13...

Ale jaja, sam nie mogę w to uwierzyć.Przepracowałem w 2020 roku 4 miesiące / do 30 kwietnia , a od 1 maja emerytura / , a wczoraj wpłynęła mi na konto nagroda roczna w kwocie 1490zł.A ja myślałem że trzeba przepracować co najmniej 6 miesięcy żeby załapać się na częściową 13-stkę.
No ale to jest w kodeksie pracy, że Ci się należy nawet za 1 miesiąc, (wyjątki gdzie nie trzeba spełniać wymogu 6 MC, min przejście pracownika na emeryturę)

A kolejna trzynastka to raczej w kwietniu będzie płacona 👍

Faktycznie , trzynastka w kwietniu - ale pocieszymy się podwyżką od marca .
Przy okazji pochwalę się, że również mam nagrodę roczną za kilkanaście dni
Stycznia 2020r. - przebywając na zwolnieniu lekarskim , a później emka.

No ale to jest w kodeksie pracy, że Ci się należy nawet za 1 miesiąc, (wyjątki gdzie nie trzeba spełniać wymogu 6 MC, min przejście pracownika na emeryturę)
Przyznaję się bez bicia że o tym nie wiedziałem , chociaż uważam się za oblatanego w przepisach dotyczących finansów pracowniczych.

Przyznaję się bez bicia że o tym nie wiedziałem , chociaż uważam się za oblatanego w przepisach dotyczących finansów pracowniczych.
Eee, no spoko, najważniejsze że przytym braku funduszy na cokolwiek, dostałeś i to się liczy, 👍, ja poprostu zwalniając się poczytałem tu i tam co będąc na emce będzie mi jeszcze wisiał IAS 😁

Ale jaja, sam nie mogę w to uwierzyć.Przepracowałem w 2020 roku 4 miesiące / do 30 kwietnia , a od 1 maja emerytura / , a wczoraj wpłynęła mi na konto nagroda roczna w kwocie 1490zł.A ja myślałem że trzeba przepracować co najmniej 6 miesięcy żeby załapać się na częściową 13-stkę.
To wynika wprost z art. 242 ust. 4 pkt 3 ustawy o KAS - w wypadku przejścia na emeryturę 6- miesięczny okres służby nie jest wymagany. Jeżeli w danym roku będzie się służyć chociaż 1 dzień, nagroda roczna przysługuje, ponieważ reszta tego roku to jest okres zwolnienia w związku z przejściem na emeryturę.

Nawet jak się chorowało powyżej 6 miesięcy, nagroda roczna jest wypłacana, a nie tylko w przypadku przejścia na emeryturę. Było to poruszane we wcześniejszych postach.

Back
Do góry