Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Ja dalej nie widze podstaw do tego by pisac odwolanie do SSC. Na akcie mianowania nie widnieje rzadne pouczenie co do odwolania i tym bardziej nie ma tam mowy o jakimkolwiek terminie. Jak juz wczesniej pisalem nie ma ŻADNEGO terminu do ktorego mozna by bylo sie odniesc. Konia z rzedem temu kto mi wskarze w ustawie art z ktorego wynika termin w ktorym mielismy otrzymac i podpisac akty mianowania. Mi kadry przeslaly sam akt mianowania, w ktorym zostal spelniony jedyny warunek, ze kierownik urzedu ma czas do 30.11 na wystawienie. Koniec i kropka. Ja nie widze podstwa do pisania do SSC, obecnie przygotowuje sie merytorycznie i psychicznie i po nowym roku pisze do sadu pracy.
A tak na marginesie jesliby sie mialio okazac ze nalezy zlozyc odwolanie do ssc to zawsze musza wyznaczyc termin i pouczenie do ktorego bedzie sie nalezalo ustounkowac. Ja na akcie takowego nie mam i mam pismo od dic ze kpa jest tu nie wlasciwe. To oni sami na siebie walki kreca.
Wiec jak wspomnialem ja i paru moich znajomych uderzamy do sadu pracy.

jest wiecej takich osób

funkcjuszu

zadaj pytanie trochę jaśniej.
może pomożemy :)
ps.
niezbyt jasne co to jest "to" jak również kto "w odwołaniach powołuje się" ?
odwagi - pytaj śmiało.

odwołanie napisane, jutro wysyłam. Odczekam do połowy stycznia i skrobię pozew - będę spokojniejszy.

Panie Sławku - prośba.

Nie należę do zz celnicy.pl, nie płacę tym samym składek. Skorzystałem ze wzoru odwołania i niewątpliwie dużą jego część użyję w pozwie. Dzięki!
Chciałbym uczestniczyć w kosztach, proszę więc o podanie sposobu przekazania jakiejś kwoty na konto związku (czy te na stronie intern. jest aktualne?). Chodzi o dopisek na przelewie, żebyście w księgowości i nie tylko nie mieli problemów.
Nie pamiętam, co pisaliśmy w styczniu 2008, jak była zrzuta na forum.

thomas

ważny wpis. o ile wiem związek nie prowadzi takich zbiórek. wyjątkiem jest sprawa zwolnienia Sławka.
dziwi mnie to, że jest odwaga na złożenie wniosku, a trudno na jakiś okres wnieść składkę dla organizacji działającej na rzecz pracowników.
mały związek zawodowy podjął się misji dla 16-tysięcy kolegów i jedyne na co może liczyć to uznanie na forum?
co możemy jako środowisko osiągnąć przy takim nastawieniu do realizacji własnych interesów szanowny kolego x, y, z ?
czy efekty podobne do dotychczasowego dorobku "szacownych" central związkowych w SC ?
pozdrawiam optymistów

Ostatnia edycja:
i co dalej?

Odwołanie wysłane. I co teraz?Czy SSC da nam odpowiedź.W jakim terminie ?Do kiedy czekać z pozwem do sądu pracy?Chyba za dużo pytań...

saruman

póki co SSC i elyta oficerska nabrała wody w usta i chwilowo łapie oddech otworami nosowymi. niebawem spuchną im dziąsła. to nie pachnie ładnie niestety. trzeba będzie zatykać nosy przed odorem jeszcze szczelniej. spoko.
spisane będą czyny i rozmowy.

czy moze mi ktos napisac kiedy jest ostateczny termin na odwołanie???
czy w poniedzia łek jesli wyslę list to bedzie ok.
i jeszcze jedno pytanie czy kopia odwołania powinna byc wysłana do wiadomosci naczelnika, kierownika...
bardzo dziekuje za odpowiedz

Sławek napisał w pierwszym poście :
- odwołanie powinno być nadane na poczcie lub złożone w biurze Dyrektora najpóźniej w terminie 14 dni od otrzymania aktu mianowania (jeżeli akt otrzymano 1-go, to ostatnim dniem terminu jest 15-ty dzień miesiąca).

Wysłałem odwołanie i pewnie trzeba będzie iść do sądu po wyrok. Bo jak ktoś wcześniej napisał "w sądzie nie ma sprawiedliwości".

Również wysłałem odwołanie. Przeczytałem jeszcze raz na spokojnie te wzory i chcę napisać, że każdy kto miał nawet minimalną styczność z prawem, ma świadomość, że akty mianowania wydane w taki sposób jak to miało miejsce muszą zostać wycofane z obiegu prawnego. To w jakim trybie to się stanie, to inna kwestia, ale stać się musi.
Dlatego mnie osobiście dziwi, gdy ktoś nie korzysta ze swoich praw.

Każdy kto uważa, że jego staż, doświadczenie, kwalifikacje zostały pominięte może spokojnie ubiegać się o wyższy stopień w korpusie. Ma to kolosalne znaczenie, gdyż może przyspieszyć przejście do korpusu wyżej nawet o 5lat na jednym stopniu.

Każdy kto uważa inaczej, nie ma podstaw faktycznych do złożenia odwołania.

TERMIN NA ZŁOŻENIE ODWOŁANIA PODLEGA PRZYWRÓCENIU, Z UWAGI NA BRAK POUCZENIA W DECYZJI O MIANOWANIU. DLATEGO ODWOŁANIA MOŻNA SKŁADAĆ NA ZASADACH WYNIKAJĄCYCH Z KPA NAWET PO 14-U DNIACH OD DNIA ODBIORU AKTU MIANOWANIA. NALEZY WÓWCZAS W ODWOŁANIU ZAWRZEĆ PROŚBĘ O PRZYWRÓCENIE TERMINU NA ZŁOŻENIE ODWOŁANIA, Z UWAGI NA BRAK POUCZENIA.

Ostatnia edycja:
Kiedy można spodziewać się odpowiedzi na w/w pismo i co dalej?Może trzeba składać pozwy do sądu pracy bo nie ma na co czekać?Wnioski do DIC wysłane odwołania do SSC też a żadnej reakcji z ich strony nie ma.

Raczej nie należy spodziewać się odpowiedzi SSC, więc może już czas na pozwy do Sądu Pracy.

Back
Do góry