Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Niebawem SSC musi też wydać decyzje dla funkcjonariuszy, którzy pełnili wcześniej funkcje kierownicze, ale nie zajmowali tych stanowisk w dniu wejścia w życie ustawy. Dla nich też przygotujemy skargę. Jeżeli ktoś otrzymał już taką decyzję SSC, proszę o jej podesłanie na mojego maila.

ja jestem w takiej sytuacji, ale dostałam przedłużenie do 30.06.2011

Mam pytanie kiedy zostanie zamieszczona skarga dotycząca osób na kierowniczych stanowiskach. Czy istnieje możliwość przyśpieszenia wokandy WSA w związku z kończącym się w październiku terminem okresu 2 letniego?

W sądach nie ma żadnego przyśpieszania.

Mam pytanie kiedy zostanie zamieszczona skarga dotycząca osób na kierowniczych stanowiskach. Czy istnieje możliwość przyśpieszenia wokandy WSA w związku z kończącym się w październiku terminem okresu 2 letniego?
W sądach nie ma żadnego przyśpieszania. A powód który podałeś to już w ogóle odpada bo nie ma żadnego znaczenia dla sprawy. to że upłynie ten termin to jużnie nasz problem lecz niejakiego Jacka K.

Rozpatrzenie odwołania do czerwca.

Wg pkt 3. poniżej zażalenie nie przysługuje.
Czekamy do czerwca?

3. Obowiązki organu
W przypadku zwłoki w załatwieniu sprawy - bez względu na przyczynę jej powstania - organ prowadzący postępowanie obowiązany jest zawiadomić o tym stronę, podając przyczyny zwłoki i wyznaczając nowy termin załatwienia sprawy.

Zawiadomienie takie następuje w formie zawiadomienia lub postanowienia, na które nie przysługuje zażalenie. Nowy termin załatwienia sprawy powinien stanowić datę pewną (konkretną) i być wskazany w dniach, tygodniach lub miesiącach.

4. Uprawnienia strony
Stronie w takiej sytuacji przysługuje prawo wniesienia do organu wyższego stopnia zażalenia na podstawie art. 37 § 1 k.p.a. lub ponaglenia na podstawie art. 141 § 1 o.p. na niezałatwienie sprawy we właściwym terminie.
5. Istota bezczynności organu

Zażalenie na bezczynność organu przysługuje stronie zawsze, jednakże uzasadnione będzie wtedy, gdy organ prowadzący postępowanie:
a) nie załatwił sprawy niezwłocznie (art. 35 par. 2 k.p.a),
b) nie załatwił sprawy w terminie określonym ustawowo (art. 35 par. 3 k.p.a),
c) wyznaczył nowy termin i nie załatwił sprawy w tym terminie (art. 36 par. l k.p.a).

ZASATANAWIAM SIĘ dlaczego wyznaczają tą datę 30.06?
nie jest to bez powdu....musi być jakieś 2 dno, Panie sławku proponuję się rozeznac w temacie!
Bo przeciez odwolania wplywaja od listopada- na bieżąco należy je rozpatrywać w terminie "niezwlocznym" Ja rozumiem ze ktos kto sie odwolal tydz temu moze miec w kolejce oczekujacych na zmianę mianowania miejsce 2.210 (choć ponoc tylko 500 os zgodnie z wywiadem JK bylo niezadowolonych) ale pisma o przesunięciu terminu otrzymały osoby które złożyły odwołania ok. 14.11.2010 i te co złożyły 20.01.2011 r. Rozumiem, że jakaś kolejność rozpatrywania wodwołan wg wpływu obowiązuje ...wiec dziwi mnie, że wszytskim wg szablonu przesuwają date na 30.06. Nie ma przypadków!
Co z etatyzacją?

Cytat z komentarza do artykułu z GW

"....Odwołania wniesione przez niezadowolonych mają być ponoć rozpatrzone, jak wynika z pism Ministerstwa Finansów wysłanych już do części skarżących, dopiero przed 30 czerwca 2011 roku. Termin wzięto zapewne z przepisu dotyczącego trybu badania przyczyn katastrof lotniczych. Kodeks postępowania administracyjnego nie pozwala bowiem na przedłużanie max.2-miesięcznego terminu załatwienia sprawy z powodu tzw. niedowładu organizacyjnego organu.
Po tym terminie, choćby uznano błędy wartościowania, pieniążków na naprawę popełnionych w grudniu 2010 roku błędów już nie będzie.
Wygląda na to, że "Jakiś Ktoś " dobrze wszystko zaplanował..., chyba, że ten plan rozsypie się w sądzie administracyjnym.... "- fragment cytatu z komentarza do artykułu o mianowaniu....

