Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Zaraz, zaraz. Mogę się mylić, ale orzeczenia WSA, na które powołuje się na wstępie DIC są z początku tego roku. A kierownictwo SSC jeszcze w grudniu 2009r albo zaraz na początku 2010r twierdziło, że nie przysługuje odwołanie. Czyżby znali już przyszłe wyroki WSA, które zapadały później ??? Poprawcie jeśli się mylę. Jeżeli zaś mam rację, to DIC I SSC mydlą nam oczy, a SSC próbuje się wyślizgać od odpowiedzialniści oraz błędu za który powinien beknąć. Poza tym wówczas w swoich pismach nic nie wspominał o tych orzeczeniach WSA, że akt mianowania nie jest dec.adm. Pisał tylko, że "nie ma charakteru dec.adm." bez żadnego podawania i powoływania się na jakiekolwiek orzeczenia WSA - http://solid.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=475&Itemid=1

Oczywiście, że siłowo, na polecenie, przez Grupę Trzymającą Władzę, zostało złamane prawo.

Nie jest prawdą, że stanowisko SSC z końca 2009 r. i pocztku 2010 r. miało oparcie w późniejszych orzeczeniach WSA w sprawie mianowań na stopnie.

Chyba że przyjmiemy, iż SSc umie przewidywać przyszłość.

Panie Kapica, to ja poproszę jutrzejsze wyniki totolotka.

SSC pisze, że będzie rozpatrywał odwołania od pism w sprawie nadania stopni/przypisania do korpusów. Wcześniej nie podjąłem działań w celu zaskarżenia treści tego pisma, gdyż SSC twierdził, iż odwołanie nie przysługuje (nie liczę uwag do projektu). Obecnie zamierzam zaskarżyć decyzję - jak się okazało(?). Zastanawiam się jednak czy istnieje taka możliwość oraz czy jestem ograniczony jakimś terminem, a jeżeli tak to od jakiej daty go liczyć?
W takiej sytuacji jest wielu, a może nasz SSC (jeszcze panujący) odtrąbił koniec akcji odwoławczej?!

SSC pisze, że będzie rozpatrywał odwołania od pism w sprawie nadania stopni/przypisania do korpusów. Wcześniej nie podjąłem działań w celu zaskarżenia treści tego pisma, gdyż SSC twierdził, iż odwołanie nie przysługuje (nie liczę uwag do projektu). Obecnie zamierzam zaskarżyć decyzję - jak się okazało(?). Zastanawiam się jednak czy istnieje taka możliwość oraz czy jestem ograniczony jakimś terminem, a jeżeli tak to od jakiej daty go liczyć?
W takiej sytuacji jest wielu, a może nasz SSC (jeszcze panujący) odtrąbił koniec akcji odwoławczej?!

Jako osoba zajmująca stanowisko związane z podporzadkowaniem funkcjonariuszy celnych przed dniem wejścia w życie Ustawy o Służbie Celnej złożyłem odwołanie od aktu mianowania, wnosząc równoczesnie o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania ze wzgledu na brak pouczenia.
DIC (wbrew temu co deklarował SSC) nie znalazł podstaw do zastosowania art. 132 Kpa - moje odwołanie poszło do MF. Ciekawe, co SSC teraz zrobi ? Wyprze się tego, co zadeklarował publicznie ? :mad:

Oczywiście, że siłowo, na polecenie, przez Grupę Trzymającą Władzę, zostało złamane prawo.

Nie jest prawdą, że stanowisko SSC z końca 2009 r. i pocztku 2010 r. miało oparcie w późniejszych orzeczeniach WSA w sprawie mianowań na stopnie.

Chyba że przyjmiemy, iż SSc umie przewidywać przyszłość.

Panie Kapica, to ja poproszę jutrzejsze wyniki totolotka.

Mam przed sobą pismo datowane na - Warszawa dnia 13 stycznia 2010r podpisane przez Nieogolonego. Nie ma w nim ani jednego słowa o orzeczeniach WSA, na których rzekomo miał się wówczas opierać Nieogolony, że akt mianowania nie jest dec.adm. !!!!!!!! Orzeczenia te dopiero mogły się ukazać później ( sygn. łamana przez rok 2010 ). Sprawdziłem i np. sprawa nr IISA/OI 209/10 data wpływu 2010-03-26 data orzeczenia 2010-05-07 czy IISA/OI 181/10 data wpływu 2010-03-19 data orzeczenia 2010-05-06
W jego piśmie z dnia 13 stycznia 2010r Nieogolony wyraźnie pisze m.in. nie ma ono charakteru decyzji administracyjnej. W związku z powyższym od mianowania na stopień odwołanie w trybie administracyjnym nie przysługuje. Nie powołuje się na żadne orzeczenia WSA o których teraz pisze, no bo i skąd jak one ukazały się później.
Ale on skur....n w chu... wali:mad: Czy na niego nie ma już bata ?! Ile on musi nam jeszcze napluć w twarz i krwi napsuć, żebyśmy zrozumieli, że tego osobnika należy wypier.... ć niezwłocznie ze stołka.
NIEOGOLONY KŁAMIE !!!!!!!

