zamykani celnicy

• Thread starter Thread starter ela
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Re: ciąg dalszy nastąpi!

Gość napisał:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 3:37 pm Temat postu: Angora nr 45 z 11.11.07- poczta czytelniów
Nie przyznasz się- idziesz siedzieć
Od maja tego roku na jednym z przejść na wschodniej granicy, co tydzień, zazwyczaj we wtorki i środy CBŚ zatrzymuje celników. Są to różni ludzie i z pewnością nie wszyscy są uczciwi. Jednak sposób w jaki jest to przeprowadzane daleki jest od działań zgodnych z prawem. Bez żadnych dowodów, jedynie na zasadzie pomówień celnicy osadzani są w areszcie tymczasowym na 3 miesiące. Mają do wyboru przyznać się lub iść siedzieć - i przyznają się. Ludzie są tylko ludźmi, boją się aresztu a 3 miesiące to dla nich wieczność. Zarzuty to najczęściej „od nieznanej osoby, w nieznanym czasie przyjął kwotę od 50 do 100 zł.” Śmieszne? Można było by się pośmiać, gdyby nie idące za tym konsekwencje. Za korupcję zatrzymywani są wszyscy – celnicy, celniczki, kierownicy zmian, funkcjonariusze z WZP. Cechą charakterystyczną i wspólną dla wszystkich zatrzymanych jest długi staż pracy i zawodowe doświadczenie. O co w tym wszystkim chodzi? Czy to tylko korupcja, działania związane z projektem wprowadzenia KAS czy też wręcz działania zmierzające do osłabienia ochrony granic? W przemyt alkoholu, papierosów czy narkotyków środowiska przestępcze inwestują ogromne pieniądze i dla nich gotowe są na wszystko. Dysponują ogromnymi wpływami, a granica wschodnia była do tej pory dosyć szczelna i niejeden duży przemyt został wykryty i zatrzymany. Ale to tylko przypuszczenia i ploteczki krążące wśród celników.
Niestety niejednokrotnie, stawiane celnikom zarzuty znajdują potwierdzenie i można wśród nich znaleźć dużą grupę osób skorumpowanych, dla których łatwy zarobek jest ważniejszy od zasad etyki i uczciwości. Korupcja znalazła swoje miejsce również w wydziale zwalczania przestępczości. Działająca grupa operacyjna od lat była w czołówce pod względem zwalczania przemytu. Pracowali w niej ludzie doświadczeni, zaangażowani i oddani swojej pracy, gotowi na każde wezwanie jechać na akcję. Jednak i wśród nich znalazła się czarna owca – układy z kierowcami, sprzedawanie grafików, łapówki. Brał sam ale do odpowiedzialności pociągnął również i innych. W ostatnim czasie zostali zatrzymani następni – o co się ich oskarża? O to co wszystkich – o korupcję. Mają do wyboru – przyznać się lub 3 miesięczny areszt tymczasowy. Za nic ma się obowiązujące prawo, ewidentnie naruszane są artykuły kpk. np art. 244, art. 249, art. 257, art. 258. a§ 1-4 czy też art.314§4.
Zatrzymano nawet Naczelnika WZP pod bzdurnym zarzutem, nie opierającym się na realnych dowodach. Oprócz pomówienia nie ma żadnych dowodów, że brali łapówki, nie ma świadków, dokumentów, niczego. Ale to oni muszą udowodnić, że nie są wielbłądem. A w jaki sposób mają udowodnić prokuratorowi, że nie brali łapówek w 2004 roku? Nie wiedzą nawet o co chodzi, o jaki dzień, sytuację, kto im wręczył pieniądze, gdzie i kiedy. A może w dniu, w którym rzekomo przyjęli łapówkę nie było ich w pracy ? Gdzie mają udać się po pomoc przeciw bezprawnym działaniom prokuratury?! Często nie mają pieniędzy na adwokata - żyją od pierwszego do pierwszego, jak większość pracowników budżetówki. Jeden z celników powiedział, że m u s i a ł przyznać się do czegoś – tym czymś stało się wzięcie 2 butelek wódki z 2 odprawianych w 2004 roku autokarów. Jakich nie wiadomo, bo przecież wymyślił to byle tylko dali mu spokój i wypuścili do domu. Dostał dozór policyjny, jest zawieszony a później po wniesieniu aktu oskarżenia zostanie zwolniony z pracy. Areszt na 3 miesiące jest jednak bardzo skutecznym środkiem, zmuszenia do przyznania się. Jak to się teraz ładnie nazywa – areszt wydobywczy? W dzisiejszych czasach słowo celnik = łapówkarz. Nie ma żadnego znaczenia, że jest niewinny, wystarczy że jest celnikiem i że pracował z osobą skorumpowaną. Nie są ważne wyniki, zatrzymania, wszczęte sprawy i nienaganna opinia w pracy. Ważne jest że się przyznał. A do czego - to już jest mniej ważne. Liczy się przyznanie. Sytuacja polityczna w kraju mówiła sama za siebie, a