Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

ZZ Celnicy PL –19/2010
Dyrektor
Izby Celnej w Toruniu

W trybie dostępu do informacji publicznej wnioskuję o udostępnienie wyroku Sądu Pracy zapadłego we właściwości Izby Celnej w Toruniu w 2010 roku w związku z zaskarżeniem mianowania na podstawie art.223 ustawy o Służbie Celnej.

Proszę o zaczernienie danych osobowych powoda.

Informację proszę przekazać na adres slawomir.siwy@celnicy.pl

Z poważaniem:
Sławomir Siwy
/ - /
Przewodniczący
ZZ Celnicy PL

Witam,
czy ktoś mógłby powiedzieć coś bliżej o co chodzi z tym wyrokiem Sądu Pracy w Toruniu.

SSC zapytany czy wydał jakieś wytyczne odnośnie awansów w styczniu 2010 odpowiedział za pośrednictwem Dep. SC, że
z uwagi na wpływające do SSC wnioski f.c. o nadanie wyższych stopni służbowych niż wynika to z punktacji ze wzgl. na dodatkowe kwalifikacje lub doświadczenie, SSC poprosił (dyrektorów) o przeanalizowanie sytuacji wnioskujących funkcjonariuszy i w przypadkach, które dyrektor ic uzna za uzasadnione, rozważenie możliwości nadania f.c. wyższych stopni służbowych z dniem 26 stycznia 2010r.

NA TEJ PODSTAWIE WIELU ODWOŁUJĄCYCH SIĘ OD AKTU MIANOWANIA OTRZYMAŁO AWANS, JEDNAK NIE TAKI O JAKI WNIOSKUJE.
PROPONUJEMY WOBEC POWYŻSZEGO ZŁOŻENIE DRUGIEGO ODWOŁANIA OD TEGO AWANSU WG WZORU, KTÓRYM DYSPONUJECIE.
NALEŻY OCZYWIŚCIE KONTYNUOWAĆ PIERWOTNIE ZŁOŻONE ODOWOŁANIA

JEDNOCZESNIE WYJASNIAM, ŻE NIEKTÓRZY FUNKCJONARIUSZE ZŁOŻYLI RÓWNIEŻ POZWY DO SĄDÓW PRACY. NA RAZIE MAMY NIEWIELKĄ WIEDZĘ NA TEMAT ORZECZEN SĄDÓW PRACY. WIEMY, ŻE NIEKTÓRE UZNAŁY SIĘ ZA NIEWŁAŚCIWE, INNE PODJĘŁY SPRAWĘ. w TORUNIU ZAPADŁ JUŻ NAWET WYROK(NIEPRAWOMOCNY), W KTÓRYM SP USTALIL PRAWO DO AWANSU DO KORPUSU OFICERÓW MLODSZYCH Z KORPUSU PODOFICERÓW.

POCZEKAJMY CIERPLIWIE NA DALSZE WYROKI, ICH UPRAWOMOCNIENIE.

NA RAZIE ZWIĄZEK PROPONUJE KONTYNUACJĘ DROGI ADMINISTRACYJNEJ. WYSYŁAMY DO SSC PISMA PT. "ŻĄDANIE WYDANIA DECYZJI ADMINISTRACYJNEJ". SSC NIE MOŻE TEGO IGNOROWAĆ.

NATOMAIST W MIARĘ UPŁYWU CZASU(MIESIĄC/ MOżE DWA)NA PODSTAWIE BOGATSZEGO ZESTAWIENIA ORZECZEŃ SĄDóW PRACY PRZYGOTUJEMY WRAZ Z KANCELARIĄ WZÓR POZWU, O ILE OCZYWIŚCIE ORZECZNICTWO BĘDZIE WSKAZYWAŁO TEN KIERUNEK.