Ostatnia edycja:
Ale on skur....n w chu... wali:mad: Czy na niego nie ma już bata ?! Ile on musi nam jeszcze napluć w twarz i krwi napsuć, żebyśmy zrozumieli, że tego osobnika należy wypier.... ć niezwłocznie ze stołka.
NIEOGOLONY KŁAMIE !!!!!!!

Niestety, ale masz 100% RACJĘ. Flaki się wywracają jak się patrzy na to co się dzieje. Mam nadzieję, że wkrótce kołkiem mu w gardle staną te mianowania i wartościowania

Jako osoba zajmująca stanowisko związane z podporzadkowaniem funkcjonariuszy celnych przed dniem wejścia w życie Ustawy o Służbie Celnej złożyłem odwołanie od aktu mianowania, wnosząc równoczesnie o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania ze wzgledu na brak pouczenia.
DIC (wbrew temu co deklarował SSC) nie znalazł podstaw do zastosowania art. 132 Kpa - moje odwołanie poszło do MF. Ciekawe, co SSC teraz zrobi ? Wyprze się tego, co zadeklarował publicznie ? :mad:

a to ciekawe, myślałam że przychyla sie do odwołan na miejscu DIC, bo skoro JK przyznał, że byłym k. należy sie korpus o. to czegos tu nie rozumiem

a to ciekawe, myślałam że przychyla sie do odwołan na miejscu DIC, bo skoro JK przyznał, że byłym k. należy sie korpus o. to czegos tu nie rozumiem

Nunia, ja też nie rozumiem, ale chyba dlatego DIC wysłał odwołanie (nota bene - nie tylko moje) do SSC. Cóż, nie jestem zbyt bystry żeby połapać się, o co w tych wszystkich przepychankach chodzi :-D

"Oczywiście, że siłowo, na polecenie, przez Grupę Trzymającą Władzę, zostało złamane prawo."

A propo ściemy ścisłego kierownictwa SC: czyżby, argumentując o oparciu stanowiska SSC na późniejszych orzeczeniach WSA, próbowali wprowadzić w błąd dziennikarzy, opinię publiczną, a nade wszystko wymiar sprawiedliwości?

Chyba dobrze

Wydaje mi się, że wszelkie odwołania od decyzji DIC rozpatruje SSC, więc chyba dobrze. że odwołania wysłano do SSC?

Nieogolony / DIC KŁAMIE. Należy niezwłocznie interweniować !!! Jeśli ktoś, tak ja, ma pismo od "AGRESTA" z początku 2010 roku, że akt mianowania "nie ma charakteru dec.adm" to piszmy np. do MF, DIC-ów, premiera rządu, prasy, nie wiem gdziekolwiek, ludzie róbmy coś, bo ten KŁAMCA, powtórzy to kłamstwo jeszcze ileś razy i znowu się wyślizga od odpowiedzialności !!! Orzeczenia WSA o których on pisze ukazały się później, natomiast wcześniej jego stanowisko było oparte na .... no właśnie nie wiem na czym. Po prostu ubzdurał sobie, że akt mianowania nie jest decyzją administracyjną i koniec - nie bo nie.

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się, że wszelkie odwołania od decyzji DIC rozpatruje SSC, więc chyba dobrze. że odwołania wysłano do SSC?

A co w przypadku jeśli ktoś przed wydaniem aktu mianowania wystąpił z pismem do DIC-a np. o uwzględnienie dośw. zawodowego ( art.223 ust.7 ) itp ? Skoro DIC olał to i w żaden sposób nie odpowiedział, to czy sprawa nie musi czasem wrócić właśnie do DIC-a, żeby ten ustosunkował się do pisma, które otrzymał jeszcze przed wydaniem aktu mianowania czyli decyzji administracyjnej ? Nie jestem pewien, ale czy właśnie w takim przypadku odwołanie nie powinno wrócić do DIC-a ?

Ostatnia edycja:
"Oczywiście, że siłowo, na polecenie, przez Grupę Trzymającą Władzę, zostało złamane prawo."

A propo ściemy ścisłego kierownictwa SC: czyżby, argumentując o oparciu stanowiska SSC na późniejszych orzeczeniach WSA, próbowali wprowadzić w błąd dziennikarzy, opinię publiczną, a nade wszystko wymiar sprawiedliwości?

Dokładnie TAK !!!

