zamykani celnicy

• Thread starter Thread starter ela
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Czy ktoś pamieta i ma na uwadze

Tak czytam sobie to forum i widzę tu same problemy bieżące ,od razu nasuwa mi się taka myśl czy ktoś ma na uwadze i pamieta o tych ktorzy może za duże będzie słowo rozpoczęli ale zostali "sponiewierani" dawno temu na początku tych chorych sytuacji które tworzy ten "system" mam na myśli nas którzy zostaliśmy sponiewierani w latach 2002,2003 sam tego doświadczyłem 10 lat pracy w centralnej Polsce w OC i co dzięki słowom jakiegoś "obszczymura" (człowiek z wyrokami itd.)któremu się odmówiło współpracy 6 sta rano odział AT co najmniej jak do konkretnego bandziora, broń przy głowie, kipisz w domu (nie wiem po co), pożniej dołek, sąd wypuścił po dołku, ale co z tego jak prokurator sie odwołął i 6 miechów poniewierki, już w drodze do puchy strachy na lachy i teksty (w drodze i pożniej u prokuratora) "ja Cie wypuszcze, ale do czegoś się przyznaj albo coś powiedz na kogoś" a cóż można powiedziec jak sie nic nie wie. No i takie nekanie przez 6 miechow raz w tygodniu. Fajnie miala rodzina, odiwedzajac przez ten czas w puszce. Nic sie nie dowiedzieli bo i nie mieli co wypuścicli po 6 m, i do dzisiaj wszystko sie nie skonczylo i nie jest to przypadek odosobniony jest nas wielu z centrum. CIEKAWE CZY O NAS ZAPOMNIELISCIE.

KURIER LUBELSKI 16.04.2008:

Kolejne zatrzymania celników
We wtorek zatrzymano i przeszukano domy 8 celników z przejścia granicznego w Hrebennem. Dzień wcześniej zatrzymany został również celnik z przejścia w Dorohusku. We wtorek sąd tymczasowo go aresztował. To kolejne zatrzymania w sprawie prowadzonej od roku przez lubelski wydział ds. przestępczości zorganizowanej Prokuratury Krajowej. Podejrzanych jest już 50 osób, w tym 46 celników z oddziałów podległych Izbie Celnej w Białej Podlaskiej oraz czterech przedsiębiorców, którzy mieli wręczać im łapówki. W większości to celnicy z kilkunastoletnim stażem pracy.
- Miały być podwyżki, ale póki co trwa "rzeź" w starszych kadrach, które widać łatwiej jest prawnie wyeliminować niż martwić się o ich roszczenia. Najwyraźniej kalkulacja jest prosta. Trzeba celników będzie utrzymywać na wyższym poziomie, a budżet nie jest przecież z gumy. Skoro tak można zwolnić dużą część starszej kadry metodami "domniemanie winy", znajdą się wtedy większe kwoty, dla tych których dopiero podhoduje się do wyzysku. Potem zmieni się układ polityczny, więc jeśli część relegowanych wróci niech martwi się następna ekipa – mówi Sławomir Siwy przewodniczący Związków Zawodowych Celnicy.
Celnicy podkreślają, że dzisiaj nikomu nie są potrzebni i nikt ich nie lubi, ani społeczeństwo, ani władza. Nikt więc za nimi się nie wstawi. Groźba aresztu „wydobywczego” na 3 miesiące jest bardzo skutecznym środkiem, zmuszenia do przyznania się. Nie ma żadnego znaczenia, że ktoś może być niewinny, wystarczy że jest celnikiem i pracował z osobą skorumpowaną. Niewykluczone, że dojdzie do kolejnych zatrzymań. Marzena Siemieniuk rzecznik prasowy bialskiej Izby Celnej stwierdziła, że zatrzymania celników nie mają większego wpływu na kolejki do przejść granicznych w Dorohusku i Hrebennem. Jednak, aby zapewnić pełną obsadę trzeba ściągać posiłki z głębi kraju.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tabletka dla szefa
Celnicy, którzy wywalczyli 500 zł podwyżki brutto, zapowiadają kolejną akcję. Domagają się "rozważnych i mądrych reform" ich struktur.

Sławomir Siwy, przewodniczący Związku Zawodowego Celnicy PL, zachęca do wysyłania szefowi służby celnej kopert z czerwonymi tabletkami. Sugeruje, że mogą być to np. witaminy i landrynki.

