Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Odwołania

Dzisiaj złożyłam zażalenie do Sądu Pracy na postanowienie, które wcześniej dodałam. Pozostaje cierpliwie czekać! O rozstrzygnięciu powiadomię:)

IZBA CELNA W BIAŁEJ PODLASKIEJ
ul. Północna 19
21-500 Biała Podlaska
Sekretariat (083) 344-98-33
Fax. (083) 344-33-97
Adres poczty elektronicznej: ic.bialapodlaska@bpd.mofnet.gov.pl
Adres internetowy: www.bialapodlaska.uc.gov.pl

Nasz znak Data

300000-IKAW-152-196/09 2010.01.19

Pan
Sławomir Siwy
Przewodniczący
ZZ – Celnicy PL

W odpowiedzi na pismo Nr ZZ Celnicy PL – 151/SiS/09 z dnia 28.12.2009 r. ( wpływ do tut. Izby w dniu 28.12.2009 r.), uzupełnione pismem z dnia 10.01.2010 r. ( wpływ do tut. Izby w dniu 11.01.2010 r.) informuję, co następuje:

Ad.1 Przed dniem 30.11.2009 r. wpłynęło 117 wniosków do Dyrektora Izby Celnej w Białej Podlaskiej z prośbą o uwzględnienie kryteriów ustawowych/stażu, doświadczenia zawodowego, w tym zajmowanych stanowisk kierowniczych przed dniem wejścia w życie ustawy i wykształcenia/ w procesie mianowania na nowe stopnie służbowe;

Ad. 2 W kwestii liczby złożonych odwołań od aktów mianowania, przekazanych do Szefa Służby Celnej informuję, że na dzień dzisiejszy przekazano 54 odwołania od aktów mianowania.

Ad.3 i Ad. 4 Zgodnie z interpretacją Departamentu Służby Celnej Ministerstwa Finansów, określoną w piśmie Nr SC6/0681-295/09/16573 z dnia 02.11.2009 r., stanowisko związane z podporządkowaniem służbowym funkcjonariuszy lub pracowników, oznacza stanowiska należące do wyższych stanowisk kierowniczych w jednostkach organizacyjnych Służby Celnej oraz stanowiska kierownicze w jednostkach organizacyjnych Służby Celnej wymienione odpowiednio w art. 17 ust. 1 i ust. 13 ustawy z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej.
W związku z ww. interpretacją przekazaną przez Ministerstwo Finansów, wszyscy funkcjonariusze spełniający wymienione w nich kryteria, otrzymali nominację na stopień oficerski.

Ad.5 Zgodnie z interpretacją Ministerstwa Finansów, określoną w piśmie Nr SC6/0681/293/09 z dnia 31.10.2009 r. kryteria punktowe miały na celu ustalenie jednolitych, jawnych, czytelnych, obiektywnych, nie zróżnicowanych i ograniczających uznaniowość w poszczególnych izbach celnych zasad mianowania na stopnie funkcjonariuszy celnych i miały stanowić ułatwienie w stosowaniu art. 223 ust. 7 ustawy o Służbie Celnej, zgodnie z którym określenie stopni służbowych, było uzależnione od : - okresu służby w Służbie Celnej albo zatrudnienia w administracji celnej lub skarbowej oraz posiadanego doświadczenia i wykształcenia w sprawach z zakresu zadań Służby Celnej.
W tut. Izbie uwzględniano przede wszystkim udział w misjach, prowadzenie szkoleń oraz udział w zespołach MF. W związku z tym, iż sformułowanie „inne doświadczenie” nie dookreśla jego rodzaju, nie jest możliwe odniesienie się do zagadnienia zawartego w punkcie numer 5.

Ad. 6 W okresie ostatnich dwóch miesięcy przed dniem wejścia wżycie ustawy o Służbie Celnej z dnia 27 sierpnia 2009 r. w tut. Izbie nie utworzono nowych komórek organizacyjnych.

Funkcjonariusze celni Izby Celnej w Białej Podlaskiej zostali mianowani na stopnie służbowe zgodnie z kryteriami określonymi przez Szefa Służby Celnej w piśmie Nr SC6/0681/293/09 z dnia 31.10.2009 r.

Dyrektor
Izby Celnej w Białej Podlaskiej
Jerzy Siedlanowski
( podpis na oryginale)

Otrzymują:
1. adresat
2. a/a
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

MINISTERSTWO FINANSÓW

SZEF SŁUŻBY CELNEJ

SC6/066/3/10/172

Warszawa, dnia 20 stycznia 2010 roku.

