Budżet i celnicy w SENACIE RP - 15 - 17 stycznia 2008r.

Czy inspektor pracuje z dwukrotnie większą wydajnością ode mnie ?
Zgoda za to że ma większy staż pracy niech dostaje więcej o 300 - 500 zł ale nie o 1500 ( wielkość mojej pensji ) w ciągu roku jest to przeszło 15 000 tys złotych !!! Ludzie to jest chore !!!!
Dlatego ZZ powinny sie tym zająć !
Ps. Panie " podstarzały" dobrze prawisz - Zdrówka w Nowym Roku.

Właśnie spokojnie. Nie dzielcie pieniędzy, których nie ma. Pieniędzy zaś nie będzie jeśli My sami się o to nie postaramy i nie odwiedzimy naszych Senatorów.
Poza tym to jak rozdysponować środki to nie jest temat do tego topicu i była już prowadzona dyskusja na ten temat na forum.

Natrafiłam dzisiaj na takie ciekawe zdanie "W przedwojennej Gdyni praca w administracji celnej była powodem niewątpliwego prestiżu społecznego i satysfakcji materialnej". A co z dniem dzisiejszym? Czy i my kiedyśbędziemy mogli powiedzieć, że zawód celnika to prestiż, bo o satysfakcji materialnej to już nawet nie śmiem marzyć

Dobreeee :-); ja bym powiedział że mam w du... ale to w kontekście powyższego posta zabrzmiało dwuznacznie na czym by kompletnie mi nie zależało :-)

Duma, prestiż, honor, służba....... dobre było alem nadal głodny..... a dzieciom nie mniej w brzuszku burczy tylko że one tak jak ja sie tym nie najedzą....

No ale my sobie tutaj tak biadolimy... Pan Siwy nam mówi co będzie jak sie dwie niedziele do kupy zejda....inni płaczą ze mało kasy ale nic poza biadoleniem nie zrobią.....
Ja to nawet raz protestowałem co w tej firmie nie takie oczywiste, że jak źle to sie przepraszam protestuje....
Panie Siwy a ta gra na zwłokę to w jakiej intencji??? Tutaj łokcie są potrzebne a nie biadolenie w obskurnym biurze jakiegoś senatora!!! Co mamy czekac na Wiosne Ludów... no to jakieś półtora wieku przespaliśmy!!!
Tutaj potrzeba LIDERA a nie FELIETONISTE!!!

No to dobrze że ktoś działa na rzecz przeprowadzenia rozmów tylko żeby sie nie okazało, że te rozmowy skutecznie bedą przeprowadzone Bój jeden raczy wiedzieć kiedy...ale cel jakim jest chwilowy spokój zostanie osiągnięty... Pracownicy i funkcjonariusze SC nie chcą wyciszenia, nie chcą protestów.... chcą normalnej płacy.....

Po dobremu to tylko smake będziemy mieć!

