Budżet i celnicy w SENACIE RP - 15 - 17 stycznia 2008r.

Bardzo chciałbym się mylić bo klepię taką bidę że szkoda mówić ale obawiam się że dostaniemy ale wielkie śmierdzące gówno zamiast tych 60 mln.Mimo wszystko trzymam kciuki i naprawdę gratuluję Panu Siwemu wielkiego samozaparcia i ogromnej wytrwałości!!!

prawdę powiedziawszy, chyba żadna poprawka zgłoszona przez PIS nie przeszła, dlatego uważam, że ta akcja w senacie to mydlenie oczu i odwlekanie konkretniejszych działań, choć oczywiście chciałbym aby nam się udało

postępowanie jak najbardziej słuszne ale efektu z tego nie będzie
tylko akcja protestacyjna może dać szanse i trzeba ją w końcu skutecznie przeprowadzić

FZZSZ/4/WY/2008
07.01.2008 r.

Organizacje Członkowskie FZZSC
Apel

W dniu 16 lub 17 stycznia 2008 roku , będzie zgłaszana poprawka w Senacie do projektu budżetu o wyasygnowanie dodatkowej kwoty na podniesienie uposażeń dla funkcjonariuszy celnych
Komitet Wykonawczy FZZSC na posiedzeniu w dniu 04 stycznia 2008 roku podjął uchwałę o delegowaniu członków komitetu na głosowanie nad poprawką w Senacie, aby zaakcentować swoją postawą (w umundurowaniu) powagę sytuacji materialnej funkcjonariuszy celnych. Bezpośrednie uczestnictwo i przekaz wiedzy o deprecjacji wynagrodzeń od wielu lat Paniom i Panom Senatorom pozwoli ukazać, iż rozwiązanie kwestii płacowej jest najpilniejszym i najważniejszym oczekiwaniem funkcjonariuszy Służby Celnej.
Apelujemy do przewodniczących organizacji członkowskich federacji o uczestnictwo lub wydelegowanie swoich przedstawicieli na spotkanie w w/w termin do Senatu. Wszelkie informacje dotyczące wejścia do Senatu, czasu spotkania będą udzielać: Robert Schneider - Wiceprzewodniczący KW FZZSC i Sławomir Siwy - Przewodniczący ZZ z Opola.
Ponadto informujemy, iż KW FZZSC podjęło uchwałę że wyjazdy w powyższych terminach zostaną zrefinansowane przez Federację z chwilą przekazania przez Panią Iwonę Fołtę dokumentacji oraz finansów naszych członków z organizacji zrzeszonych w FZZSC.

Refinansowanie nastąpi na następujących zasadach:
1) zwrot za bilety PKS lub PKP (II klasa) w załączeniu
2) zwrot za przejazd samochodem w przypadku wyjazdu co najmniej 3 osób 0,60 zł /km bez względu na pojemność

Kontakt:
Robert Schneider Wiceprzewodniczący KW FZZSC Izba Celna w Opolu
Tel. 603 898 636; (077)402 3219 email: Robert.Schneider@opo.mofnet.gov.pl
Sławomir Siwy - Przewodniczący Związku Zawodowego z Opola
Tel. 668 438 041 email: Slawomir.Siwy@opo.mofnet.gov.pl

Końcowo informuje, iż Komitet Wykonawczy przygotuje apel do Senatorów RP

Janusz Krysiak
Przewodniczący
Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej

/-podpisano na oryginale-/

z całym szacunkiem panie Sławomirze, ale rozmawiamy z rządami już od ponad 10 lat, a efektów żadnych, pan naprawdę wierzy w to , że tym razem się uda...???? myślę , że powinno być tak jak w dobrym filmie grozy : na początek trzęsienie ziemi a potem napięcie musi wzrastać ( mądrze to facet powiedział ) czyli na początek strajk generalny, a potem rozmowy , bo mamy argumenty w ręku, gigantyczne kolejki itp o tym już chyba nie muszę pisać, a jaką siłę perswazji mamy teraz..? doskonale pan wie że żadną, scenariusz jest do przewidzenia aż do bólu, pan tego nie widzi...? lekarze postawili sprawę na ostrzu noża i wygrali, to samo robią górnicy, to samo zrobią pielęgniarki i nauczyciele, SG, SP i Policja też wywalczyli i to niezłe pieniążki,a my co...? oprócz słów jakie ma pan argumenty by wywalczyć coś dla nas...? wiem i rozumiem pańskie poświęcenie dla sprawy, angażowanie się, to zabiera czas i życie rodzinne, a efektem jest zebranie czasami paru jobów, najczęściej niezasłużonych, ale wydaje mi się, że przyszedł czas na działanie, bo czas słów się skończył...ludzie jeszcze pytają kiedy będziemy strajkować, wykorzystajcie ten czas, bo jak będzie trzeba zastrajkować, to ludzie wtedy mogą mieć to w czterech literach, i słusznie...jeżeli jeszcze będzie miał kto strajkować...