Symboliką tabletki będą nawiązywać do filmu "Matrix", bo - zdaniem Siwego - szef celników żyje w tak samo sztucznym świecie jak ten przedstawiony w filmie. Poprzez projektowane zmiany w prawie "dokręca podwładnym śrubę"

Ostatnia edycja:
jestem święcie przekonany,że takich wypowiedzi sprowadzających pewne autorytety na ziemię będzie więcej, artykuły te otwierają oczy niedoinformowanym w zakresie funkcjonowania naszej pracy i metod likwidacji służby celnej w tym kraju a metody są niczym rodem z głębokiego PRL-u kiedy to zamykano ludzi pod byle pretekstem.
Ciągle jestem przekonany,że tutaj chodzi o likwidację służb celnych aby powstała jakaś formacja, która będzie elementem układanki jednej dla całej UE bo innego wytłumaczenia nie widzę.

Do Pana Sławomira Siwego w związku z Programem w TVN Prosto z Polski 17:10 /16.04/

W programie był poruszony temat kilkunastu funkcjonariuszy celnych, którzy zostali pomówieni przez jednego z byłych celników Pana Andrzeja K. o branie łapówek.
Jędrzychowice.
Andrzej K. rzucił cień podejrzeń na swoich kolegów (byłych kolegów) o "branie łapówek".
Pan Andrzej K. nie potafił podać konkretnie kiedy miało to miejsce, stwierdził, że nie pisze pamiętników.

Jutro mają do tego tematu wrócić pt: "Celnik" - czy jakoś tak.

Jeżeli ktoś nie ma TVN 24 a posiada internet - polecam stronę: http://www.tvn24.pl/
NA ŻYWO - http://tvn24-stream.onet.pl/nazywo.html
można słuchać wiadomości
To co mówił jeden z pomówionych celników było tragiczne. Gdy go zatrzymano Jego żona musiała mówić dziecku, że Tata jest na wczasach, gdy dziecko zaczynało podejrzewać, że ojciec normalnie w świecie zostawił ich - matka stanowczo zaprzeczyła, kolejne podejrzenia dziecka były takie, że Tata umarł, gdyż nie dzwoni do domu, a mama to ukrywa dla Jego dobra.
Taką gehennę "JEDYNY SPRAWIEDLIW" zgotował naszym kolegom.

pozdrawiam

Artykuł w Kurierze Lubelskim zamiszczony powyżej przez INKĘ, to nie są moje słowa i moje cytaty. Dziennikarz skorzystał z nie mojego tekstu, który mu przesłałem. Tekst nie był oczywiście podpisany przeze mnie, a nawet był chyba podpisany jako Gall Anonim.
Poza tym ten tekst był też już zamieszczany na forum.

Nie będę występował o sprostowanie, ponieważ po części zgadzam się z tym co niby powiedziałem, chociaż wiele rzeczy ująłbym innaczej.

Ostatnio zaczynam miewać problemy z mediami :) Któraś TV pokazała innego celnika w mundurze i jego wypowiedź podpisując, że to ja :) Ponieważ także było to nieszkodliwe, nie będę interweniował -do trzech razy sztuka :)

DzIĘKI ZA INFORMACJĘ O PROGRAMIE W TVN 24. MOŻE KTOŚ PODAĆ LINK bezpośrednio do tego programu.

Ostatnia edycja:
Kiedyś brali po kilka osób. Teraz jakby gdzieś się śpieszyli ... kilkunastu. Boję się pomyśleć co będzie za tydzień czy miesiąc...:confused:

Fala aresztowań przesuwa się po ścianie wschodniej w dół granic, może chcą na pierwszą rocznicę aresztowań tj.18 kwietnia zawitać na tereny działania IC Przemyśl, dawno tu nie gościli , a przydałoby się co niektórych przetrzepać, pomimo aresztowania w ciągu minionego roku ponad 60 osób proceder trwa i ma się dobrze, ale do czasu.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
.....nie wiem skąd masz takie informacje, czyżbyś był "uchem i okiem" prokuratora? ten ciąg podejrzeń i pomówień trwa nadal to chyba jakiś totalny obłęd...to powiem coś z tej beczki...pewien celnik mówił żartem( a może serio?),że...."prokurator w porozumieniu z dyrekcją IC usunął starych i doświadczonych celników bo za dużo wiedzieli i byli przeszkodą na granicy"....swoją drogą to na czyje polecenie wykonali ten ruch?

