Sławku napisałeś do emeryta Basic'a
Coraz więcej ludzi odchodzi na zasłużone emerytury. Wiem, ze spora część przestaje płacić składki. Rozmawiałem z takimi osobami i chciałbym przedstawić tu ich głos. Pomimo wdzięczności dla związku, część emerytów rezygnuje z członkostwa z prozaicznego powodu tj. wysokości składki. Twierdzą, że gdyby składka dla emerytowanego związkowca była niższa nadal by wspierali celnicy.pl
Może warto rozważyć, żeby emeryci mieli składki niższe, przecież w większości przypadków nie będą już beneficjentami dalszych działań związku. Wdzięczność za wywalczenie emerytur z czasem osłabnie, taka jest natura człowieka.
Może określić inne składki dla emerytów? Emeryci mogliby np. po przejściu na emeryturę deklarować jaką składką chcą wspierać związek (możnaby określić jakąś składkę minimalną, np 5 zł). Jeśli ktoś bedzie miał taka wolę mógłby nawet zadeklarować składkę wyższą niż obowiązująca. Ważne, żeby mieli wybór. Myślę, że zatrzymałoby to w naszych strukturach sporą część ludzi. Może warto to rozważyć? Coraz więcej osób będzie odchodziło na emerytury i liczba członków może spadać, bo trudno będzie znaleźć kolejną wielka ideę (porównywalną do walki o emerytury) wokół której ludzie się zjednoczą i będą chcieli należeć do związku który walczy o ich sprawę. Może warto zatrzymać niezdecydowanych