W ramach wyjaśnienia.
Jestem za protestem, kiedy poprawka nie zostanie przyjęta, ale nie mogę przecież nagle ogłosić ogólnopolskiej akcji z Opola, dlatego wystosowaliśmy APEL, w którym zapraszamy wszystkie związki do SENATU, aby tam uzgodnić jak chcemy dalej upominac się o swoje. Musimy pamiętać, że część związkowców absolutnie odmawia wdrożenia jakiejkolwiek akcji protestacyjnej, inni mówią że protestują chociaż w rzeczywistości wszystko w danej izbie odbywa się tak jak zwykle.
To wszystko związkowcy jak i My wszyscy musimy jakoś pogodzić i wypośrodkować i wprowadzić skuteczne i przede wszystkim rzeczywiste formy protestacyjne. Pamiętamy też, że tylko wtedy, gdy będziemy mówić jednym głosem z całej Polski, mamy szansę na wynegocjowanie czegokolwiek i także stąd nasz APEL.
Jeszcze tylko jedna uwaga. Parlament to nie rząd, dlatego nie można w pełni zgodzić się z wypowiedzią poprzednika. Nasze działania prowadzone w chwili obecnej przed Parlamentem siłą rzeczy różnią się znacznie od tego co związki powinny zaprezentować przed nowym kierownictwem MF. Działania te, przynajmniej tak mi się wydaje, są też czymś innym tzn. są prowadzone w takiej formie jakiej dotychczas nie było, dlatego nie należy porównywać tego do cytat:
... rozmawiamy z rządami już od ponad 10 lat, a efektów żadnych...
Nie mogę odpowiadać za rozmowy poprzedników z ZZ. Nie mogę ponosić także odpowiedzialności za działania obecnych władz central związkowych.
Nie o wszystkim też mogę pisać na tym forum, ponieważ nie chcę zmniejszać szans na powodzenie pewnych inicjatyw.
Mam nadzieję na obecność przedsatwicieli z każdego ZZ w SENACIE i uzgodnienie tego jak dalej wspólnie zadziałamy, czy to w przypadku porażki naszej poprawki jak i jej przyjęcia.
W przypadku przyjęcia poprawki przez Senat od razu będziemy mieli wstępny test tego do czego jesteśmy zdolni jako grupa zawodowa, gdyż wówczas trzeba będzie licznie stawić się w Sejmie i bronić poprawki(około 200 funkcjonariuszy w umundurowaniu).

Jestem skarbowcem...

ale czytam czasami to Wasze forum. Niemniej muszę z przykrością stwierdzić, mimo, że nie będzie to dla Was stwierdzenie miłe...Wywalczycie dokładnie TAKIE SAMO NIC jak i my...

to jest coś

Panie Sławku to jak Pan nas wypromował już w sejmie jest wielkie. Wielkie po mimo głupiego podejścia do poprawki PO. Trzymam kciuki w senacie.

witam i mam pytanie czy bedzie przedstawiciel z warszawy - lotniska,nie mozemy dowiedziec sie od naszego przewodniczacego bo ...chory,

Anonymous napisał:
witam i mam pytanie czy bedzie przedstawiciel z warszawy - lotniska,nie mozemy dowiedziec sie od naszego przewodniczacego bo ...chory,

Panie Sławku,jestem pełen podziwu dla pana starań -pełen wiary w zdrowy rozsądek senatorów i posłów-wiara czyni.....

zawieszony po 18 stu latach pracy w cle

Nie wiem czy będzie Wasz przedstawiciel, Apel na pewno dotarł do szefów ZZ z W-wy. Jeśli ktoś chciałby być to proszę o uprzedni kontakt ze mną.
W poprawce pozostawiamy ostatecznie kwotę pierwotną tj. 90mln zł[/i][/list]

Zgadza się. Nie ma co odpuszczać tych 90 mln.
Trzeba przy tym mocno patrzeć posłom na łapki. Wiadomo co potrafią po tym jak załatwili pielęgniarki i policjantów.

Ale osobiście jestem sceptykiem. Nie wierzę, że posłowie uchwalą cokolwiek co będzie dla nas korzystne. Protest i tylko protest. Tylko przez protest i to w formie przykrej dla rządu można coś załatwić. Szkoda czasu panowie liderzy. Nie ma po drugiej stronie nawet zrozumienia nie mówiąc już o woli załatwienia czegokolwiek. To widać i nie ma co roić zbędnych ruchów. Konkretnie - protestem trzeba zadziałać.

