Emerytury !!!

Podobno DIAS mają taki prikaz. To oczywiście tylko przypuszczenia ale u nas wszyscy dostają 3 miesiące a na decyzję zwalniająca trzeba czekać do miesiąca (być może kadry mają dużo pracy). Tak więc 15 lat wystarczy tylko teoretycznie.
Mi chodzi właśnie o wniosek o zwolnienie ze służby (w poprzednim poście źle się wyraziłem), który miałby być złożony powiedzmy na 3 miesiące przed 15 laty ale z określonym terminem zwolnienia za 3 miesiące. Ktoś coś wie?

Chwileczkę , coś mi tutaj nie pasuje. Wniosek o zwolnienie że służby składa funk , wyznacza tam sobie
date zwolnienia /czy to z przyczyn zdrowotnych , czy wypalenia, braku sił do dalszej służby / i zgodnie z ustawą KAS otrzymasz decyzję że z tym dniem zostaniesz zwolniony. Są takie prawne możliwości . Jak tak dalej można
robić emerytowi pod górę ? Od takiej decyzji jest możliwość odwołania .
art 183 ust 1 pkt 2 w związku z art. 179 ust 1 pkt 10 ustawy o KAS czyli reasumując
3 miesięcy – w przypadku funkcjonariuszy służby stałej
– od dnia doręczenia decyzji o zwolnieniu ze służby.
Do wyznaczonego we wniosku terminu dyr. może się przychylić lecz nie musi.
Zatem jeśli nie chcesz niczyjej łaski zawnioskuj 3,5 miesiąca przed przewidywanym terminem i wyznacz drogędoręczenia listowną na adres np domowy.
Jeżeli załatwią szybko to możesz na poczcie przeciągnąć odebranie o 14 dni, jeżeli załatwią wolno to załapiesz poślizg 14. W końcówce roku wniósł bym na 3 miesiące i jeden tydzień przed końcem roku tak by zwolnienie było w nowym roku a ewentualny poślizg pokrył bym zaoszczędzonym urlopem z roku poprzedniego. Jak się postarasz to możesz pokryć praktycznie w ten sposób całe 3,5 miesiąca.

No ok. O to mi chodzi. Ale czy to jest już sprawdzone?
Kolego a jak wlepiasz mandat na podstawie przepisu to zastanawiasz się czy już ktoś taki wlepił?
Stary to przepis. Tak oczywiście dyrektor może nie wydać Ci decyzji w terminie. Wtedy wnosisz skargę na bezczynność. No a potem do sądu.
Ale myślę że do takich rzeczy nie dochodzi. A czy dochodzi do zastosowania maks terminów? Z tym trzeba się liczyć ale wystarczy zastosować zaproponowaną strategię i nie jest to problem. Skumulowany dwuletni urlop pozwoli Tobie na złożenie wniosku w końcu września i pójście na urlop z uwzględnieniem świąt i przeniesień świąt z sobót na inne dni tygodnia na wytrzymanie na urlopie cirka do 12-14 stycznia czyli pokrywa cały okres "wypowiedzenia" No może zabraknie z 2 tyg przy nieżyczliwej władzy, ale okres zimowy też jest wyjątkowo grypowy nie koniecznie się przytrafi ale jest to całkiem prawdopodobne w dystansie 3 i pół miesiąca. Urlopy przerwane okresem choroby dłuższym niż 3 dni są ponownie do wykorzystania.

W mojej izbie musiałabyc wskazana data zwolnienia. Przecież ona będzie się walkowala we wszystkich
papierach , czy zwolnieniowych , czy emerytalnych, świadectwach służby itd .

W mojej izbie musiałabyc wskazana data zwolnienia. Przecież ona będzie się walkowala we wszystkich
papierach , czy zwolnieniowych , czy emerytalnych, świadectwach służby itd .
Musi nie musi
Brak wskazanej nie jest przyczyną formalną odmowy wydania decyzji.
Zaś wskazana data nie jest w tym przypadku wiążąca dla organu.

Ludzie siedzicie w przepisach i postępowaniach po kilkadziesiąt lat, to jest ABC. Czego się boicie :)?
Wniosek is wniosek a bieg sprawy liczy się od jego wpływu, nawet jeśli jest w nim uchybienie to organ ma obowiązek wezwać od jego uzupełnienia podając stosowne podstawy prawne z ewentualnym wskazaniem na przedłożenie postępowania.
Tak warto składać wnioski kompletne i poprawne ale nie trzeba robić nic więcej niż jest prawem wymagane.
Można z ostrożności procesowej.

Zapominalscy są ludzie. Przecież na datę zwolnienia masz przygotowany przelew z odprawa 6 miesięczna , ekwiwalenty za niewykorzystane urlopy itp. Finansowy, aż sie pali, żeby wypłacić 😄

Zapominalscy są ludzie. Przecież na datę zwolnienia masz przygotowany przelew z odprawa 6 miesięczna , ekwiwalenty za niewykorzystane urlopy itp. Finansowy, aż sie pali, żeby wypłacić 😄
na zaległy to Cię wyślą ale coś czuję że w przypadku wniosku o zwolnienie mogą też wysłać na bieżący. Poza tym powstaje pytanie czy chcesz na odchodne jeszcze wyrwać trochę kasy pracując do końca ( więc po co się zwalniać) czy też złożyć wniosek i od razu zamknąć z sobą drzwi. wszelkie inne stany to tylko stany pośrednie pomiędzy tymi skrajnymi.

