robertbrojecki
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 935
Z treści przepisu wygląda że nie dostanieszNo to jak jest w końcu z tą trzynastką muszę przepracować 6 miesięcy czy nie?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Z treści przepisu wygląda że nie dostanieszNo to jak jest w końcu z tą trzynastką muszę przepracować 6 miesięcy czy nie?
Nie powiem, że mnie pocieszyłeś wręcz odwrotnie.... co za okrutne prawo. Biednemu zawsze jakieś wichrzysko w oczy. To mi już na tsunami wygląda. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. PozdrawiamZ treści przepisu wygląda że nie dostaniesz
Ten przepis dotyczy ludzi nowozatrudnionychA co z apisem ust. 2? że przysługuje nagroda roczna jeżeli funkcjonariusz w danym roku kalendarzowym pełnił służbę przez okres co najmniej 6 miesięcy. Ten zapis mnie martwi.... Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź
To dotyczy nowo zatrudnionych a nie pracowników już z wieloletnim stażem, dostaniesz za dwa miesiaceA co z art. 242 ust.2 Nagroda roczna przysługuje, jeżeli funkcjonariusz w danym roku kalendarzowym pełnił służbę przez okres co najmniej 6 miesięcy kalendarzowych. Okresy służby krótsze od miesiąca kalendarzowego sumuje się, przyjmując, że każde 30 dni służby stanowi pełny miesiąc kalendarzowy.
To akuratnie jest logiczne. Okrutne jest to, że nie jest liczona od ilości przepracowanych np. pełnych miesięcy bądź dni w roku kalendarzowym. No cóż więcej rzec tylko tyle, iż żal du..sze ściska i nic więcej nie poradzę ludziska ....Nie do końca okrutne. Zgodnie z treścią przepisu jest to nagroda roczna. Trudno się zgodzić, żeby była ona przyznawana za okres nieobecności w pracy.
Obyś miał rację - dziękuję za odpowiedź ale jednak źle to wygląda jak to czytam w necie...To dotyczy nowo zatrudnionych a nie pracowników już z wieloletnim stażem, dostaniesz za dwa miesiace
Przykro mi ale za dwa miesiące, dostałbyś wyłącznie w SG, gdyż tylko ich ustawa pragmatycznaTo dotyczy nowo zatrudnionych a nie pracowników już z wieloletnim stażem, dostaniesz za dwa miesiące
Nie, to dotyczy wszystkich pracowników, sam kiedyś mi się trafił taki przypadekPrzykro mi ale za dwa miesiące, dostałbyś wyłącznie w SG, gdyż tylko ich ustawa pragmatyczna
nie zawiera warunku pełnych 6 miesięcy służby ...
Są oczywiście wyjątki ale ich katalog jest zamknięty. @Gutek wspominał o zwykłym chorobowym (L-4),Nie, to dotyczy wszystkich pracowników, sam kiedyś mi się trafił taki przypadek
Cierpliwości...raczej ni byłeś na tacierzyńskim ?Chyba trzeba będzie poczekać aż wypłacą i wówczas zobaczę czy dostanę czy nie. Trochę się uśmiałem bo już sam nic z tego nie wiem a przypomniał mi się Asterix i zaświadczenie A38 na żółtym formularzu... .Pozdrawiam i dziękuję ... to tak dla rozweselenia
W tym wieku byłoby to bardzo ryzykowne.Co by powiedziała na to moja żonaCierpliwości...raczej ni byłeś na tacierzyńskim ?
Możesz doprecyzować z czego wynika, że dotyczy tylko nowozatrudnionych?To dotyczy nowo zatrudnionych a nie pracowników już z wieloletnim stażem, dostaniesz za dwa miesiace
Tego drugiego akapitu właśnie się obawiam, że trzeba fizycznie być w pracy... niestetySą oczywiście wyjątki ale ich katalog jest zamknięty. @Gutek wspominał o zwykłym chorobowym (L-4),
którego w tym katalogu nie ma! Więcej poczytasz w dalszej treści ustawy ...
Art. 242. 1. Funkcjonariuszowi za służbę pełnioną w danym roku kalendarzowym przysługuje nagroda roczna w wysokości 1/12 uposażenia, uposażenia chorobowego i uposażenia za przedłużony czas służby otrzymanego w roku kalendarzowym, za który nagroda przysługuje.
2. Nagroda roczna przysługuje, jeżeli funkcjonariusz w danym roku kalendarzowym pełnił służbę przez okres co najmniej 6 miesięcy kalendarzowych. Okresy służby krótsze od miesiąca kalendarzowego sumuje się, przyjmując, że każde 30 dni służby stanowi pełny miesiąc kalendarzowy.
Być fizycznie...nie zawsze znaczy pracować.Tego drugiego akapitu właśnie się obawiam, że trzeba fizycznie być w pracy... niestety
I to święta prawda. Wiele razy słyszałem na granicy "...nie ma żadne „tylko”. Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!" a na pas nie było komu wyjśćByć fizycznie...nie zawsze znaczy pracować.
Teoretycznie....A jak odbiera nadgodziny......to jest, czy go nie maSą oczywiście wyjątki ale ich katalog jest zamknięty. @Gutek wspominał o zwykłym chorobowym (L-4),
którego w tym katalogu nie ma! Więcej poczytasz w dalszej treści ustawy ...
Art. 242. 1. Funkcjonariuszowi za służbę pełnioną w danym roku kalendarzowym przysługuje nagroda roczna w wysokości 1/12 uposażenia, uposażenia chorobowego i uposażenia za przedłużony czas służby otrzymanego w roku kalendarzowym, za który nagroda przysługuje.
2. Nagroda roczna przysługuje, jeżeli funkcjonariusz w danym roku kalendarzowym pełnił służbę przez okres co najmniej 6 miesięcy kalendarzowych. Okresy służby krótsze od miesiąca kalendarzowego sumuje się, przyjmując, że każde 30 dni służby stanowi pełny miesiąc kalendarzowy.
No to ekstra...Kiedy strażak ma prawo do nagrody rocznej?
Czy strażakowi przebywającemu na zwolnieniu lekarskim, w związku z wypadkiem w służbie, w okresie od 1 stycznia do 19 lipca 2015 r. należy się nagroda roczna?www.google.com