16 stycznia ma być premiera w USA, po dłuższej przerwie, następnego odcinka serialu "Prison Break". "Skazany na śmierć" czy Sejm...co wybrać mam??

slawomir.siwy napisał:
Przedstawiam projekt ulotki do konsultacji, która prawdopodobnie będzie wręczana Seantorom w dniu głosowania. Prawdopodobnie, ponieważ zasadność takiego postępowania jest wciąż weryfikowana.
Proszę o wszelkie, nawet najdrobniejsze uwagi.

może trochę skrócić bo nie będzie chciało im się wszystkiego czytać

slawomir.siwy napisał:
Przedstawiam projekt ulotki do konsultacji, która prawdopodobnie będzie wręczana Seantorom w dniu głosowania. Prawdopodobnie, ponieważ zasadność takiego postępowania jest wciąż weryfikowana.
Proszę o wszelkie, nawet najdrobniejsze uwagi.
Szanowni Senatorowie RP !!!
Wszystkie branżowe Związki Zawodowe Służby Celnej zwracają się z prośbą o uwzględnienie w budżecie państwa na 2008 rok dodatkowej kwoty 60 mln złotych ujętych w poprawce nr ..........
Służba Celna pobrała w 2007 roku blisko 110 mld zł z stanowiącego 280 mld zł budżetu państwa. Powyższe stanowi około 40 % wszystkich wpływów budżetowych. Na odprowadzone przez SC wpływy składają się: cło, akcyza w obrocie krajowym i imporcie, podatek VAT w imporcie jak i opłaty drogowe.
Funkcjonariusze SC mają bardzo niskie uposażenia, często na niezmienionym poziomie od nawet ponad 10 lat. W Służbie Celnej wielokrotność kwoty bazowej wynosi obecnie zaledwie 1,919. Współczynnik ten nie był zmieniany od 2003 roku.
Takie traktowanie profesjonalnej, rzetelnej i skutecznej, będącej elementem systemu UE formacji godzi w interes Państwa.

Służba Celna jest formacją mundurową co wynika wprost z zapisów art. 1 ustawy o Służbie Celnej. Praktycznie identyczne zapisy w swoich ustawach mają Policja, Straż Graniczna, czy inne służby mundurowe.
Funkcjonariusze Służby Celnej, nie mają natomiast zagwarantowanych w ustawie ogromnej większości uprawnień i przywilejów socjalnych i emerytalnych tożsamych z innymi służbami mundurowymi.
Powyższe jest niezgodne z uzasadnieniem do dwóch wyroków Trybunału Konstytucyjnego, który w jednym z nich stwierdza, że cyt: „Funkcjonariusze celni są zaliczani do tzw, służb mundurowych. Zdaniem TK status prawny celników wyróżnia się na tle innych służb mundurowych a specyfika ich pracy uzasadnia dopuszczalność wprowadzania bardziej rygorystycznych wymogów zatrudnienia. Działania służby celnej kształtują autorytet państwa, stąd wyjątkowo wysokie wymogi wobec etyki postępowania jej funkcjonariuszy”
Nie rozumiemy dlaczego mimo „bardziej rygorystycznych wymogów zatrudnienia” niż w innych służbach mundurowych, nie przyznano w Służbie Celnej odpowiednich, tożsamych z innymi służbami mundurowymi przywilejów socjalnych i emerytalnych? W tym zakresie, w sposób oczywisty, Rzeczypospolita Polska narusza konstytucyjne zasady państwa prawa, sprawiedliwości społecznej i równości wobec prawa.
Związki Zawodowe, kierując się przede wszystkim troską o dalsze skuteczne realizowanie przez Państwo Polskie zadań z zakresu
- poboru cła, podatku akcyzowego w obrocie krajowym i imporcie oraz podatku VAT w imporcie, jak również opłat drogowych
- Wspólnej Polityki Rolnej
- efektywnego ścigania przestępstw i wykroczeń celnych i karnych skarbowych
- ochrony własności intelektualnej
- kontroli legalności zatrudnienia cudzoziemców
- ochrony bezpieczeństwa terytorium UE i porządku publicznego ( terroryzm)
- ochrony społeczeństwa przed zagrożeniem zdrowotnym (narkotyki, GMO)
- ochrony ginących gatunków roślin i zwierząt (przemyt zwierząt)
- ochrony środowiska naturalnego przed skażeniem i zanieczyszczeniem
- ochrony dziedzictwa kulturowego (przemyt dzieł sztuki)
efektywnej kontroli bezpieczeństwa i jakości importowanych produktów/zabawek
zwracają się z apelem o poparcie naszej poprawki.

I to mi się kurna podoba. Tak trzymać. Jest sporo informacji. I nie pokusiłbym się o stwierdzenie, że trzeba ją skrócić. Jest to wszystko co chcemy im przekazać.
Chociaż nie wszyscy może załapią co to jest GMO (może napisać w całości :?: genetycznie modyfikowane organizmy).

Bo UE to chyba już będą wiedzieli :lol:

Back
Do góry