Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

[...] będą mogły znaleźć się w korpusie oficerów tylko na podstawie wyroku sądu: i bynajmniej nie chodzi o wyrok nakazujący SSC rozpatrzenie odwołania... Jeśli dobrze więc zrozumiałem, to odwołania będą owszem rozpatrzone ale negatywnie.

wcale się nie zdziwię - jest to znana metoda postępowania ludków malutkich - obliczona w myśl zasady - zanim sądy się uporają i wydadzą wyroki, a zanim jeszcze te wyroki się uprawomocnią, to już nie bedzie to mój problem, martwić się będą inni, moi następcy.

a że odsetki rosną?? A kogo to?? Wypłacą równiez następcy. Przecież JA muszę wyjść z twarzą, choćby nieogoloną.

dziś tusku tusku obiecał podwyżki lekarzom rodzinnym z Porozumienia Zielonogórskiego - z uwagą będę śledził losy tej obietnicy.
Wróżę analogię do nas, z tą różnicą, że lekarze - jak zostaną wydupceni, to sami sobie wypiszą czopki na swędzenie odbytu, myśląc, że to hemoroidy. Wtedy im powiemy, że celnicy przeżyli takie obietnice na własnej skórze, tylko że nie mogli sobie sami wypisać recept....
A poparcie rządu podobno ponad 50%.
Tak sobie myślę - kto tu jest głupi??? I kiedy to wszystko pieprznie....?

Panie i Panowie,

Nie śpieszcie się. Stan prawny jest taki, że to również DICów i SSC prawo obliguje w terminie dwuletnim do zaopatrzenia Was w możliwość odbycie kursu i złożenia egzaminu. Jeśli zwlekają i przedłużają w sposób nieuzasadniony, i można tego dowieść, że nie z Waszej winy nie doszło do wykonania woli ustawodawcy, to macie wygraną sprawę.

Proponuję się przed upływem tego terminu rozchorować, żeby nie doszło do przymusowego wysłania na eksternistyczny, nie do zdania, kurs.

Sądy ich wyprostują. A pozostaje jeszcze droga całkowicie cywilna. Przecież każdy powinien mieć już pagony z gwiazdkami.

Nie czujecie strat moralnych z tego tytułu?

Po Nowym Roku do sądów ich z tego tytułu, niech wysyłają mecenasów za państwowe pieniądze, nie marnotrawią grosz publiczny dalej.

Ludzie, macie narzędzia prawne i możliwości.

2000 pozwów o straty moralne i opublikowanie przeprosin na pierwszej stronie Wyborczej.

To jest prosta i skuteczna metoda.

Sądy ich wyprostują

Może zrobimy zrzutkę na swojego mecenasa? Dajmy na to po 100 od głowy.
Nazbiera się niezła pula.
Niech wniesie pozew stricto cywilny o straty moralne przeciwko SSC i DIC.

Niech ich nęka, wykazuje groteskowość działań, robi szum medialny.
Wystarczy, że zarząda opublikowania przeprosin, na podstawie dotychczasowych orzeczeń WSA, NSA i SN.

Co o tym sądzi zarząd ZZ Celnicy PL?

Aha! jeszcze jedno. jeśli dobrze dziś zrozumiałem słowa DIC , to Nieogolony jeszcze wcale się nie poddaje! Otóż ponoć poinformował DIC że osoby które się odwołują od aktu mianowania będą mogły znaleźć się w korpusie oficerów tylko na podstawie wyroku sądu: i bynajmniej nie chodzi o wyrok nakazujący SSC rozpatrzenie odwołania... Jeśli dobrze więc zrozumiałem, to odwołania będą owszem rozpatrzone ale negatywnie.
Wcale mnie to nie zdziwiło - ten parszywiec jest zdolny do wszystkiego, fałszywy typ - cisną mi się na usta jeszcze gorsze słowa. Czekam kiedy wyskoczy z FAŁSZYWYMI życzeniami z okazji świąt i Nowego Roku - niech spada.

Może zrobimy zrzutkę na swojego mecenasa? Dajmy na to po 100 od głowy.
Nazbiera się niezła pula.
Niech wniesie pozew stricto cywilny o straty moralne przeciwko SSC i DIC.

Niech ich nęka, wykazuje groteskowość działań, robi szum medialny.
Wystarczy, że zarząda opublikowania przeprosin, na podstawie dotychczasowych orzeczeń WSA, NSA i SN.

Co o tym sądzi zarząd ZZ Celnicy PL?

Występowanie pod nazwiskiem byłoby, wydaje mi się, głupie i nieracjonalne.

Ale gdyby ZZ wystąpił z takim pozwem cywilnym, oczywiście sfinansowanym przez roszczących?

Tylko kwestia odpowiedniego sformułowania pozwu, w sposób jak najbardziej ośmieszający i dolegliwy, ale to kwestia prawnicza, do rozwiązania.

Dajmy im ten prezent pod choinkę.

Na nic lepszego nie zasługują.

Mam pytanie. Czy SSC będzie rozpatrywał odwołania tylko pod kątem przynależności do korpusu, czy też od kątem stopnia w korpusie. Wytyczne jakie obowiązywały (proszę o informację gdzie można je znaleźć - te tabelki, bo jak pewnie zauważyliście wszystkie decyzje SSC z lat 2008-2009 zostały z Corintii wycięte) spowodowały także takie przypadki, że byli kierujący dostali np. najniższy stopień w korpusie, a gdyby zaliczono im staż kierowniczy dostaliby stopień wyżej w ramach korpusu, a nawet w wyjątkowych wypadkach przeskoczyliby wyżej. Ja mam średni stopień w korpusie oficerów, a po zaliczeniu mi lat na stanowiskach kierowniczych, po dodaniu punktów mógłbym dostać stopień wyżej. Kto wie i może odpowiedzieć?

