Emerytury !!!

Rostkowski dlaczego?

Szanowni forumowicze, mnie frapuje następująca kwestia: dlaczego Minister Finansów, o twarzy pełnej górnolotnych frazesów, nie chce skorzystać z okazji przygarnięcia całkiem pokaźnej kwoty z OFE i ZUS?

Przecież grubo uproszczony szacunek mówi nam, że każdy ubezpieczony funkcjonariusz oddaje załóżmy rocznie 10 000 zł tytułem obowiązkowego ubezpieczenia. Ta kwota pomnożona przez tylko 5 lat oraz przez liczbę 15 000 funkcjonariuszy daje kwotę 750 000 000 zł (słownie siedemset pięćdziesiąt milionów zł).

Czy tylko dlatego, że ta możliwość nie została odkryta w "Pędzącym Króliku"?

Oponent ale wobec czego??? wszystkiego!!????

Żalicie się, że rząd nie chce z wami dyskutować - ale o czym? Wy zdania nie zmienicie - "mendy" niech tyrają do 67 lat a dla nas ciepła emeryturka. Nie widzisz się na pasie to się zwolnij. A kierowcę TIR-a w wieku 67 lat na pasie widzisz? Oczywiście że widzisz i jeszcze go traktujesz jak psa. Powtarzam - nie macie żadnych racjonalnych argumentów, dlaczego macie pracować krócej niż inni obywatele. Z innymi mundurowymi też trzeba zrobić porządek - do 45-50 lat w terenie, a potem za biurko.
No dobrze Oponencie a gdzie w państwie prawa wyrok Trybunału Konstytucyjnego mówiący że celnicy jako służba mundurowa powinna mieć korzystniejsze warunki emerytalne? tzn. że wyroki sobie a państwo w osobie premiera Donalda T. może działać niezgodnie z prawem???
a 45 -50 Lat to jesteś bardziej gorliwy od naszych rządzących, idziesz do SC w wieku 24 lat po studiach plus 50 lat , czyli na emeryturę w wieku 74 lat, gratuluję optymizmu

Ostatnia edycja:
Żalicie się, że rząd nie chce z wami dyskutować - ale o czym? Wy zdania nie zmienicie - "mendy" niech tyrają do 67 lat a dla nas ciepła emeryturka. Nie widzisz się na pasie to się zwolnij. A kierowcę TIR-a w wieku 67 lat na pasie widzisz? Oczywiście że widzisz i jeszcze go traktujesz jak psa. Powtarzam - nie macie żadnych racjonalnych argumentów, dlaczego macie pracować krócej niż inni obywatele. Z innymi mundurowymi też trzeba zrobić porządek - do 45-50 lat w terenie, a potem za biurko.

Uuuu, następny awatar międzynarodowego proletariatu. Lekarze na budowy, pisarze do roli, kierowcy do rządu.

Wszyscy po równo,
Każdemu gówno?
Racja Oponenta,
Proletariatu patenta?

Ale to już było,
I nie wróci więcej,
On czy odkryje,
Tą historii puentę?

Znam doskonale pracę funkcjonariusza na każdym stanowisku i uważam....

Widzisz ja w przeciwieństwie do Ciebie nie znam pracy na każdym stanowisku, ale tylko tam gdzie mam szukać i robić wyniki. Jakoś ciężko się przebić wyżej pomimo wykształcenia. A wartościowanie bardzo ładnie mnie zablokowało. Skoro uważasz, że wszyscy się przyjęli tylko na pasy to się grubo mylisz. Chciałbym być ekspertem w IC. Ale niestety, a jak jest konkurs to nie ma szans na wygranie, bo dla Twojej wiadomości już przed rozpisaniem konkursu każdy wie kto się dostał. Także powiedz mi kto to wszystko wymyślił, że dostają tylko swojacy a reszta to jest mięso armatnie???

