Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

od dnia doręczenia wyroku biegnie 30 dniowy termin do wniesienia skargi kasacyjnej dla obu stron (pewnie masz w pouczeniu) więc trzeba zadzwonić i zapytać w WSA powołując się na sygn akt kiedy SSC doręczono wyrok (w sądzie muszą mieć zwrotkę) i łatwo obliczyć 30 dni +/- ewentualnie kilka dni na podróż przesyłki pocztowej. Brak skargi kasacyjnej w terminie 30 dni powoduje uprawomocnienie wyroku. Od tego dnia biegnie termin dla SSC do zajęcia się sprawą w terminie wskazanym w wyroku (termin taki nie może zostać przedłużony przez SSC np. do czerwca 2011 r.)
sorrki zapomnialem dopisać najważniejszej rzeczy: po tym jak wyrok się uprawomocni WSA prześle akta SSC i dopiero wtedy biegnie termin dla SSC do zajęcia się sprawą w terminie wskazanym w wyroku (termin taki nie może zostać przedłużony przez SSC np. do czerwca 2011 r informację kiedy doręczono SSC akta też uzyskasz w WSA chyba, że przesyłając mu akta pismo przewodnie dadzą i Tobie do wiadomości

Głównie chodziło mi o to czy można to załatwić telefonicznie czy trzeba do sądu pisać jakieś pisma w tej sprawie.Jeszcze raz dzięki.

Odwołanie napisane ponad 2 miesiące temu. W zeszłym tygodniu dostałem pisemko, że SSC przedłużył termin załatwienia sprawy do końca czerwca 2011 (!!!) z uwagi na dużą liczbe spraw dotyczących stosunku służbowego :mad: Termin trzeba przyznac piorunujący.
Przecież mówił, ze tak mało osób było "niezadowolonych" :D, w sumie jak się w MF pisze pisma metodą CTRL C + CTRL V to chyba nie problem dla pracowitego eksperta albo starszego eksperta załatwić z 10 klientów dziennie :cool:
Ktoś dostał jeszcze takie pisemko :confused:

Swoją drogą ciekawe co wymyśli za pół roku... A odsetki lecą...
U mnie to samo, czyli termin przedłużony do konca czerwca 2011 roku!!!!!!!!!!! i co dalej ??? dzisiaj odebrana poczta!!!

nikola69 i wszyscy, którzy otrzymują przedłużenie terminu do czerwca powinni złożyć zażalenie do Ministra Finansów
Zamieszczam przykładowy wzór sporządzony na podstawie wcześniejszych zażaleń
http://zz.celnicy.pl/tekst-538.html

Nie mam wątpliwości jaki jest cel przewlekania sprawy przez SSC, dlatego bezwzględnie trzeba złożyć zażalenie, aby móc później dochodzić swoich praw, także poza granicami RP w UE.

Ponadto informuję, iż w razie chęci złożenia oświadczenia o przyłączeniu się do procesu karnego trzeba wraz z oświadczeniem uiścić opłatę sądową - prawdopodobnie 300zł, ale proszę jeszcze sprawdzić w sądzie. Opłatę można także uiścić przelewem na konto Sądu Rejownowego dla W-wy Sródmieścia.

Ps.
Pytają mnie funkcjonariusze czy mogą składać oświadczenia do SR dla W-wy Śródmieścia jeśli: jest się teraz st. rewidentem i w dniu wejścia w życie ustawy też było się st. rewidentem.

Cóż. Punktem odniesienia powinien być ktoś z Waszych Kol. ze stopniem dyspozytora w dniu wejścia w życie ustawy. Często jest tak, że były to osoby o takim samym stażu, albo nawet krótszym lub nieznacznie dłuższym. W dniu wejścia w życie ustawy dzieliły Was dwa stopnie, a po wejściu w życie ustawy dzielą Was cztery.
czym to wytłumaczyć, skoro macie zbliżony staż, doświadczenie i kwalifikacje?
Sami więc zastanówcie się co spowodowało Waszą degradację o te kilka stopni.

Ostatnia edycja:
slawku!
swietna robote odwalasz za wszystkie zwiazki celnicze!!!

dzieki ci za to ...wreszcie doczekalismy sie naszego zwiazku!!!

Dziękuję. Cieszę się, że gro funkcjonariuszy docenia nasze działania i wspiera nas wstępując do Związku.

Podsumowując liczne telefony w tej sprawie, chcę poinformować, że w temacie mianowań na dzień dzisiejszy mamy taki oto stan.