Związki z Opola napisał:
Celem ustalenia dalszych wspólnych kroków, zapraszamy wszystkich do Senatu RP w trzecim tygodniu stycznia - 16 lub 17 stycznia(dokładny termin i godzina spotkania będzie dostosowana do harmonogramu prac Senatu) gdzie będzie głosowana poprawka do ustawy budżetowej, która przewiduje przesunięcie na wzrost wynagrodzeń w 2008r. w izbach i urzędach celnych dodatkowej kwoty 60 mln zł.
Prosimy Państwa, aby od tego właśnie momentu rozpocząć skoordynowane działania, także w Senacie w dniu głosowania poprawki, gdzie w przerwach obrad będziemy prowadzić lobbing wśród Senatorów.
Cała inicjatywa jest ponadparrtyjna, gdyż na Komisji Finansów Publicznych poprawkę złożył Poseł niezależny Ryszard Galla, a w rozmowach poprzedzających uczestniczyli także Posłowie PSL i PO. Przy II czytaniu w Sejmie poprawkę złożył Poseł Wojciech Olejniczak, a w Senacie złoży ją Senator PiS. Jeżeli ktoś z Państwa ma możliwość złożenia drugiej poprawki przez Senatora PO, to byłaby to niezwykle wręcz cenna inicjatywa.
Pierwotnie składane były poprawki zawierające kwotę 90 mln zł, jednak w sprawę zaangażowała się grupa Posłów, która prowadzi lobbing w Senacie w naszej sprawie i Posłowie Ci upatrują większe szanse na przyjęcie naszej poprawki przez Senat i potem przez Sejm w taki właśnie sposób, przy obniżeniu wysokości przesuwanej w budżecie kwoty.
Apelujemy do Państwa, aby w chwili obecnej nie analizować, dlaczego właśnie 60 mln zł i czy to jest kwota wystarczająca. Prosimy, aby potraktować tę kwotę jako pierwszy krok w kierunku realizacji naszych postulatów, które są przecież praktycznie tożsame w Federacji ZZSC jak i Porozumieniu Białostockim. Traktujemy tę poprawkę jako zaspokajającą nasze żądania dot. wzrostu płac tylko na rok 2008, czyli jako początek naszych roszczeń o dalszy wzrost uposażeń w latach następnych. W przypadku przyjęcia tej poprawki, będziemy i tak mogli mówić o jednym z najwyższych wzrostów płac w całej budżetówce, gdyż wraz z tym co zostało już zagwarantowane w Dziale 19 Budżetu daje to około 550 zł średnio na etat nie licząc wzrostu kwoty bazowej o 2,3% i obniżki składki rentowej.

Senatorów jest 100. Jakby na 16-17 stycznia skrzykneło się i pojechało ze 100-200 celników do warszawy i każdy sam albo we dwójke przed głosowaniem rozmawialiby z każdym senatorem i tumaczyli o co chodzi z tymi 60 milionów to wystarczy przekonać 51 senatorów w najgorszym przypadku. Ja myślę, że jest szansa ale sam siwy nie da rady.

podwyzki

zawsze twierdziłem że UC to kabaret Olgi Lipińskiej cytuje
,, że zgłoszone przez Związki Zawodowe Celnicze, za pośrednictwem posła niezrzeszonego z listy z Mniejszości Niemieckiej, dodatkowe 90 mln złotych na podwyżki płac dla funkcjonariuszy celnych, poza środkami zaplanowanymi w budżecie na 2008 rok"
poseł mniejszości niemieckiej i to jeden w sejmie z tej mniejszości, celny przedstawiciel pojebało nas i rzad polski na maksa[/b]

Życze wam w nowym roku aby sie nam pomyliły wszystkie numery kont budżetu państwa jak wysyłamy akcyzy waty i opłaty do Warszawki dopiero
górniki lekarze polisrajty strazaki czasem graniczne a głównie swojej emerytury obsrały ze strachu

W Sejmie byli przedstawiciele z Poznania, Opola, Wrocławia, Rybnika - a reszta? a Warszawka, która jest na miejscu? Ale wiadomo pod latarnią najciemniej.

Gringo to cytat dla Ciebie:
"Cała inicjatywa jest ponadparrtyjna, gdyż na Komisji Finansów Publicznych poprawkę złożył Poseł niezależny Ryszard Galla, a w rozmowach poprzedzających uczestniczyli także Posłowie PSL i PO. Przy II czytaniu w Sejmie poprawkę złożył Poseł Wojciech Olejniczak, a w Senacie złoży ją Senator PiS. Jeżeli ktoś z Państwa ma możliwość złożenia drugiej poprawki przez Senatora PO, to byłaby to niezwykle wręcz cenna inicjatywa."

Związek z Opola napisał:
Jednocześnie prosimy Was wszystkich, aby odwiedzić Senatorów w najbliższych dniach i poprosić ich o poparcie niniejszej poprawki dot. Służby Celnej, a w najgorszym przypadku o wstrzymanie się od głosu, względnie nieobecność na tym konkretnym głosowaniu. Bez naszego zaangażowania i bez naszej obecności w Senacie sprawa ma małe szanse na powodzenie. W dniu głosowania poprawki przewidujemy rozdanie Senatorom odpowiednich ulotek, w których w sposób max. syntetyczny zaznaczymy rolę Służby Celnej w aparacie państwowym i UE(treść postaramy się uzgodnić w kolejnym piśmie).