celnicy stali się środkiem utrzymania władzy. Zatrzymanie celników jest widowiskowe, medialne i podoba się ludziom, zwłaszcza że są oni przedstawicielami aparatu ścigania i nie mają poparcia na terenach przygranicznych. Wszyscy się cieszą że zamknęli celnika i dokładają swoją, często głupią i złośliwą opinię nie popartą faktami. Celnicy zdają sobie sprawę z tego, że są ofiarami obecnej polityki, ale czy to usprawiedliwia bezprawne działania prokuratury? Nie stanowią tajemnicy słowa tutejszego prokuratora, że dojdzie do 100 zatrzymanych celników. Na jakiej podstawie, w oparciu o jakie dowody? To nie jest ważne! Jak się nie przyznają to pójdą siedzieć! Po czasie do czegoś tam się przyznają… Prokuratura ma czas – pracuje wolno ale niezwykle „skutecznie”. Ilu jeszcze niewinnych ludzi będzie M U S I A Ł O przyznać się do czegokolwiek?
Czy to o takie zwalczanie korupcji chodzi?? Podobno Rzeczpospolita Polska jest krajem demokratycznym i zapewnia swoim obywatelom poszanowanie praw człowieka oraz praw obywatelskich. Zapomniano jedynie zaznaczyć, iż nie dotyczy to funkcjonariuszy celnych. Żyjemy w państwie prawa i sprawiedliwości? Celnikom nie należy się ochrona prawna a każde pomówienie grozi procesem, więzieniem, wyrzuceniem z pracy. Jak długo tak będzie? Może już czas na obiektywne spojrzenie na to co się dzisiaj dzieje i przyznanie, że nie każdy celnik to łapówkarz?! Często są to ludzie kochający swoją pracę, oddani jej i zaangażowani w zwalczanie przemytu. Teraz stali się ofiarą układu politycznego i własnego strachu.
Gość napisał:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 4:45 pm
Brawo brawo i jeszcze raz brawo .Ktoś napisał bardzo mądre słowa chwała mu za to.
żona napisał:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 6:06 pm
Nic dodać, nic ująć...
zool napisał:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 7:49 pm
Święte słowa Kolego! ale czy będą miały swój odzew, nie Sad !!!!!!! bo nikt inny tego nie czyta, tylko celnicy! Cieszę się, że ktoś taki, jak TY znalazł chwilę i napisał całą prawdę, ale obawiam się, że tylko MY F.C . to docenimy! Nie mając żadnego poparcia , bezsensowne staje się wołanieo POMOC , którego nikt nie usłyszy !!!!!!!! Mad bo przecież jesteśmy najbardziej poniżana służbą w tym kraju, gdzie nie mamy żadnych praw, tylko same obowiązki!!!! Za to należy podziękować "pożal sie Boże" Związkom Zawodowym,które swoim działaniem tylko szkodzą nam wszystkim! Mad czas powiedzieć DOŚĆ TEGO, my też jesteśmy obywatelami tego kraju!!!!!!!!! i niech ktoś w końcu zakończy tę farsę! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
zizi napisał:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 8:08 pm
a myślicie że związki wam pomogą, mi już pomogli i to bardzo znaleść się na wschodzie z dala od dziecka rodziny.............więc nie wiem dlaczego wy jesteście tacy naiwni!!!
Gość napisał:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 8:24 pm
-Nie mając żadnego poparcia , bezsensowne staje się wołanieo POMOC-
jestem tego samego zdania co ty, ale z takim podejściem to najlepiej sobie od razu w łeb strzelić. Zawsze wyznawałam zasadę że nalezy przynajmniej próbować coś zrobić. Nie wyjdzie - trudno. Ważne jest już nawet to, że parę osób wypowiedziało na ten temat swoje zdanie. To już C O Ś.
Gość napisał:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 8:38 pm
ten tekst należałoby przesłać do programów ogólnopolskich wszystkich jakie znamy wtedy jest nadzieja, że ktoś o tym powie na krajowym forum.inaczej szkoda czasu
Gość napisał:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 9:03 pm
wysyłajcie lub prosze podać strony na jakie to można wysłać.autorka tekstu
Gościu. napisał:
PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 9:43 pm
Czegoś nie rozumiem. Wszyscy tutaj jak jeden mąż psioczycie na władze związkowe. To kto tak naprawdę płaci na nich składki????? Ja jestem ezzwiązkowy, mój wybór, ale widać, że jeszcze wielu płaci (boi się wypisać???? a może ma z tego jakieś korzyści??), bo inaczej nie byłoby już takich Pań jak słońce federacji i wielu innych włodarzy lokalnych. Może już pora się nie bać??????? Stwórzmy nowt ruch: "Obecnym działaczom mówimy nie!!!!"

