Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Proszę przesłać mi owe rozstrzygnięcia na maila lub PW.
Prosiłem już też, aby przesłać mi pierwsze rozstrzygnięcie MF, które otrzymacie w zwiazku z Waszymi odwołaniami. Sprawę natychmiat skonsultujemy z KR Chmaj i Wspólnicy i prawnicy zdecydują co dalej.
Jeżeli więc ktoś otrzymał odpwoiedź SSC proszę mi to pilnie przesłać, gdyz od tego czasu może już biec 30 dniowy termin na złożenie skargi.
Stworzymy na tej podstawie wzór skargi, który zamieścimy na forum.

Ps. Do mnie docierają jesze inne informacje na temat ruchów MF. Nie piszę o tym, gdyż te informacje, podobnie jak ww. wpisy mogą być celowo wypuszczane do obiegu.
Szereg organów państwowych naruszył rażąco prawo, dlatego wokół mianowań będzie pojawiać się jeszcze sporo różnych dziwnych informacji, aby temat rozmyć. Jeżeli będziemy działać w sposób skoordynowany to sprawę wygramy, gdyż błędy proceduralne i prawne popełnione przez organy są ewidentne.

Ostatnia edycja:
bo ja dziś dostałem odpowiedź z MF na odwołanie. Twierdzą, że akt mianowania nie ma charakteru decyzji administracyjnej i zgodnie z art.189 ustawy o SC sprawa powinna być rozpoznawana przez sąd właściwy z zakresu prawa pracy:confused:...

Potwierdzam. Czytałem takie pismo, które otrzymał dzis kolega zza biurka, z którym pisałem odwołanie. Ja z racji bycia w pracy mam na razie awizo. Jutro odboirę przesyłkę. Jestem pewien, że odpowiedź będzie identyczna.

D Y R E K T O R

IZBY CELNEJ W TORUNIU

Pan
Sławomir Siwy
Przewodniczący
ZZ-Celnicy PL

Nasz znak :

Data:

430000-IKAW-07040-1/10/ID

15.01.2010 r.

W odpowiedzi na Pana pismo nr ZZ Celnicy PL – 151/SiS/09 z dnia 28 grudnia 2009 r. pragnę przede wszystkim podkreślić, że funkcjonariusze celni Izby Celnej w Toruniu zostali mianowani na stopnie służbowe na podstawie i przy uwzględnieniu wszelkich wymogów, określonych przez ustawodawcę w art. 223 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz. U. Nr 168, poz. 1323.).
W powyższym procesie nie zostało pominięte żadne z kryteriów ustawowych, a wszystkim funkcjonariuszom celnym określono stopnie służbowe we właściwych korpusach służbowych.
Niniejszym informuję ponadto, że:
Ø przed dniem 30 listopada 2009 r. żaden funkcjonariusz celny Izby Celnej
w Toruniu nie wystąpił z formalnym wnioskiem do Dyrektora Izby Celnej
w Toruniu o uwzględnienie kryteriów ustawowych/stażu, doświadczenia zawodowego, w tym zajmowania stanowisk kierowniczych przed dniem wejścia
w życie ustawy i wykształcenia/ w procesie mianowania na nowe stopnie służbowe,
Ø Dyrektor Izby Celnej w Toruniu otrzymał 5 pism funkcjonariuszy celnych Izby Celnej w Toruniu skierowanych do Szefa Służby Celnej, które dotyczyły mianowania na stopień służbowy. W czterech przypadkach były to wnioski osób, które w przeszłości zajmowały stanowiska kierownicze, a w jednym funkcjonariusza, który w dniu wejścia w życie ustawy był wyznaczony do kierowania sekcją,
Ø w Izbie Celnej w Toruniu wszyscy funkcjonariusze celni, którzy w myśl art. 223 ust. 2 i 3 ustawy powinni zostać mianowani na stopień w korpusie oficerów młodszych Służby Celnej oraz korpusie oficerów starszych Służby Celnej, zostali mianowani na stopień odpowiednio w jednym z ww. korpusów służbowych.
Ø w Izbie Celnej w Toruniu nie był (w tym również przy mianowaniu funkcjonariuszy celnych na stopnie służbowe) i nie jest prowadzony wykaz funkcjonariuszy celnych, którzy w trakcie obowiązywania ustawy z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej (Dz. U. z 2004 r. Nr 156, poz. 1641, z późn. zm.) zajmowali stanowisko wiążące się z podporządkowaniem służbowym funkcjonariuszy celnych lub pracowników, a którzy nie pełnili służby na ww. stanowisku w dniu wejścia
w życie ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej. W związku
z powyższym nie mam możliwości udzielenia odpowiedzi w ww. zakresie.
Ø zgodnie z art. 223 ust. 7 ustawy doświadczenie w sprawach z zakresu zadań Służby Celnej, jako jedno z kryteriów ustawowych było brane pod uwagę przy mianowaniu wszystkich funkcjonariuszy celnych Izby Celnej w Toruniu,
Ø w okresie dwóch miesięcy przed dniem wejścia w życie ustawy nie utworzono nowych komórek organizacyjnych w Izbie Celnej w Toruniu i Urzędzie Celnym
w Bydgoszczy, natomiast na mocy decyzji Nr 28 Naczelnika Urzędu Celnego
w Toruniu z dnia 29 października 2009 r. zmieniającej decyzję w sprawie nadania Regulaminu Organizacyjnego Urzędowi Celnemu w Toruniu utworzona została Sekcja Stałego Nadzoru działającą na terenie podmiotu Hotele Solaris Sp. z o.o., Fabryka Wódek Kopernik o/Toruń, ul. Panny Marii 9, 87-100 Toruń z siedzibą
w Toruniu ul. J. Olbrachta 14/16.
Niezależnie od powyższego informuję również, że dwóch funkcjonariuszy celnych Izby Celnej w Toruniu złożyło pozwy do Sądów Pracy w związku
z mianowaniem na stopień służbowy.
Z upoważnienia
Dyrektora Izby Celnej w Toruniu
Zastępca Dyrektora