Pan Sławomir Siwy
Przewodniczący
Związku Zawodowego
Celnicy PL
slawomir.siwy@celnicy.pl

W odpowiedzi na Pana pismo znak: ZZ Celnicy Pl-151/SiS/09 z dnia 28.12.2009 r. w sprawie wniosku o udzielenie informacji publicznej dot. mianowań funkcjonariuszy w izbach celnych oraz w Ministerstwie Finansów, uprzejmie informuję:

Odnośnie punktu 2 dotyczącego liczby złożonych odwołań do Szefa Służby Celnej od aktów mianowania na stopnie służbowe, uprzejmie informuję, iż do dnia 13 stycznia 2010 roku wpłynęło 361 pism funkcjonariuszy celnych zatytułowanych „odwołanie od decyzji (aktu mianowania) dyrektora izby celnej” oraz 109 wniosków o zbadanie w trybie nadzoru –
art. 10 ust. 3 pkt 1 ustawy o Służbie Celnej z dnia 27 sierpnia 2009 r. (Dz. U. Nr 168, poz. 1323 ze zmianami) – prawidłowości mianowania na stopnie służbowe.

Z uwagi na fakt, że przedmiotowe wnioski są aktualnie rozpatrywane, szczegółowe informacje o rodzaju żądań zawartych we wnioskach z podziałem na 3 kategorie zostaną udzielone do dnia 10 lutego 2010 r.

Odnośnie pkt 3 informuję, że w departamentach pionu celnego Ministerstwa Finansów
nie odnotowano przypadku, aby osoby związane z podporządkowaniem służbowym nie otrzymały mianowania na stopień w korpusie oficerów młodszych.

Odnośnie pkt 4 informuję, że z uwagi na brak określonego przedziału czasowego dotyczącego udostępnienia informacji, brak jest możliwości udzielenia odpowiedzi na zadane pytanie.

Odnosząc się do pkt 5 informuję, że odnośnie funkcjonariuszy celnych pełniących służbę
w Ministerstwie Finansów w procesie mianowania na nowe stopnie służbowe uwzględniane było doświadczenie wynikające z udziału w misjach zagranicznych lub zespołach organizowanych przez Ministerstwo Finansów w okresie ostatnich 10 lat, uprawnienia do prowadzenia szkoleń oraz posiadany stopień. Kryteria te są wypadkową zarówno doświadczenia jak i wykształcenia.

Odnosząc się do pkt 6 uprzejmie informuję, że w Ministerstwie Finansów nie utworzono nowych komórek organizacyjnych w okresie ostatnich dwóch miesięcy przed dniem wejścia w życie ustawy.

Jacek Kapica
/-/

PS. JUTRO ZAMIEŚCIMY ODPOWIEDŹ NA PISMO INFORMACYJNE, KTÓRE ROZESŁAŁ DO NAS SSC

Ostatnia edycja:
Informacja pobliczna DIC w Białej Podlaskiej

Panie Jerzy Siedlanowski, jesteś gość. Roześlij swoje pismo pozostałym Dyrektorom jak wzór właściwej, rzeczowej odpowiedzi. Oczywiście za uprzednią odpowiednią gratyfikacją na rzecz ZZ Celnicy PL. Szacun za własciwe traktowanie pytającego, a za jego pośrednictwem wszystkich jak się wydaje upodlonych ubiegłorocznym mianowaniem funkcjonariuszy celnych RP.

Dzisiaj dostałem odpowiedź J.K. na moje odwołanie. Treść jest zgodna z wcześniejszymi informacjami zawartymi na forum, czyli kopiuj - wklej nazwisko i imię. Czas iść do Sądu.

list

Ja odpowiedź SSC dostałem dzisiaj ,zwykły list tylko z nr pisma ,ta sama treść, data wpisana długopisem.

Pismo SSC również otrzymałem. Mamy już też gotową odpowiedź dla Naszego przełożonego. Nie mogę na razie zamieścić, gdyż czekamy na załącznik - postanowienie sądu, które będzie stanowić dowód w postępowaniu administracyjnym

Niniejszym załączamy wzór pisma w postępowaniu administracyjnym przed
SSC w sprawie mianowań.
Instrukcja do złożenia pisma:
- pismo powinno być złożone w każdej indywidualnej sprawie, w której
funkcjonariusz otrzymał pismo od SSC;
- do pisma należy załączyć wyrok SR w Zgorzelcu. Wyrok może być w kserokopii ale zaczernić należy WYŁĄCZNIE nazwiska stron, pozostałe elementy takie jak oznaczenie sądu, sygnatura, siedziba sądu, imię i nazwisko sędziego, pieczęć sądu i podpis sekretarza sądowego - muszą być czytelne, gdyż jest to dowód w sprawie administracyjnej;
- pismo należy nadać listem poleconym na adres SSC 00-916 W-wa ul. Swietokrzyska 12 lub złożyć osobiście w biurze SSC za potwierdzeniem odbioru (nie należy składać pism w biurze Dyrektów IC).

http://zz.celnicy.pl/tekst-390.html

Mianowanie cd.