rozsyłajmy ten tekst gdzie się da ... to jest dobry pomysł ... sam się tym zająłem i już mam ciekawy odpowiedzi i deklaracje ...

ten tekst został wysłany do wieluinstytucji TVN stowarzyszenie prokuratorów dzienniki i wiele innych rozsyłajcie i piszcie gdzie sie da to ze taka ilość ludzi zoatała aresztowana yo juz jest nienormalne...sposób aresztowania wiele daje do myslenia i te areszty wydobywcze....na takiej zasadzie można aresztować wszystkich polaków...podobnie postapiono z lekarzami....

jesli ktos ma nowe pomysły gdzie wysłać ten tekst to wysyłajcie nadal niech się ktos tym problemem zainteresuje ..jest to bardzo dobry tekst...dziekuje autorce tego tekstu....jest znakomity...WYSYŁAJCIE GDZIE SIE DA NADAL...i wpisujcie gdzie został wysłany

Ale czy to tylko prokuratorzy? Oni wnioskuja o areszt ,a postanowiania wydaje sedzia.?..... Normalny dzielnicowy z Koziej Wólki gdyby przyszedł do przelożonego z "aferą korupcyjną" typu nn osoba w nie określonym czasie dała dwie flaszki danej osobie usłuszałby ,że ma się zająć powazniejszymi sprawami na jaku kury i kaczki \ lub pożądek na dzielnicy/ a nie dwie flaszki.( przepradszam dzielnicowego z Koziej Wólki) .Areszt tymczasowy jako srodek zapobiegawczy z celu unikniecia mataczenia.- ludzie to działo się podobnoo dwa trzy lata temu.a sprawa ciągnie się od marca.Kto miał mataczyć to namataczył.W czasach stalinowskich stosowano podobne metody. najgorsze jest to ,że sprawy bedą się ciągły latami ,ludzie zostaną zwolnieni z pracy dla statystyki. pozdrawiam.