Lucyna Michalak
(podpis na oryginale)

coraz piękniej

:)
wszystko cacy jest rodacy. Toruń odwołania zgrabnie ujął w formule -
Dyrektor Izby Celnej w Toruniu otrzymał 5 pism funkcjonariuszy celnych Izby Celnej w Toruniu skierowanych do Szefa Służby Celne
Kolejny Pan Dyrektor udaje, że nie wie o co chodzi. Katowice dały nam przykład jak odpowiadać mamy .....:D
Strach czekać na ... np. Białystok. Pewnie się okaże, źe wpłynęło do Dyra masowe piśmiennictwo piętnujące warcholstwo niezadowolonych z aktu "poniżenia".

treść odpowiedzi z MF:

W odpowiedzi na Pana pismo z dnia ....... zatytułowane "odwołanie od decyzji (aktu mianowania) Dyrektora Izby Celnej w ....... z dnia ....... nr ...........uprzejmie wyjaśniam, że ustawodawca w rozdziale 12 stawy o Służbie Celnej z dnia 27 sierpnia 2009roku (Dz.U. nr itd) zatytułowanym "Rozpatrywanie sporów o roszczenia funkcjonariuszy ze stosunku służbowego" przewidział dwa tryby rozpatrywania sporów wynikłych ze stosunku służbowego. Rozgraniczenie poszczególnych trybów zostało normatywnie wyrażone w art.188 ust.1 i 2 oraz w art.189 przywołanej ustawy, w ten sposób, że zamknięty katalog spraw ze stosunku służbowego, w których wydaje się decyzje administracyjne ( z wyraźnym wskazaniem, że do tych postępowań stosuje się przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego), określony został w art.188 ust. 1 i 2. Natomiast w art.189 ustawodawca ustanowił, że w pozostałych sprawach spory rozpoznaje sąd właściwy z zakresu prawa pracy.

Zgodnie z przepisami art.188 ust.1 i 2 przywołanej ustawy funkcjonariuszowi celnemu przysługuje środek zaskarżenia w postaci wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy bądź w postaci odwołania w przypadku wydania decyzji o przeniesieniu,powierzeniu pełnienia obowiązków służbowych na innym stanowisku, przeniesieniu na niższe stanowisko, zawieszeniu w pełnieniu obowiązków służbowych, oraz zwolnieniu ze służby.