Ostatnia edycja:
Może w tej sprawie będzie przydatny wyrok NSA z dnia 21 czerwca 1996r, ISAB28/96. Sąd stwierdza m.in. ....w niniejszej sprawie, jak wynika z pisma Ministerstwa Gospodarki ....., przyczyną zwłoki w rozpoznaniu sprawy nie jest skomplikowany charakter sprawy, koniecznośc przeprowadzenia dowodów itp., ale jedynie duża liczba odwołań, które musi rozpoznac organ. Są to okoliczności leżące wyłącznie po stronie organu. Natomiast na organie ciąży obowiązek, zgodnie z ogólnymi zasadami postępowania administracyjnego, takiej organizacji pracy, aby postępowanie przebiegało szybko i sprawnie.

a tera wszyscy mogą Jacka pocałować w d...pę

Dzisiaj właśnie z MF otrzymałem odpowiedź- na wyrok sądu administracyjnego w Warszawie w kwestii mojego mianowania do korpusu oficerów - jako pełniącego w przeszłości funkcje kierownicze.
W uzasadnieniu -owszem nikt nie neguje, że takie stanowiska zajmowałem- ale jest jedna przeszkoda-
- nie było to w dniu wejścia ustawy o Sc w życie ! Wywodów pustych na 3 kartki

I co teraz ? Ano możemy go wszyscy w d..pę pocałować!

Stoi ponad prawem i stał będzie -do końca -aż minie 2-letni termin na złożenie egzaminu
i wówczas też ............będziemy mogli pocałować go w d..pę po raz wtóry.

Ostatnia edycja:
...... i co dalej.............?

..........i co dalej ?
do Sądu Administracyjnego z zaskarżeniem decyzji SSC? czy też wystepować o unieważnienie aktu mianowania z grudnia 2009 ?

Myślę, że należy zaskarżyć decyzję i wnieść o prawidłowe zgodne z brzmieniem przepisu nadanie właściwego stopnia. Bo przecież q...a przed to jest przed. Tylko ten matoł tego nie wie. Franca będzie robił wszystko aby nie dać ludziom to co im się zgodnie z prawem należy.

SSC wydaje każdemu decyzję utrzymującą w mocy decyzję DIC.
Już pracujemy nad skargą do WSA, której wzór zamieścimy pod koniec lutego.

Zaczynając całą batalię mało kto mówił, że akt mianowania jest decyzją. Dzisiaj mamy to rozstrzygnięte, co oznacza, że każdy może złożyć wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji, każdy może się odwołać.
W toku batalii, jeszcze przed wyrokiem WSA rozstrzygającym skargę na bezczynność SSC, nawet mi się nie śniło i chyba nikomu nie powinno, że SSC tak szybko się podda i już po wyrokach WSA na jego bezczynność mianuje wszystkich do korpusu oficerów młodszysz.
Po wyrokach WSA i NSA, SSC miał chwilę słabości czego przejawem był list do wszystkich przyznający w tym sporze rację funkcjonariuszom.
Wydaje się, że po umorzeniu sledztwa przez prokuraturę po raz drugi, SSC nabrał więcej odwagi i postanowił brnąć w to dalej.
Kalkulacja jest prosta - zapewne większośc nie zdecyduje się na walkę do końca.

Jestem przekonany, że ten spór wygramy, dlatego pod koniec lutego przygotujemy skargę do WSA.

Piszę to, aby nie ulegać emocjom, gdyż na początku nie zakładalismy takiej chwilowej słabości SSC i bylismy nastawieni na taki tok jaki wlasnie teraz nam się rysuje.

