Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

poprawiłam oczywistą pomyłkę:
9. Funkcjonariusz celny, o którym mowa w ust. 3, wchodzi w skład korpusu oficerów młodszych Służby Celnej i pozostaje w nim, jeżeli w terminie 2 lat od dnia mianowania na podstawie ust. 1 lub 1a ukończy szkolenie specjalistyczne i potwierdzi egzaminem ukończenie tego szkolenia. W przypadku nieukończenia szkolenia specjalistycznego i niepotwierdzenia egzaminem ukończenia tego szkolenia, funkcjonariusza celnego mianuje się na stopień w korpusie aspirantów.(…)

Czy warto roztrząsać, czy SSC powinien, czy nie powinien zostać zawieszony. Jest to sprawa (tak myślę) sumienia jego i jego przełożonych. Jeżeli je mają. Uważam, że warto zastanowić się nad możliwością wpłynięcia na szybką nowelizację naszej „super” ustawy. Poniżej przypominam fragment jej treści:
Art. 223. 1. W terminie miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy kierownik urzędu dokona mianowań funkcjonariuszy na stopnie służbowe. (…)
9. Funkcjonariusz celny, o którym mowa w ust. 3, wchodzi w skład korpusu oficerów młodszych Służby Celnej i pozostaje w nim, jeżeli w terminie 2 lat od dnia wejścia w życie ustawy ukończy szkolenie specjalistyczne i potwierdzi egzaminem ukończenie tego szkolenia. W przypadku nieukończenia szkolenia specjalistycznego i niepotwierdzenia egzaminem ukończenia tego szkolenia, funkcjonariusza celnego mianuje się na stopień w korpusie aspirantów.(…)
Może warto podjąć inicjatywę, która pomoże f.c. obronić się przed pomysłami SSC i jego radców. Proceduralne przedłużanie postępowania w sprawie mianowań może doprowadzić do pyrrusowego zwycięstwa nas wszystkich. Tak, wygramy batalię, ale przegramy bitwę. Konkluzja SSC będzie oczywista: >>Przykro mi, ale zapisy ustawy są jasne. Chcę ale nie mogę. Wszystkie terminy upłynęły.<<
Uważam, że zapewnienia SSC w kwestii upływu terminu mogą być mylące. Już teraz w jednej ze spraw przed WSA podnosił, że nie można obecnie mianować f.c. na podstawie przepisów przejściowych, bo termin „miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy” upłynął. Ciekawe jak to się ma do jego pisemek.
Ale, wracając do tematu. Tylko ZZ mogą podjąć trud rozpoczęcia procesu nowelizacji w celu zmiany zapisów na:
Art. 223. 1. W terminie miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy kierownik urzędu dokona mianowań funkcjonariuszy na stopnie służbowe.
1a. W przypadku prowadzonego postępowania administracyjnego w sprawie kontroli procesu mianowania kierownik urzędu dokona mianowań funkcjonariuszy na stopnie służbowe w terminie miesiąca od ostatecznego rozstrzygnięcia. (…)
9. Funkcjonariusz celny, o którym mowa w ust. 3, wchodzi w skład korpusu oficerów młodszych Służby Celnej i pozostaje w nim, jeżeli w terminie 2 lat od dnia mianowania na podstawie ust. 1a ukończy szkolenie specjalistyczne i potwierdzi egzaminem ukończenie tego szkolenia. W przypadku nieukończenia szkolenia specjalistycznego i niepotwierdzenia egzaminem ukończenia tego szkolenia, funkcjonariusza celnego mianuje się na stopień w korpusie aspirantów.(…)
Jest to tylko propozycja, ale sądzę, że wiele osób zgodzi się z nią.

Hmmm... w zależności od tego, co napisze jasnie panujący SSC w decyzji (o ile oczywiście uzna odwołania od mianowania na stopień, w co osobiście bardzo wątpię) myślę Heleno, że przepis ten można byłoby dwojako interpretować, jednak dla nas lepiej byłoby, gdyby było napisane w sposób bardziej przystępny i łatwiejszy do zrozumienia dla Departamentu Prawnego MF....

Publiczny akt oskrżenia - nie róbcie sobie nadziei?

art. 103 w zależności od umyślności/nieumyślności popełnionego czynu obliguje/daje możliwość zawieszenia ... nie został spełniony (i nie zostanie:)) najważniejszy warunek do zawieszenia: wszczęcia przeciwko OSOBIE postępowania karnego w sprawie o przestępstwo umyślne/nieumyślne ścigane z oskarżenia publicznego, aby spełnić ten warunek musi zostać wydane postanowienie o przedstawieniu zarzutów danej OSOBIE ... (...)