Z powyższego jednoznacznie wynika, że mianowanie na stopień, nie zostało objęte katalogiem z art. 188 ust. 1 i 2 cytowanej ustawy, a zatem nie ma ono charakteru decyzji administracyjnej. W związku z powyższym od mianowania na stopień odwołanie w trybie administracyjnym nie przysługuje.

podpisane J.K.

Ostatnia edycja:
Sara 37 napisała: Sąd Pracy przekazał kilka wniosków do rozpatrzenia zgodnie z właściwością do właściwego dyrektora Izby Celnej uznając, że jest to decyzja administracyjna.

Saro 37! Wklej Pismo z Sądu do Dyrektora. To Jest Bardzo Ważne!

Może nam wszystkim pomóc!

Bardzo Cię o to proszę! Myślę, że nie ja jedna!

Sąd pracy

Właśnie wysłałam e-maila z załącznikami z Sądu Pracy do Pana Sławka. Postaram się te pisma zeskanować. To jest obłęd, ministerstwo inaczej i sąd inaczej :(

Otrzymałem postanowienie Sądu Pracy, o którym mowa wyżej - dzięki.
Przesyłamy zarówno odpowiedź SSC jak i owe postanowienie sądu do prawników.
Spokojnie czekamy na wskazówki dot. dalszego trybu postępowania.

Jako ZZ czekamy też na spotkanie z SSC w dniu 20 stycznia. Jeżeli MF będzie kpił sobie z prawa nadal, to po tej dacie zaczniemy działać nieco ostrzej, a ostatecznie wywołamy burzę.

Postanowienie Sądu Pracy cz.1

2qn8sjn.jpg

k0hx6s.jpg

To, że akt mianowania jest decyzją administracyjną to nie ulega kwestii. DIC, którzy uważają inaczej powinni ostrożniej obnosić się z tym na zewnątrz, bo nie przystoi dyrektorom izb celnych, chwalić się :) taką nieznajomością materii, o której rozstrzygają.

Odrębną kwestią jest to, jaki środek zaskarżenia przysługuje od owej decyzji. Na pewno zaś przysługuje, jednak to jaki, zdecyduje ostatecznie wymiar sprawiedliwości, a nie SSC.
Prawdopodobnie prawnicy postanowią najpierw skierować to do WSA, skoro obrali drogę administracyjną. WSA sam zdecyduje czy jest właściwy czy nie. Czekajmy na rozstrzygnięcie prawników.
Pisałem wczesniej, że prawnicy zdecydowali się na drogę administaracyjną, bo pozew do sądu pracy nam nie ucieknie.
Ci, co poszli już jednak do sądów pracy i otrzymali postanowienia powinni jednak skorzystać z prawa do złożenia zażalenia, bo mogą zamknąć sobie drogę później, kiedy zajdzie być może potrzeba zwrócenia się do sądów pracy, nie wiemy bowiem co stwierdzi WSA.

Apeluję do wszystkich, którzy złożyli odwołania. Czekajcie cierpliwie na to co zdecydują prawnicy, nie wykonujcie nerwowych samodzielnych ruchów. Napisałem już, że jeżeli będziemy działać w sposób skoordynowany to sprawę doprowadzimy do końca tak jak należy.
Niebawem zamieścimy wzór kolejnego pisma procesowego albo też wzór skargi do WSA - o tym zdecydują prawnicy. Cierpliwości.

osobiście złożyłbym zażalenie na to postanowienie sądu, gdyż niewątpliwie pomylił stanowisko ze stopniem. Ciekawe co by powiedział sąd wyższej instancji ...

ja odebrałem dziś pismo podpisane przez scc informujące dokładnie o tym samym, co napisał Zollek we wczorajszym wpisie. Czekam na projekt wzoru skargi do WSA, choć nie wykluczam równonoczesnego złożenia pozwu.

