Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Po wyrokach WSA i NSA, SSC miał chwilę słabości czego przejawem był list do wszystkich przyznający w tym sporze rację funkcjonariuszom.

Witam.
Wiadomo, że słowa kapicy mało warte, dokładnie tyle co tow. boniego ( TW Znak) - w zeszłym roku odznaczonego przez nieogolonego odznaką Zasłużony dla Służby Celnej.
Na jesieni tusk poleci, kapica wróci do biznesu, a o TW bonim nikt nie będzie pamiętał.
Akurat pokończą sie procesy o mianowanie, zaczną o wartościowanie.
Bagno zostawią następcom.

ja jeszcze nie dostalem nic od SSC i czekam na odwolanie od wartosciowania...oczywiscie wsparlem wczesniej jedyny zwiazek broniący celnikow !!!

uwazam ze kazdy kto czuje sie jeszcze funkcjonariuszem celnym powinien wesprzec Sławka, ktory walczy przy pomocy najwyzszej klasy fachowcow, ktorzy to juz udowodnili !!!

Ufajcie. Znajdzie się bat na jego cateringową dupę. To musi go zaboleć. Przeżyłem wielu Prezesów GUC i Szefów Służby Celnej, ale ten kutafon jest najgłupszy. Nawet nie rozumie treści przepisu. Ktoś dał małpie brzytwę do kaleczenia nas. Ale sądzę, że za to słono zapłacą. Wierzcie mi. Zapłacą.

ile kosztuje Skarb Państwa upartosc SSC w skierowaniu stwierdzonych przez SN decyzji dyrektorow jako niewazne???Czym on sie kieruje???

(...) ja nie zamierzam się kłócić o to, czy termin „przed dniem wejścia w życie ustawy” to jest dzień, rok czy 10 lat przed zmianami. Uznamy, że dotyczy to każdej sytuacji sprzed wejścia ustawy w życie.

Czy akty mianowania będą korygowane?
Tak. W sytuacji, w której NSA dał nam wykładnię przepisów, mamy podstawy do zweryfikowania aktu mianowania. Zamierzamy te decyzje, które zostały zaskarżone, korygować. Zapewne w większości zażaleń będą to korekty zgodne z oczekiwaniami celników.

Tak SSC stwierdził w wywiadzie:
http://podatki.gazetaprawna.pl/wywiady/469017,mianowania_w_sluzbie_celnej_beda_zmieniane.html
z 2 grudnia ubiegłego roku.

Czyli co? Amnezja?

Mała podpowiedź: Uchwał SN z 13.01.1995r. (III CZP 174/94, OSNC 1995/4/67) - "przed dniem wejścia w życie ustawy" chodzi o czas istniejący przed wejściem w życie ustawy, a niekoniecznie istniejący do dnia wejścia w życie tej ustawy, a zatem znajduje zastosowania także w sytuacji, gdy określony stan istniał przez pewien okres przed wejściem w życie ustawy, a przestał już istnieć w dniu jej wejścia w życie.

Ostatnia edycja:
Chciałbym się mylić!

Obecne zachowanie obecnego SSC (tj. wydawanie decyzji utrzymujących akty mianowania) należy wytłumaczyć tylko w jeden sposób. Sytuacja jest dla nich tak dramatyczna, że będą zaprzeczali do samego końca możliwej do podjęcia drogi administracyjnej. Nie sam SSC. Bo on jest tylko wyrazicielem woli grupy rządzącej obecnie cłem.

Wyobraźcie sobie, zwrócili się przeciwko wlasnym funkcjonariuszom. We własnej pysze wydawało się im, że mimo oczywistej oczywistości, że te decyzje się ostaną w obrocie prawnym. Poza tym uznali, że podlegli funkcjonariusze są tak słabi i mierni, że nie zdecydują się na sprzeciw prawny.

Wyobraźcie sobie, najpierw 500 odwołań, a teraz tysiące. Do uznania. Ale czy dla grupy trzymającej władzę w cle (ok. 150 osób) jest to do przyjęcia? Oczywiście nie. Co więc zrobić? Zaprzeczać do samego końca. Maksymalnie wykorzystać procedurę. Zjednać sobie dalszych zwolenników. Posłusznych wykonawców w razie czego. Przez stanowiska. Przez wartościowanie. Przez wyrównania.

A może się mylę?

Ostatnia edycja:
Walczmy wszyscy do końca , jak nie polski wymiar sprawiedliwości , to pójdziemy po pomoc do organów unijnych .

Nieogolony - przy kryterium punktowym za okres pracy w administracji celnej lub służbie celnej przyjmuje czas od poczatku zatrudnienia do dnia wejścia w zycie ustawy o SC ... ale do kryterium przed - dla byłych kierowników okresla w dniu wejcia w życie ustawy ... totalny brak konsekwencji i logiki !