OSOBY, KTÓRE ZDECYDOWAŁY SIĘ NA DROGĘ PRZED SĄDEM PRACY I SĄDY PODJĘŁY SPRAWY(WIEM ZALEDWIE O DWÓCH TAKICH SPRAWACH - WROCLAW I TORUŃ) PROSZĘ INDYWIDUALNIE KONTAKTOWAĆ SIĘ Z KANCELARIĄ CHMAJ I WSPÓLNICY CELEM PRZYGOTOWANIA PRZEZ NICH PISM PROCESOWYCH CZY ODPOWIEDZI NA PISMA PROCESOWE SPORZĄDZONE PRZEZ R.PR. DYREKTORÓW IZB CELNYCH LUB TEŻ PEŁNĄ REPREZENTACJĘ.

POWOŁUJĄC SIĘ NA NASZ ZWIĄZEK MOŻECIE KORZYSTAC Z USŁUG TEJ RENOMOWANEJ KANCELARII W CENIE 100ZŁ ZA GODZINĘ PRACY.

Ostatnia edycja:
awanse

Ciekawe czy to prawda? Z tego co wiem awanse dostali nie ci co pisali odwołania ( nie wiem czy ktoś dostał) ale ci którzy nie byli awansowani ponad 10 lat (np inspektorzy w stopniu st dyspozytora ).

Ciekawe czy to prawda? Z tego co wiem awanse dostali nie ci co pisali odwołania ( nie wiem czy ktoś dostał) ale ci którzy nie byli awansowani ponad 10 lat (np inspektorzy w stopniu st dyspozytora ).

Podejrzewam, że awanse te ustalono odgórnie- bez udziału bezpośredniego przełożonego?!

Owszem obowiązywało też takie kryterium tj. brak awansu od 2000r.
Były też liczne awanse dla osób odwołujących się, stąd nasza propozycja, aby odwołać się do SSC od tego awansu, o ile w pierwszym odwołaniu wnioskowaliście o wyższy stopień niż nadano Wam przy ostatnim awansie w styczniu 2010.

W TAKIEJ SYTUACJI NALEŻY OCZYWIŚCIE KONTYNUOWAĆ BEZWZGLĘDNIE PIERWOTNE ODWOŁANIA.

Przypomnę też, że wciąż można składać odwołania od pierwotnych aktów mianowania, ze wzgl. na brak pouczenia.

Ostatnia edycja:
To jest pocieszające,ale myślę że część odwołujących którzy dostali awanse zrezygnuje.

To jest pocieszające,ale myślę że część odwołujących którzy dostali awanse zrezygnuje.

Może tak, ale u mnie przynajmniej znalazło sie kilku, którzy zdecydowali się napisać odwołanie.
Nie mnie oceniać intencji i powodów, dlaczego tak późno. Lepiej późno niż wcale...

czy ktos może mi pomóc:
szukam pisma Departamentu Prawnego Ministerstwa Finansów z dnia 26.10.2009r. nr PR/032/47/MCM/09/15758SC, w którym zapisano:
„Poprawny prawodawca, zamiast wyrazów „przed dniem wejścia w życie ustawy” powinien użyć wyrazów „w dniu wejścia w życie ustawy”, co w sposób niebudzący wątpliwości pozwoliłoby osiągnąć zamierzony skutek – to jest dokonanie zmiany stosunków służby poprzez ich dostosowanie do stanowisk w nowej ustawie”.

pozdrawiam

A ja napisałem odwołanie i teraz w styczniu dostałem stopień, o który wnioskowałem (raptem o jedno oczko wyżej). Oczywiście pewnie nigdy się nie dowiem czy to przypadek, czy też skutek odwołania, tym bardziej że dostałem wcześniej pismo od SSC, że odwołanie mi nie przysługuje.

Wildboy

Awans dostałeś by stracić argument do odwoływania się (dalszego).
W ten sposób zmniejszają grono roszczeniowych celników żeby w statystykach liczba odwołań nie straszyła.

Back
Do góry