Nie chciałbym, żeby sprawa nadawania stopnia w SC wyglądała jak statut PZPR. Tu nie przewidziano odwołania, tam nie przewidziano samorozwiązania:D

napiszcie proszę w jakiej formie SSC udzielił Wam odpowiedzi na odwołanie, czy jest to zwykłe pismo czy postanowienie?

bo jeśli SSC twierdzi, że akt mianowania nie jest decyzją i nie służy od niego odwołanie tylko pozew do sądu powszechnego, to powinien zgodnie z kpa zwracając pismo (odwołanie) wydać postanowienie na które służy zażalenie (art. 66 par 3 kpa).

treść odpowiedzi z MF:

W odpowiedzi na Pana pismo z dnia ....... zatytułowane "odwołanie od decyzji (aktu mianowania) Dyrektora Izby Celnej w ....... z dnia ....... nr ...........uprzejmie wyjaśniam, że ustawodawca w rozdziale 12 stawy o Służbie Celnej z dnia 27 sierpnia 2009roku (Dz.U. nr itd) zatytułowanym "Rozpatrywanie sporów o roszczenia funkcjonariuszy ze stosunku służbowego" przewidział dwa tryby rozpatrywania sporów wynikłych ze stosunku służbowego. Rozgraniczenie poszczególnych trybów zostało normatywnie wyrażone w art.188 ust.1 i 2 oraz w art.189 przywołanej ustawy, w ten sposób, że zamknięty katalog spraw ze stosunku służbowego, w których wydaje się decyzje administracyjne ( z wyraźnym wskazaniem, że do tych postępowań stosuje się przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego), określony został w art.188 ust. 1 i 2. Natomiast w art.189 ustawodawca ustanowił, że w pozostałych sprawach spory rozpoznaje sąd właściwy z zakresu prawa pracy.

Zgodnie z przepisami art.188 ust.1 i 2 przywołanej ustawy funkcjonariuszowi celnemu przysługuje środek zaskarżenia w postaci wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy bądź w postaci odwołania w przypadku wydania decyzji o przeniesieniu,powierzeniu pełnienia obowiązków służbowych na innym stanowisku, przeniesieniu na niższe stanowisko, zawieszeniu w pełnieniu obowiązków służbowych, oraz zwolnieniu ze służby.

Z powyższego jednoznacznie wynika, że mianowanie na stopień, nie zostało objęte katalogiem z art. 188 ust. 1 i 2 cytowanej ustawy, a zatem nie ma ono charakteru decyzji administracyjnej. W związku z powyższym od mianowania na stopień odwołanie w trybie administracyjnym nie przysługuje.

podpisane J.K.

dokładnie tak. Na górze orzełek, pod nim MF, SSC, nr pisma
po prawej W-wa, data
adresat - imię, nazwisko i adres domowy

czyli zwykłe pismo, podpisane własnoręcznie, z pieczątką imię, nazwisko. W moim przypadku podpisane z datą 8.01, na kopercie pieczątka PP z 12.01 (czemu tak długo?), doręczone 14.01.

Uznał widocznie, że skoro nie "korespondujemy" na płaszczyźnie kpa, to pismo takie wystarczy

Ostatnia edycja:
identycznie

Potwierdzam, było to zwykłe pismo a nie postanowienie. I widać wszystkie były "produkowane" tego samego dnia, moje również jest z 8 stycznia - na kopercie data ze stempla pocztowego to 12 stycznia.

spoko

chłopaki z MF-u co widać po "samodzielnych" odpowiedziach dyrektorów na temat mianowań solidarnie walą prostą ściemę.
my nie wiemy ludkowie - mianowańcy ".....o so wam chodziiiii ".
tym razem jednak chodzi o to, że dali D.... i podlegają pod konkretne artykuły z zakresu kk.
ten teatr na pisma nie "rozumiejące" o co chodzi osobom odwołującym się od aktu mianowania to akt rozpaczy.
spoko - popatrzmy bez emocji na agonię tego arcytowarzystwa. trochę to musi potrwać.
niestety......

"Agonia arcytowarzystwa", trafne sformułowanie. Od dawna twierdzę, że to nieuniknione. Absurd, pogarda dla prawa, brak przyzwoitości, krótkowzroczność i głupota - siągnęty zenitu. Cirpliwości koleżanki i koledzy.

Back
Do góry