DIC może uznać roszczenia strony odwołującej i wydać nową decyzję w tej sprawie jako I instancja. Jeżeli uzna, że odwołujący nie ma racji, wtedy przesyła odwołanie do II instancji czyli SSC.
Wygląda więc na to, że DIC ma inne poglądy w kwestii mianowań niż deklarowane publicznie przez SSC
CZYŻBY UCZEŃ PRZERÓSŁ MISTRZA ???

A co w przypadku jeśli ktoś przed wydaniem aktu mianowania wystąpił z pismem do DIC-a np. o uwzględnienie dośw. zawodowego ( art.223 ust.7 ) itp ? Skoro DIC olał to i w żaden sposób nie odpowiedział, to czy sprawa nie musi czasem wrócić właśnie do DIC-a, żeby ten ustosunkował się do pisma, które otrzymał jeszcze przed wydaniem aktu mianowania czyli decyzji administracyjnej ? Nie jestem pewien, ale czy właśnie w takim przypadku odwołanie nie powinno wrócić do DIC-a ?

Zgodnie z orzecznictwem NSA analizy materialu dowodowego należy dokonywać nie później niż w momencie wydania decyzji rozstrzygającej sprawę - DIC w uzasadnieniu decyzji powinien odnieść się do wniosku strony. Jeżeli tego nie zrobił to musztarda po obiedzie - krótko mówiąc podłożył się i w tym momencie idzie to na korzyść strony.
Chociaż naczalstwo SC zdaje się nie wiedzieć o istnieniu czegoś takiego jak NSA.

Zgodnie z orzecznictwem NSA analizy materialu dowodowego należy dokonywać nie później niż w momencie wydania decyzji rozstrzygającej sprawę - DIC w uzasadnieniu decyzji powinien odnieść się do wniosku strony. Jeżeli tego nie zrobił to musztarda po obiedzie - krótko mówiąc podłożył się i w tym momencie idzie to na korzyść strony.
Chociaż naczalstwo SC zdaje się nie wiedzieć o istnieniu czegoś takiego jak NSA.

A czy mogę prosić jakiś przykład orzeczenia NSA w tej kwestii ? - z góry dziękuję.
I jeszcze jedno pytanie, jeśli można - w moim przypadku, ale też w wielu innych, funkcjonariusze składali takie pisma przed nadaniem aktu mianowania. Jeśli chodzi o mnie to nie było ŻADNEJ reakcji ani odpowiedzi ze strony DIC-a. Czy oznacza to teraz, że DIC / SSC będzie musiał uznać mój postulat zawarty w tym piśmie ?

A czy mogę prosić jakiś przykład orzeczenia NSA w tej kwestii ? - z góry dziękuję.
I jeszcze jedno pytanie, jeśli można - w moim przypadku, ale też w wielu innych, funkcjonariusze składali takie pisma przed nadaniem aktu mianowania. Jeśli chodzi o mnie to nie było ŻADNEJ reakcji ani odpowiedzi ze strony DIC-a. Czy oznacza to teraz, że DIC / SSC będzie musiał uznać mój postulat zawarty w tym piśmie ?

W bazie orzeczeń SA http://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/query w linijce "szukane słowa" wpisz frazę "ocena materiału dowodowego powinna być dokonana nie później" - wyświetlą Ci się orzeczenia :rolleyes:
Wybór dość duży :-)
Jakkolwiek jest to uznawane raczej jako wada postępowania i moim zdaniem organ dał d...y prowadząc postepowanie; nie oznacza to jednak że od razu musi przyznać Ci rację. Obligatoryjnie natomiast powinien się ustosunkować do tego co napisałeś.

Ostatnia edycja:
Jak mógł Nieogolony czy też DIC w grudniu 2009r i początkiem stycznia 2010r wiedzieć jakie zapadną orzeczenia WSA w maju 2010r ???!!! On bije na łeb na szyję pana o nazwisku David Copperfield. Jak długo jeszcze ten osobnik będzie bezkarny za manipulacje i kłamstwo ?

Ostatnia edycja:
Wściekły. ogólnie zgoda ale wszystko jest jasne i nie ma powodu aby rozumnych przekonywać o faktach. reszta i tak nie otworzy ust. co innego na codzień w zaciszach zawodowych kulis. świat jest pełen buntowników na pokaz.

Jak mógł Nieogolony czy też DIC w grudniu 2009r i początkiem stycznia 2010r wiedzieć jakie zapadną orzeczenia WSA w maju 2010r ???!!! On bije na łeb na szyję pana o nazwisku David Copperfield. Jak długo jeszcze ten osobnik będzie bezkarny za manipulacje i kłamstwo ?

No teraz wiesz dlaczego nie jesteś SSC ....

Back
Do góry