Ostatnia edycja:
człowieku - jest ładna pogoda, idź na rower, na grilla , nie zaśmiecaj tu forum bzdurnymni wpisami co komu i kiedy się należy. My mówimy o tym co mieliśmy już dawno mieć. Chodzi o honor funkcjonariusza...Inni mogą z gęby robić co chcą...ale my powiedzieliśmy KOLUMNA MILCZENIA a potem kolejne kroki - olali nas- wiec my w przeciwieństwie do nich bedziemy słowni :-) granica nie może sie doczekać... wewnętrzne Izby i Urzędy również.... powtórka z rozrywki - biurokracja i porządek musi być :-) Pozdrawiam Trzymajcie się nie czytajcie gównianych wpisów , Panie slawku może czas oczyscic tpo forum albo sprawdzić kto wpisuje takie bzdury (a najlepiej podać te dane forumowiczom - bo zastanawiam się momentami czy nadgodziny na tym forum trzaska MF czy kadra kierownicza)

Ale dlaczego wszyscy obywatele mają pracować do 67 roku życia. Przecież 90% społeczeństwa tego nie popiera, czemu nie wyjdziecie na ulicę. Niech wszyscy pracują tylko do 60. Oponentowi nie podoba się chyba, że jedna grupa zawodowa przynajmniej próbuje odmienić swój los. Chyba, że to zazdrość. A reszta czemu jest bierna, ja też nie widzę kierowcy czy pielęgniarki w wieku 67 lat. Zaprotestujcie, walczcie, po co na wszystko się godzicie? Po co ich wybieraliście? Nie wierzę, że wszyscy są juarami? Ja nie mam ochoty tyrać aż do śmierci - gdziekolwiek miałoby to być. Może powinniśmy obalić zbójecką organizację jaką jest zus. Po co odkładać na emkę skoro ta kasa i tak jest tylko na papierze? Celnicy słusznie chcą uwolnić się od zusu, zresztą wielu ekonomistów postuluje jego likwidację. Rząd utrzymuje ten twór by mieć za czyją kasę w luksusy opływać. A naiwni juarzy i oponenci chcą pracować jeszcze dłużej i oddać im więcej. Gratulacje :) A może niech obywatele sami odkładają na swoją emke i przechodzą na nią kiedy uznają to za stosowne. Ale nie - lepiej godzić się by rząd nas okradał jeszcze dłużej.

To raczej z Tobą trzeba zrobić porządek. Rząd z nami nie chce rozmawiać bo trzęsie tyłkami, oni wiedzą że nie maja nam nic do powiedzenia. Wiedzą że jest podpisane porozumienie o naszych emkach z 1998 roku, wiedzą że jest wyrok trybunału konstytucyjnego z 2004 i 2007 roku, wiedzą o obietnicach z 2008 roku, wiedzą o zobowiązaniu klubu PO z 2009 roku - 46 posiedzenie sejmu, wiedzą też co mówił Tusk w Kuźnicy w 2011 roku. Mało Ci jeszcze, to nie są racjonalne argumenty? Wiele razy padło pytanie o wyliczenie ile kosztowałyby nasze emki budżet państwa. Gdzie jest to wyliczenie? Czy Tusk lub ktoś inny potrafi logicznie uzasadnić nie ujęcie funkcjonariuszy SC w nowym systemie emerytalnym służb mundurowych? Ilu już posłów pytało o to czemu nie jesteśmy ujęci w w/w systemie. I co, cisza. Żadnej racjonalnej odpowiedzi. Tylko głupie i kpiące uśmieszki Rostowskiego. A my mamy udawć że wszystko jest o.k.

Znam doskonale pracę funkcjonariusza na każdym stanowisku

OK, proszę wymień mi stanowiska i komórki w których byłeś wraz z zakresem obowiązków, zapewniam Cię, że byłem w bardzo zróżnicowanych komórkach - merytorycznych, idiotycznych czytaj kierowanych przez idiotów, działających na rzecz innych komórek, granicznych, rotacja co rok lub dwa lata ale ciągle w tej samej Służbie Celnej gdzie przydzielić mnie do cywilów czy do funkcjonariuszy???? Nie znasz w ogóle specyfiki tej służby , ciągłych rotacji antykorupcyjnych, rotacji z powodu zmiany kierownictwa itd.