Do pobrania decyzja SSC utrzymująca w mocy co do określenia korpusu "przed dniem wejścia w życie"
http://zz.celnicy.pl/tekst-555.html

zamieszczam z prośbą o przesyłanie wszelkich uwag i spostrzeżeń na mojego maila slawomir.siwy@celnicy.pl, które obalą ratio legis przywoływane przez SSC. Ciekawe uwagi przekażemy do Kancelarii celem ew. wykorzystania we wzorze skargi. Pilne, bo wzór skargi będzie gotowy do 24 lutego.

Co za sku....syn. Mistrz Manipulant :mad: Odwraca kota ogonem z tą jego "logiką". Miejmy tylko nadzieję, że ch...j przegra w WSA - NIECH WTEDY ZABULI Z WŁASNEJ KIESZENI ZA KOSZTY POSTĘPOWANIA. On jest taki pewny siebie, skąd się to bierze ? - nie mam pojęcia. Czy na niego nie ma bata ?!

Wllhelm Tell trafia w cel

No to mamy kolejny celny strzał.

W dniu wejścia w życie odeszło do lamusa. Wałek się nie udał. Och, przepraszam, powinienem napisać kiwka nie wyszła.

Teraz jedyną obowiązującą wykładnią jest bezpośrednio przed dniem wejścia w życie.

Tylko jak bezpośrednio? Dwie godziny, czy 7 lat? Dwa dni, czy może trzy miesiące?

Proszę Cię, Panie Boże. Daj nam siłę i moc. Nie opuść w tej walce siłami ciemności. Daj Sądom jasność spojrzenia. I przyłóż siekierę do pnia drzewa rodzącego takie owoce.

Ostatnia edycja:
No to mamy kolejny celny strzał.

W dniu wejścia w życie odeszło do lamusa. Wałek się nie udał. Och, przepraszam, powinienem napisać kiwka nie wyszła.

Teraz jedyną obowiązującą wykładnią jest bezpośrednio przed dniem wejścia w życie.

Tylko jak bezpośrednio? Dwie godziny, czy 7 lat? Dwa dni, czy może trzy miesiące?

Proszę Cię, Panie Boże. Daj nam siłę i moc. Nie opuść w tej walce siłami ciemności. Daj Sądom jasność spojrzenia. I przyłóż siekierę do pnia drzewa rodzącego takie owoce.

bardzo trafnie

Nie wiem co wącha i pali Nieogolony, ale musi być mocne ;) Za niedługo się okaże, że np. celnik to nie celnik ale jakiś kosmita. On potrafi wmówić wszystko wszystkim. Byle by się tylko sądy nie nabrały na te jego czary.

Piękny tekst pana j.k tylko jak ma wytłumaczyć f.c ,iż można było mianować na stopień oficerski f.c bez matury a teraz uczestniczy w kursie oficerski przynależnym obecnej lub przyszłej kadrze kierowniczej a wynika to z zakresu kursu. TEN PRZYSZŁY oficer może jednak pracować tylko na stanowisku specjalisty celnego, to gdzie ekspert a gdzie kierownik.Kolejna blokada miejsca na kursie i wydawanie państwowych pieniędzy dla własnego widzi mi się.Niby głowy i ciała duże ale logiki w tym brak.

Wystarczyło zostać kierownikiemna trzy miesiące przed wejściem ustawy ... i zostać oficerem ... awans 8 stopni. Można było być kierownikiem kilka lat ... korpus aspirantów ... bo nie był ,,bezpośrednio przed dniem wejścia" ... Ciekawe kto poniesie konsekwencje tego bałaganu ! Co na to Rzecznik Praw Obywatelskich ? Czekałem 13 miesięcy by dostać pismo ... że z uwagi na natłok pracy wyrobią się z odpowiedzią w ciągu 6 miesięcy. Totalna gra na zwłokę. Zapominają tam w MF z SSC na czele, że my naprawdę mamy o co walczyć ... kwoty naszych wyrównań wciąż rosną a procedura odwoławcza nie została wyczerpana! SSC jest tylko drugą instancją - są jeszcze WSA a potem NSA - ja jestem cierpliwy ... Później będą wybory i będę wnioskował WSZĘDZIE O POCIĄGNIĘCIE DO ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA BRAK GOSPODARNOŚCI I MARNOTRAWIENIE ŚRODKÓW PUBLICZNYCH PRZEZ SSC I JEGO EKIPĘ WŁĄCZNIE Z DIC !

Drogi Artb wklejenie terminu bezpośrednio nie wpłynie znacząco na dotychczasowe orzecznictwo. Zamiast bezpośrednio mógł nieogolony wymyślić np. tydzień przed, trzynaście dni przed itp. Jak można było przypuszczać pozostaną sądy, gdzie wygramy!!!

Wiem - ja już byłem w WSA ale wtedy sąd uznał się za niewaściwy ... teraz po wyroku NSA ... mam gotowy pozew w kompie ... i dlatego czekam na te bzdury NIEOGOLONEGO - drukuję, dołączam pismo SSC o zastosowaniu się do wyroku i zastosowaniu kryterium punkowego i wysyłam do WSA za pośrednictwem DIC - to wszystko.

Back
Do góry