ale niektóre jego szczeniaki od tego czasu podrosły, zaczęły szczekać, nie zostały w odpowiednim czasie skarcone - ukarane, nie chcę tu podawać imion tych jego piesków,

we wtorek w Hrebennem nie zamkneli 8 tylko 10 osob,a miesiac wczesmniej zamkneli 8 o tych juz nikt nie pamieta ??? jescze w tym matka karmiaca.ZGROZA CO SIE DZIEJE NA TYM SWIECIE. Rzady PIS-U. a wine w tym ponosi prokurator.... ktory podczas swojej rozmowy z adwokatem mowi"najlepiej by bylo sie przyznac i podac kilka nazwisk" ilosc to juz moze prawnik negocjowac ale minimum 4 osoby! i to ma byc wolne panstow?? przeciez to mozna sie wykonczyc
dzien w dzien o 6 rano kazdy zaglada do okna i wychodzi z psem aby zobaczyc czy nie jest obserwowany. co przezywaja rodziny tum sie chyba prokurator nie przejmuje.....:mad: sroda to dzien sadu ostatecznego. nie wspomne tu juz o ciekawskich sasiadach ktorzy nawet potrafia bezczelnie dzwonic i wypytywac...

rachunek sumienia

Brakuje mi w wypowiedziach glosow innych niż współczucie i wyrazy dezaprobaty wobec wymiaru sprawiedliwości. MOże być że niektorzy prokuratorzy pobłądzili i nie zawsze mieli 'twarde dowody" jak mowił byly Minister . Może być że wielu niewinych ludzi przecierpiało za friko co powinno byc przedmiotem działania organizacji praw człowieka. Ale faktem jest ,że kilkunastu celników z zatrzymanych w Dorohusku poddalo sie dobrowolnie krze. Stalinowskie Metody do tego ich zmusiły?????/ Nie brnijmy w fikcję ze jestesmy najbardziej pokrzywdzonymi ludzmi w tym kraju .Niedawno mój zanjomy powiedzial mi obiegowa opinie o celnikach.Lekarze i celnicy zaczęli być ścigani za korupcje to zaczęli strajkować. Związkowcy sa od bronienia ludzi ale jeżeli będziemy iśc w zaparte jak lekarze społeczeństwo nas nie pokocha. Myśle że mówienie o etyce a nie tylko o pieniądzach jest jednak potrzebne albo może nie?Jeśli nie to myślę ze wielu ludzi nie zechce siedzieć w tym towarzystwie wzajemnego wspierania sie.

Nie brnijmy w fikcję ze jestesmy najbardziej pokrzywdzonymi ludzmi w tym kraju .Niedawno mój zanjomy powiedzial mi obiegowa opinie o celnikach.Lekarze i celnicy zaczęli być ścigani za korupcje to zaczęli strajkować. Związkowcy sa od bronienia ludzi ale jeżeli będziemy iśc w zaparte jak lekarze społeczeństwo nas nie pokocha. Myśle że mówienie o etyce a nie tylko o pieniądzach jest jednak potrzebne albo może nie?Jeśli nie to myślę ze wielu ludzi nie zechce siedzieć w tym towarzystwie wzajemnego wspierania sie.

Nie jestem celnikiem, ale muszę zaprotestować. Nie można mówić o lekarzach czy celnikach, że są bardzo skorumpowani. Tak samo jak nie ma co się łudzić, że ludzie pokochają celników, choćby byli idealni. Taka niewdzięczna rola jak i policji. I skoro celnicy nie są najbardziej pokrzywdzoną grupą zawodową to która taką jest ? I kto wesprze celników jeśli sami się nie będą wspierać ?

Ostatnia edycja:
Drogi foromowiczu Kimberly. Jest zbyt dużo spraw i działań przeciwko naszej grupie zawodowej rodem z państw, gdzie nie znają demokracji i żadnych Konwencji Praw Człowieka, żeby odstapić od działania. Czytałeś nasze pismo do Helsińskiej Fundacji i RPO? Jeżeli tak to powinieneś zrozumieć? Jeżeli nie to poczytaj proszę i wtedy pogadajmy.
Przypomnę, że około połowa celników zwolnionych w trybie art.25 ust.8a i 8b została UNIEWINNIONYCH. Gdyby było ich 1/5 lub tylko dwóch, albo nawet jeden niesłusznie tymczasowo aresztowany też należałoby interweniować.

Back
Do góry