Ostatnia edycja:
Brawo Oponent a więc jednak przyznajesz nam rację. Tylko zauważ teraz, że 2/3 mojej służby to służba na pasie, 1/3 to służba w OC wewnętrznym, nie wiem gdzie będę w przyszłości. I na tym polega służba i specyfika tej służby. Jakie kryterium podziału zastosujesz w tym przypadku? W dniu dzisiejszym funkcjonariuszy SC jest nie całe 15 tyś. rocznie na emkę przechodzić może sto kilkadziesiąt osób. Koszt dla budżetu naszych emek jest niezauważalny. A jedyny argument Tuska to nie, bo nie. Bez merytorycznej rozmowy jakichkolwiek wyliczeń,bez dialogu społecznego i racjonalnych przesłanek, nie bo nie!!!

brak rotacji według Oponenta

brak rotacji funkcjonariuszy czyli dopuszczasz że będzie większa korupcja , bo brak rotacji spowoduje większe układy i układziki w służbie, no ciekawe podejście ale chyba nierealne w praktyce, teoretyk z Ciebie niezły, ale podaj mi jeszcze jak mnie zakwalifikujesz do cywili czy do funkcjonariuszy???

A ja mam pytanie do was.

Czy jest fair że w pokoju siedzi 2 celników i 2 cywili, wykonują dokładnie te same zadania, mają identyczny zakres obowiązków i co !?! Jeden może iść na wcześniejszą emkę a drugi nie? Z dupy to wszystko wzięte! (pewnie zaraz przeczytam czy jest fair że inni mają emki a celnicy nie)
Codziennie mam do czynienia z ludźmi z co najmniej 6-7 różnych wydziałów. Nikt, powtarzam NIKT nie był NIGDY alokowany! Jedynie roszady między wydziałami bądź między urzędami w tym samym mieście! (co jest normą w innych urzędach) A więc, są to zwykłe biurwy! A skoro tak, pracownikom Urzędów Skarbowych, Izb Skarbowych, Urzędów Miast i Gmin też (idąc waszym tokiem rozumowania) powinny należeć się przywileje emerytalne.
Ja już wam dziękuję i tym miłym akcentem kończę swoje wywody na temat emek.

Ostatnia edycja:
sedno sprawy polega na tym, ze faktycznie dużo w naszej służbie osób siedziących za biurkiem....nie wiem nie mam danych % jak to wygląda w innych formacjach mundurowych. Owszem nawet jeśli należałoby to podzielić i ucywilnić i dać tylko części emki to należałoby tak zrobić i z innymi formacjami ileż tam osób siedzi za biurkami zamiast np.patrolować ulice czy granice. Zmierzam do tego że na CHWILĘ obecną nie dzielmy włosa na 4. TERAZ należy się skupić na wpisaniu NAS do emek mundurowych zgodnie z prawem stanowionym w tym kraju do którego w SZCZEGÓLNOŚCI powinien stosować się RZĄD bo i sam stanowi to prawo. A zatem domagajmy się i spożytkujmy naszą energię TYLKO na włączenie nas do emek mundurowych. Będąc w środku systemu będzie zapewne już można myśleć o dalszej jego reformie zgodnie z założeniemi by zwiększać oszczędności budżetowe. Zwiększanie roszczeń może nas tylko pogrążyć bo i inne mundurówki się od nas odwrócą. Nie ma co bronić tej "Nicei" narazie, potrzebny realny kompromis który przełkną obie strony. Jak pisał Sławek wcześniej Rząd jest słaby bo zapewne chciałby podzielić(zwiększyć ucywilnienie) resztę mundurówek ale nie odważy się wysuwać takich propozycji. Kończąc od 8.05 dajmy z siebie wszystku w imię jedności i celu głównego:).