:lol: :lol: :lol: Brawo Dzienciol i autorka tekstu dalej opisywac te wszystkie anomalie ziobrowskie !!!!!!!!!!!1a dla celnikow trzymajcie sie i powodzenia i buzie na kłudke !!!!!!!!!!!!!!!

dziś, 6 listopada. braniewo. (Północ RP) napewno 3 funkcjuszy SG, w tym obecnego z-cę komendanta zatrzymano na 48. na razie. w oparciu o co? najprawdopodobniej (wszystkich szczegółów nie znam, ale pewność na 95 %) w oparciu o wyjaśnienia zatrzymanego parę miesięcy wcześniej z-cę komendanta placówki, siedzącego od tamtego czasu i podejrzewam oskarżonego o zmuszanie swoich byłych podwładnych do przymykania oka na swoich znajomych.

Mam nadzieję że to koniec epoki. Ziobro do kamieniołomów!!!!!

Żeby było jasne - nie robię w SG, wręcz przeciwnie

Co zrobi prokurator gdy się go oskarrzy o przujecie korzyści majątkiwej ( hipotetycznie) odpowiedz : zarzada konfrontacji.A celnik nie ma do tego prawa bo podobno:
1 -sprawa rozwojowa
2-mataczenie
3-tajność sprawy.
no to ja pytam gdzie prawo i kto komu ma coś udowodnić.Bo z tego co wiem to celnik ma udowadnić,że nie jest wielbłądem jak by tego chciał prokurator,
Areszt tymczasowy - koszta - kto za to zapłaci ?> kto my.
Najprościej jest zrobic karierę na służbach mundurowych.(ludzie świadomi znający prawo odpowiedzialni nie mogą sie tłumaczyć nieznajomością prawa) ale tak na zdrowy rozum to ja do znajomych już z flaszką nie pujde.- proste ktoś zobaczy i już afera korupcyjna .i po piciu.Nikt nikomu nie powie przepraszam prokuraturę otaczjaą imunitety a w najgorszym wypadku powie "że robił to w dobrej wierze"( pytanie czyjej i dla kogo doberj,)Pozdrawiasm.

co wy wymyslacie,ludzie pod swoimi zeznaniami podpisali sie dobrowolnie więc nie ma dla takich juz ratunku,zawsze się liczą pierwsze zeznania ,jedynie chdzi tutaj o przyznanie się do własnej winy ,jedynie moznna odwołać zeznania na innych

Kolego głupoty piszesz, wszelkie zeznania mozna w dowolnej chwili odwolac, zeby nie byc golosownym to ci powiem ze mam znajomego , tez bylego celnika ktory zostal wlasnie oskarzony o korupcje i takie tam, zawineli go rzecz jasna, gosc bez zbednych ceregieli sie przyznal, no to ci wzieli i go wypuscili, gosc na pierwszym posiedzeniu sądu odwolał wszystko motywujac ze byl w szoku i mial ograniczone mozliwosci oceny sytuacji, a i tez ze byl oglednie mowiac zastraszany, sprawa ciagnie sie do tej pory i wcale nie jest taka oczywiste czy w ogole cos mu udowodnia.

nie piszę głupot ,to jest przemyska rzeczywistosc ,przyznasz mi racje po czasie ale mimo wszystko ,nie poddaja sie ci po których sie tego nie spodziewano

Zawsze wszystko można odwołać.A zeznania składane w formie "szantarzu" ( jak się nie przyznasz to 3 miechy) sa tyle warte co Przemyska prokuratura - tz, nic.
Ta tak nawiasem mówiac to całe szlachetbe CBŚ i ABW mogło by sie wziąśc do roboty poważnej a nie bawić zapalkamipłace na nich podatki i mam nadzieje,że pod nowymi rządami bedą cigać faktychnie afery korupcjogenne a nie dwie flaszki gorzały.Prokurator jak chce to niech szuka ale nie na dole tylko tam gdzie idzie przemyt pełną parą Tiry marycha itp, a dwie flaszki czy 50 zeta w nn czasie od nn osoby to sobie na pralke niech powiesi.Ale jakoś trzeba było zaistnieć przed p.ministrem. TRelewizja,prasa, wielkie halo - ciekaw jestem czy ten redaktor jweden z drugim będzie też taki gorliwy gdy przyjdzie mu przepraszać ? Pozdrawiam.

Back
Do góry