejsca , które obecnie zwalniają starzy niezbyt chętnie widziani celnicy ( prosta alternatywa mundur albo redukcja etatu). Skarbowcy dali się poznać przynajmniej na chwilę obecną jako słabo wojownicza grupa i tacy są potrzebni przełożonym - smutna prawda.
Trafiłeś w samo sedno.

Back
Do góry