Emerytury !!!

Smutne jak jasna cholera, ale zdarzają się takie przypadki, że ludzie umierają na emeryturze zanim wpłynie pierwsza wypłata.
Niech każdy robi co uważa za słuszne. Ja ratuję zdrowie i odchodzę. Życzę wszystkim, by żyli w zdrowiu jak najdłużej, niech płacą każdemu chociaż do 100 lat!

Ja także w przyszłym roku. Dosyć!

Rozsądna piątka miesięcznie zrobi więcej niż stówa (wyjaśniam, nie otrzymałem odprawy), ale i ona się przyda :)
Pierwszy przelew z wypłaty zlecony.
Z podziękowaniem dla Sławka.

w momencie wejścia w życie Ustawy zaliczającej staż służby od 15 września 1999 r. ZER poinformował, że należało wysłać do DIAS wniosek w terminie m-ca lipca 2019 r. w innym przypadku będzie przeliczenie dopiero gdy będziemy mieli zaświadczenie z DIAS, nic nie robi się automatycznie, trzeba zadbać o swoje pieniądze

że należało wysłać do DIAS wniosek w terminie m-ca lipca 2019 r.
... po "jakiemu" to jest. Polska język, trudny jezyk.

Wniosek o ponowne przeliczenie emerytury wysyłamy do ZEiR za pośrednictewm DIAS. W załączeniu dodatkowo składamy wniosek do DIAS o poświadczenie służby od dnia wejścia ustawy o Służbie Celnej (1999 rok) do dnia mianowania (2000 rok).

Mam pytanie do koleżanek / kolegów, którzy stawali na komisji lekarskiej. Jak długo czekaliście na komisję? I drugie pytanie, czy komuś z Was uznano choroby kręgosłupa? W mojej izbie uzyskałem informację, że choroby kręgosłupa są z automatu odrzucane. Pozdrawiam

Ustalone prawo do emerytury masz od dnia następnego po dniu zwolnienia zakładając, że wniosek do ZER za pośrednictwem kadr IAS złożyłeś w tym samym czasie. Zasada, którą się kierują "od momentu złożenia wniosku".
Pozdr.

Na komisję czekałem ok. 4 miesięcy, nie mam wiedzy na temat uznawania chorób kręgosłupa. Kiedyś mówiono na ifp, że RKL uznają to jako choroby cywilizacyjne i renta się nie należy. Należy to jednak zweryfikować w oparciu o przepisy, którymi posługuje się komisja orzekając o trwałej niezdolności do służby: bierze pod uwagę ustawę o RKL i rozporządzenia wykonawcze, a także w naszym przypadku min. rozp. MF w sprawie wykazu chorób pozostających w związku ze służbą w SCS, orzekając o inwalidztwie w związku ze służbą (wówczas możliwa jest emka z podwyższeniem o 15% podstawy wymiaru (art.15 ust.4 u.o.z.e)
Pozdr.

Mam pytanie do forumowiczów, którzy przećwiczyli już obliczanie przez ZER lub IAS średniej z 10 lat zarobków. W jaki sposób jest to liczone – czysto mechanicznie czyli np.
2K+3K+4K = 9K dzielone przez 3 = 3K emerytury brutto, czy też średnią z zarobków z każdego roku odnosi się do średniej zarobków w SC w danym roku.

Mam pytanie do forumowiczów, którzy przećwiczyli już obliczanie przez ZER lub IAS średniej z 10 lat zarobków. W jaki sposób jest to liczone – czysto mechanicznie czyli np.
2K+3K+4K = 9K dzielone przez 3 = 3K emerytury brutto, czy też średnią z zarobków z każdego roku odnosi się do średniej zarobków w SC w danym roku.
Pomocnym dla obliczeń będzie kalkulator https://celnicy.pl/threads/arkusz-d...funkcjonariusza-scs-aktualizacja-2019r.15071/

W ustawie mowa o rozpoznawaniu (...) .
Jak rozumieć słowo "rozpoznawanie" w rozumieniu praw do emerytury ?
Czy sporządzenie analiz i opracowań dla komórki zwalczania przestępczości to rozpoznawanie ?

Dla zdeterminowanych.
IC K-ce.
Polecenie DIC 330000-IKNW-0707-262/2015 Z 07.07.2014 oraz decyzja DIC 52 Z 15.09.2014.
1. Zobowiązuję funkcjonariuszy i pracowników IC w Katowicach do przekazywania Zespołowi informacji o stwierdzonych nieprawidłowosciach lub potencjalnych nieprawidłowościach i naruszeniach przepisów prawa w zakresie:
tu katalog wymieniony wypisz wymaluj zadań policyjnych, w w poleceniu między innymi zgłaszanie nielegalnych automatów. A każdy ma w zakresie obowiązków wykonywanie innych zadań zleconych przez przełożonych.
Tak więc każdy funk miał polecenie a tym samym w zakresie obowiązków ściganie itd....
Proponuję tym którym brakuje zadań policyjnych składać wnioski o emki dołączyć oba dokumenty i do sądu. Niech się DIAS zastanowi czy odmawiać potwierdzenia zadań policyjnych.
U nas pierwszy wniosek poszedł i czekamy na ciąg dalszy.

Sory korekta.
POLECENIE DIC Z 2014 A DECYZJA Z 2005
JESZCZE RAZ SORY
NIE MAM TERAZ MOŻLIWOŚCI WKLEJENIA.
WKLEJĘ JAK TYLKO BĘDĘ MÓGŁ.

Nie mogę teraz odnaleźć, ale tą decyzję wraz z jakimś fragmentem ustawy, kiedyś tu wklejałem.
Tak myślę, że w razie potrzeby wystarczy się powołać na numery pisma i decyzji ...

W ustawie mowa o rozpoznawaniu (...) .
Jak rozumieć słowo "rozpoznawanie" w rozumieniu praw do emerytury ?
Czy sporządzenie analiz i opracowań dla komórki zwalczania przestępczości to rozpoznawanie ?

Analiza = Rozpoznawanie. A jeżeli jeszcze dla ZP to bez dyskusji winno być zaliczone dla Emki.

Back
Do góry