Nie rozważałem jeszcze szczegółowo art.223 ust.9 ustawy o SC i naszych możliwości w przypadku upływu tego terminu. Prawdopodobnie SSC liczy właśnie na ten przepis. Nie martwmy się tym jednak, gdyż na pewno prawnicy znajdą jakieś wyjście z tej sytuacji. Dlatego tak ważne jest, aby wszyscy składali zażalenia do MF informując w nich o nieprawnej przewlekłości postępowania.

Przypomnę, że skarga dla każdego funkcjonariusza, który otrzyma decyzję SSC, a nie zajmował w przeszłości stanowiska kierowniczego jest już dostępna m.in. w dziale WAŻNE INFORMACJE. Taka skarga już też została złożona do WSA.

prosimy też o wsparcie, np. poprzez przyłączanie się do Związku, gdyż taka pomoc daje nam najwięcej sił i motywacji do działania.

Ostatnia edycja:
SSC wydaje każdemu decyzję utrzymującą w mocy decyzję DIC.
Już pracujemy nad skargą do WSA, której wzór zamieścimy pod koniec lutego.

są to decyzje w odpowiedzi na odwołania?Czy ktoś mógłby zamieścic skan takiej decyzji?

Nie rozważałem jeszcze szczegółowo art.223 ust.9 ustawy o SC i naszych możliwości w przypadku upływu tego terminu. Prawdopodobnie SSC liczy właśnie na ten przepis. Nie martwmy się tym jednak, gdyż na pewno prawnicy znajdą jakieś wyjście z tej sytuacji. Dlatego tak ważne jest, aby wszyscy składali zażalenia do MF informując w nich o nieprawnej przewlekłości postępowania.

wydaje mi się, że termin 2 lat upływa jesli fc zostałby skierowany, ale np nie zdał egzaminu, ale jeśli nie został nawet na kurs skierowany bo trwa postepowanie odwoławcze to termin nie ma zastosowania

prosimy też o wsparcie, np. poprzez przyłączanie się do Związku, gdyż taka pomoc daje nam najwięcej sił i motywacji do działania.

ja juz to zrobiłam i zachęcam wszystkich niezdecydowanych

rozumiem, że ssc wydał juz niektórym decyzje w odp. na odwołania?Mi przedłużył postepowanie do VI 2011. czy ktoś mógłby wrzucic scan tej decyzji?

Kwestia czasu. Tylko. Bekniecie.

Doszło do tego, że kierownictwo Służby Celnej z pełną tego świadomością zróciło się przeciwko funkcjonariuszom celnym.

Przeciwko tym, których winni chronić. Podjęli działania ewidentnie stojące w kolizji z obowiązującymi przepisami.

Ich odpowiedzialność za ewidentne łamanie prawa jest tylko kwestią czasu. I słupków poparcia dla niektórych partii politycznych.

A że idą do końca w zaparte? Tym gorzej dla nich.

Myślę, że należy zaskarżyć decyzję i wnieść o prawidłowe zgodne z brzmieniem przepisu nadanie właściwego stopnia. Bo przecież q...a przed to jest przed. Tylko ten matoł tego nie wie. Franca będzie robił wszystko aby nie dać ludziom to co im się zgodnie z prawem należy.

Ten q..as doskonale wie co robi. Z premedytacją wali w chu...a. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że póki co, to jest on bezkarny. Nawet jak przegra w WSA, to i tak nie zapłaci ze swojej kieszeni. Co za barani flak !

Głupota. Bez granic. A może tacy są obecnie kierujący cłem?

Polskie Sądy, w tym SN (08-06-2010r.) NSA (03-11-2010 r.) nie podzieliły buty i samozadowolenia kierownictwa Służby Celnej wskazując, że akt mianowania, w trybie przepisów przejściowych ustawy o Służbie Celnej, jest decyzją administracyjną.

http://solid.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=498&Itemid=1

Bekniecie. Dostaniecie po dupskach, aż miło.

istotnie -
dostałem decyzję podpisaną przez Smogorzewskiego-nastepnego mędrca.

Trudno się dziwić -takie Państwo;

-prezydent RP- zrodzony przypadek w wyniku katastrofy (zamachu),

-premier - marzyciel z Gdańska- niespełniony niegdyś sen o prezydenturze - cierpi do dzisiaj

-doradca premiera - Tajny Współpracownik SB - pod......bał wielu.

Ot i wszystko~!

Ostatnia edycja:
Back
Do góry