Podobno DIAS mają taki prikaz. To oczywiście tylko przypuszczenia ale u nas wszyscy dostają 3 miesiące a na decyzję zwalniająca trzeba czekać do miesiąca (być może kadry mają dużo pracy). Tak więc 15 lat wystarczy tylko teoretycznie.
Mi chodzi właśnie o wniosek o zwolnienie ze służby (w poprzednim poście źle się wyraziłem), który miałby być złożony powiedzmy na 3 miesiące przed 15 laty ale z określonym terminem zwolnienia za 3 miesiące. Ktoś coś wie?
Wniosek o zwolnienie ze słuzby możesz złożyć kiedy chcesz i nie ma to nic wspólnego z prawem do emerytury. Ważne, żebys w dniu zwolnienia miał min 15 lat i po zwolnieniu składasz wniosek o emeryturę.
Podsumowując. Możesz złożyć wniosek o zwolnienie 3 miesiącem przed osiagnięciem stażu 15 lat i nie odbiera Ci to prawa do emerytury. Ważny jest staz służby w dniu zwolnienia.

Prośba 🤔Kiedy się składa wniosek o komisję lek / utrata zdrowia /choroba zawodowa- nabyte w sluzbie ? razem z wnioskiem o emeryturę? Z wnioskiem o wyliczenie em 🤔Z góry dziękuję za podpowiedz

Prośba 🤔Kiedy się składa wniosek o komisję lek / utrata zdrowia /choroba zawodowa- nabyte w sluzbie ? razem z wnioskiem o emeryturę? Z wnioskiem o wyliczenie em 🤔Z góry dziękuję za podpowiedz
Wniosek o komisję można złożyć będąc funkiem lub po złożeniu wniosku o emeryturę .
Znam osoby co korzystali z obu opcji.Czas na złożenie wniosku to do 2 lat po odejściu na emkę,

Możesz złożyć jednocześnie z wnioskiem do ZER-u. Na samym druku wniosku jest odpowiedni zapis, który należy zaznaczyć. Wniosek składasz po zwolnieniu ze służby. Ja tak zrobiłem. Na razie jeszcze nic nie mam, ale ZER ma dwa miechy na wydanie decyzji

powodzenia, w końcu będziesz mieć spokój i czas dla siebie, bez nerwów :) nie wiadomo jak Nas okantują w przyszłych przepisach i zostaną niektórzy na całkowitym lodzie !

Dobrze to już było . Teraz można się spodziewać tylko wysypu emerytów na wiosnę 2021 roku . Sfrustrowanie środowiska osiągnęło szczyt .
Nie znam osoby , ze starszych zolli , która nie rozważa odejścia na emeryturę od nowego roku . Ciekawe jak będą nas próbowali zatrzymać . Trzeba zadać sobie pytanie nie kiedy , ale kto będzie gasić światło w tej zaszczepionej nieufnością przez MF instytucji !!!

Dobrze to już było . Teraz można się spodziewać tylko wysypu emerytów na wiosnę 2021 roku . Sfrustrowanie środowiska osiągnęło szczyt .
Nie znam osoby , ze starszych zolli , która nie rozważa odejścia na emeryturę od nowego roku . Ciekawe jak będą nas próbowali zatrzymać . Trzeba zadać sobie pytanie nie kiedy , ale kto będzie gasić światło w tej zaszczepionej nieufnością przez MF instytucji !!!
Dlaczego uważasz że ktoś będzie chciał czy próbował kogoś zatrzymać w służbie ?

Nikt nikogo nie będzie próbował zatrzymywać. Przełożeni mają to gdzieś. A nawet się cieszą, że starzy odchodzą, bo nie będą się mądrzyć i stawiać. Nie to co świeżak. Przerobiłem to na własnej skórze. Teksr: "nie ma ludzi niezastąpionych" to standard. Mimo zdecydowanie najdłuższego stażu w mojej komórce, mimo posiadania jako jedyny uprawneń do pewnych rzeczy, prowadzenia szkoleń, mimo dobrych kontaktów, koleżeński z funkami innych służb... Tak więc od pół roku szczęśliwie na emeryturze, co bardzo sobie chwalę i innym polecam.

Dlaczego uważasz że ktoś będzie chciał czy próbował kogoś zatrzymać w służbie ?

Odpowiedź prosta. W instytucji takiej jak KAS zdominowanej przez niepotrzebne stanowiska decyzyjne potrzebni są robole . W ministerstwie to wiedzą. Chaotyczne ośrodki decyzyjne same nie wykonają tych pokręconych poleceń . Statystyka Drogowiec , statystyka ;);)

Back
Do góry