Kończąc pragniemy zwrócić uwagę na niezaprzeczalny fakt, iż jedynym sensownym rozwiązaniem jest docelowe połączenie się wszystkich branżowych struktur związkowych Służby Celnej w Jednolitą Ogólnopolską Organizację, ponieważ tylko w ten sposób będziemy mogli skuteczniej działać w sprawie poprawy naszego bytu i statusu. Niezależnie od powyższego, niezwłocznie powinniśmy podejmować wspólne działania, aby jaknajszybciej zrealizować identyczne de facto postulaty nas wszystkich.

Apelujemy. Wejdźmy w ten Nowy Rok 2008 zjednoczeni i silniejsi. Zróbmy to dla dobra funkcjonariuszy celnych. Dlatego zapraszamy wszystkich na spotkanie w Senacie w trzecim tygodniu stycznia, celem zainicjowania od tej chwili wspólnych i skoordynowanych działań związkowych.

Senatorów jest 100. Jakby na 16-17 stycznia skrzykneło się i pojechało ze 100-200 celników do warszawy i każdy sam albo we dwójke przed głosowaniem rozmawialiby z każdym senatorem i tumaczyli o co chodzi z tymi 60 milionów to wystarczy przekonać 51 senatorów w najgorszym przypadku.
Uważam, że do senatu powinna pojechać tylko reprezentacja około 30 funkcjonariuszy. Niemniej jednak zapraszam chętnych - tel.668-438-041 lub e-mail: slawomir.siwy@celnicy.pl

Natomiast w przypadku przyjęcia poprawki przez Senat trzeba będzie ją jeszcze obronić przed Sejmem i tutaj faktycznie zasadne jest przybycie do 200 funkcjonariuszy w umundurowaniu. Wstępnie proszę więc rezerwować sobie termin 23 stycznia, bo w tym dniu, jak wszystko na to wskazuje Sejm będzie głosował poprawki Senatu.
Jeżeli Senat przyjmie naszą poprawkę to nie możemy już wtedy tego odpuścić w Sejmie, dlatego trzeba być też przygotowanym na 23 stycznia.

te kilkadziesiąt milionów którymi się tak podniecacie to zwykła jałmużna , pora na strajk .Gdzie pieprzone związki zawodowe?

Panie Sławku mam a raczej wszyscy mamy nadzieje, że przeglądając to forum wyciągnie Pan i ZZ odpowiednie wnioski.
Szacunek za to robicie .... ale nie tędy droga to My musimy rozgrywać karty nie rząd.

Odnośnie wysokości kwoty ujętej w poprawce Prezydium naszego Związku zajęło następujące stanowisko.
Pierwotnie składane były poprawki zawierające kwotę 90 mln zł, jednak w sprawę zaangażowała się grupa Posłów, która prowadzi lobbing w Senacie w naszej sprawie i Posłowie Ci upatrują większe szanse na przyjęcie naszej poprawki przez Senat i potem przez Sejm w taki właśnie sposób, przy obniżeniu wysokości przesuwanej w budżecie kwoty.
Apelujemy do Państwa, aby w chwili obecnej nie analizować, dlaczego właśnie 60 mln zł i czy to jest kwota wystarczająca. Prosimy, aby potraktować tę kwotę jako pierwszy krok w kierunku realizacji naszych postulatów, które są przecież praktycznie tożsame w Federacji ZZSC jak i Porozumieniu Białostockim. Traktujemy tę poprawkę jako zaspokajającą nasze żądania dot. wzrostu płac tylko na rok 2008, czyli jako początek naszych roszczeń o dalszy wzrost uposażeń w latach następnych. W przypadku przyjęcia tej poprawki, będziemy i tak mogli mówić o jednym z najwyższych wzrostów płac w całej budżetówce, gdyż wraz z tym co zostało już zagwarantowane w Dziale 19 Budżetu daje to około 550 zł średnio na etat nie licząc wzrostu kwoty bazowej o 2,3% i obniżki składki rentowej.

Back
Do góry