czy wiemy o co idzie bój? postulat to właczyc SC do systemu zaopatrzeniowego dla służb mundurowych i jeżeli ma to dotyczyc nowej ustawy to tylko dla nowo przyjętych od 2013 r. Jeżeli ma byc inaczej to jest potzrebna zmiana ustawy o SC a takiego projektu nikt chyba nie przygotował , a moze związki mają gotowy tylko dlaczego nie upowszechniaja?

korpusy

sedno sprawy polega na tym, ze faktycznie dużo w naszej służbie osób siedziących za biurkiem....nie wiem nie mam danych % jak to wygląda w innych formacjach mundurowych. Owszem nawet jeśli należałoby to podzielić i ucywilnić i dać tylko części emki to należałoby tak zrobić i z innymi formacjami ileż tam osób siedzi za biurkami zamiast np.patrolować ulice czy granice. Zmierzam do tego że na CHWILĘ obecną nie dzielmy włosa na 4. TERAZ należy się skupić na wpisaniu NAS do emek mundurowych zgodnie z prawem stanowionym w tym kraju do którego w SZCZEGÓLNOŚCI powinien stosować się RZĄD bo i sam stanowi to prawo. A zatem domagajmy się i spożytkujmy naszą energię TYLKO na włączenie nas do emek mundurowych. Będąc w środku systemu będzie zapewne już można myśleć o dalszej jego reformie zgodnie z założeniemi by zwiększać oszczędności budżetowe. Zwiększanie roszczeń może nas tylko pogrążyć bo i inne mundurówki się od nas odwrócą. Nie ma co bronić tej "Nicei" narazie, potrzebny realny kompromis który przełkną obie strony. Jak pisał Sławek wcześniej Rząd jest słaby bo zapewne chciałby podzielić(zwiększyć ucywilnienie) resztę mundurówek ale nie odważy się wysuwać takich propozycji. Kończąc od 8.05 dajmy z siebie wszystku w imię jedności i celu głównego:).
Np. kobiety w słuzbach mundurowych to od 3do7% stanu osobowego.
Ile jest kobiet w cle?
Sztuczny podział na korpusy, oszustwa przy wartościowaniu.
Sądzę, że bez reformy na podstawie profesjonalnego audytu nikt nam nie da więcej niż listonszom.
Chciałbym sie mylic, ale rozmowy z naszymi oficerami i funkcyjnymi którym jest dobrze nie napawaja optymizmem.
Trzeba było walczyc z patologiami pod nazwą -korpusy, dążyć do wywalenia generałów i to byłaby szansa na prawdziwa służbe mundurową a nie na reformy w stylu 50+++

Już pisałem, nie byłoby możliwości rotacji między stanowiskami objętymi systemem emerytalnym a tymi nie objętymi. Tak jakby to były zupełnie oddzielne formacje.

skoro uważasz, że tak dobrze znasz specyfikę pracy komórek SC to zapewne wiesz również o wymaganiach zdrowotnych w komórkach WZP...i co ? uważasz że jeżeli ktoś przepracuje w takiej komórce 24 lata i nagle ze względu na stan zdrowia tej pracy nie będzie mógł wykonywać to się go zwolni bez prawa do tej mundurowej "emki" ? przy tak rygorystycznie określonych wymaganiach do WZP dyskwalifikować może nawet niewielka utrata wzroku jak równiez inne ułomności które nie podlegają możliwości starania się o rentę...co w takiej sytuacji z mundurową emeryturą ?

Tak jak teraz jest w służbach - renta

mam prośbę - skoro przytaczasz cytat z mojej wypowiedzi to przynajmniej przeczytaj co napisałem :D ale ad rem - chyba nie sądzisz, że lakarz orzecznik w ZUS skieruje na rentę funkcjonariusza tylko dlatego, że pogorszył mu się wzrok, albo ze względu na problemy z kręgosłupem...

a odnośnie wykładów to bardzo chętnie jeśli zwalniasz miejsce to wchodzę w to, nie myśl że w celnictwie nie ma ludzi wykształconych, zdziwiłbyś się

Tu widać Twoje podejście. Zwolnij coś dla mnie, ja wejdę za Ciebie, bo Tobie się pewnie nie należy a mi tak.