Akt oskrżenia złożony przez ZZ Celnicy PL na podstawie art. 55 kpk nie jest publicznym aktem oskarżenia?

A sprawdźcie sobie następujące źródła:

1. H. Paluszkiewicz "Przymus" - str. 367.
2. Grzegorczyk, Tylman "Polskie postępowanie" - str. 293.

Wydaje się, że kluczowym jest rozstrzygnięcie, czy możliwy zwrot przez sąd sprawy prokuratorowi w celu uzupełnienia i przygotowania aktu oskarżenia, po jego wcześniejszej odmowie. Wg mnie nie prokurator odmawiając sam wykluczył się z postępowania, tak więc subsudiarny akt oskarżenia, wniesiony przez organizację społeczną uzyskuje charakter oskarżenia publicznego, jeśli nie zostanie przez sąd odrzucony z przyczyn merytorycznych lub formalno-prawnych.

Zatem data wniesienia oskarżenia, albo otwarcia przewodu.

Poza tym, a gdzie dobry obyczaj, nakazujący się wyłączyć.

Poza tym, PO spadają rankingi.

w terminie 2 lat od dnia mianowania na podstawie ust. 1a ukończy szkolenie specjalistyczne i potwierdzi egzaminem ukończenie tego szkolenia. W przypadku nieukończenia szkolenia specjalistycznego i niepotwierdzenia egzaminem ukończenia tego szkolenia, funkcjonariusza celnego mianuje się na stopień w korpusie aspirantów.(…)
a kiedy mianują? tego "ne wrati" może mianować z datą wcześniejszą ale dopiero po wyroku!!! a termin biegnie od dnia mianowania i nie ma to nic wspólnego czy za sto lat, liczy się termin mianowania może być " od dn." ale z datą faktycznego przywrócenia stanu prawnego.

w terminie 2 lat od dnia mianowania na podstawie ust. 1a ukończy szkolenie specjalistyczne i potwierdzi egzaminem ukończenie tego szkolenia. W przypadku nieukończenia szkolenia specjalistycznego i niepotwierdzenia egzaminem ukończenia tego szkolenia, funkcjonariusza celnego mianuje się na stopień w korpusie aspirantów.(…)
a kiedy mianują? tego "ne wrati" może mianować z datą wcześniejszą ale dopiero po wyroku!!! a termin biegnie od dnia mianowania i nie ma to nic wspólnego czy za sto lat, liczy się termin mianowania może być " od dn." ale z datą faktycznego przywrócenia stanu prawnego.

Pisałem parę postów wyżej, że zależy co jaśnie panujący SSC napisze w decyzji. Zastanawiam się tylko, czy jeżeli np. odmówi (wbrew publicznym deklaracjom :mad: ) i sprawa zacznie się ciągnąć po sądach, czy wcześniej nie załapię się w trybie "ustawowym" na tego podkomisarza...

ale w ciąglu dwóch lat masz ukończyć szkolenie specjalistyczne na które skieruje cię pracodawca, jesli cię skierował i nie ukończyłeś bo np nie zdałeś to wtedy spadasz do korpusu aspirantów, a jesli w terminie 2 lat od mianowania pracodawca cię nie skierował to sorry ale to nie twoja wina i według mnie termin powinien byc przedłużony, bo te 2 lata ma pracowadca na skierowanie pracowanika na kurs

Podnoszenie napięcia?

Temat był wałkowany, ale widzę, że niektórych interesuje tylko niepotrzebne podnoszenie napięcia (...)

Rzeknę tak: miałem z Tobą wejść w polemikę prawną, ale dam sobie spokój. Napiszę tylko, że w Twoim ostatnim poście brakuje zrozumienia zarówno litery, jak i ducha prawa. Tele echo by powiedział, że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Stan faktyczny i prawny Ciebie w ogóle nie interesuje. Wręcz próbujesz odwrócić sytuację i skierować merytoryczną dyskusję w kierunku emocji, godnych lepszej sytuacji. Daj sobie spokój, zostaw ich, są moralnie (i nie tylko) skończeni.

Jeżeli złożyliście odwołania w 2009 to piszecie teraz nowe czy czekacie na odpowiedź na tamto ? Która droga według Was jest własciwa bo dla mnie nic już nie jest jasne

teraz skarga do WSA w Warszawie + wpis w wys. 100 zł ale widziałem juz pierwsze wyroki na korzyść f.c., także warto ponieść koszty sądowe które są do zwrotu bo SSC oczywiści twardo odpowiada na skargę, że nalezy ją odrzucić

Przestańcie polemizować o pierdołach i zacznijcie pisać odwołania.

