Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Dzisiaj otrzymałem pismo o możliwości zapoznania się z aktami przed wydaniem decyzji przez SSC. Wybieram się we wtorek - może ktoś też dostal ? Pozdro.

Zamieszczam linki także do drugiego pisma oraz jeszcze raz do tego co wyżej. Po skardze są już dwa pisma.
http://zz.celnicy.pl/tekst-572.html
http://zz.celnicy.pl/tekst-573.html

Będzie jeszcze trzecie pismo procesowe.

Po skonsultowaniu kolejnego pisma zamieszczę je na forum na dniach.

NIE WYSYŁAJCIE ZA POŚREDNICTWEM SSC - zmieńcie nagłówek pierwszego pisma

Ostatnia edycja:
Europejski Trybunał Praw Człowieka

Wydanie decyzji o aresztowaniu kardiochirurga Mirosława G. przez asesora, zamiast przez sędziego, stanowi naruszenie Europejskiej Konwencji Praw Człowieka - uznał Trybunał w Strasburgu. Zasądził na rzecz dr G. 8 tys. euro odszkodowania od państwa polskiego.

Panie Ministrze, polecam szanownej uwadze http://www.gazetaprawna.pl/wiadomos...sburgu_dostanie_8_tys_euro_odszkodowania.html

Wydaje się, że w sprawach mianowania na stopnie i propozycji stanowisk, Trybunał nie będzie miał żadnych wątpliwości.

slawomir.siwy;76323a napisał:
Wszystkich chętnych do współpracy z Kancelarią, jak i wszyscy składający odwołania samodzilnie proszę aby pamiętać, że termin do odwołania wynosi 14 dni i biegnie od dnia wręczenia aktu mianowania.

A jeżeli nie mak ktoś aktu mianowania... Dawny cywil który nie zgadza się się z nadanym stopniem ?

Ja złożyłbym wniosek o wydanie decyzji administracyjnej - aktu mianowania i następnie skargę na bezczynność DIC do SSC. Po ruchu SSC, właściwie dowolnym, sprawa trafia do WSA.

Nasze interpretacje nic w tej sprawie nie wniosą i nie posuną jej do przodu ani o milimetr. Bez postawienia sprawy przed sądem administracyjnym tego nie rozstrzygniemy.

dzis dostał pismo w sprawie wyznaczenia 7-dniowego terminu na zapoznanie się z aktaki sprawy, więc pewnie nedługo decyzja odmowna. Chciałabym, żeby przed WSA reprezentowała mnie kancelaria (jestem członikiem ZZ celnicy PL). Z kim mam się i jak kontaktować?

Hi, hi, decyzja odmowna. Wiecie, ze są izby w ktorych pracownicy są oddelegowani w ramach MF, dziobią kopytko z decyzjami odmownymi? przeglądają, analizują wasze teczki osobowe. Na niektórych odwołaniach widnieją inne pieczątki wpływu niż Izba w której jesteście zatrudnieni.Taki chochlik!
Ach,dostają za to nawet solidne nagrody od Szefa. Wasi prawnicy muszą zwrócić uwagę dosłownie na wszystko. Zyczę powodzenia!

Panie Sławku! Prosimy o podanie osoby kontaktowej której to członkowie związku mogą zlecić reprezentowanie przed WSA czy później NSA.

Terminy się kończą-muszą być wydane decyzje. Czekam - pozew mam przygotowany. Znalazłem w swoich papierach pismo SSC o kryterium punktowym, ciekawe czy już o nim (tym piśmie) wszyscy juz zapomnieli. Po wyroku NSA, stwierdzającym, że akty mianowania są decyzjami administracyjnymi w chwili zagrożenia SSC przyznał się, że byłym kierownikom zastosuje kryterium punktowe tak jak w tym piśmie. Teraz cisza. Jeżeli cały staż liczy się w służbie i wylicza się z tego punkty to tak samo byłym kierownikom liczy sie punkty za zajmowane wcześniej stanowisko-wskazuje na to logika. Ale widać nie ma jej na wysokich stanowiskach i dlatego pozostaną tylko sądy. Półtora roku potrzeba było przeciągać sprawę z gruntu oczywistą po to tylko, żeby zniechęcić przed pisaniem pozwów. Prawnie nic się nie zmieniło - nawet brzmienie ustawy o SC pozostało takie samo. A kwoty wyrównań wciąż rosną - dlatego nawet NSA i pozew napisany przez prawnika nie stanowi żadnego problemu - zwróci się z nawiązką. Pozdro dla wytrwałych.

nunia.

Do WSA W-wa trzeba wysyłać pisma procesowe. Prawnicy już nic na tym etapie nie poradzą, takie jest moje zdanie. prawnicy powinni być na pierwszych rozprawach, tak jak poprzednio gdy skarżyliśmy bezczynność SSC. Teraz jednak nie udało się wysłać prawników na pierwsze rozprawy. Wyślemy jeszcze jedno ważne pismo procesowe. Natomiast dla członków Związku będą ułatwienia w złożeniu kasacji. Niemniej sprawa rozstrzygnie się przy pierwszych kasacjach i na tym na razie się skupiamy.

DLATEGO PROSZĘ O KONTAKT TE OSOBY, KTÓRE OTRZYMAŁY JUŻ UZASADNIENIE WYROKU I NOSZĄ SIĘ Z ZAMIAREM ZŁOŻENIA KASACJI ALBIO JUŻ JĄ ZŁOŻYŁY.

Jeśli jednak chcecie także skorzystać z usług Kancelarii także w WSA napiszcie do mnie maila.

Świetne pisma - ciekawe co ONI na to ! Przecież czytają to forum. Czekam cierpliwie na decyzję już niedlugo ... uplywa termin. Ciekaw jestem prawdziwej liczby odwołań od aktów mianowania, ile jest naprawdę tych spraw, że wyznaczono półroczny termin na zalatwienie sprawy... Pozdro

W dniu 17 czerwca 2011 roku zapadł wyrok Sądu Okręgowego w Gdańsku, który potwierdził, że ww. zwrot w kontekście brzmienia normy art.223 ustawy o Służbie Celnej winien być rozumiany jako okres przed wejściem w życie ustawy – sygn . VIII PA 24/11. Tak więc w Izbie Celnej w Gdyni funkcjonariusze zajmujący stanowiska związane ze zwierzchnictwem służbowym przed dniem wejścia w życie ustawy są mianowani do korpusu oficerów młodszych Służby Celnej. Powyższe potwierdzały także w I instancji sądy powszechne w innych regionach kraju.
Czy to onacza, że zapadły w tym miesiącu wyrok dotyczył sądu pracy w Gdańsku?

Wg mnie w procesowym WSA trzeba wskazać dwa pisma SSC w sprawie mianowań. Z numerów i dat. I załączyć jako dowody. Pierwsze z kumulująco - dyskryminacyjnymi punktami za błękitną krew lub jej brak. Drugie z ostatnim zdaniem. Że przy rozpatrywaniu odwołań weźmie punkty pod uwagę.

Nieco z innej mańki. Widzieliście reportaż na Corintii z pobytu w Gdyni. Tą rękę pokazującą maluczkim kierunek i perspektywę. Tylko pocałunków usta - usta brakowało.

Ale najlepsza fotka to Szef sam. Bez dworu. Z miną najwyraźniej mówiącą: och, jak ja bym tu coś zepsuł.... Ale mi nie pozwolą ....

Back
Do góry