Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Każdy powinien otrzymać zawiadomienie o terminie rozprawy, na której stawiennictwo jest nieobowiązkowe.
Jednak na rozprawie sąd ogłasza wyrok ODDALAJĄCY SKARGĘ.
WAŻNE!!!
W sprawach, w których skargę oddalono, uzasadnienie wyroku sporządza się na wniosek strony zgłoszony w terminie siedmiu dni od dnia ogłoszenia wyroku

Pilnujcie więc terminów rozprawy, bo w terminie 7 dni od ustnego ogłoszenia wyroku musicie złożyć wniosek o uzasadnienie.
Nie zamieszczamy wzoru wniosku, bo wystarczy napisac jedno zdanie z podaniem oczywiscie adresata i strony postępowania. Wniosek można wysłać pocztą.

Ponieważ poczta może szwankować dzwońcie też do WSA W-wa i podając swoją sygnaturę sprawy pytajcie o termin rozprawy.

Ostatnia edycja:
Czy byłeś powiadomiony o terminie rozpatrzenia skargi przez WSA W-wa ? Na rozprawie nie musiałeś być, ale o terminie powinieneś być zawiadomiony. Tak jak napisał Sławek wszystko wyjasni się przed NSA. Ale tam już musisz mieć pełnomocnika aby złożyć skargę kasacyjną. Namawiam Cię że warto spróbować.

Ile mniej więcej czekaliście na wyznaczenie terminu rozprawy po złożeniu skargi do WSA na decyzję SSC ?
Ja czekam juz ponad 2 miesiące i jakoś cisza...
PS. Odpowiedź SSC na skargę dostałem chyba z półtora miesiąca temu

kasacja

Przed nami NSA, które nie wiadomo jakie zajmie stanowisko.
Ja jestem przekonany, że uchyli wyroki WSA W-wa.

Kto jednak zaniedba swoją sprawę i nie złoży odwołania, skargi do WSA czy kasacji zaprzepaści wszystkie terminy i może zamknąć sobie drogę.

Członków Związku informuję, że kasacje można sporządzić bezpłatnie za naszym pośrednictwem.

Bardzo proszę o informację, czy jest możliwe odpłatne sporządzenie kasacji za Waszym pośrednictwem?

Mam pytanie do osób, które wysyłały skargę do WSA, co trzeba wysłać? plik skarga do WSA+list SSC i dwa pisma procesowe skarżącego?są dwa pliki?pomocy! Z góry dzięki

Jak przecztałam na forum dostanę odmowę od SSC na moje odwołanie od stopnia w przypadku kierującego sekcją. Czy ktoś może mi pomóc? Czy gdzieś jest wzór skargi WSA W-wa dla Kierujących Sekcją? Jakie dokumenty trzeba złożyć przy skardze i czy są pobierane opłaty?

Mam za miesiąc wyznaczony termin rozprawy w WSA. Zastanawiam się czy moja obecność na rozprawie może jakoś wpłynąć na ostateczny wyrok. Jazda przez pół Polski do W-wy nie za bardzo mnie pasjonuje. Czy ktoś wie jak to się w sądzie obecnie odbywa? WSA ma już chyba wyrobione stanowisko w tej kwestii i je teraz powiela. A może można kogoś wtajemniczonego na miejscu w W-wie upoważnić do reprezentacji?

WSA nie może zmienić zdania, bo jakby to wyglądało. W dniu rozprawy zadzwoń do sekretariatu sądu i zapytaj o wynik rozprawy. Będzie to oddalenie skargi. W terminie siedmiu dni złóż wniosek o przesłanie wyroku z uzasadnieniem. Jak dostaniesz uzasadnienie złóż w terminie 30 dni skargę kasacyjną do NSA.

Ja wierzę, że WSA w Warszawie może, w tej oczywistej od początku sprawie, zmienić zdanie. Przynajmniej próbować "ratować twarz". Przecież nie wszyscy sędziowie są podatni na ... nazwijmy to wyłącznie "argumenty" SSC.

A swoją drogą jakiej oczywistości trzeba, aby nie można jej zrelatowizować? I ile czasu może zająć dojście do prawdy?

WSA nie może zmienić zdania, bo jakby to wyglądało. W dniu rozprawy zadzwoń do sekretariatu sądu i zapytaj o wynik rozprawy. Będzie to oddalenie skargi. W terminie siedmiu dni złóż wniosek o przesłanie wyroku z uzasadnieniem. Jak dostaniesz uzasadnienie złóż w terminie 30 dni skargę kasacyjną do NSA.

niekoniecznie, znane są mi z własnego doświadczenia sprawy w których inny skład orzekał odmiennie. Może więc....

Do NSA musisz złożyć skargę przez pełnomocnika (adwokat, radca prawny). Sam nie możesz. Z tego co wiem jeszcze nie było rozprawy kasacyjnej przed NSA. NSA będzie musiał ustosunkować się do prawomocnego wyroku z Gdańska, pomimo tego, że ten wyrok nie jest dla niego wiążący.

Własnie czekam na uzasadnienie z WSA. I zupełnie nie wiem co dalej. Ktos wczesniej pytał o możliwośc złozenia skargi kasacyjnej za posrednictwem Celników.pl. Czy nadal istnieje taka możliwość? Czuje sie trochę pogubiona w tym wszystkim........

Sławek prosił o kontakt mailowy osoby, które chcę skorzystać z pomocy związku przy kasacji do nsa

czy ktos wie jaki mam termin na przesłanie do wsa odpowiedzi na odpowiedź na skarge?

Back
Do góry