1. Kto złożył odwołanie do SSC w terminie 14-u dni od dnia otrzymania aktu mianowania powinien złożyć zażalenie do Ministra Finansów, wzór jw. do lekkich przeróbek do swojej sytuacji. Jeśli zażalenie do MF zostało złożone wcześniej powinien złożyć skargę do WSA w Warszawie. Wzór skargi jest dostępny. Wystarczy je lekko przerobić uzupełniając o publikowane na forum orzecznictwo WSA W-wa i NSA W-wa.

2. Kto złożył odwołanie ostatnio i otrzymał przedłużenie terminu rozpatrzenia do czerwca powinien złożyć zażalenie do MF, wzór jw.

3. Kto wygrał w WSA w Warszawie sprawę na bezczynność SSC, powinien dopytać w sądzie kiedy sąd przesłał do SSC akta sprawy. W moim przypadku sąd przesłał 05.01.2011 a wyrok zapadł 14.10.2010r. Macie więc przybliżony punkt odniesienia.

4. Kto ma już wydaną decyzję SSC(z tego co mi na dziś wiadomo, tylko funkcjonariusze którzy nie mieli epizodu stanowiska kierowniczego w przeszłości) proszę oczekiwać na wzór skargi do WSA, który zamieścimy na dniach.

5. Ponadto każdy funkcjonariusz, nawet jesli ma sprawę w toku jak w pkt.1-3, powinien dochodzić swoich praw składając wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji. Jest to o tyle istotne, że SSC nie będzie mógł wtedy odbijać piłeczki do DIC i odwlekać wciąż sprawy i musi sam rozstrzygnąć. Wzory wniosków do pobrania tutaj: http://celnicy.pl/content.php?182-Protest-wnioski-o-stwierdzenie-niewazności-decyzji(aktu-mianowania

6. Ponadto jak wiadomo w sprawie wszczęte jest postępowanie karne przez Sądem Rejonowym dla W-wy Sródmieścia. Zgodnie z pouczeniem Prokuratury, każdy pokrzywdzony może złożyć oświadczenie o przystąpieniu do procesu. Więcej informacji na głownym portalu
http://celnicy.pl/content.php?198-F...nieprawidłowości-przy-mianowaniach-na-stopnie

DZIAŁAJMY WSPÓLNIE W TEJ SPRAWIE, A NA PEWNO DOPROWADZIMY DO STANU, ŻE MF ZACZNIE WRESZCIE W TEJ SPRAWIE W PEŁNI SZANOWAĆ PRAWO.

Ostatnia edycja:
nasunęło mi sie takie pytanie, we wzorach jest mowa o tym, żeby podac aktualny stopień.
W moim przypadku zostałam mianowania w 2009r. na stopien starszego rewidenta, a nastepnie w styczniu 2010 na stopień młodszego rachmistrza. W odwołaniu złożonym w grudniu 2010 odwołałam sie od mianowania na stopień nadany w grudniu 2009 czyli strszego rewidenta. teraz pisząc zażalnie jaki stopien mam podawać, ten z grudnia 2009 czy stycznia 2010?Moim zdaniem z grudnia bo od tego sie odwołałam?

slawku a jzeli nik do tej pory sie nie odwolywal od stopnia,a moze mial by powod aby sie odwolac,czy juz jest po sprawie odpowiedz moze to dotyczyc po zwiazakowej wygranej wielu z nas,dzieki za zwiazek ktory nie poddal sie ...i jako juz jedyny jest celnikow

slawku a jzeli nik do tej pory sie nie odwolywal od stopnia,a moze mial by powod aby sie odwolac...

Zanim Pan Sławomir odpowie, pozwolę sobie wyrazić tu swoje zdanie - Stosując dotychczasowe doświadczenie z mentalnością "rządców" oraz posiadając pewien "zmysł" prawniczy, a także powód nie z "księżyca", to nie tylko "może" lecz powinien się odwoływać bez względu na obecny czas !!!
Musi jednak pamiętać, by być WYTRWAŁYM ...

czy akty podpisane przez J.K są legalne?

Składniki decyzji administracyjnej zostały określone w art.107 § 1 kpa. Jednym z elementów decyzji jest podpis z podaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego osoby upoważnionej do wydania decyzji. Dopiero z chwilą gdy decyzja zawiera wszystkie elementy, o których mowa w art.107 § 1 kpa można uznać, iż doszło do wydania decyzji. Szczególnie istotny jest tutaj podpis osoby upoważnionej. Dopiero z dniem podpisania decyzji przez taką osobę mamy bowiem do czynienia z wydaniem decyzji w sensie procesowym.

tak się przyglądam pismom podpisanym przez J. Kapicę i wynika, że podpisal je J. Kapica ale działający jako kto? - osoba prywatna? bo jakoś w żadnym z nich nie dostrzegam podania stanowiska służbowego ww. osoby. A nawet minister podpisując swoje akty ma na pieczątce "MINISTER" i nazwę resortu którym kieruje. No chyba że przepisy prawa powszechnie obowiązującego nie dotyczą JK
tak więc czy akty (decyzje administracyjne w rozumieniu kpa) do wydania których właściwy jest SSC podpisane przez JK mogą być uznane za legalne sokro brak w nich wskazania stanowiska służbowego osoby która jej podpisuje???

