Czy warto roztrząsać, czy SSC powinien, czy nie powinien zostać zawieszony. Jest to sprawa (tak myślę) sumienia jego i jego przełożonych. Jeżeli je mają. Uważam, że warto zastanowić się nad możliwością wpłynięcia na szybką nowelizację naszej „super” ustawy. Poniżej przypominam fragment jej treści:
Art. 223. 1. W terminie miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy kierownik urzędu dokona mianowań funkcjonariuszy na stopnie służbowe. (…)
9. Funkcjonariusz celny, o którym mowa w ust. 3, wchodzi w skład korpusu oficerów młodszych Służby Celnej i pozostaje w nim, jeżeli w terminie 2 lat od dnia wejścia w życie ustawy ukończy szkolenie specjalistyczne i potwierdzi egzaminem ukończenie tego szkolenia. W przypadku nieukończenia szkolenia specjalistycznego i niepotwierdzenia egzaminem ukończenia tego szkolenia, funkcjonariusza celnego mianuje się na stopień w korpusie aspirantów.(…)
Może warto podjąć inicjatywę, która pomoże f.c. obronić się przed pomysłami SSC i jego radców. Proceduralne przedłużanie postępowania w sprawie mianowań może doprowadzić do pyrrusowego zwycięstwa nas wszystkich. Tak, wygramy batalię, ale przegramy bitwę. Konkluzja SSC będzie oczywista: >>Przykro mi, ale zapisy ustawy są jasne. Chcę ale nie mogę. Wszystkie terminy upłynęły.<<
Uważam, że zapewnienia SSC w kwestii upływu terminu mogą być mylące. Już teraz w jednej ze spraw przed WSA podnosił, że nie można obecnie mianować f.c. na podstawie przepisów przejściowych, bo termin „miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy” upłynął. Ciekawe jak to się ma do jego pisemek.
Ale, wracając do tematu. Tylko ZZ mogą podjąć trud rozpoczęcia procesu nowelizacji w celu zmiany zapisów na:
Art. 223. 1. W terminie miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy kierownik urzędu dokona mianowań funkcjonariuszy na stopnie służbowe.
1a. W przypadku prowadzonego postępowania administracyjnego w sprawie kontroli procesu mianowania kierownik urzędu dokona mianowań funkcjonariuszy na stopnie służbowe w terminie miesiąca od ostatecznego rozstrzygnięcia. (…)
9. Funkcjonariusz celny, o którym mowa w ust. 3, wchodzi w skład korpusu oficerów młodszych Służby Celnej i pozostaje w nim, jeżeli w terminie 2 lat od dnia mianowania na podstawie ust. 1a ukończy szkolenie specjalistyczne i potwierdzi egzaminem ukończenie tego szkolenia. W przypadku nieukończenia szkolenia specjalistycznego i niepotwierdzenia egzaminem ukończenia tego szkolenia, funkcjonariusza celnego mianuje się na stopień w korpusie aspirantów.(…)
Jest to tylko propozycja, ale sądzę, że wiele osób zgodzi się z nią.