Z tego co pamietam ,SSC powiedział że do ustalenia stopnia w korpusie (oficerskim-bo mówił tylko o "byłych" kierownikach) będzie zastosowane kryterium punktowe (znowu). Jakie ono będzie, nikt nie wie- SSC na razie czeka (od wyroku WSA ma jaieś 60 dni na rozpatrzenie odwołania)potem rozpatrzy odwo9łanie negatywnie, będzie apelacja -sąd wyda wyrok- mianować do korpusu oficerskiego. I dopiero wtedy będą zastosowane stosowne kryteria. A ja mom też pytanie - ktoś dostał aspiranta ale nie był awansowany przez 12 lat więć w styczniu awansowano go na starszego aspiranta. jaki dostanie stopień (mowa tu o "byłym kierowniku" ) Wg poprzednio zastosowanych kryteriów dostanie podkomisarza. I tu rodzi się pytanie co z awansem. Gdyby dostał podkomisarza w 2009r. to w styczniu pewnie dostałby awans na komisarza (przecież na st.aspiranta dostał). Możę jednak kryteria będą inne i np. będzie brany pod uwagę obecny stopień. Może ktoś coś wie.

Gdzie można znaleźć pisma SSC nr
SC4/033/5/09/FRD/15758S.C. oraz SC6/066/28/09/ 2052PKPJ bo z Corintii wycięli.
Jak kto wie, priszę o info.
Pozdrawiam.

pracóję w tej firmie już a możetylko tylko 25 lat i nic i nikt nie może mnie niczyym zaskoczyć. Przebywam obecnie na l 4 ,i wtrakcie tego,, l4 ,,żołnierz ,,przyniósł mi kwit do podpisanis , że jestem zweryfikowany na specjalistę.Oczywiście nie podpisałem tego ,,cyrogrsfu, . Jest mi bardzo przyykro, że naszse związki ZZ sprzedają nas a my im do końca dajemy wiarę.Ach zapomniałem dodać, ze w całej swojek ,,karierze,, nie widziałem takiego chamstwa.I co by wszystkim powiedzieć przed wejciem ,,cyrografu,, byłem kz, ale nie ubiegam się ogwiazdki. ,,moja żona powiedziała że nie lubi nieba w przedpokoju,,.

to sa zwiazki te sane ...sprzedajace nas raz jeszcze za podwojne pieniadze (alokacja + weryfikacja) ==== ktory celnik za to placi ...moze sie przyzna(za wyjatkiem=dyrekcji)

Czy ktoś w ostatnim czasie pisał odwołanie na podstawie art.223 ustawy o Służbie Celnej?
Potrzebuję pomocy:(

Myślę, że w tym miesiącu Nieogolony powinien wydać pierwsze decyzje dotyczące stopni. Ale jestem ciekaw co on kombinuje, gdyż ja mu po prostu nie ufam. Nie zdziwiłbym się gdyby się okazało teraz, że w jakiś przedziwny sposób i tak nas wyru.....a

Sądząc po orzeczeniach sadów (WSA,NSA) to już czas najwyższy. Chyba nawet terminy wskazane przez te sądy upływają. Zastanawiam się, czy SSC czeka na skalę zaskarżeń minowań na stanowiska?

Myślę, że w tym miesiącu Nieogolony powinien wydać pierwsze decyzje dotyczące stopni. Ale jestem ciekaw co on kombinuje, gdyż ja mu po prostu nie ufam. Nie zdziwiłbym się gdyby się okazało teraz, że w jakiś przedziwny sposób i tak nas wyru.....a

Sądzę, że masz niestety rację. Oni już tacy są. Ale zostają nam jeszcze sądy. A jak widzę orzecznictwo jest po naszej stronie. W kwestii terminu "przed dniem wejścia" wszystko jest praktycznie jasne. Moze coś babrać w procedurze i terminach. Ale zobaczymy !!

A czy przypadkiem "zwłoka" przy rozpatrywaniu odwołań nie ma związku z otrzymanymi propozycjami pełnienia służby? Tam m.in. został nam zaproponowany stopień, skoro propozycja została przyjęta z tym stopniem (oczywiście nie korpus oficerów) to znaczy że stopień został zaakceptowany i zgodziliśmy się na ten stopień - więc roszczenia zawarte w odwołaniu straciły rację bytu, a postępowanie odwoławcze bezprzedmiotowe? Ciekawe rozwiązanie co?

A czy przypadkiem "zwłoka" przy rozpatrywaniu odwołań nie ma związku z otrzymanymi propozycjami pełnienia służby? Tam m.in. został nam zaproponowany stopień, skoro propozycja została przyjęta z tym stopniem (oczywiście nie korpus oficerów) to znaczy że stopień został zaakceptowany i zgodziliśmy się na ten stopień - więc roszczenia zawarte w odwołaniu straciły rację bytu, a postępowanie odwoławcze bezprzedmiotowe? Ciekawe rozwiązanie co?

O kurcze- na to nie wpadłam........

Napisz swoją odpowiedź...
Back
Do góry