AdamDworcow
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 962
już dostałaś odpowiedź, prześledź forum.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
A jak pisałem kiedyś tutaj, że trzeba mieć 5 lat w służbie celno-skarbowej, to nikt nie skomentował, a jednak miałem rację. Czyli ucywiliony, który wstąpił do służby przed 01.01.2013 r., mający 15 lat służby i 5 lat zadań policyjnych, nie dostanie emerytury w wieku 55 lat, bo nie spełni wymogu 5 lat w służbie celno-skarbowej, dobrze rozumiem?Ci co wstąpili do służby po 31.12 2012 r., nawet przed KAS, też nie muszą się martwić o lata policyjne, bo wymagany staż minimalny osiągną najprędzej w 2038 roku, czyli większość służby będą mieli w KAS, a wystarczy tylko 5 lat.
Pozostali "starzy" funkcjonariusze, którzy w 2017 r nie stracili munduru, w 2022 roku będą mieli 5 lat w KAS, więc też nie będzie problemów z udowadnianianiem co sie kiedyś robiło.
Do tego czasu mogą się jednak zmienić przepisy emerytalne, lub ktoś może znowu "zreformuje" nam służbę.
W MSW mają wrócić do tematu likwidacji art 15a. Jeśli tak by się stało to wielu z nas na tym zyska trochę procentów.
A jak pisałem kiedyś tutaj, że trzeba mieć 5 lat w służbie celno-skarbowej, to nikt nie skomentował, a jednak miałem rację. Czyli ucywiliony, który wstąpił do służby przed 01.01.2013 r., mający 15 lat służby i 5 lat zadań policyjnych, nie dostanie emerytury w wieku 55 lat, bo nie spełni wymogu 5 lat w służbie celno-skarbowej, dobrze rozumiem?
Tu już nic dobrego Nas nie czeka.
Cat.
Myślę, że Zielony91 ma raczej na myśli szerszy kontekst niż to oceniłeś. Wydaje mi się, że ma na myśli nasze kochane państwo.
Zgadzam się z Tobą, że należy walczyć do końca, dlatego ja osobiście składkę na związek zawodowy Celnicy.pl będę płacił do końca, mojego lub jego.
Dziękuję za wyjaśnienie. No to ładnie tych ucywilnionych wycyckali, a właśnie - czy są jakieś dane mówiące o tym, ilu ucywilnionym zwrócono mundur? A ilu ucywilniono w ogóle?Hawranku, zgodnie z obecnym brzmieniem ustawy trzeba mieć łącznie 5 lat zadan policyjnych lub służby C-S. Może to być w różnych konfiguracjach.
1. Można było sobie to zapewnić tylko w cle (5 lat policyjnych w Służbie Celnej)
2. Jak ktoś nie miał policyjnych w cle to może odsłużyć 5 lat w S C-S
3. A może być np 3 lata policyjne w cle + 2 lata w SC-S i też bedzie dobrze
art. 12
2. W przypadku funkcjonariuszy Służby Celnej lub funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej dodatkowo wymagane
jest ukończenie 55 lat życia i posiadanie stażu służby co najmniej 5 lat:
1) przy wykonywaniu zadań określonych odpowiednio w art. 1 ust. 2 pkt 4 i 5 ustawy z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie
Celnej lub w art. 2 ust. 1 pkt 4–6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej lub
2) służby w Służbie Celno-Skarbowej.
Kurde jedna prosta czynność, niech każdy z obecnie płacących składkę namówi JEDNĄ, jedną jedyną osobę by się zapisała i momentalnie jest nas 2 x więcej. Ja mogę się pochwalić, że zrobiłem coś takiego.
Tak myślałem ...Cat, Twoją intencje zrozumiałem doskonale. Ja tylko podzieliłem się tak przy okazji swoim postanowieniem. Zdaję sobie sprawę, że pieniądze, w tym temacie, to nie wszystko.
ja nie mam nic przeciwko temu żebyś poszedł.Jak zniosą wymóg 55 lat, to ja będę mógł przejść na emkę w wieku 52 lat, mam 27 - wierzyć w to?
Mam dylemat, czy tu zostawać, co to będzie za 25 lat, to nie wiadomo, mogą coś zmienić w tym zakresie przecież.ja nie mam nic przeciwko temu żebyś poszedł.