Odwołanie napisane ponad 2 miesiące temu. W zeszłym tygodniu dostałem pisemko, że SSC przedłużył termin załatwienia sprawy do końca czerwca 2011 (!!!) z uwagi na dużą liczbe spraw dotyczących stosunku służbowego :mad: Termin trzeba przyznac piorunujący.
Przecież mówił, ze tak mało osób było "niezadowolonych" :D, w sumie jak się w MF pisze pisma metodą CTRL C + CTRL V to chyba nie problem dla pracowitego eksperta albo starszego eksperta załatwić z 10 klientów dziennie :cool:
Ktoś dostał jeszcze takie pisemko :confused:

Swoją drogą ciekawe co wymyśli za pół roku... A odsetki lecą...

W grudniu 2009 niezadowolonych z otrzymanego stopnia była tylko garstka- teraz jest duuuuuużo wiecej (jakoś duch śmiałości wstapił w celniczą brać i piszą odwołania od otrzymanych stopni :)). A tak na serio to mam tytanie w imieniu tych 500 osób które złozyły odwołania w grudniu 2009 roku (zachowując przepisowe terminy) Czy mamy cierpliwie czekać, czy tez pisać nowe odwołania. Panie Sławku proszę o podjęcie tematu.

Ostatnia edycja:
Dołączam się do pytania powyżej.A czy ktoś dostał już odpowiedź od SSC po wyroku WSA w W-wie nakazującym w terminie 14 dni od doręczenia prawomocnego wyroku rozpatrzenie odwołania??

Uporządkujmy sprawy.

Jeżeli ktoś złożył odwołanie w grudniu 2009 nowych nie trzeba pisać.
SSC wydaje już decyzje dla funkcjonariuszy, którzy nie byli wcześniej kierownikami. W tym wypadku przygotujemy oczywiście wzór skargi do WSA, gdyż SSC odmawia.

W sprawie byłych kierowników nie słyszałem jeszcze o wydanej decyzji. Proszę pilnie przesłać mi taką decyzję, niezależnie od jej rozstrzygnięcia.

Wszyscy funkcjonariusze powinni składać obecnie wnioski o stwierdzenie nieważności decyzji, gdyż w państwie prawa nie może być tak, że ssc rozstrzyga sprawy w drugiej instancji, kiedy w rzeczywistości rozstrzygnął wszystkie sprawy merytorycznie już w I instancji. To naruszenie zasady dwuinstancyjności, które jako środowisko musimy powstrzymać, gdyż jest to po prostu niedopuszczalne w państwie prawa.

W grudniu 2009 niezadowolonych z otrzymanego stopnia była tylko garstka- teraz jest duuuuuużo wiecej (jakoś duch śmiałości wstapił w celniczą brać i piszą odwołania od otrzymanych stopni :)). A tak na serio to mam tytanie w imieniu tych 500 osób które złozyły odwołania w grudniu 2009 roku (zachowując przepisowe terminy) Czy mamy cierpliwie czekać, czy tez pisać nowe odwołania. Panie Sławku proszę o podjęcie tematu.

mój wyrok już się uprawomocnił teraz pilnuję kiedy sąd prześle akta do SSC i w pierwszym dniu po przekroczeniu terminu wskazanego przez sąd (30 dni) złożę wniosek o ukaranie SSC grzywną za nierozpatrzenie odwołania :-)

Jak sprawdzić czy wyrok jest już prawomocny i ewentualnie czy SSC już go otrzymał?

Ostatnia edycja:
od dnia doręczenia wyroku biegnie 30 dniowy termin do wniesienia skargi kasacyjnej dla obu stron (pewnie masz w pouczeniu) więc trzeba zadzwonić i zapytać w WSA powołując się na sygn akt kiedy SSC doręczono wyrok (w sądzie muszą mieć zwrotkę) i łatwo obliczyć 30 dni +/- ewentualnie kilka dni na podróż przesyłki pocztowej. Brak skargi kasacyjnej w terminie 30 dni powoduje uprawomocnienie wyroku. Od tego dnia biegnie termin dla SSC do zajęcia się sprawą w terminie wskazanym w wyroku (termin taki nie może zostać przedłużony przez SSC np. do czerwca 2011 r.)

Back
Do góry