Ostatnia edycja:
... czy akty (decyzje administracyjne w rozumieniu kpa) do wydania których właściwy jest SSC podpisane przez JK mogą być uznane za legalne sokro brak w nich wskazania stanowiska służbowego osoby która jej podpisuje???

Dla mnie występuje tu jeszcze podwójny dylemat; jakie stanowisko służbowe w Służbie Celnej jest przewidziane dla funkcjonariusza, który nie ukończył podstawowego kursu celnego i jak się ma do tego tryb jego awansowania ???

Dla mnie występuje tu jeszcze podwójny dylemat; jakie stanowisko służbowe w Służbie Celnej jest przewidziane dla funkcjonariusza, który nie ukończył podstawowego kursu celnego i jak się ma do tego tryb jego awansowania ???

:o hihi po Przemyslu chodzi ploteczka że WIELKI FACHOWIEC od spraw BHP nie ukonczył kursu podstawowego :rolleyes: czyzby to był wielki cud wartosciowania?? ekspert celny bez kursu??;)

standardy

odebrałem w dniu dzisiejszym po ponad 13 miesiącach przesyłkę.
szarą kancelaryjną kopertę, odręcznie adresowaną za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
zawartość - pismo SSC w dwu akapitach.
1. łaskawie zdecydowano się na rozpatrzenie odwołania dotyczącego aktu mianowania
2. ale nie prędko ?

ps.
Kodeks Postępowania Administracyjnego
.....
rt. 35. § 1. Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki.
§ 2. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ.
§ 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.
§ 4. Organy wyższego stopnia mogą określać rodzaje spraw, które załatwiane są w terminach krótszych niż określone w § 3.
§ 5. Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu.

Art. 36. § 1. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w art. 35 organ administracji publicznej obowiązany jest zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.
§ 2. Ten sam obowiązek ciąży na organie administracji publicznej również w przypadku zwłoki w załatwieniu sprawy z przyczyn niezależnych od organu.

Art. 37. § 1. Na niezałatwienie sprawy w terminie określonym w art. 35 lub ustalonym w myśl art. 36 stronie służy zażalenie do organu administracji publicznej wyższego stopnia.
§ 2. Organ wymieniony w § 1, uznając zażalenie za uzasadnione, wyznacza dodatkowy termin załatwienia sprawy oraz zarządza wyjaśnienie przyczyn i ustalenie osób winnych niezałatwienia sprawy w terminie, a w razie potrzeby także podjęcie środków zapobiegających naruszaniu terminów załatwiania spraw w przyszłości.

Art. 38. Pracownik organu administracji publicznej, który z nieuzasadnionych przyczyn nie załatwił sprawy w terminie lub nie dopełnił obowiązku wynikającego z art. 36 albo nie załatwił sprawy w dodatkowym terminie ustalonym w myśl art. 37 § 2, podlega odpowiedzialności porządkowej lub dyscyplinarnej albo innej odpowiedzialności przewidzianej w przepisach prawa.

pozdrawiam
trwa AKCJA PAGON
nie bądźmy obojętni

Zamieszczam wzór skargi do WSA dla osób mianowanych do korpusu podoficerów, którzy nie byli w przeszłości na stanowisku kierowniczym, którzy otrzymali już decyzję SSC.
Skargę można swobodnie modyfikować
http://zz.celnicy.pl/tekst-543.html

Jednocześnie proszę o podesłanie decyzji SSC w przypadku aspirantów, gdy ktoś rościł o wyższy stopień w korpusie aspirantów, gdyż takiej nie dostałem i stad nie przygotowałem wzoru.
Podobnie proszę o podesłanie decyzji SSC dla kierujących sekcją.

Niebawem SSC musi też wydać decyzje dla funkcjonariuszy, którzy pełnili wcześniej funkcje kierownicze, ale nie zajmowali tych stanowisk w dniu wejścia w życie ustawy. Dla nich też przygotujemy skargę. Jeżeli ktoś otrzymał już taką decyzję SSC, proszę o jej podesłanie na mojego maila.

Back
Do góry