SSC, co z Konstytucją RP? SSC, co z zasadą dwuinstancyjności? Chyba ją Pan złamał, wydając DIC pierwszej instancji zalecenia co do rozstrzygania w sprawie. SSC, co z kodeksem Boziewicza? Przecież jest Pan oficerem? Tylko proszę zdążyć podpisać wszystkie pisma informujące o Pana rozumieniu prawa. Chociaż ja osobiście prywatnie wolałbym od razu skarżyć akt mianowania do WSA ..... Byłaby większa kompromitacja, a poza tym DIC wystąpili by w tej sprawie jako organ rozstrzygający ... .

pytanie

Nie chcę mieszać ale mam pytanie
Czy w uzasadnieniu nie powinno być w zdaniu "odwołujący przyjmuje do wiadomości treść pisma informacyjnego Szefa Służby Cywilnej," -Szefa Służby CELNEJ? oraz w zdaniu
"Wadliwie przyznany stopień wiąże się z tym, że odwołujący otrzymuje niższe uposażenie (przypisane do niższego stanowiska służbowego)-"
przypisane do niższego STOPNIA służbowego?

Chciałbym zauważyć, że w wyroku - nie wiadomo dlaczego, bo pozew dotyczy stopni - mówi się o STANOWISKACH, a cała akcja z mianowaniami dotyczy STOPNI SŁUŻBOWYCH - czy to jest to samo? Czy w ramach tej akcji zmieniono komuś stanowisko?

Mowa jest o stanowiskach, a te są "dziobane" w drodze administracyjnej. Natomiast stopnie, które są nieokreślone w ustawie - tylko Sąd Pracy-. Dlatego boję się, czy ze względów formalnych SSC nie uwali pisma.

chyba na odwrót? - stopnie masz w ustawie, stanowiska w rozp.

ale i tak gubie się czytając to postanowienie, przyznaję

Zwróciłem na to oczywiście uwagę prawnikom z KR Chmaj i Wspólnicy. Tak więc opracowując odpowiedź wiedzieli o tym. Wg nich to nie ma znaczenia. Sąd uznał się za niewłaściwy. Podobno są już inne postanowienia Sądów Pracy, które przekazują sprawę właśnie NA DROGĘ ADMINISTRACYJNĄ, ale nie mam jeszcze potwierdzenia tej informacji(może się pewnie zdarzyć jakaś incydentalna sprawa przed Sądem Pracy, którą sąd podejmie), ale to absolutnie nic nie oznacza, poza tym, że takie a nie inne mamy prawo. Zauważcie, że w naszym wzorze pisma do SSC jest inne uzasadnienie i to ma podstawowe znaczenie.

MF NAGIĄŁ MOCNO PRAWO PRZY MIANOWANIACH. POSTĘPUJĄC W TAKI SPOSÓB JAK W OSTATNIEJ KORESPONDENCJI POGRĄŻA SIĘ TYLKO, BO SKARGA DO RPO, NIK I INTERWENCJA W INNYCH ORGANACH JEST JUŻ NA UKOŃCZENIU.

SPOKOJNIE, DZIAŁAMY. PÓKI CO WYSYŁAMY PISMO "ŻĄDANIE WYDANIA DECYZJI ADMINISTRACYJNEJ" DO SSC.

Ostatnia edycja:
apel...... do przyzwoitości

- dzieki staraniom ZZ Celnicy- kazdy kto miał podstawy i oczywiście cywilną odwagę- mógł skorzystać z pism przygotowanych i sfinansowanych z kasy związkowej.

Ale to chyba dopiero pierwsze potyczki z zacnym imperatorem.

Dlatego - patrząc w przód -należy sądzić, że dalsze pisma itd. będą niezbędne- a co za tym idzie pojawią się dalsze koszty.

Stąd też apel do naszej /waszej przyzwoitości - kto skorzystał ze wspomnianych gotowców- mógłby z nieprzymuszonej własnej woli uiścić przelewem darowiznę na rzecz ZZ Celnicy.
Można by tu na forum jasno w złotówkach ustalić ten tzw.pułap przyzwoitości.
I nie zapominajmy - kancelaria adwokacka też kosztuje i kazdy z nas musiałby osobiście wypłacić panu mecenasowi........
Jak dotąd finanse związkowe były wykorzystywane w sposób prawidłowy.

czekam na odzew

Apel do ......

Oczywiście popieram. Bez zbędnych słów: co najmniej 50,00 zł. Ta kwota pomnożona przez liczbę złożonych odwołań z pewnością da ZZ Celnicy PL "chwilę oddechu". Akcja możliwa do powtórzenia w zależności od potrzeby. Proszę o odpowiedź / inne propozycje.

Apelowałem o to na tym forum w grudniu, zwłaszcza do tych, którzy nie są członkami związku, podobnie jak ja.
Wiem, że władzom zwiazku niezręcznie jest podnosić ten temat, ale wybaczcie, za darmo to chyba teraz i o wp....l trudno.
Myślę, że każdy korzystający ze wzorów poczuje się do powinności wpłaty darowizny, w kwocie jaką bedzie uważał...
Bez informacji o przybliżonych kosztach kancelarii (o co apeluję niniejszym do p. Sławka) trudno podawać kwotę.

Moje zdanie jest takie - na początek po 50 zł., ze świadomością, iż czym więcej będziemy zmuszeni korzystać z pomocy prawników, tym kwota siłą rzeczy wzośnie.

don Pedro - co myslisz o tym?

Back
Do góry