Aby skończyć ten temat. Sprawa jest prosta. Skoro w celnictwie same tylko tak światłe gwiazdy, wykształceni, elastyczni, mobilni, praca cięża i niebezpieczna, do tego żle opłacana i należy się za nią emerytura wcześniejsza to prosty układ. Będą mundurowe e-mki dla SC - ok. Będę Wam zazdrościł - tyle mojego. Nie będzie mundurowych to oczekuję masowych odejść ze służby, bo wszak takich fachowców, tak wykształconych, w tak źle opłacanej pracy, tak gnębionych, etc. tyrających i tracących zdrowie w codziennej slużbie, z takim wykształceniem i doświadczeniem wszędzie wezmą z pocałowaniem ręki a do tego wszędzie kasa będzie o 50 % więcej. Więc do dzieła !!!!

Narzekanie częsci osób przypomina mi zawsze standardową rozmowę z pracownikaimi urzędów i izb oraz f-szami SC. Tak żle. W cywilu miałbym dwa razy lepiej - więc pytam, co Pana/Panią tu trzyma ? No, hm,,, mmm, hm....

Ostatnia edycja:
Tu widać Twoje podejście. Zwolnij coś dla mnie, ja wejdę za Ciebie, bo Tobie się pewnie nie należy a mi tak.

Aby skończyć ten temat. Sprawa jest prosta. Skoro w celnictwie same tylko tak światłe gwiazdy, wykształceni, elastyczni, mobilni, praca cięża i niebezpieczna, do tego żle opłacana i należy się za nią emerytura wcześniejsza to prosty układ. Będą mundurowe e-mki dla SC - ok. Będę Wam zazdrościł - tyle mojego. Nie będzie mundurowych to oczekuję masowych odejść ze służby, bo wszak takich fachowców, tak wykształconych, w tak źle opłacanej pracy, tak gnębionych, etc. tyrających i tracących zdrowie w codziennej slużbie, z takim wykształceniem i doświadczeniem wszędzie wezmą z pocałowaniem ręki a do tego wszędzie kasa będzie o 50 % więcej. Więc do dzieła !!!!

Narzekanie częsci osób przypomina mi zawsze standardową rozmowę z pracownikaimi urzędów i izb oraz f-szami SC. Tak żle. W cywilu miałbym dwa razy lepiej - więc pytam, co Pana/Panią tu trzyma ? No, hm,,, mmm, hm....
Hallo, hallo
to ty jesteś tu gościem obrzucającym celników błotem bo mają przywileje, ale swoich przywilejów nie widzisz, więc ja wiedząc kim jesteś po prostu Tobie przypominam że też masz przywileje , które są niczym nie uzasadnione Trochę kultury chłopie wchodzisz do czyjegoś domu obrzucając domowników gnojem.

a swoją drogą dlaczego nie chcesz pochwalić się ilością publikacji?? przecież nie prosze Cię o podanie imienia i nazwiska na forum????

Hallo, hallo
to ty jesteś tu gościem obrzucającym celników błotem bo mają przywileje, ale swoich przywilejów nie widzisz, więc ja wiedząc kim jesteś po prostu Tobie przypominam że też masz przywileje , które są niczym nie uzasadnione Trochę kultury chłopie wchodzisz do czyjegoś domu obrzucając domowników gnojem.

a swoją drogą dlaczego nie chcesz pochwalić się ilością publikacji?? przecież nie prosze Cię o podanie imienia i nazwiska na forum????

Jestem gościem, który nie ma ochoty składac się na Twoją wcześniejszą e-mkę. Proste.

Jestem gościem, który nie ma ochoty składac się na Twoją wcześniejszą e-mkę. Proste.
ale praca 200 godz. rocznie na którą składają się między innymi wszyscy Polacy , w tym celnicy pobierający podatki do budzetu wcale Tobie nie przeszkadza???? przecież możesz pracować o wiele więcej wykładowcy w innych krajach Europy pracują więcej!!!!!

Back
Do góry